Вести

ВУЧИЋ: ВЕЛИЧАНСТВЕНА СИНАГОГА ЗА МОЛИТВУ, УЧЕЊЕ И ОКУПЉАЊЕ

У животу Јевреја, али и осталих Суботичана синагога која је обновљена након 40 година биће кућа молитве, учења и окупљања, рекао је данас председник Србије Александар Вучић. 

Вучић је на отварању обновљене суботичке синагоге посебно захвалио мађарском премијеру Виктору Орбану, без чије помоћи, како је навео, не би било оваквог "прелепог сакралног објекта који делује нестварно". 

"Синагога, друга по величини у Европи након будимпештанске, засијала је како заслужује. На обнови смо радили заједно и напорима и средствима и зато посебно хвала Орбану без чије подршке и учешћа ова синагога не би овако сијала", рекао је Вучић. 

Радови су, како је рекао, повезали не само Јевреје с православцима, католицима и протестантима, већ и владе двеју земаља, али и међународне институције, приближили људе.

"Срећан сам што Суботичани имају нову-стару кућу лепшу него икада, али сам срећан и што ће овде сви други да долазе. То ће бити и културно стециште и туристи ће долазити из Србије и Европе, јер су овакви објекти ретки".

Приметивши да је и Орбан говорио о истим вредностима, српски председник је рекао да су то вредности које негујемо заједно, те да нас овакво културно наслеђе спаја и да је сигуран да ћемо умети да заједно и убудуће обновимо "оно што смо неретко уништавали и да подижемо мостове које смо не зна се због чега успевали да срушимо". 

Суботичка синагога један је од најбољих примера све успешније сарадње Србије и Мађарске, оценио је Вучић те додао: "Ово ће бити кућа молитве, учења, окупљања". 

Подсетио је, да је било потребно много времена да би синагога била обновљена, те да то не би ни било могуће без заједничких напора и заједничког рада.

Обично, приметио је, народи и њихова руководства имају да другима нешто замере, па су тако, каже, и њему често долазили људи да кажу како Орбан хоће да помогне, али само мађарској заједници.

"А ја сам говорио, хвала му, јер тиме помаже и свакоме у Србији и молио сам га да помаже још више и да с таквом помоћи настави", казао је Вучић. 

Суботичка синагога постаће један од симбола наше земље, али и симбола толеранције, разумевања, рекао је Вучић и додао:

"Могли су и Мађари и Виктор (Орбан) нама Србима да нађу безброј замерки, могли су да улазе у сукобе, као да смо их мало имали, али он је желео да изградимо најбоље могуће односе и зато могу сада да потврдим да имамо најбоље односе у историји Срба и Мађара и најбоље односе између две земље". 

Подижући изнова овај споменик показујемо однос према прошлости, али и према будућности, показујемо колико смо близу Европе и колико желимо да будемо њен део, рекао је Вучић, додао да ће све што нам синагога буде дала бити подсетник на оно што можемо заједно, а Суботичанима пожелео да им она увек буде пуна за молитву, учење и окупљање.

 

Мађарска шести спољнотрговински партнер Србије

Председник Александар Вучић рекао је данас да очекује да ће трговинска размена с Мађарском ускоро да достигне две милијарде евра, наводећи да је та земља сада шести спољнотрговински партнер Србије.

Вучић је на заједничкој прес конференцији с мађарским премијером Виктором Орбаном рекао да су њихови разговори данас били без отворених питања, те да су једине теме биле како да заједно радимо на бољој будућности, како да више мађарских компанија дође и улаже у Србију и како да се наше компаније позиционирају у Мађарској.

"Политика коју води Орбан допринела је стабилизацији односа са Србијом, али је то допринело стабилизацији читавог региона и није значило само Мађарима, него и свим људима који живе у овом делу Европе", рекао је Вучић, додајући да је захвалан посебно на помоћи и подршци коју Орбан пружа војвођанским Мађарима, јер, како је појаснио, свака помоћ њима помоћ је и подршка Србији и стабилизацији прилика у региону.

Вучић је рекао да је поносан што је велики посао око обнављања синагоге у Суботици урађен заједничким напорима и да смо тиме показали да много тога можемо заједно да урадимо. Посебну захвалност упутио је премијеру Мађарске Виктору Орбану лично, за којег је рекао да је обезбедио значајна средства за обнову синагоге и подршку.

Председник Србије је истакао да о најбољим политичким и економским односима говори и трговинска размена од 1,49 милијарди евра претходне године, што је за 22,3 одсто више него у 2016. години, а да је у првом месецу ове године забележен раст од 39 одсто у односу на јануар претходне године... Све то говори, каже Вучић, да ћемо у кратком периоду достићи трговинску размену од 2 милијарде евра и да је Мађарска Србији шести спољнотрговински партнер.

Он је захвалио Орбану и на томе што инвеститори из Мађарске не инвестирају само у север, у Војводину, већ и у централну Србију "и хвала му на томе". Према његовим речима, председник мађарске владе је показао колико му је стало и колико је од заједничког интереса политика стабилности и мира, а политика коју је Орбан водио у региону Централне европе је, истакао је Вучић, значајна за стабилизацију читавог региона. Додао је да је та политика значајна не само за Мађарску, већ и за све људе који у овом делу Европе живе.

Истакао је да је и у разговору који су имали данас констатовано да Србија и Мађарска немају отворених питања, да су разговарали само о будућности и заједничком ангажовању, идејама о заједничком раду на пољу економије и свим другим пољима.

Председник Србије је указао и да је захвалан на великој помоћи коју наш северни сусед пружа војвођанским Мађарима, уз оцену да је свака подршка њима уједно и подршка Србији, све бољим односима, миру и стабилности. Додао је и да су Србија и Мађарска најбољи пример односа две суверене државе. У том смислу Вучић је истакао да Мађарска показује како се понаша суверена и независна земља, чланица ЕУ, и још једном поновио да смо захвални на подршци коју пружа нашем путу ка ЕУ.

Подсетио је да је Мађарски представник био на свакој међувладиној конференцији на којој су отварана поглавља у преговорима са ЕУ и захвалио Орбану и мађарском министру спољних послова Петеру Сијарту, јер је увек, када се говорило о Србији, био тај који нас је подржавао.

"И када је реч о правима националних мањиина, и свим другим стварима Мађарска је била та која нас је подржавала" рекао је Вучић који је навео да увек зна када су Мађари на неком састанку да ће Србија имати глас уз себе.

Председник Србије је замолио Орбана да чешће долази у Србију, да све више развијамо економске односе и политичку сарадњу подигнемо на још виши ниво, а поручио и да Мађарска може да рачуна на Србију као искреног, поузданог партнера на корист оба народа и обе државе.

"Уверен сам да имамо добру будућност и да ћемо и у породиоци европских народа моћи још тешње, ближе и чвршће да сарађујемо", нагласио је председник Вучић.

 

Извор: Танјуг