Вести

ВУЈОВИЋ: ПРИОРИТЕТНИ ЦИЉ МИНИСТАРСТВА БОЉИ КВАЛИТЕТ ВАЗДУХА ЗА СВЕ

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је уговоре за замену котлова у топланама и јавним установама са представницима 12 јединица локалне самоуправе, у оквиру другог јавног конкурса расписаног 2023. године, коме је циљ унапређење квалитета ваздуха.

Министарка Вујовић навела је да је кроз први конкурс, који је министарство спровело ове године, обезбеђена подршка за 27 градова и општина, како би заменом котлова у топланама и јавним установама смањили аерозагађење.

"Обезбеђивањем додатних средстава, настављамо да радимо на остварењу једног од приоритетних циљева министарства на чијем сам челу, а то је бољи квалитет ваздуха за све. Реализацијом пројеката по овом јавном конкурсу котлови на угаљ и мазут биће замењении котловима на еколошки прихватљивије енергенте у 14 основних школа, две предшколске установе, две зграде општинске управе, три дома здравља и једној установи дома културе", рекла је министарка Вујовић.

Министарство заштите животне средине расписује конкурсе за замену котлова трећу годину заредом, а ове године расписана су два конкурса кроз које је градовима и општинама за замену котлова стављено на располагање 340 милиона динара.

По другом овогодишњем конкурсу, средства су додељена за пројекте у 12 јединица локалне самоупре и то општинама Лучани, Пријепоље, Опово, Алексинац, Владимирци, Кањижа, Деспотовац, Врбас, Трговиште, Бојник и градовима Сремска Митровица и Панчево.

 

 

 

Извор: Танјуг