Вести

За присуство на једној седници ГС Ђилас примио 373.506 дин

Бивши градоначелник Драган Ђилас, који је објавио да ће се поново кандидовати за ту позицију, до сада је примио укупно 373.506 динара из буџета Градске скупштине, где је одборник, а да је притом присуствовао само једној седници, рекао је данас градски менаџер Горан Весић.

Весић је гостујући на ТВ Пинк рекао да грађани то треба да знају јер је, према његовим речима, најбољи показатељ како Драган Ђилас замишља политику.

Има, каже, симболике у томе што је Драган Ђилас јуче најавио кандидатуру за градоначелника, напоменувши да је Ђиласу управо јуче из буџета Скупштине града на приватни рачун уплаћено 10.000 динара.

"Наиме, он је одборник Скупштине града од 2014, што грађани не знају јер се ниједном није појавио на седницама. Од 42 седнице које је одржала, био је само на једној и то првој, али зато редовно прима сваког месеца 10.000 динара од Скупштине града, тако да је до сада примио 373.506 динара. То је најбољи показатељ како Драган Ђилас замишља политику", истакао је Весић.

Он наводи да никада није било веће и снажније спреге тајкуна и политике него у време када је Драган Ђилас обављао политичке функције у овој држави, "из простог разлога што је он сам тајкун, милионер, са својим приватним фирмама, са упливом у медије, неко ко у свакој демократској земљи не би могао да се бави политичким пословима ако би имао такве фирме".

Весић је рекао и да најављени повратак Ђиласа значи покушај да се тајкуни врате на власт и поново преузму Београд као што су га имали од 2008. до 2013. и када је он водио Београд и "иза себе оставио пустош".

Ђилас је, истакао је, прво направио фирму за време Слободана Милошевића, па је 2005. најавио да ће продати своју фирму док је био на једној републичкој функцији, али то није учинио.

Градски менаџер даље наводи да је Ђилас потом, као државни функционер, направио приватну телевизију коју је продао државном Телекому "што нигде у свету не би било могуће, да би наравно све своје фирме продао дан пре него што је смењен са места градоначелника 2013. јер ниједна његова фирма и ниједан посао не може да функционише без помоћи државе".

"После његове владавине затекли смо 1,2 милијарде евра дуга што значи да је сваки грађанин Београда био задужен за преко 600 евра. Затекли смо потпуни хаос у јавним предузећима. Данас јавна предузећа обезбеђују у буџет града преко пет и по милијарди динара. У његово време то је било пар стотина милиона динара", истиче Весић.

Каже и да је, после Ђиласовог мандата на челу града, затечена ситуација у којој се радило десетак урбанистичких планова годишње.

"Ми смо урадили преко 120 урбанистичких планова. Данас имате преко 1.200 активних градилишта, а у његово време било их је 50-ак", наглашава градски менаџер.

Као најбољи начин да се опише како је Драган Ђилас владао, Весић наводи случај Пионирског града односно куће Великог брата.

"Ђилас је био сувласник фирме која је организатор Великог брата и као први је донео ријалити у Србију, а данас напада телевизије које имају ријалити. Он је узео Пионирски град, отео га од деце, направио тамо кућу Великог брата са фирмом...

Уништили су Пионирски град, направили су ту кућу, а за 2.000 квадрата сам себи је одредио цену од 400 евра", објашњава Весић.

Он каже и да је новим властима четири године било потребно да се избаци кућа Великог брата и сви Ђиласови пријатељи и пајтоси из Пинорског града како би се Пионирски град вратио деци.

"Ово је најбољи пример како је Драган Ђилас владао и на који начин намерава даље да влада како би искористио градске ресурсе за своје приватне потребе и потребе својих пријатеља тајкуна", истиче Весић.

Према његовим речима, Ђиласу је било добро за време Милошевића јер је тада направио фирму која је вредела милионе и стекао почетни капитал. "Одбио је да ради кампању Отпора 2000. године, а 2001. године тадашњи премијер Зоран Ђинђић је против њега поднео кривичну пријаву јер је одлазио у државне фирме и позивао се на њега", наводи он.

Весић каже и да се Ђиласов бизнис увек заснивао на томе да је близак власти - без обзира да ли је то Милошевић, Тадић, Ђинђић или неко други, и само тако може да функционише, и то је разлог његовог повратка у политику "јер нема посла ни нове зараде ако није близак власти".

На питање како ће СНС одговорити противницима на предстојећим изборима и са чим излази, Весић је рекао да ће грађани Београда на предстојећим изборима имати "лак избор".

"Моћи ће да бирају између оних који раде, а то је садашња власт, што се може видети на сваком кораку, и оних који нуде празне приче и који су уништавали Београд, правили дугове и у чије време се Београд није развијао", каже он.

СНС, истиче Весић, излази за тимом и са својим резултатима.

"Изаћи ћемо пред грађане и рећи шта смо урадили за ове четири године и какав је наш план за наредне четири године. Ми смо једина странка која има визију и можемо да понудимо грађанима Београда наставак развоја", нагласио је он.

Што се тиче политичких противника СНС, наводи Весић, они су већ имали прилике да се покажу, као што је Драган Ђилас од 2008. до 2013. иза себе оставио пустош и "то је оно што они могу да понуде грађанима".

"Грађани ће моћи да изаберу желе ли нове фасаде, наставак пројекта Београд на води, желе ли да се Београд гради, да се уређује, или желе да Ђилас узме један пројекат као што је својевремено узео Мост на Ади, и потрошио све паре на њега - а ни дан данас га нисмо завршили - и да задужује грађане Београда како би спроводио своје личне амбиције", закључио је Весић

 

Извор: Танјуг