Вести

ВУЧИЋ: У ОВИМ ТЕШКИМ ВРЕМЕНИМА СРБИЈА СЕ РАЗВИЈА И НАПРЕДУЈЕ

Сектор Б5 обилазнице око Београда, од петље Орловача до Стражевице заједно са новим тунелом Стражевица, званично је отворен у присуству председника Републике Србије Александра Вучића.

Председник Вучић је током обиласка нове деонице обилазнице рекао да ће та деоница у саобраћај бити пуштена данас од 18.00 сати.

"Грађани ће моћи да је користе од шест сати поподне", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је поносан што се у Србији сада гради 10 ауто-путева и брзих саобраћајница и да само са једним пројектом није задовољан - Фрушкогорским коридором, где има кашњења и због експропријације земљишта.

Све плаћамо на време, рекао је председник Вучић и додао да на осталим пројектима нема кашњења.

Председник Вучић је рекао да ће се градити и наставак београдске обилазнице до Панчева, са великим друмско-железничким мостом на Дунаву.

Председник Вучић је изјавио да ће цела обилазница до Бубањ Потока бити завршена до краја марта.

Председник Вучић је истакао да се тренутно у Србији гради 574 километара најмодернијих ауто-путева, брзих саобаћајница и обилазница око великих градова.

Подсећа да древна кинеска мудрост каже да ако желите да се обогатите - прво изградите пут.

"Она на најбољи начин дефинише развој Србије претходних година, интензивно смо инвестирали у градњу путева и пруга. Имали смо у томе подршку наших пријатеља из Кине и Азербејџана", навео је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да улагање у инфраструктуру има кључну улогу у развој сваке економије, као и наше и да се Србија упркос овим тешким временима и даље развија и иде напред.

Нагласио је да је наша земља у првом кварталу имала стопу раста БДП-а 4,4 одсто, а да је флеш процена за други квартал раста БДП-а 3,7 одсто.

Имамо веома брз и динамичан развој Србије, рекао је председник Вучић и захвалио свим градитељима и онима који имају јасну визију напретка земље.

"Без изградње и нових путева и пруга и аеродрома не бисмо могли да имамо овакву стопу привредног раста, рекао је председник Вучић и додаје да ако се погледа које све ауто-путеве и брзе саобраћајнице тренутно градимо да се јасно види да наша земља жури и хита у будућност.

Напоменуо је да је данас отворен нови тунел Стражевица од чак 760 метара, као и да је у питању најмодернији тунел, као што га има, на пример, Швајцарска и то ако је изграђен последњих година, пошто је нови тунел Стражевица модернији од тунела у Швајцарској који су изграђени пре двадесетак година.

Председник Вучић је рекао да ће нови део обилазнице од Орловаче до Стражевице бити пуштен у саобраћај данас од 18 или 19 часова.

Додаје да преостаје да се заврши још 9,6 км ауто-пута на обилазници до Бубањ Потока, тзв. сектор Б6, на коме се налази и тунел од 360 метара, као и да ће то бити готово до краја марта.

Председник Вучић је истакао да Србија реализује тако велике и значајне пројекте иако "букти" рат не само на истоку Европе већ и у Европи и свету.

"Србија има снаге да гради и ради и отвара нове путеве. Никад у својој историји нисмо градили 10 ауто-путева и брзих саобраћајница. Морате да будете поносни на своју земљу и поносан сам на наше градитеље", навео је председник Вучић.

Поручио је да Србија мора још пуно тога да уради до тешке зиме, како би се обезбедила пристојна и још боља примања, као и довољно хране и енергената.

 

Сви морају да плате своје обавезе у року па и "вечити ривали"

Председник Вучић је поручио да ће држава помоћи фудбалским клубовима Црвена Звезда и Партизан у складу са законом, али да ти клубови морају да измире све своје обавезе.

Председник Вучић је, на питање о извештају министра финансија Синише Малог о дуговима "вечитих ривала" и како ће се решавати проблеми, нагласио да се кроз тај извештај могло видети три важне ствари на којима држава инсистира.

"Могли сте да видите фер расподелу новца "вечитим ривалима". Ако бисмо анализирали Нови Сад, Спортско друштво Војводина која је добила не мало новца, али неупоредиво мање од Црвене Звезде и Партизана, видећете да је оно што је наша грешка и прихватамо да смо много мање новца дали у централну Србију, у Ниш, Крагујевац, Лесковац, Крушевац, Краљево, а морали бисмо више и на север Србије, у Зрењанин, Суботицу и Панчево", објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да мора да се то промени и много више новца даје централној Србији науштрб Београда.

"Важно је да постоји равноправно и равномерно финансирање "вечитих ривала", упркос спекулација, прича и манипулација", подвукао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је друга важна ствар уз фер однос државе за њега чињеница да је држава тим улагањима помогла Црвеној Звезди и Партизану да се успешније такмиче на европској сцени и да имамо два клуба који и у фудбалу спадају у прва три у региону, уз загребачки Динамо, и у кошарци у два најбоља у региону.

То, рекао је, не би било могуће да није било подршке државе.

"Што се тиче међусобног односа, мислим да се из овога види да је то као на апотекарској ваги вагано. Осим што ћете увек чути зашто не више новца јер се неко такмичи у важнијем такмичењу. На апотекарској ваги смо вагали и били смо апсолутно фер. Готово су изједначена улагања", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да је важно за државу плаћање пореза, и изашла је са тачним цифрама за ове клубове.

"Порез ће морати да плате сви, и фудбалски клуб Црвена Звезда, Партизан, и кошаркашки клуб Партизан, а најмање дугује кошаркашки клуб Црвена Звезда. Сви ће морати да плате. Велики су дугови фудбалског клуба Партизан и Црвена Звезда. Верујем да ће моћи у складу са унапред припремљеним планом реорганизације и репрограмом плаћати своје обавезе. У противном уследиће блокада и стечај", подвукао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће држава помоћи на сваки начин али не излазећи из оквира прве тачке коју је изнео, додајући да ова два клуба чине 91 одсто навијачког опредељења у земљи.

"Они имају значајан углед у свету, прослављају нашу земљу, када носе Телеком, НИС на својим мајицама промовишу наша предузећа, богатство наше земље, снагу тих компанија. Али велике су обавезе. Шта год можемо да помогнемо у складу са законом помоћи ћемо, али своје обавезе морају да измире. Верујемо да ће имати велика примања због учешћа у Европи, а своје обавезе са репрограмом да плаћају у року и на време", закључио је председник Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк