Вести

Вучић: Време је за поверење и сарадњу

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас у Сарајеву да је дошао као пријатељ, као представник земље која поштује територијални интегтитет Босне и Херцеговине, али и Републику српску и која жели да гради поверење и неупоредиво боље односе.

"Очекујем да то желе и у Босни и Херцеговини. Не мора да буде пуно љубави, али треба да постоји поштовање и уважавање. Са српске стране то имате. Без икаквог лицемерног удварања, то је нешто најпоштеније што Србија може да учини и то је и оно што Србија жели од Босне", рекао је Вучић на конференцији за новинаре после састанка с председником Већа министара Босне и Херцеговине Вјекославом Бевандом.

Српски премијер је, реаугујући на новинске написе, одмах развејао "дилеме" о томе како је дошло до његове посете Сарајеву:

"Нико ме није натерао да дођем. Читао сам разне измишљотине о томе, али одлуке доносим ја. То је порука онима који мисле да су на овој посети радили Европљани или Турска".

На питање новинара који је "прави" Вучић - националиста из 1990-их или онај који је јуче рекао да ништа не може да уништи БиХ, српски премијер је одговорио да многи нису схватили какве промене су захватиле и свет и регион, те да нема намеру ни да се додворава босанскохерцеговачкој јавности, али ни да одговара на медијске спекулације:

"Неки људи једноставно не разумеју шта се у међувремену догодило. Као што се у Србији није разумело шта се догодило после пада Берлинског зида, тако и овде неки људи нису разумели шта се догодило и жао ми је због тога", додао је он.

"Ја сам премијер изабран с највише гласова у савременој политичкој историји Србије. Ја сам Србин, поносан сам што сам Србин, поносан сам на своју земљу и свој народ. Дошао сам као пријатељ, као неко ко поштује територијални интегритет БиХ, али и Републику Српску. Нико не може да уништи БиХ и РС", рекао је Вучић.

Он је рекао да се чуди људима који би желели да од Србије, која је пријатељ, праве нешто друго:

"Неће успети у томе. Исте ствари говорим вам и овде и у Београду, и у Москви, Вашингтону, Бриселу... Моје речи се не разликују", поручио је Вучић.

Премијер је приметио да би и он могао да се бави политичком прошлосцћу многих у БиХ, али да му то не пада на памет:

"Званичнике у Босни бира народ", рекао је и истакао да он поштује народ у БиХ и његов избор, те да "неће ниједну реч рећи на ту тему".

"Има људи који су себи опростили десет пута, а другима ниједном. Ја не желим да спадам у такве људе", закључио је премијер Вучић.

Вучић је данас допутовао у посету Сарајеву, прву инострану посету по преузимању дужности председника Владе Србије, са жељом за успостављање што бољих односа две земље. Српском премијеру је испред зграде Већа приређен свечани дочек, уз војне почасти и интонирање химни две државе.