Вести

ВУЧИЋ: ВЕРУЈЕМ У ВЛАДУ СРБИЈЕ, ПРЕД НАМА СУ ИЗАЗОВНА ВРЕМЕНА

Председник Републике Србије Александар Вучић честитао је вечерас председнику Владе Републике Србије Милошу Вучевићу и члановима нове Владе Републике Србије и пожелео им успех и много напорног рада и нагласио да верује у нову Владу Србије и да су пред нама изазовна времена.

Председник Вучић је за РТС рекао да, као што има седам милиона грађана, тако има и "седам милиона премијера и председника који би да састављају владу".

"За мене је најважније да остварују циљеве, а то су брига о људима, повећане плате, ЕКСПО. Очекујем од Владе Србије да се суочи са бројним проблемима и политичким облацима који се надвијају над Србијом, да се заједно изборимо за напредак Србије", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да на крају мандата ове владе, крајем 2027. године види Србију као најуспешнију земљу у региону, да очекује добре резултате али и да ће бити области у којима нећемо бити задовољни.

 

ЕКСПО није само у Београду, убрзаће развој Србије

Председник Вучић рекао је вечерас да ЕКСПО није само оно што се догађа у Београду, да је више од тога и да ће он убрзати развој Србије, економски раст, али створити и нове прилике за посао и већа примања грађана.

"ЕКСПО није само ово што се збива у Београду. ЕКСПО је оно што се збива од Сомбора,  Бачког Брега, до Кикинде и Црње, где ће се изградити брза саобраћајница, такозвани Осмех Војводине или Осмех севера Србије. ЕКСПО је и ауто-пут Београд - Зрењанин, 66,7 км траса", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да ће до краја године бити завршен и пут Кузмин-Сремска Рача, као и ауто-пут до Пожеге.

"Дакле, све је то ЕКСПО. ЕКСПО је и долазак кинеског председника Сија", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да када људи виде прелепе зграде у стаклу изграђене у Београду, често кажу то није за нас, то је за богатије.

"Ти богатији ће ту да живе, али то је за свакога од нас, јер захваљујући томе, захваљујући расту у Србији, сваки обичан човек свуда ће имати више прилике за посао. Имаће већу плату, имаће већа примања, зато што Србија брже расте. А на нама је да нађемо друге механизме како ћемо неједнакости да смањујемо и како ћемо сиромашнијим људима и нижој средњој и средњој класи људи да обезбедимо додатно бољи живот", рекао је председник Вучић.

 

Посета Си Ђинпинга велика част, обавеза и одговорност, имаћу велике молбе

Председник Вучић изјавио је вечерас да је посета председника Кине Си Ђинпинга велика част, одговорност и обавеза и нагласио да ће том приликом имати неколико великих молби за њега - а једна од њих је та да се у Србији отвори фабрика возова и локомотива.

"Тражићу, молићу председника Сија, могу сад да вам откријем, две или три велике ствари", рекао је председник Вучић.

"Молићу председника Сија, јер нема више возова ни у Европи, можемо ли да покренемо поново фабрике локомотива, фабрике возова. То би нама у стратешком смислу много дало", рекао је председник Вучић и подсетио је да је Србија имала фабрике возова у Смедеревској Паланци и Краљеву и да и сада има стручњака у тој области.

Додао је да су у Србију стигли кинески возови и да ће ускоро бити представљени.

Такође, нагласио је да произвођачи возова у Европи не могу да направе довољно возова, јер се они траже све више, али да то Кина може.

Председник Вучић је рекао да ће молити кинеског председника да се сагледају могућности око електричних аутомобила, око летећих аутомобила, таксија и да ли негде, где се спајају вештачка интелигенција и модерна техологија, може да дође нека кинеска компанија да уложи у Србију.

"То би за нас било од пресудног значаја за будућност и то ће бити моја велика молба", рекао је председник Вучић.

 

Србија једна од најбезбеднијих земаља у Европи и свету

Председник Вучић рекао је вечерас да је Србија једна од најбезбеднијих земаља у Европи, а самим тим и у свету, јер је Европа најсигурнији континент.

Председник Вучић је то изјавио поводом годину дана од трагедија у ОШ "Владислав Рибникар" у Београду и селима Мало Орашје и Дубона код Младеновца и нагласио да су ти догађаји променили много тога и да данас људи не питају само за модерне табле, нова игралишта и базене, већ и за сигурност деце по школама.

"Драстично смо повећали број полицајаца који брину о деци, педагога, психолога. Гледамо да радимо што је могуће више са децом. Послушали смо савете и кад је у питању меморијални центар", рекао је председник Вучић.

Додао је да сутрашњи дан подсећа на један тежак и ужасан догађај за целу земљу и изразио наду да се такве трагедије никада неће поновити.

"Шта год да предложите, никада није довољно и увек то изазива скепсу код неких, али смо увек спремни да разговарамо и радимо заиста на сигурности наше деце", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да је Србија по свим параметрима једна од најсигурнијих земаља на европском континенту, а самим тим и у свету, јер је Европа најсигурнији континент.

"И по броју извршених кривичних дела и по броју напада на децу и по броју убистава и по броју силовања. А све то може и мора да буде још боље", закључио је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да су безбедност и сигурност деце теме којима ће се држава бавити и у будућности.

"И верујем да ћемо моћи да постигнемо још боље резултате. Чека нас правда за починиоце и у томе држава неће одустајати. И верујем да ћемо имати довољно снаге да се као земља подигнемо после ужасних ствари кроз које су пре свега прошле породице убијених, а онда, рекао бих, и цела нација", закључио је председник Вучић.

 

Сарадња са Кином донела много, 1. јула Споразум о слободној трговини

Председник Вучић изјавио је вечерас да је посета председника Кине Си Ђинпинга велика част, одговорност и обавеза и нагласио да је сарадња са Кином Србији донела много, а да један од споразума, потписан у октобру у Пекингу -  Споразум о слободној трговини ступа на снагу 1. јула.

"Од 1. јула постаје ефективан, ступа на снагу, кинески парламент је одобрио Уговор о слободној трговини", рекао је председник Вучић и нагласио да ће захваљујући том споразуму у наредним годинама, у наредних пет година, готово сви производи бити слободни за извоз у Кину. 

Председник Вучић је упитао и да ли грађани знају шта то значи и колика је то користи и добит за произвођаче кандираног воћа, воћа, поврћа, ракије, вина... из Србије.

Подсетио је да Уговор подразумева да олакшице иду сваке године по 20 одсто.

"Па ево, секу винограде у Бордоу, људи који имају најбоље винограде и најбоља вина на свету. Секу их, јер немају коме да продају. Ми ћемо имати коме. По ценама које су 30 одсто уштеде на томе што нећете да имате  царину. Тако да, то су за нас велике ствари", рекао је председник Вучић уочи званичне посете председника Си Ђинпинга Београду која је заказана за 7. и 8. мај.

 

 

Извор: Танјуг/РТС1