Вести

ВУЈОВИЋ: НЕ КЛАДИМ СЕ СА СУДБИНОМ ГРАЂАНА

Тим за Београд листе "Александар Вучић - Зато што волимо Београд!" је пре свега тим храбрих, вредних, енергичних људи. Људи који су неуморни радници и који имају резултате за собом, рекла је у интервјуу за Телеграф.рс, Ирена Вујовић, председници Градске општине Савски венац и кандидаткињи за одборницу на листи "Александар Вучић - Зато што волимо Београд!"

На неколико сати смо до изборне тишине. Како коментарише досадашњу изборну кампању, али и како одговара на критике опозиције? Да ли је дошло време да жена поново буде на челу престонице, али и како коментарише то што је по кладионицама први фаворит за градоначелника Београда, само су нека од питања, која смо поставили Ирени Вујовић, председници Градске општине Савски венац и кандидаткињи за одборницу на листи "Александар Вучић - Зато што волимо Београд!".

* Важите за највећег фаворита да бисте могли да преузмете функцију градоначелника Београда, судећи према кладионицама. На кога бисте сте се Ви кладили?

- Тим за Београд листе "Александар Вучић - Зато што волимо Београд!" је пре свега тим храбрих, вредних, енергичних људи. Људи који су неуморни радници и који имају резултате за собом. Тако да се свакако надам да ће грађани препознати нашу снагу и енергију.

Не волим да се кладим са судбином Београђана и то не бих никако урадила, али надам се да су Београђани свакодневни сведоци свега онога што је урађено у граду за протекле четири године.

* Шта мислите, чиме сте ви заслужили да будете највећи фаворит?

- Народ препознаје труд и енергију. Као председница општине Савски венац радила сам много на томе да се врати изгубљено поверење грађана. Моја врата су увек отворена за добре иницијативе, предлоге, сугестије, и управо смо много тога на општини урадили захваљујући томе и много доброј комуникацији.

То је оно што се урадило и у Граду Београду, јер Град Београд је затекао дуг од милијарду и 200 милиона евра и паралелно са тим је морао да враћа дуговања, а након тога и да реализује пројекте и да се врати поверење грађана у институције и систем.

Надам се да народ препознаје напоре које свако од нас улаже, а пре свега напоре Српске напредне странке, исто тако и резултате.

* Све више је жена на функцијама у Србији, чему сведочите и ви с обзиром да сте на челу општине Савски венац. Да ли је поново дошло време да градоначелник Београда буде жена?

- Мени је драго што се све више жена укључује у разне сфере друштвеног живота. Апелујем баш на то, јер сам и председница Савета за родну равноправност за Град Београд и ми који смо на одговорним функцијама трудимо се да будемо ту за жене које то нису, и да наша врата буду увек отворена баш за њих.

Радимо на њиховом економском оснаживању и то је оно што даје баш добре резултате и све више жена се укључује и јавља. То је истовремено и резултат и одговор друштвене политике.

Ко ће да води Београд, ту пол није пресудан, важно је да тај неко ко буде водио Београд настави развој Београда и уради оно што је планирано, наравно заједно са грађанима.

* На неколико сати смо до изборне тишине. Како оцењујете досадашњу кампању? Многи кажу да је била најпрљавија до сада.

- Срамна кампања од стране опозиције и наравно политика која је поизвала на убиства, пуцање, пре свега Александра Вучића, а онда и свих нас из Српске напредне странке.

Била сам мета најпрљавијих напада претходних дана. Наравно да у недостатку резултата, они исти који су пљачкали Београд и задирали руком у џеп најрањивијим категоријама друштва, од њих се тако нешто и може очекивати. Док Ђилас позива на кампању насиља и нестабилности Београда, ми се боримо радом, залажемо се за нова радна места и за бољитак Београда и за бољи живот свакога од нас.

* Када наведете све то, с обзиром на то какав је био наступ опозиције и свега, да ли су београдски избори бити или не бити, како се често представља у јавности?

- Бити или не бити су пре свега за грађане. Да ли ће грађани поклонити поверење онима који су крали, пљачкали, који су задужили Београд за милијарду и 200 милиона евра, који су искључиво тај мандат користили за лично богаћење, или ћемо наставити да радимо и градимо заједно.

Београд је данас европска метропола. Можемо да се поносимо са свим оним што је урађено у Београду: стотине километара асфалтираних улица, реконструисане јавне саобраћајнице, реконструисани тргови, обновљене фасаде, изграђени домови здравља, обновљене амбуланте, Савски амфитеатар, подручје Сава променаде...

Београда на води је пројекат који је вишедеценијски сан Београђана и управо захваљујући визији, енергији и храбрости Александра Вучића данас тај део изгледа како изгледа - фантастично. Привлачи туристе, привлачи стране инвестиције и управо све то резултира новим радним местима за Београђане.

У претходне четири године Град Београд је обезбедио 20.000 нових радних места и наравно да се ту неће зауставити. Залагаћемо се да сваки млади Београђанин има могућност и шансу да нађе адекватан посао.

* Како ви видите Београд после избора и после 4. марта? Шта бисте Ви и СНС прво покренули у Београду после избора?

- Свакако видимо пристојнији Београд за свакога од нас, било да живи на Чукарици, у Земуну, Лазаревцу, Младеновцу или на Савском венцу заслужује да има боље услове живота. То је оно за шта ћемо се залагати: равномеран развој свих општина, када говоримо о инфраструктурним пројектима, о водоводу и канализацији или о метроу, чија ће изградња почети 2020. године, када говоримо о културним установама које ће се развијати, када говоримо о социјалној заштити, проширењу постојећих услуга, још домова за наше најстарије грађане, још дневних боравака за ометене у развоју, када говоримо о особама са инвалидитетом, да учинимо живот њима без баријера, и то је оно на чему интензивно радимо.

Било је ових дана и приче о прихватилишту. Да ли га Београд има или не? Не, Београд нема прихватилиште. Правно и законски да је он оснивач, и то ће правно и законски да се реши до краја године. Прихватилиште у Београду припада Заводу за васпитање и републичка је институција, а град Београд ће бити оснивач прихватилишта правно и формално до краја године. Дакле реконструише се прихватилиште од 1.700 квадрата и оно ће имати много веће капацитете. Услуге социјалне заштите се стано проширују.

Када говоримо о томе, важно је рећи да ћемо се залагати да свако дете има место у вртићу. То смо показали у претходне четири године. Обезбедили смо преко 20.000 места за наше малишане и оно што је најважније, смањили смо економску цену боравка деце у вртићима. Та цена је упола смањена и први пут смо увели системско решење, рефундацију боравка деце у приватним предшколским установама.

На тај начин смо добили нова места и на тај начин смо ојачали приватан сектор и спречили смо корупцију. Ми као град Београд као одговорно руководство, и то је важно да знају Београђани, ту разлику када је био Ђилас, дупла је разлика, вратићемо је, враћамо и остале дугове, али је данас цена боравка деце упола мања.

* Сад су обећања да ће вртићи, бар од стране Ђиласа, бити бесплатни?

- Немогуће је да све буде бесплатно. То је, кад чујете такво обећање, неодговорно обећање. Таква обећања могу Београђане опет да доведу у ситуацију у којој су били: у велика дуговања, кредите. Важно је односити се одговорно према буџету, трошити домаћински и самим тим са стабилним финасијама урадити све што је могуће како би грађанима олакшали живот и буџет у мери у којој је то дозвољено и одговорно.

* Којим изборним резултатом бисте били задовољни? Анкете предвиђају 40 одсто, опозиција каже далеко мање.

- Ми се не бавимо анкетама и истраживањима. Ја се надам да ће грађани Београда препознати наше напоре и гласати за листу број 1 "Александар Вучић - Зато што волимо Београд!".

Ми до тада вредно радимо, свакодневно смо у комуникацији са грађанима, трудимо се да будемо добар сервис и услуга. Када говорим о општини на чијем сам челу, а то је општина Савски венац, наша врата су отворена свим грађанима и у овим хладним, снежним данима: подела соли, омладинци помажу нашим најстаријим суграђанима уколико је потребно чишћење снега...

Ми се трудимо да се понашамо одговорно, нарочито према онима којима је помоћ најпотребнија.

* Да ли је коалиција око СПС једини прихватљиви партнер за вас, или ћете покушати сами да формирате власт?

- Ја мислим да је рано да причамо о постизборним коалицијама. Важно да људи изађу и гласају за листу број 1 "Александар Вучић - Зато што волимо Београд!", јер то је глас за наставак пројеката, глас за нове пројекте, нова радна места, глас за бољитак Београда и за бољи живот свакога од нас.

 

 

Извор: Телеграф