Вести

ВУЧИЋ: ЗАХТЕВ ЗА РЕВИЗИЈУ ПРЕСУДЕ НЕОДГОВОРАН ПОТЕЗ

Председник Владе Србије Александар Вучић оценио је данас да је подношење захтева МСП-у за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид неодговоран потез, којим је створена веома лоша атмосфера, пре свега у БиХ.

Вучић је то рекао у разговору са амбасадором САД у Београду Кајлом Скотом истакавши да су тиме у прошлост враћени тешко грађени односи Србије и Босне и Херцеговине и уздрмана стабилност целог региона.

Српски премијер је рекао да ће Србија увек поштовати интегритет Босне и Херцеговине и залагати се за очување мира и стабилности, али да нипошто неће дозволити да буду угрожени државни и национални интереси Србије.

Како је саопштено из Владе Србије, Вучић и амерички дипломата су осим о ситуацији у региону разговарали о билатералним односима и евроинтеграцијама Србије, као и о другим темама од заједничког интереса.

Премијер Вучић и амбасадор Скот су истакли важност промовисања мира, стабилности и бољих међусобних односа на Западном Балкану, као и заједничких могућности за убрзање економског раста, ширења трговинске размене и отварања нових радних места.

Српски премијер је указао да би његов предлог о успостављању Царинске уније на Западном Балкану био један од начина да се постигне економски напредак целог региона.

Амбасадор Скот је исказао континуирану америчку подршку Србији у процесу приближавања Европској унији и напорима које Влада чини у испуњавању критеријума за чланство.

Двојица саговорника су констатовала и добру сарадњу Србије и САД у борби против тероризма кроз деловање анти-ИСИС коалиције. Амбасадор Скот је пренео позив државног секретара САД Тилерсона Влади Србије за министарски састанак посвећен тој теми, планиран за март у Вашингтону.

 

Александар Вучић предводи церемонију 100 год. Топличког устанка

Председник Владе Србије Александар Вучић предводиће централну државну церемонију поводом обележавања 100. годишњице од подизања Топличког устанка, која ће бити обележена у недељу, 26. фебруара, у оквиру спомен - комплекса Топличким јунацима у Прокупљу.

Верски обред ће почети у 11.30 часова крај споменика Топличким јунацима, након чега ће у 12.00 часова бити положени ловорови венци и одате највише државне и војне почасти, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Председник Владе ће се том приликом обратити присутнима, а затим ће обићи поставку "Топлички устанак 1917. - 100 година после“ у Народном музеју Топлице.

 

 

извор: Танјуг