Вести

ВУЧИЋ: ВЕЋЕ СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ПОГОНЕ И ФАБРИКЕ

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће бити повећане субвенције за погоне и фабрике које ће се бавити прерађивачком индустријом.

Вучић је истакао да је за државу веома важна прерађивачка индустрија меса, воћа и поврћа.

"Оно што је важно за све који су заинтересовани, даћемо веће субвенције за погоне, фабрике које ће да раде прераду и ускоро ће та одлука бити донета. То је оно што нам недостаје", рекао је Вучић.

Подсетио је да је угашен велики број фабрика, попут Србијанке и Будимле, све што нам је, каже, чувало источну, централну и западну Србију.

"Па, полако, једно по једно да обнављамо. Али, морамо и нове погоне да имамо. Верујем да ће пријатељство које имамо и са Кином, Турском и другима и сви конкретни уговори које имамо, донети много доброг у наредном периоду", рекао је Вучић.

Вучић каже да је поносан што после 17 година поново ради фабрика за прераду меса Срем Шид, која упошљава 130 људи, и да се нада да ће у наредних пет година сточни фонд у Србији да се врати на ниво из 1989. године, а то је два милиона грла стоке.

Вучић је рекао да је понос сремске индустрије, града Шида и целе Србије оживео захваљујући вредним рукама власника фирми Агропапук из Кукујеваца и Индустрије меса Ђурђевић из Пећинаца, али и добром уговору који Србија има са Турском о годишњем извозу 5.000 тона говеђег меса.

"Уз нашу малу помоћ, због постизања уговора са Турском о извозу 5.000 тона говеђег меса, али пре свега вредним рукама власника Агропапука и Индустрије меса Ђурђевић ми смо успели да Срем Шид после 17 год обновимо, да фабрика данас прелепо изгледа, да има 130 запослених, биће још 20, 30 наредних дана", рекао је председник.

Вучић каже да је задовољан и срећан што Срем Шид поново ради захваљујући добром уговору са Турском, захваљујући "вредним рукама двојице људи".

"Ја сам им рекао само да се они не посвађају, да се види да и српски привредници могу да раде добро. Добиће и субвенције државе", нагласио је председник.

Вучић је додао да ће министарство пољопривреде већ у следећем буџету предвидети више субвенција за товна говеда и музне краве и да је циљ да се у наредних пет година Србији врати сточни фонд на ниво који је имала 1989. године, око два милиона грла.

"Данас имамо око милион грла. Уговори са Турском су огромна шанса. Ове године ћемо да испоручимо 5.000 тона говеђег меса у Турску", рекао је председник и додао да се иде на то да Србија са Турском добије квоту о извозу 10.000 тона говеђег меса.

Вучић је рекао да Србија настоји да улаже у сточарство што више и да ће ово бити добра сезона што се тиче пољопривреде јер је пшеница добро родила.

Вучић је изјавио данас да није задовољан што општина Шид има 70.000 евра дефицита у буџету у току године, те да се то може променити већим запошљавањем.

Вучић је истакао да Шид тренутно има увећане приходе за 13 одсто и расходе за 16 одсто.

"То мора да се промени, а то ће још лакше да се промени већим запошљавањем, тиме што ће општина да има више прихода доводећи једну по једну фабрику, да тражи од нас из Канцеларије за јавне набавке новац за обнову школа, домова здравља, амбуланти...", указао је Вучић.

Према његовим речима, држава ће наставити да гради путеве, и навео да ће два крака аутопута пролазити управо кроз општину Шид.

"Данас влада може више, данас држава може више, зато сам сигуран да ће то Шид да осети", подвукао је Вучић.

Истакао је да су за државу пограничне општине према БиХ и Хрватској од стратешког значаја, као и да је битно да у тим општинама људи остану да живе, јер су многе друге општине према Бугарској, Румунији и добрим делом БиХ, како каже, готово пусте.

"Уз Бабушницу, Босилеград, Црну траву, око 50 до 80 километара у дубину нема 1.000 људи. Све нам је празно, а да бисмо имали људе, морамо да имамо економију која ради да људи од нечега живе", закључио је Вучић.

 

Са ХПК је још све отворено

Вучић је рекао данас да је све у вези тужбе компаније ХПК која је управљала железаром у Смедереву отворено и да ће се држава борити да не плати тражених 10 до 12 милиона долара.

Вучић је, на констатацију да је компанија ХПК, која је управљала железаром, тужила државу и железару, и да је предвиђено да се плати 12 милиона долара, те питање ко ће да плати тај новац, рекао да сматра да немамо обавезу да плаћамо ту своту.

„Све је још у процедури и борићемо се за тих 10 до 12 милиона евра. То са ХПК биће још борбе“, поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је важно да се објасни грађанима, посебно Драгану Ђиласу, који је „научио како да краде за себе, а не како да ради за државу“, да је било немогуће пронаћи стратешког партнера а да железара не ради.

„Замислите да продајете Турцима ових 100 бикова дневно, а да немате кланицу. Ми смо морали да нађемо неког да управља железаром, а нисмо могли да кажемо да железара не ради, да су радници на одмору и да они дођу и запосле. Држава је плаћала велике своте месечно“, објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да је, ако је за нешто заслужио да добије поверење народа, онда је то због железаре.

Вучић је пренео да је Србија ХПК добио у Европи и да није ништа изгубила, а да је та компанија сада отишла у Америку јер мисли да може да се наплаћује од наше имовине.

 

Поносан сам што у Србији не влада једноумље

Вучић је истакао данас да је поносан што у Србији не влада једноумље и што свако може да каже шта хоће, а да чињенице све говоре о његовом раду.

Вучић се осврнуо на оптужбе опозиције да су неки медији у служби "фашистичког режима".

„То најбоље говори о онима који су тако нешто рекли. Свака реч коју изговоре против народа говори о њима. Замислите да сам то рекао ја против њих и Шолакових медија, какву би хајку и харанду подигли по целом свету“; рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да људи и запослени у медијима, које оптужују на такав начин из редова опозиције, добро умеју да препознају и виде резултате.

Казао је да би опозиција очигледно волела да нас врати у време једноумља, као што је било раније када ниједна информација која није била у њихову корист није могла да прође.

„Данас имате једног кабловског оператера и телевизију који 24 сата раде против председника, а новина колико хоћете. Ја сам поносан и срећан што свако може да каже шта хоће, а чињенице све говоре. Путеви, плате и пензије све говоре“, нагласио је Вучић.

Вучић је изразио уверење да ће ускоро пензионери бити задовољни и да је уверен да ће то бити и медицинске сестре, лекари, војници и многи други.

 

Ја сам за разграничење са Албанцима

Залажем се за разграничење са Албанцима, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

"Да имамо територију за коју се не зна ко је како третира и шта коме припада - то је увек извор потенцијалних сукоба и проблема", објаснио је Вучић.

"Ја се залажем и то не кријем, свакако се залажем и то је политика коју представљам, а да ли ће она добити подршку народа или не, али ја се залажем за разграничење са Албанцима", рекао је Вучић.

Да ли ћемо успети у разграничењу не зависи од нас, каже председник Србије и примећује:

"За танго је потребно двоје".

Решење за Косово и Метохију, ако га буде, истакао је, мора да буде свеобухватно, а не једноставно, нити упрошћено, како неки замишљају.

Рекао је да, за разлику од Тачија и Харадинаја и појединих западних представника, и оних у домаћој јавности који све знају, а нису ниједном разговарали нити присуствовали било каквим разговорима, не жели да износи неке ствари, јер би тиме рушио нашу позицију и "отварао карте".

Нисам неодговоран и нећу да излазим са ''величанственим патриотским изјавама", рекао је Вучић и додао да зна свој посао и да га ради у најбољем интересу Србије.

Вучић је рекао да ће недвосмислено рећи шта мисли када буде било близу неког опипљивог решења.

"То мора да буде свеобухватан план који се тиче много тога, и не једноставан или упрошћен како неки замишљају", рекао је и нагласио да не може да говори о чему преговара са косовским Албанцима, јер би тако отворио карте Србије у преговорима.

 

Избори и референдум - можда 4. новембра, али догодине

Вучић је изјавио данас да никаквих избора, нити референдума неће бити 4. новембра, како то "прогнозира" Вук Јеремић.

Вучић је рекао да су можда Јеремићу рекли из катарске амбасаде да ће 4. новембра бити избора и референдума, и упитао: "чему избори и којим поводом и да ли се можда тога дана Јеремић враћа из Њујорка или Ирске?".

"Запамтите, можда 4. новембра догодине. Ове неће сигурно" рекао је Вучић и додао да је то можда јављено од стране ЦИА или неких сличних и да се слушају глупости сваки дан од стране несрећника који не знају шта ће са собом.

Приметио је да само "храбри" људи попут Јеремића за било коју тему могу да кажу да је "креатура", како је Јеремић назвао премијерку Ану Брнабић.

Брнабић је, приметио је, 10 пута паметнија, 50 пута часнија, стручнија у свему од Јеремића, који ништа није радио осим што је трошио паре грађана Србије, радио против своје земље и разорио прилику да сачувамо КиМ.

Додао је и да ти што помињу да су велики фаворити на изборима имају да понуде само лака решења и обећање да ће све бити у реду када дођу на власт, а то причају годинама.

"Они нека побеђују на свим изборима на речима, а када се броје гласови онда је то обично другачије" рекао је Вучић.

 

Све ће бити решено у складу са законом

Вучић је казао данас да ће питање нелегалних објеката на Копаонику бити решено у складу са процедурама и законом.

Вучић је рекао да је Копаоник од великог значаја за нас.

„За нас је цео Копаоник од великог значаја и то нема везе са нелегалним објектима. Ми ћемо поступати у складу са законом, иако нисам човек одушевљен рушењем, већ тиме када неко нешто гради", рекао је Вучић.

Указао је да Кфор на 300 метара од Панчићевог врха патролира и улази и на 180 метара.

Вучић је поручио да ће многи бити разочарани, посебно они који мисле да без власти управљају Србијом, додајући да ће овај проблем бити решен у складу са процедурама и законом.

 

Противградне прво за колубарски и мачвански округ

Вучић је најавио данас да ће новим противградним системом најпре бити покривени колубарски и мачвански округ, а да ће се потом настојати да у најкраћем року буде покривен највећи део Србије.

Вучић је казао да су то најугроженији делови.

Затим ће, како је објаснио, кренути остали тендери са циљем да у најкраћем року покријемо највећи део Србије.

„Све то морамо да урадимо, јер је много важно, као што је и наводњавање, покривањем мрежама воћа, заштита у стакленицима“, нагласио је Вучић додајући да треба развијати воћарску и поврћарску производњу.

 

Ауто-пут за Републику Српску и БиХ да иде преко Шида

Вучић је најавио да се ради пројекат да ауто-пут за Републику Српску и Босну и Херцеговину иде и преко Шида и најавио да ће у среду почети обнова ауто-пута Београд - Загреб од Батроваца до Кузмина.

Вучић је рекао да се ради пројекат за крак ауто-пута који би ишао од Шида преко Кузмина до Р.Српске и БиХ у дужини од 19 километара, док ће се реконструкција ауто-пута према Хрватској радити од граничног прелаза Батровци до Кузмина у дужини од 22 километра.

"Не можемо да имамо тако лош део ауто-пута и тако стар. Важно је да се уради што пре. Мало ће људи да се жали на гужву али сада када имамо новца боље да урадимо путеве и ауто-путеве и да можемо да покажемо снагу Србије", рекао је председник.

 

Видим да сам популаран, али нећу се кандидовати у ХР

Вучић je данас иронично прокоментарисао да види да му драстично расте популарност у Хрватској, али и послао "умирујућу" поруку хрватским грађанима да не брину, јер се тамо неће кандидовати.

Председник је одговорио: "Ако би прихватили и Анту Павелића, нека прихвате и Анту Павелића… Колико их се до сада ту скупило већ на листи… Нека прихвате кога хоће”.

Додао је да је видео да је много популаран у Хрватској, а да је у Глини, на Томпсоновом концерту, био најпопуларнији.

“Викали су ''Вучићу педеру'' гласније него било ко други. Тад сам схватио да моја популарност у Хрватској драстично растe”, рекао је Вучић и кроз смех им поручио да се не брину, јер неће тамо да се кандидује.

“Али, видим да је ''Вучићу педеру'' постала омиљена песма међу наследницима хрватских бојовника… Много су храбри и јаки, кад то вичу ''то све сипа и пршти''”, приметио је.

Говорећи о опозицији, Вучић је рекао да је суштина у томе да се не може побеђивати без политике и садржаја, већ само критиком.

"Не можете да побеђујете тако што затварате фабрике, а онда критикујете оне који их отварају. Не можете да будете против свега на КиМ, а сами сте им дали печат на коверат косовске независности. Кад год вас питају шта је решење - немамо решење, само смо против онога што Вучић ради", приметио је.

 

Новац од новогодишње расвете се вишеструко враћа

Вучић је изјавио данас да Београд у новогодишње осветљење улаже око два милиона евра, што, како каже, није велики новац, а представља улагање које доноси вишеструке резултате.

Вучић је рекао да Београд у новогодишњу расвету улаже, уз порезе, између 2,2 и 2,3 милиона евра, док скоро три пута мањи Загреб издваја 5,5 милона евра, односно двоструко више од Београда.

Примера ради, додао је да Москва, која је шест пута већа од Београда, улаже у новогодишње осветељење 95 милиона.

Додао је да људи треба да разумеју шта значе нови хотели, напредак туризма, запошљавање, подстицање потрошачког менталитета и странаца који долазе.

"Хоћемо да дођу, оставе новац у нашој земљи, да се добро осећају, и да се овде враћају. Зато у то улажемо, то је мали новац у односу на друге ствари које радимо. Асфалтирање пута између два барајевска села кошта више", рекао је.

Додао је да средства уложена у расвету има вишеструки ефекат враћања новца у државну касу.

 

Позивам мањине да изађу на изборе за националне савете

Вучић је позвао све припаднике националних мањина да изађу на предстојеће изборе за чланове националних савета, националних мањина, који се одржавају у новембру.

"Позивам све припаднике мањина да искористе ту прилику, јер преко тих савета они креирају своју политику и воде своју политику. Држава ће да помогне све што може и више него до сада. Позивам Хрвате, Мађаре, Роме и све друге у Шиду, у Војводини, али и целој Србији да то право искористе и да се боре за своја права", рекао је председник.

Вучић је додао да је на држави да уради све што може да се мањине у Србији осећају увек једнако као и већинско становништво, да нема никакве разлике и да сви имају једнаке шансе за бољу будућност.

 

 

Извор: Танјуг