Вести

ВУЧИЋ: ВРЕМЕ ЈЕ ДА СЕ ЧУЈЕМО И ПОШТУЈЕМО УПРКОС РАЗЛИКАМА

Време је да ми Срби, осим мржње коју смо волели да негујемо једни према другима, почнемо да негујемо међусобно поштовање, да желимо да чујемо и саслушамо једни друге, без обзира на идеолошке разлике, приметио је председник Александар Вучић.

Новинаре је у Прањанима, где је Вучић присуствовао обележавању 75. годишњице операције "Халијард", у којој су Срби извели спасавање више од 500 савезничких пилота, интересовало колико је то, осим за односе две земље, важно за сам српски народ и превазилажење идеолошких подела, на шта је председник одговорио да је веома важно да сами будемо спремни да слушамо и да чујемо једни друге.

"У мојој породици су људи страдали, јер су Срби, а многи други су страдали на други начин... Али, мислим да је време да ми Срби сем мржње коју смо волели да негујемо једни према другима, почнемо да негујемо поштовање и да желимо да чујемо и саслушамо једни друге", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је "Халијард" пример операције којом је Србија створила своје савезништво са САД и другим англосаксонским савезницима, Канадом и Великом Британијом.

Поручио је да Срби немају чега да се стиде у тој операцији, већ напротив, имају много тога да се тиме поносе, као у бројним партизанским операцијама широм Србије, Хрватске, БиХ и другим местима, где су највећим делом Срби имали главну и водећу улогу, па су највише и страдали.

"Свака врста разумевања између нас је допринос нашем бржем напретку", констатовао је Вучић.

Додао је, међутим, и да морамо да разумемо и све друге, који имају своје интересе, као што ми имамо наше, па морамо некад и њих да чујемо, да преиспитамо своју одговорност, а не само њихову.

"Лако је да сваки пут кажем нешто лоше о њима и на томе добијем политичке поене, али потребно је да се направи искорак у страну или уназад и да онда непристрасно и објективно сагледате ствари, да исправите своје грешке, и да и друге молите да сагледају своје ставове и исправе своје грешке", рекао је Вучић.

 

Помоћи ћемо инвестицијама Прањане и Горњи Милановац

Вучић је најавио да ће у наредном периоду бити урађено неколико пројеката и истакао да би најважније било да у Горњи Милановац стигне један мањи инвеститор.

"Урадићемо приступницу. ''Убијају'' ме представници општине са тим. Колико год да кошта урадићемо и Милановчани ће бити задовољнији", рекао је Вучић.

"Када будемо урадили све овде, на пољу (код споменика) и Милошеву кућу, другачија ће бити слика Милановца и привлачиће неупоредиво већи број људи", додао је Вучић.

Вучић је рекао да остаје да се привуче један инвеститор, мање или средње величине, који би у Горњем Милановцу запослио 250 до 400 људи.

Упитан за хотел у власништву Југоимпорта у Коштунићима, проблем са недостатком воде у Прањанима, селу које има највише породица са три или више деце, Вучић је рекао да ће настојати да се та питања реше.

Подсетио је да се изашло са иницијативом Националног инвестиционог плана, како би у сваком месту у земљи било решено питање водоснабдевања.

"Имамо новац, али нико раније није размишљао о пројекту. Чим се пројекат уради, решићемо питање воде за Прањане", рекао је Вучић.

Када је реч о хотелу, Вучић је рекао да ће се и ту видети шта може да се уради, како и коме да се омогући да уложи новац.

За производњу конфекције, које више нема у Прањанима, Вучић је рекао да се турским инвеститорима не исплати да дођу у Србију, јер би морали да исплаћују веће зараде него у Турској, будући да су у тој земљи нижа примања после инфлације.

"Када нас претекну, истог дана ћу да тражим да њихови текстилци дођу овде. А, до тада можемо да размишљамо ког од наших текстилаца да доведемо", рекао је Вучић. 

 

Извор: Танјуг