Вести

ВУЧИЋ: ЗАПОШЉАВАЊЕ И БОЉИ ЖИВОТ ГРАЂАНА НАЈВАЖНИЈЕ ТЕМЕ

Привредни сајмови, попут данашњег у Мостару, запошљавање и бољи живот грађана треба да нам буду најважније теме, поручио је данас председник Србије Александар Вучић. Он је у изјави новинарима, после отварања 21. Међународног сајма привреде и обиласка штандова, рекао да се кроз разговор са људима види колико је мало потребно да би се осећали сигурније и видели другачију будућности за земљу и децу.

Вучић је рекао да Србија, без обзира што идуће године неће бити земља партнер, има обавезу да дође са још више излагача и покаже колико је Мостар важан за нас, али и цела Херцеговина.

"А сви Херцеговци, и људи из целе БиХ, Републике Српске и Федерације добродошли су у Србију, да нам буду драги гости, да радимо заједно још више", рекао је Вучић.

Председник Србије је назначио да се радујемо повећању извоза у БиХ, али исто тако и повећању увоза, јер ћемо тиме моћи да набављамо робу и сировине под повољнијим условима, него из западноевропских или неких других земаља.

"То је узајамни подстицај који доноси много радних места", подвукао је Вучић.

Додао је да политичаре обично питају шта су конкретно договорили и приметио да је "конкретно то што сваке године имамо за по 200 милиона евра већу трговинску размену".

Поновио је да су Србија и БиХ од 2006. године готово удвостручиле трговинску размену, те да се приближавају цифри од две милијарде евра, коју ћемо достићи можда већ на крају ове године.

"То су за нас велики успеси и велике ствари и ако о томе будемо говорили и размишљали о људима, њиховим судбинама, уверен сам да ћемо умети да сачувамо мир и стабилност, што је услов да бисмо говорили о привредној сарадњи", указао је Вучић.

Он је још једном захвалио хрватском члану Председништва БиХ Драгану Човићу на гостопримству и на томе што су, каже, замолили Мостарце да поштују Србију и госте, који су узвратили великим поштовањем домаћинима.

Узвратили су, додао је, и односом који није био "слабији" од односа који су показали претходни партнери Сајма, јер смо показали колико желимо да уложимо у медије у Херцеговини, и колико желимо да покажемо наше чисто и добро лице на сајму. Приметио је и да смо довели најбоље компаније у Мостар, "крем де ла крем" српске привреде.

Захвалио је српским привредницима, као и онима из Хрватске, БиХ, Мађарске, Кине који су дошли да увеличају манифестацију.

"Желим да вам следеће године сајам буде још бољи и успешнији. Наше је да радимо овако, да нам сајмови, запошљавање и бољи живот грађана буду најважније теме, а не неке друге", закључио је Вучић.

 

Не одустајем од идеје јединственог тржишта

Председник Србије Александар Вучић поновио је данас да не одустаје од идеје успостављања јединственог тржишта у региону, и указао да та идеја почива на рационалним, економским аргументима. То би, рекао је новинарима, умногоме смањило трошкове пословања и довело многе нове инвестиције.

Вучић је рекао да не зна тачно колико баријера има која ометају пословање, да је нешто постигнуто кроз ЦЕФТА, али да зна да камиони на границама и даље чекају 20 и 30 сати више него што је потребно и да су за седам одсто већи оперативни трошкови због тих чекања. Ту очигледно има простора за огромне уштеде, рекао је српски председник. Треба, додао је, истовремено уједначити и фискалне и парафискалне намете и повећати субвенције. Такав договор значио би не садашњих пет милијарди евра све укупно инвестиција у региону, него 10, 12, 15 милијарди.

Сви би, каже, имали огромне користи од тога, Србија чак и нешто мање, јер већ сада има 2,6 милијарде евра страних инвестиција у 2017. години, те би то ишло до око 3,6 милијарди, али би остали достигли по две, три.

"Зато ћу да наставим да молим, не могу да инсистирам, а надам се да ћемо сви то једном да прихватимо", рекао је Вучић и додао да је свестан и да треба да буду превазиђене неке политичке баријере. У БиХ се, истиче, до сада нису изјашњавали против те иницијативе.

 

извор: Танјуг