Вести

ВУЧИЋ: УЛОЖИЋЕМО ОГРОМНЕ НАПОРЕ ДА ОЧУВАМО МИР И СТАБИЛНОСТ

Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас да ће Србија дати све од себе да се настави дијалог Београда и Приштине, да се очувају мир и безбедност у региону, као и да не задајемо главобољу ни великим силама, нити свом народу.

Вучић је на скупу "Лидерство за безбедност региона", на коме са генералним секретаром НАТО-а Јенс Столтенбергом разговара о томе како ће се развијати односи Србије и НАТО-а, рекао да ће Србија дати све од себе да избегну грешке из прошлости, али и да обезбеди будућност свог народа и боље привредно окружење.

"То је потребно да бисмо могли да се развијамо и похвалимо економским растом и привлачењем страних улагања. Надамо се да ће бити још боље", поручио је Вучић. Како је рекао, Србија ће дати дати све од себе да се настави дијалог са приштинским Албанцима, али и да успоставимо боље односе са новим босанским лидерима.

"Мислим да нема сумње да ћемо морати да имамо боље односе са Хрватском, онолико колико можемо ми да допринесемо", рекао је Вучић.

Додао је да је Столтенбергу пре неколико дана у приватном разговору гарантовао, а то, каже, гарантује и нашим грађанима и целој Европи и свету, да ћемо дати све од себе као Србија, да ћемо уложити огромне напоре да очувамо мир и стабилност, "да знамо шта је нама урађено и да ми знамо шта смо урадили другима, али и да избегавамо грешке које смо правили у прошлости".

Сматра да је Столтенберг у праву када каже да се плаши глобалне ситуације, пошто "више нико никог не слуша у свету".

"Више нема поретка и хијерархије, сви раде све у складу са сопственим интересима", приметио је, те констатовао да је Столтенберг истински пријатељ Србије, као и да је научио пуно тога данас на вежби за реаговање у ванредним ситуацијама, пошто је пуно тога видео по први пут.

Како је навео, данас смо могли да видимо људе из целог региона и Европе како су дошли на вежбу у Младеновцу да заједно раде да бисмо могли у будућности да помогну једни другима у веома тешким околностима, у пoжарима, поплавама, саобраћајним незгодама.

"То нам је пуно помогло да бисмо могли да разумемо шта Србија треба да ради у будућности и шта да предузимо по питању набавке нове опреме и слично. Најважније је што ће учесници моћи нешто да науче како се користи вештачка интелигренција у циљу очувања мира и безбедности и шта се може од најновије технологије да примењује НАТО. На пример, одмах можемо да знамо где се налази сваки спасилац појединачно. Сада уз подршку НАТО програма и то можемо да обезбедимо нашим грађанима", поручио је Вучић.

Казао је и да је тачно то што каже Столтенберг да конкретне мере говоре више од речи, те додао да је реч о веома интелигентном политичару, који "као искусан политичар зна како да пошаље најбоље поруке спрском народу, али и да истовремено показује да воли нашу земљу".

Вучић, такође, каже да је наша економија превише мала да би могла значајније да утиче да глобалне промене, али да можемо као земља да дамо свој допринос, а посебно у регионалним оквирима.

"Слажем се са њим да је бављење неизвесношћу и нестабилности, главни задатак великих сила и земаља широм света. Да немамо у региону сукобе и очувамо стабилност у региону, пошто је то предуслов за економски напредак, у супротном наши грађани ће бити све незадовољнији. Пред нама је пуно изазова у будућности, закључио је Вучић.

 

Вучић и Столтенберг о односима Србија - НАТО

Председник Србије Александар Вучић и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг сложили су се да је данашња теренска вежба управљања последицама ванредних ситуација "Србија 2018" веома важна, јер се јача капацитет и Србије и земаља чланица Алијансе у борби против природних непогода.

Том оценом, Вучић и Столтенберг су практично отворили панел "Лидерство за безбедност региона", на којем разговарају о томе како ће се развијати односи Србије и НАТО-а, у којим областима постоји највећи потенцијал за јачу сарадњу и какве су практичне користи за грађане Србије и региона.

 

Вежба важна и за Србију и за НАТО

Председник Србије Александар Вучић и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберга сагласили су се данас да је вежба ''Србија 2018'' веома важна и за Србију и за НАТО. Вучић се сагласио да је вежба важна, јер показује шта треба радити у будућности, почев од набавке опреме па надаље, у циљу спасавања живота.

Председник Србије је истакао чињеницу да је у вежби учествовало 2.000 људи из 32 земље који су, како је рекао, сарађивали, развили пријатељство, али први пут се упознали и користили неке методе које се користе у елиминисању последица природних катастрофа.

Вучић је истакао да Столтенберг није само професионалац у свом послу, него и човек који зна како се шаљу најбоље поруке Србији.

''То није само зато што је Столтеберг провео део живота у Србији, него и због начина на који је изразио жаљење због жртава бомбардовања 1999.године'', рекао је Вучић и захвалио Столтенбергу и НАТО на данашњој вежби.

 

Разговараћу с Рамом по питању понуде Телекома Србија

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће разговарати са албанским премијером Едијем Рамом о ситуацију у вези са понудом српског Телекома за куповину Телекома Албанија. Вучић је на панелу са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтнбергом, упитан о јединственом економском тржишту које заговара, рекао да никада неће одустати од те идеје.

"Не знам да ли је Јенс (Столтенберг) знао, али мислим да је Телеком Србија намеравао да купи Телеком Албаније (који је део Дојче Телекома) и дали су најбољу понуду, али министар телекомуникација Албаније се није сагласио са том продајом, јер је сматрао да Србија није добродошао инвеститор", рекао је Вучић.

Он је истакао да ће о томе разговарати са Едијем Рамом, како би се та ситуација разрешила. Вучић је навео да је можда најважнија политичка идеја стварање јединственог тржишта у целом региону Западног Балкана, а то, додаје, значи да треба да се створе подстицаји за све, да земље имају исту пореску политику која би привлачила много више инвеститора. Каже да Србија има 56 одсто од укупних инвестиција у региону, наводећи да би и остали добијали више када би постојало јединствено економско тржиште.

"Никада нећу одустати од те идеје", поручио је Вучић и додао да је добио поизитиван одговор од Албаније и да ће разговарати са другим лидерима Западног Балкана.

"Небитно је ко је почео први о томе да говори. Мислим да смо Рама и ја, али је важно да то препознаје и ЕУ. У томе је будућност. Небитно је ко ће бити у ЕУ за пет или 15 година. Важно је да нешто урадимо пре тога", рекао је Вучић.

 

Посетио бих Албанце, да немам лет за Казахстан

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да му је жао што стицајем околности, односно због лета за Казахстан, где иде у службену посету, неће моћи већ данас да лично обиђе у новосадској болници два младића албанске националности који су претучени прошле ноћи. Вучић је рекао да је чим је добио информацију о нападу на њих тражио од полиције да тај случај ургентно реши.

"Нападачи на Албанце морају бити откривени", рекао је Вучић и поновио да у Србији свако мора да се осећа слободно без обзира на националност.

Вучић је на панелу са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом рекао да је одмах, пошто је добио информацију о нападу на Албанце у Новом Саду реаговао, најоштрије осудио и ургирао код МУП-а да се то одмах реши.

"То не сме да се дешава и тужан сам што одлазим одмах после овога у Казахстан, иначе бих отишао да их посетим", рекао је Вучић.

"Свако у Србији мора да се осећа слободно. Радићемо на томе. Обезбедићемо слободно окружење. Видећете да ћемо наћи починиоце који су извршили напад", рекао је Вучић и додао да није тако свуда у региону.

 

У Србији ратни злочинци нису на државним функцијама, другде јесу

Председник Србије Александар Вучић одбацио је примедбе да Србија нема адекватан однос према људима који су осуђени за ратне злочине, те указао да се они код нас могу видети у јавном животу, али их, истакао је, за разлику од других земаља у региону, нема на државним функцијама.

"Шта год кажете, људи су одслужили своје казне, али, нису постали премијери, председници или саветници, а што јесте случај широм региона. Ником се то не спочитава. Могу да заузму најодговорније функције у такозваној земљи, али у Србији не заузимају ниједно важно место", рекао је Вучић.

Он је тако одговорио на коментар директорке ЦЕАС-а Јелене Милић да се на телевизијама са националним фреквенцијама појављују осуђени ратни злочинци. Каже да је то лицемерје са којим се Србија суочава. Истовремено, указао је и да је главни процес у региону који се дешава, а на који сви ћуте, "аутовиктимизација", односно проглашавање себе жртвом.

Вучић је рекао да смо сви у региону сведоци процеса, који, на жалост, није, на пример, унапређење међусобне економске сарадње, већ проглашавање самог себе жртвом.

"Само чујете о злочинима, које су други учинили против њих. Када сте суочени са тим, лако је одговорити, али дајемо све од себе да се суздржимо или, ако реагујемо, да адекватно реагујемо", рекао је Вучић на панелу са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

 

Да сам ја отишао у БиХ "обесили" би ме, кад је из ЕУ - може

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србији "спочитавано" да се меша у изборе у Босни и Херцеговини, иако то није тачно, а да на одлазак представника ЕУ, међу којима је и хрватски премијер, нико није реаговао.

"Слушамо приче да се Србија меша у изборе у БиХ. Нисам био тамо 12 месеци, нисам примио (Милорада) Додика овде, а он је изабран за члана Председништва БиХ", рекао је Вучић.

С друге стране, приметио је да на одлазак хрватског премијера у БиХ нико није реаговао.

"Да сам ја отишао, медији из целе Европе би ме буквално обесили, али ако то уради неко из ЕУ, онда је све у реду", приметио је Вучић.

Наводи да о свему томе треба искрено, поштено и отворено разговарати и да треба решавати, иначе ћемо се,каже, суочити са још више проблема.

 

 

 

 

Извор: Танјуг