Вести

ВУЈОВИЋ: ОВО ЋЕ БИТИ ГОДИНА КАПИТАЛНИХ ЗЕЛЕНИХ ИНВЕСТИЦИЈА

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић поделила је како обележава најрадоснији хришћански празник, наводи и шта је то што је неизоставно са божићне трпезе, али и открива да ли је срећне руке када је у питању новац из чеснице. Вујовић износи и да ће ово бити година капиталних зелених инвестиција, а отворено говори и о еколошким протестима.

* Са ким ћете прославити Бадњи дан и Божић? Како обележавате најрадоснији хришћански празник?

– Бадњи дан и Божић увек прослављам у кругу породице и тада смо за празничном трпезом сви на окупу. Празници за мене имају посебан значај, јер због пуно обавеза немам времена колико бих желела да проведем са најближима и то је прилика да им се посветим. Када сам добила сестричине, Божић и празници у нашем дому постали су још радоснији.

 * Шта је то што је неизоставно на божићној трпези?

– Моја мајка се сваке године потруди да божићна трпеза буде што лепша и разноврснија. Чесница је свакако најважнија, а неизоставан део су и суво воће, разне салате, сарма, печење, колачи и друге посластице.

* Како сте обележавали овај празник кад сте били мали? Има ли нешто што вам је посебно остало у сећању?

– Заиста имам предивне успомене из детињства, а празници ме увек асоцирају на радост, топлину дома и љубав којом смо били окружени. Божић и данас прослављам са братом и сестром, а трудимо се да и мојим сестричинама дочарамо и направимо атмосферу какву смо ми имали када смо били деца.

* Јесте ли срећне руке кад је у питању новац у чесници?

– Највише среће са новчићем имао је мој брат, али се дешавало да понеки пут припадне и мени. Видећемо како ће бити ове године.

* Протекле године чини се, више него икад, људи су почели да се брину о томе шта удишу, пију и једу. Шта Министарство заштите животне средине планира да уради у овој години како бисмо имали мање брига по том питању?

– Ово ће бити година капиталних зелених инвестиција јер ће механизација која је претходних година изградила путеве, болнице, школе и вртиће сада бити усмерена на изградњу зелене инфраструктуре. У првом кварталу расписаћемо тендер за изградњу прва четири регионална центра за управљање отпадом у Ваљеву, Сомбору, Новој Вароши и Ужицу, који ће покривати потребе око 30 локалних самоуправа. У другој фази градићемо још четири рециклажна центра за преко 20 градова и општина. Тиме ћемо у осам региона системски решити питање збрињавања отпада, који се више неће одлагати на несанитарним депонијама већ ће бити третиран у складу са европским стандардима.

У овој години започећемо и изградњу канализационе мреже и првих постројења за пречишћавање отпадних вода која планирамо у 26 локалних самоуправа. Паралелно са тим, и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре ће у оквиру пројекта "Чиста Србија" радити на изградњи комуналне инфраструктуре у више градова и општина.

Побољшање квалитета ваздуха остаје приоритет, а још већа средства у односу на претходну годину уложићемо у замену котлова у јавним установама и ложишта у домаћинствима, као и у субвенционисање куповине електричних и хибридних возила за која постоји велико интересовање. Наставићемо и ове године са пошумљавањем Србије, а радићемо и на санацији дивљих и несанитарних депонија јер је циљ да нашу земљу очистимо од сметлишта која негативно утичу на ваздух, воду и земљиште.

Подизањем стандарда заштите животне средине унапређујемо и квалитет живота грађана, а као што смо изградили ауто-путеве на које се чекало 50 година, тако ћемо изградити и зелену инфраструктуру. Замајац капиталних пројеката је покренут и то ће допринети да у наредним годинама имамо знатно бољу еколошку слику наше земље, што је уједно и наш залог за будуће генерације.

* Како гледате на еколошке протесте? Колико је ту заиста правих еколога, а колико оних који користе сваку прилику за покушај рушење власти?

– Никада се у заштиту животне средине није улагало као што улажемо данас, нити се тиме ико пре нас бавио. Разумем да има људи које заиста занима квалитет животне средине, али је непојмљиво да је екологија постала главна дневнополитичка тема. На те наводно еколошке протесте и блокирање путева позивају представници бившег режима који ништа по том питању нису урадили док су били на власти, али и они који су хтели да граде мини хидроелектране у Србији, па кад нису успели, постали су острашћени борци за животну средину.

Већини грађана је већ јасно да се ту не ради о екологији, већ о политизацији теме зарад интереса појединаца, који на лажној бризи за животну средину покушавају да политички профитирају. Бесмислено је уопште и коментарисати испразну политичку агенду Ђиласа, Јеремића, Зеленовића, Ћуте и њима сличних. На нама је да покажемо озбиљност и одговорност, јер Зелену агенду ми спроводимо и ми градимо зелену инфраструктуру у Србији. Ниједна власт се екологијом није бавила, а нама је то један од приоритета. То је потврда ко заиста води рачуна о животној средини, а коме су еколошке теме параван за недостатак политике и програма.

* Где видите себе после избора у априлу, на којој функцији?

– Не размишљам о томе, јер желим да до краја мандата који ми је поверен урадим што више за добробит грађана Србије. Драго ми је што сам на челу ресора заштите животне средине у време када је та област један од приоритета Владе и што смо за кратак временски период успели да решимо вишедеценијске проблеме попут депоније Стањевине у Пријепољу, чишћења Потпећког језера и решавања проблема отпада на Лиму, уклањања 500 дивљих депонија на територији Србије, реализације низа пројеката за чистији ваздух, доношења важних закона, стратегија и програма, али и отварања преговарачког Поглавља 27. Мислим да је у овом тренутку много важније разговарати о постигнутим резултатима него о политичким функцијама.

* Шта је то што сте себи обећали и пожелели у овој години на приватном плану?

– Пожелела сам да у овој години имам више времена за породицу и драге људе, јер ми је то претходних година остала неостварена жеља.

 

 

 

Извор: Објектив