Вести

Вучић: Зарада од туризма у 2016. години 1,04 милијарде евра

Србија је прошле године од туризма зарадила милијарду и 42 милиона евра, изјавио је данас премијер Александар Вучић.

Србија је тако прошле године од туризма зарадила 200 милиона евра више од Црне Горе, рекао је Вучић.

"Црна Гора има предивно море, планинске венце, Скадарско језеро, све што једна прелепа земља може да понуди. Србија се није никад истицала туризмом, то није најважнија привредна грана, али смо у 2016. години зарадили 200 милиона евра више од Црне Горе од туризма", рекао је Вучић.

Вучић је на отварању сајма, на коме ће се представити 1.100 излагача из 56 земаља међу којима су и Кина, Русија и Индија, честитао Београдском сајму и Министарству туризма на одличним резултатима.

"Чуо сам да имамо пет пута више гостију него у Загребу, осталих бројева се и не сећам", рекао је у шали Вучић министру туризма Расиму Љајићу.

Како је рекао, све више новца од туризма остаје у Србији, све смо атрактивнији за госте са запада и за последње три године промет од туризма расте десет одсто годишње.

Навео је и да је просечан раст туризма у свету четири одсто годишње, у Европи два одсто, а у Србији је то 13 одсто.

 

Циљ две милијарде евра годишње од туризма

Циљ нам је да од туризма кроз пет година узимамо две милијарде евра годишње, рекао је данас премијер Александар Вучић.

Он је на Београдском сајму туризма рекао и да би у сарадњи са Црном Гором, а у комплементарној понуди, две земље могле да од туризма приходују и више од милијарду и по евра годишње.

Како је навео, ми уз Црну Гору, БиХ и Македонију можемо да понудимо много тога, пре свега иностраним туристима и то нешто ново. Јер, како је рекао, раст туризма у свету је око четири одсто годишње, у Европи око два, а код нас је то 13 одсто.

"Раније нисмо умели да видимо где су нам потенцијали, а сада бележимо укупан раст броја ноћења, повећање броја домаћих туриста, туриста из Русије за 5,5 одсто, а из Кине 12,9 одсто", навео је премијер и у том смислу поменуо да ће убрзо бити успостављене диреткне авионске линије са Кином, тачније да ће то бити након посете председника Србије тој земљи крајем марта, а да ће онда уз увођење безвизног режима, раст броја туриста из Кине бити још повећан.

Он је навео и да ће Мађарска давати посебне улазне дозволе за Кинезе од 48 сати тако да ће у ту земљу из Србије кинески туристи моћи лакше да уђу, на "сити брејк", и да тако проведу два дана, од чега ће користи имати обе земље.

Разговара се озбиљно, додао је, и с туроператерима из Русије, а евидентно је да је све више гостију са запада и тај се број за последње три године увећава 10 одсто годишње.

Вучић је поменуо и ваучере за летовање грађана у Србији, наводећи да је тиме оживео домаћи туризам.

"Некад су се мени и министру Расиму на ту идеју смејали", приметио је Вучић, додајући да је за идеју чуо од словачког премијера Роберта Фица који му је рекао да су и Србија и Словачка земље без мора, те да зато морају да имају другачију туристичку понуду, али и да своје грађане увере да је лепо одмарати се у својој земљи.

"Оживели смо нашу туристичку привреду", рекао је Вучић, апострофирајући топлички крај, Луковску и Проломску бању, и подсетивши да је ове године за ваучере издвојено 70 милиона динара више него претходне, а да је и интересовање два пута веће у односу на прошлу годину.

Вучић је рекао да Београд постаје најважнија "city break" дестинација, приметивши да је за то заслужан и градоначелник Синиша Мали, између осталог и зато што, како је навео, у главном граду тренутно има 470 јавних градилишта, а пре три године су била само 54.

"Београд постаје град кранова, дизалица и радника", приметио је Вучић и истакао да влада то жели и за Нови Сад, Ниш и друге градове у Србији јер ће само тако ће моћи да се говори о већем напретку.

Вучић је рекао и да никога у Србији не треба да обесхрабри чињеница да не излазимо на море, јер је, истиче, ствар у услузи, објектима, инфраструктури и тешком и напорном раду.        

Уз напомену да је Србија у претходном периоду изгубила многе бање, да су многе пропале, Вучић је нагласио да је и то шанса за домаће и стране инвеститоре који би могли да улажу у њихов опоравак.

 

О парламентарним изборима одлучићу до понедељка

Одлука о одржавању парламентарних избора биће донета током викенда, најкасније до понедељка, рекао је премијер Александар Вучић.

"Одлука ће бити донета најкасније до понедељка", рекао је Вучић новинарима на Београдском сајму.      

Вучић је, одговарајући на питање да ли ће бити парламентарних избора, рекао да је близу да донесе одлуку о томе, али да је неће још саопштити.

"Видео сам захтеве неких коалиционих партнера за одржавањем парламентарних избора, видећемо. Кад бих вам рекао чему сам ближи (да ли да буде избора или не) претпоставили бисте шта је одлука", рекао је Вучић.

Он је додао и да је у парламетну важно да све функционише демократски, те да он не може да коментарише да ли би био задовољнији већом ефикасношћу у Скупштини Србије.

"У нашем систему кочнице и равнотежа, влада има право да каже шта мисли, али је парламент тај који контролише владу, као и председник у одређеном смислу. Не видим да је било превеликих проблема", рекао је Вучић.

 

Тужилац за ратне злочине у наредних седам дана

Тужилац за ратне злочине биће изабран у наредних седам дана, најавио је данас премијер Александар Вучић.

"Требало је већ, верујем да можемо у наредних седам дана то да изведемо. Већ сам то рекао, нажалост пропустили смо, овог пута нећемо", рекао је Вучић новинарима на Београдском сајму.

Тужиоцу за ратне злочине Владимиру Вукчевићу истекао је мандат 31. децембра 2015. године.

 

Надам се отварању директне авио линије са Кином

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да се нада добрим вестима о отварању директне авионске линије са Кином, што би, рекао је, допринело још већем и убрзанијем расту броја кинеских туриста у Србији али и инвеститора туроператера.

Вучић је одговарајући на питања новинара након што је отворио Сајам туризма у Београду рекао да се нада добрим вестима по том питању, али и навео да ми то себи не би могли да приуштимо и да би били велики губици, али да је разговарао са тамошњим приватним компанијама и да је нашао једну која то жели.

Како је рекао ако нам Си Ђинпинг то одобри онда "смо на коњу" и немамо проблема са довођењем кинеских туриста, бизнисмена, улагача и туроператора.             

Он је додао да само један туроператор помиње бројку од 10.000 потенцијалних туриста ако се отвори та линија.

 

 

 

извор: Танјуг