Вести

ВУЈОВИЋ: САДЊА ДРВЕЋА ОД ИЗУЗЕТНОГ ЗНАЧАЈА ЗА КВАЛИТЕТ ВАЗДУХА

Министарка заштите животне средине у Влади Републике Србије Ирена Вујовић присуствовала је потписивању уговора о сарадњи између „Збер банке“, ЈП „Србијашуме“ и Националног парка „Фрушка гора“, на основу којег ће у наредном периоду бити засађено више од 20.000 стабала на планинама Сувобор и Рудник, у Београду и у парку „Фрушка гора“.

Акција је део иницијативе поменуте банке да се посади по једно дрво за сваки имејл којим клијент добије електронско oбавештење уместо оног на папиру.

Вујовић је похвалила идеју „Збер банке“ и поручила да је то добар пример који би могао да подстакне и друге друштвено одговорне компаније да мисле „зелено“ и спроводе акције које имају за циљ очување животне средине.

Вујовић је истакла да је свако новозасађено стабло драгоцен природни ресурс и произвођач кисеоника.

Вујовић је подсетила на то да је ресорно министарство у овој години већ спровело конкурс за пројекте пошумљавања и озелењавања јавних површина, кроз који је доделило 100 милиона динара у 38 локалних самоуправа.

Примера ради, како је додала, Сокобању смо подржали са 10,5 милиона динара, а Врњачку Бању са осам милиона динара за нове засаде. Прибој, Чачак и Ниш добили су од државе по око 3,5 милиона динара, а Косјерић два милиона.

И бројни су примери градова и општина које смо на овај начин подржали, како би озеленили паркове, игралишта за децу, школска дворишта и друге јавне површине, рекла је министарка.

Према њеним речима, Министарство заштите животне средине планира и нове конкурсе са намером да подржи еколошки одговорне локалне самоуправе.

Брига о природи је озбиљан посао и у том послу држави значи свака подршка, а ова иницијатива је прави пример како приватан сектор може да учини много за здравију животну средину и јачање свести грађана о значају ове важне теме, поручила је Вујовић.

 

 

 

Извор: Танјуг