Вести

Вучић: Војска Србије je стабилна и снажна

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас нову војну доктрину уз оцену да је наша војска стабилна и да ће бити у сваком тренутку довољно снажна да одбрани и сачува земљу и њене грађане.

Вучић је у обраћању новинарима у Генералштабу, где је упознат са стањем и ситуацијом у Војсци Србије, говорио о свим аспектима везаним за војску и њено функционисање и указао на потребу усвајања нове доктрине. Како је рекао потребно је да се заврши концепт активне резерве оценивши да је било добро што је ове године један број људи био позван и могао да обнови своја знања.

Најавио је и јачање специјалних јединица, као и рад на повећању борбене готовости и попуњености. Председник Србије је указао и на две ствари за које каже да су биле лоше. Прва је да је у периоду 2005-06 по налогу неких других сила урађено то да се одвоје пешадијске од тенковских јединица, тенковске од противоклопних... Како је рекао морамо да будемо способни да, ако нас неко нападне, да можемо да се бранимо и да ће поново бити удружене јединице јер не може сама пешадија или оклопне јединице или противоклопне да бране земљу. Као другу ствар Вучић је апострофирао да је било укинуто морално васпитање.

Обајснио је да ће то од јануара бити враћено и не у смислу политичких странака и тако нечега већ има везе са патриотизмом.  Објаснио је да је тада речено да је патриотизам непотребан и поновио да ће морално васпитање бити враћено и да ће сви знати шта им је посао, шта бране и шта штите и да је слобода највећа вредност српског друштва и да је независност и интегритет и суверенитет њихов посао.

Рекао је да ће се технолошко заостајање превазилазити на два начина - убрзаним развојем наменске и наравно набавком онога што нам је неопходно, а пре свега у ваздухопловству. У том смислу навео је мигове који су недавно стигли у Србију али и скори долазак МИ17 транспортна хеликоптера као и шест Ербасових који ће стићи до почетка 2019. године, плус три за полицију.

"Наше маневарске могућности тиме смо драматично увећали - оне дефакто нису ни постојале пре годину дана" додао је Вучић.

"Мораћемо да разрадимо концепт одбране, да ли је то тотална одбрана или неки други тип. Такође да дорадимо и усвојимо нову доктрину" рекао је председник Србије. Указао је да ће морати да се повећају инвестиције и навео да су у буџету 54 персонални, 32 оперативни расходи и 14 одсто инвестиције које морају да иду на 20 одсто. Он је рекао да ће догодине инвестиције бити и више од 25 одсто.

Вучић је позвао младе људе да добровољно служе војску, као и да се прикључе.

"Заштита и одбрана наше земље, ништа важније од тога не постоји" рекао је Вучић.

"Наша земља се налази на европском путу, војно неутрална. Да бисмо могли да будемо војно неутрални морамо да будемо јаки. Наша војска је стабилна, наша војска је добра" рекао је председник Србије.

Врховни командант је рекао и да је договорено са Владом Србије да се до краја године издвоји новац да сваки војник, сваки припадник територијалних снага имају два комплета униформи и два пара чизама.

"Сигуран сам да ће наша војска, не да сија старим, већ новим сјајем модерности, успеха, оспособљености и да ће у сваком тренутку бити довољно снажна да сачува мир, обезбеди стабилност и заштити грађане ове земље" поручио је прерсдник Србије.

 

Запосленима у сектору безбедности 10.000 бонуса

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће сектор безбедности до краја године добити бонус у висини од 10.000 динара, као и да ће из године у годину бити повећавана примања професионалним припадницима Војске Србије.

Врховни командант Војске Србије након примања извештаја министра одбране и начелника Генералштаба ВС о стању у Војсци Србије, казао је да је пре свега проблем низак стандард професионалних припадника Војске.

"На томе радимо и видимо побољшање. Повећање од 10 одсто није довољно, али боље него што је било. Договорили смо са Владом да пре краја године свим професионалним припадницима ВС, запосленима у сектору безбедности, а то су полиција и БИА, буде исплаћен бонус од 10.000 динара, али да ћемо из године у годину повећавати примања, а од њих тражити озбиљност и одговорност“, нагласио је Вучић.

Вучић је најавио и да ће ускоро изаћи с решењем за стамбене проблеме запослених у овом сектору, те да је план да 30.000 људи у наредне три године реши стамбено питање на најповољнији начин.

"Тако ћемо створити услове да људи остају у војсци, али и да се млади радије опредељују да заврше војне школе", рекао је Вучић, најавио да је у плану да до краја године буде примљено још 300 професионалних војника.

 

Наше је да њима не чинимо оно што они нама чине

Наше је само да њима не чинимо оно што они нама чине, поручио је данас председник Србије одговарајући на питање очекује ли притиске из Европе у случају да неко у региону жели нове сукобе, а након порука које су уследиле после последњих пресуда Трибунала у Хагу, те да ли у тој ситуацији Србија има саговорника у вези с економским напретком.

ЕУ је наш највећи економски партнер, одговорио је Вучић на тај део питања, а притиске, каже, не очекује.

Оно што га, међутим, чуди, је како је могуће да таман кад смо мислили да ће неко да нас остави на миру три дана, установили смо да смо управо ми криви за сукоб Хрвата и Бошњака у БиХ.

"Ако сте гледали ХРТ, а ја јесам, схватио сам да за све што се дешавало између босанских муслимана и Хрвата кривци су Срби. Немам појма како смо до тога дошли, нисам то схватио, али сам сигуран да ћемо такве глупости увек да негирамо и да ћемо се борити да заштитимо достојанство и понос наших људи", навео је Вучић, те поручио да је важно једино да оно што они нама чине ми њиме не чинимо.

Срећан сам и поносан на српску политику, а они нека проблеме и грешке траже у себи, а не код других, поручио је.

"Неки то не могу да превазиђу, ми ћемо учинити све да очувамо стабилност и партнерство са земљама у региону, али никоме нећемо дозволити да понижава Србију и грађане на било који начин. Чуваћемо мир и наше је да чинимо све да се осећамо сигурније, јер ако је неко спреман да Србе окрви за сукоб Бошњака и Хрвата, ко зна шта ће сутра да му падне на памет", поручио је српски председник.

 

Нема индиција да неко жели да нас нападне

Председник Србије Александар Вучић истакао је да не постоје ни најмање индиције да било ко жели да нападне нашу земљу, али да војска постоји да би чувала своју државу и штитила свој народ.

Он је, након састанка са министром одбране и припадницима Генералштаба Војске Србије, казао да данашњи састанак није био ванредни и да се нада да никада нико неће напасти Србију, а да је посао власти да имамо довољно снажну армију.

"Ниједна војска у свету, изузев можда две, не постоји да би неког другог нападале, већ да штити своју земљу", нагласио је Вучић.

Војни буџет је, у односу на прошлу годину, према његовим речима, већи за око 70 милијарди динара. За војску, како је додао, издвајано је на транспарентан и законит начин.

 

Србија неће никог да нападне, али имаће снажну војску

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија неће никога да нападне, али је истакао да ће имати снажну војску која може да одбрани земљу у сваком тренутку.

На питање да ли се разматра набавка авиона и неких противваздушних система из Белорусије, Вучић је потврдно одговорио и додао да је о томе разговарао не само са Лукашенком већ и са Путином и неким другим земаљама.

Kако је рекао, неке ствари су при крају. Вучић је истакао да Србија са НАТО, али и са Русијом има партнерске односе и да ће наставити тако.

"Наш избор је најтежи, лакше би било да кажемо прикључујемо се НАТО, а наш избор је да будемо свој на своме, да имамо војску и штитимо Србију зато војска мора да буде оспособљена", објаснио је Вучић.

 

Било би добро да се извештај АС преточи у реалну политику САД

Председник Србије Александар Вучић каже да не мора увек противљење свим ставовима Срба и Србије бити у интересу САД и да понекад можемо да пронађемо заједничког именитеља око кљуцних ствари, те приметио да би то био велики корак за Србију, а не би шкодило Американцима.

Вучић је на прес конфернцији, а упитан да коментарисе извештај Атланстког савета у којем се предлаже успостављање сталног америчког војног присуства у југоисточној Европи и залагање за историјско приближавање са Србијом, оценио да је реч о важном документу једне утицајне институције.

"Постоји делимично другачији приступ у органима власти САД. Већином написаног сам задовољан и било би добро када би се то преточило у реалну политику САД", поруцио је.

Подсетио је,међутим, да су америчке снаге већ присутне у региону, наводећи да "ћемо их тешко избацити из Бондстила".

 

Са Путином и о снабдевању Србије гасом

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће са председником Русије Владимиром Путином током његове посете Москви разговарати и о гасном снабдевању Србије.

Вучић је казао да потрошња гаса у Србији драматично расте и да се по томе види индустријски и економски напредак. Он је изнео податак да је у 2012. години потрошено 1,2 милијарди кубних метара гаса, док ће ове године та потрошња износити 2,1 или 2,2 милијарде.

"Очекујемо за три године да потрошња буде 2,7 милијарди метара кубних, тако да ће нам од 2021. Године бити вероватно потребно три милијарде кубних метара гаса", рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Генералштабу. Током посете Москви, каже, покушаће да направи добре аранжмане за Азотару и МСК чија је база – гас.

"Покушаћемо да направимо и добре аранжмане, да мало обрадујемо раднике у Азотари И МСК, обично сам строг према њима. Свакако ћу са Путином разговарати о томе", истакао је председник.

Одговарајући на питање да ли је Србија добила гаранције или средства за учешће у северном току, Вучић је рекао да није о томе разговарано на такав начин и појаснио да се разговара о Турском току, те да се можда нешто конкретније може постићи током посете Москви.

Вучић је истакао да Србија не дугује за гас и да измирује све обавезе према руским партнерима, те да је озбиљнија него што је била.

''Не дугујемо ништа гаспрому за гас, све обавезе према руским партенрима измирујемо, Србија је озбиљнија него што је била'', рекао је Вучић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг