Вести

Вучић: Важно је да имамо што више домаћих инвеститора

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, на свечаности поводом постављања камена темељца за изградњу новог хотела ''Мона Плаза'' у Београду, значај домаћих инвеститора, посебно српских породичних компанија. Вучић је, у обраћању присутнима нагласио да је веома важно да осим страних, имамо све више домаћих инвеститора.

''Тих 30 милиона евра, колико ће бити уложено у овај пројекат, је огроман новац за Србију, значајан за целу нашу земљу'', рекао је он. Истакао је да је као председник дошао не зато што је имао велике заслуге за данашњи камен темељац, већ што је препознао у ономе што ради та породица многе важне ствари за нашу земљу.

''Препознао сам будућност у српским породичним компанијама, које се преносе са родитеља на децу, у људима који су довољно одговорни и не додворавају се јавности изјавама, раде за будућност, а не живе само у прошлости'', поручио је он.

Подсетио је да су чланови породице Момировић критиковали његову најаву мера за повећање минималних зарада и да су се потом сви устремили на њих.

''Међутим, они морају да мисле о радницима и свом послу. Гледају као прави пословни људи како да опстану на тржишту, морају да плате 800 плата сваког месеца. Тог дана сам разумео колико је компанија ''Мона'' озбиљна компанија'', објаснио је он.

Рекао је да је желео да дође на ову свечаност како би као председник пружио подршку свим српским породичним компанијама, све који желе да запошљавају људе.Истакао је да ћемо ове године имати повећање броја туриста у Београду за 20 одсто, а између 12 и 13 одсто у Србији.

''Људи долазе све више јер смо отворена земља, а Београд је космополитски град.Отварање Народног музеја идуће године употпуниће културну понуду, затим следи изградња Концертне дворане, гондоле и подземне железнице'', најавио је Вучић.Рекао је да нових 27 хотела довољно говори колико Београд и цела Србија иду напред.

 

Праљков чин није кукавички,не бих се ругао,проблем су аршини

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да се ни на који начин не би ругао чину хашког осуђеника Слободана Праљка, који је јуче извршио самоубиство у судници Хашког трибунала, те да су двоструки аршини ЕУ оно што види као проблем.

"Ја се том чину не бих ругао ни на који начин и не би га називао кукавичким, али бих имао шта да поручим људима у Еврпској унији поводом њихових различитих аршина и речи изговорених о Србији и Хрватској поводом последњих пресуда", рекао је Вучић новинарима.

Истакао је да ће и данас говорити о томе на састанку са представиницма 27 или 28 земаља ЕУ.

"Покушаћу да им укажем на то чему је Србија изложена, а како се направе слепи и глуви, понекад и глупи, кад су неки други у питању", напоменуо је Вучић.

Осврћући се на реакције из региона на последњу пресуду лидерима Херцег-Босне Вучић је рекао да многи други не гледају истим очима, кроз исту визуру, како смо ми посматрали ствари.

"Државно руководство Србије акценат је ставило на будућност, не бежећи од прошлости и тешких тема, не бежећи од исказивања поштовања према жртвама, напротив. То су биле наше кључне реченице. Али, по реакцији у другим деловима нашег региона видите да нико будућност није ни поменуо", рекао је Вучић.Он је изразио жаљење што су се, како је навео, неки и јуче бавили Србијом и Србима.

"Ми се надамо да ће људи разумети да ми морамо да живимо заједно и да гледамо у будућност, а да ли ћемо то умети и успети то је већ друга ствар", рекао је Вучић.

 

Нисам разумео Пленковића

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да није разумео изјаву хрватског премијера Андреја Пленковића поводом пресуде за удружени злочиначки подухват у циљу стварања тзв. Херцег Босне.

"Нисам схватио шта је тај одговор требало да значи", рекао је Вучић новинарима.Када су Пленковића питали за "хибридне ратове", он је, каже Вучић, говорио о Србији.

"Нисам схватио шта је Пленковићев одговор требало да значи'', истакао је српски председник.

Он је констатовао да постоји патолошка опсесија дела хрватске јавности Србијом и српским народом, што је питање за Хрватску.

"Задовљан сам што ми умемо да гледамо у своје двориште, што умемо да доносимо не само рационалне, већ и одговорне одлуке", истакао је Вучић.Није, међутим, задовољан због различитих аршина, кад је реч о злочинима над Србима и над припадницима других народа.

"Замислите да сам ја као председник рекао оно што су нам јуче рекли наши, како би требало да буду, узори из ЕУ, да сам рекао - пресуда је неправедна, неправична, неприхватљива за Србију, да сам рекао, борићемо се свим средствима против те пресуде, а сутрадан ја одох у Божановиће код Каленовика или у Хан Пијесак и Пале да те људе тамо утешим и да им објасним да то није ништа и да ће Србија да поштује све своје хероје баш као што су они то рекли јуче", каже Вучић.

Ти ће људи, додаје, доћи да нам држе придике о томе што се Владимир Лазеревић једном појавио на Војној академији, на једном предавању, иако нема посао на академији и иако није никакав званичник Србије.

"Ви то хоћете да нас направите да ми нисмо нормални? Ви то хоћете да нам говорите да све што важи за вас, за нас не важи, и све што за нас не важи за вас важи?", наводи Вучић и оцењује да то посебно говоре они који нам праве критеријуме за поглавља и који кажу да их нисмо испунили.

"Чекајте, јесте ви нормални? Ко није испунио? То нам говорите ви који се на овакав начин односите? Хоћете да вас молимо за нешто? Нећемо да вас молимо ни за шта. Немојте ниједно поглавље да отворите, немојте да урадите ништа, ако се ми нисмо понашали одговорније и озбиљније и три пута боље него сви други", каже Вучић.

"Ви око Хага водите Срби рачуна шта ћете да кажете, јер ћемо то да вам пишемо у све могуће извештаје, а ми који смо у ЕУ, ми ћемо да будемо против Хашког трибунала и против једне једине пресуде која им се не свиђа и одмах су против политичких пресуда и Хашког трибунала", додаје Вучић.

"Кога завитлавате више? Шта хоћете да правите од нас? Овога питају шта је са твојим хибридним ратом, а он каже да је то из Београда. Какве везе Београд има? Пита те неко са америчке телевизије, нико те из Београда није питао. Можда је новинар био из Београда. Нисам разумео, објасните ми о чему се ради", каже Вучић. О томе ће, наводи, и данас да говори, као и у Бриселу и то каже и на сваком месту. Додаје да је пристојан према грађанима Србије, јер њима не жели да стави на плећа и рамена тежи терет.

"Мислите да сам слеп и да не видим шта нам раде? Мислите да сам глуп, да не видим различите аршине? Ево, видим и шта ће да буде коментар? Хоћете ми рећи да ово није истина што сам изговорио", додаоје Вучић.

"Докле да ћутимо? Нећемо да ћутимо, и шта ћете сад, да настављате да вршите притиске? Наставите, никаква новост и ништа велико нисам чуо", рекао је Вучић.

 

Је л' требало вилицу да јој поломе?

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас застрашујућим то што се оправдање за оне који су нанели повреде двема новинаркама телевизије Пинк налази у вештачењима да је реч само о лакшим телесним повредама.

Он је, одговарајући на питања новинара после полагања камена темељца за изградњу хотела ''Мона Плаза'', рекао да је то што се дешава и кроз шта морају да прођу новинарке Гордана Узелац и Мара Драговић застрашујуће.

''Та врста кампање, где је дозвољено битангама и барабама да нокаутирају девојке је позив да тако наставе. Требало је вилицу да им поломе, па да могу да се похвале највећим повредама'', критиковао је Вучић.

Он је рекао да битанге нису новинарки сломили вилицу, већ су је ''само'' нокаутирали.

''Погледајте колико је снажна та девојка за те барабе и фашисте. Ти фашисти који сада траже оправдање у вештачењима да су само лакше повреде. Они су нокаутирали девојку'', подсетио је председник.

 

 

 

Извор: Танјуг/Пинк