Вести

ВУЧИЋ: ВИНАРСКА ИНДУСТРИЈА У СРБИЈИ ЗНАЧАЈНО ЈЕ НАПРЕДОВАЛА

Председник Александар Вучић истакао је да је винарска индустрија у Србији у последњих неколико година значајно напредовала и сада се, рекао је, развија "корацима од седам миља".

"Радимо националну стратегију за винарску индустрију и честитам на фантастичном успеху нашим винарима. Пре пет, шест, седам година, нисмо могли да се меримо ни са ким у овом делу, а камоли у Европи, а данас се нигде нећемо посрамити са нашим винима. Напротив", рекао је Вучић.

Вучић је посетио "Подрум Палић", који је пре две године преузела компанија "Andex", у власништву породице Чакањи, којој је захвалио на свим улагањима, али пре свега на томе што се њихов син Андрош вратио из САД у Србију.

Вучић је изразио уверење да ће расти извоз српског вина на руско тржиште, као и да са кинеским партнерима правити нове уговоре.

"То је веома важно за нас. Напредак једне економије у Европи можете да мерите и по напретку винарске индустрије. Огроман је развој српске винарске индустрије која напредује корацима од седам миља у погледу квалитета, нешто више него квантитета", рекао је Вучић.

Вучић је додао да Србија има суботичко, фрушкогорско, вршачко, шумадијско, јагодинско, топличко, жупско, врањско виногорје... те да је данас много боља ситуација него раније.

"Хвала вам, јер су и порези које плаћате значајни за земљу и желим вам успешан рад", поручио је Вучић својим домаћинима.

Захвалио им је на улагањима, истичући да је њихово, али и успешно пословање других компанија, од огромне користи за Суботицу, Србију.

"Они ће овде да производе најбољу ракију од шљиве, дуње, крушке, али и малина и кајсија, и највећи део ће ићи за извоз, али и за домаћу потрошњу", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је, пролазећи кроз хладњачу и дестилерику, приметио да је то погон на шта свако у Србији може да буде поносан.

Посебно је захвалио мађарској влади и премијеру Виктору Орбану, на подршци пројектима у Војводини, који су, рекао је, трпели критике, па је он (Вучић), морао да објасни да то нису пројекти усмерени против Србије, а Орбан да убрза дозовле за учешће у пројектима.

Такође, Вучић је додао да је пре "Подрума Палић", посетио и фармацеутску компанију "Goodwill pharma" која је, рекао је, на малом простору направила чудесно ремек дело за производњу лекова.

 

15. фебруара, на Сретење, декларација о политичкој независности и војној неутралности земље

Вучић је потврдио намеру да 15. фебруара, на Сретење, у Народној скупштини буде усвојена посебна декларација о политичкој независности и војној неутралности земље, о чему су писали медији.

"Ако будемо успели да урадимо то за Сретење, било би лепо. Никад не можете да кажете за дан или два, да тако намештате, скупштине процедуре су такве...Верујем да би једна врста потврде и унутрашње и спољне политике Србије, за коју мислим да је дала резултате и изазвала поштовање целог света, да бисмо могли то да урадимо, не због себе, већ због будућих генерација", рекао је Вучић.

Вучић је додао да се Србија држи те политике.

"Важно је да кад потврдите један курс, онда вас и други посматрају на тај начин. Мени је недавно белгијска премијерка рекла: ''Ви у Србији, и Ви Александре, познати сте по томе да имате самосталну и независну политику.'' Знате ли каква је то част и каква је то реткост чути у данашњим европским оквирима", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је на то поносан.

Председник је рекао да је и то један од разлога што мађарски пријатељи цене Србију - јер имамо аутохтону, аутономну, самосталну и независну политику.

"Што идемо за својим интересима, поштујући све друге, а не морамо увек да будемо пришипетље свему што неко други донесе као одлуку. Сами бирамо када ћемо за нешто да гласамо, а кад нећемо. То је веома важно и доприноси даљем и већем угледу Србије", закључио је Вучић.

 

На овако лепом месту не бих о Ђиласу

Вучић није, у винарији Палић, желео да одговори на питање новинара како коментарише поруку Драгана Ђиласа, који је, на његову изјаву везану за докторат Синише Малог, написао на друштвеним мрежама да “то тако неће моћи”.

Вучић је, након обиласка подрума Палић, упитан како то види и да ли се плаши протеста, рекао да је боље да не одговара на тако нешто на овако лепом месту.

“На овом месту се тако лепо осећам, да не бих да одговарам на то“, рекао је Вучић.

 

Градићемо и брзу саобраћајницу Бачки Брег - Kикинда

Вучић је најавио да ће најкасније за три или четири године почети да се гради брза саобраћајница од Бачког Брега до Kикинде.

"Имамо још једну добру вест за Војводину. Ми смо планирали и ускоро ћемо кроз Инвестициони план предочити да ћемо, верујем да је реално, за три или четири године најкасније, кренути у изградњу брзе саобраћајнице Бачки Брег - Сомбор - Kула - Врбас - Србобран - Бечеј - Нови Бечеј - Kикинда", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да би та брза саобраћајница била попут паралеле која би се наслањала на вертикалу Kоридора 10 и то би значило много за западнобачки, севернобачки и јужнобачки округ, али и цео северни Банат.

"То би било од пресудног значаја за довођење инвеститора и тиме бисмо још један велики прелаз направили од малог прелаза, тако да би грађани са обе стране имали лакши прелаз мађарско -српске границе", истакао је Вучић.

 

Покушаћемо да убрзамо прелаз и на мађарској граници

Србија ће покушати и на граници са Мађарском да убрза теретни и путнички саобраћај, како би грађани брже прелазили на једну и другу страну, изјавио је Вучић.

Вучић је, ипак, изразио сумњу да би са Мађарском, као што је то случај са граничним прелазом Табановце са Северном Македонијом, могао да се примени "мини Шенген", јер је Мађарска чланица ЕУ и примењује европско законодавство.

Вучић је тако одговорио на питање да ли би и на северу земље могао да се убрза прелаз на граничним прелазима, на пример, њиховим проширењем или неким договором са премијером Мађарске Виктором Орбаном, као и констатацију новинара да српска страна брзо ради, али да је проблем са мађарском страном.

"То су правила Шенгена и ЕУ и не мислим да има много везе са локалним мађарским законодавством. Све што можемо да покренемо, урадићемо", нагласио је Вучић.

Такође, истакао је да Србија после 30 година завршава 27 километара дуг Ипсилон крак Kоридора 10, којим ће грађани имати директан излаз на гранични прелаз Kелебија, као и да ће тиме бити растерећен прелаз Хоргош.

"Отварамо и нове граничне прелазе да би људима било лакше да прелазе границу. Радили смо иницијативу Мини Шенген (на југу), али ту немамо правила Шенгена и ЕУ већ све зависи од нашег договора. Ићићемо на изградњу више трака на прелазу Табановце са Северном Македонијом, истовремено ће фитосанитарне и ветеринарске иснпекције радити 24 сата дневно. Тако да ћемо три или четири пута скратити време чекања за теретњаке".

Вучић је рекао да ће се исто тако ићи и на убрзање путничког саобраћаја.

"Ми ту иницијативу (Мини Шенген) можемо да покренемо са Виктором, али се плашим да је мало у његовим рукама, а да је много више у европском законодавству, али све што можемо покушаћемо да направимо", поручио је председник Србије.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк