Вести

ВУЧИЋ: У БУДУЋНОСТИ ЈОШ БЛИЖА САРАДЊА СА ЕГИПТОМ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је имао веома добре разговоре са египатским премијером Мостафом Мадбулијем и да врло брзо очекује да се трговинска размена две земље повећа са 100 милиона евра на 200 милиона.

"Видели сте сарадњу привредних комора две земље које раде већ на конкретним примерима и већ су сагледали да су огромне количине свежих јабука пре у Египату плаћали по цени од 1.250 долара, а да је просечна цена по којој смо ми извозили у свет била 776 долара по тони. Дакле, тако да тражимо простор свуда, да и наши људи могу да обезбеде сигурно тржиште за своје производе, а да Египћани не само да не изгубе на цени, већ да омогуће по истом квалитету робу по нешто нижим ценама", рекао је председник Вучић новинарима после египатско-српског пословног форума и додао:

"Важно је успостављање авио линије између Београда и Каира, а покушаћемо и Ниш да спојимо са Александријом, за то ће нам бити потребно нешто мало више времена, али Београд са Каиром морамо хитно", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да су разговарали и о учешћу њихових компанија на Експу и самом учешћу Египта на Експу.

"Договарали састанке, учешће, састанке чланова владе и на експертском нивоу различитих група које треба да разговарају о пословима о којима смо говорили. И то је све у свему велика огромна земља, не само просторно-територијално већ и по броју становника и верујем истински пријатељска са којом ћемо у будућности још ближе да развијамо сарадњу. И да направимо простор за даљи успех наших компанија и за даљи раст наше економије", навео је председник Вучић.

 

Радимо што можемо да пријатељима из Египта омогућимо лакши улазак у Србију

Председник Вучић изјавио је да Србија ради шта може да пријатељима из Египта омогући лакши улазак у нашу земљу.

На питање како Србија може да привуче велики број гостију из Египта, Вучић је рекао да ту постоји проблем и подсетио да се Србија сваки пут суочавала са њим када би доносила одлуку да дозволи безвизни режим према неким земљама, јер би се тада из Брисела сетили "да нас ударе по глави".

Председник Вучић приметио je и да би то једва дочекало пола њих у српским медијима да кажу како се "не знам чега Србија не придржава".

"Онда тражите да имамо више новца, тражите да имамо веће плате и да имамо више туриста. Радимо шта год можемо по том питању, да пријатељима омогућимо лакши улазак у нашу земљу. А шта је нама било потребно - попунимо неко папирче да уђемо у Египат и то је то. А они не могу да уђу док се сви паметњаковићи овог света не договоре да нам дозволе да можемо да имамо своју политику", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да ће се борити за то, па ће се проналазити нека решења.

"У сваком случају имају шта и они да виде. Видели сте да је то била једина примедба премијера (Мостафе) Мадбулија коју је на фин и рекао бих лепо упакован начин изнео", рекао је председник Вучић.

Председник Вучићје  подсетио да је са председником Ал Сисијем разговарао о политичким темама и да очекује само позитивне вести од Египта.

 

Повод за атентате на Фица и Трампа мржња и сатанизација у јавности

Председник Вучић рекао је се слаже са словачким премијером Робертом Фицом да је сценарио атенатата на Доналда Трампа копија сценарија атентата на њега и да су повод за оба напада били мржња и сатанизација у јавности.

На питање новинара да прокоментарише реаговање словачког премијера Роберта Фица, који је рекао да је сценарио атенатата на Доналда Трампа копија сенарија атентата на њега, председник Вучић је одговорио да је Фицо у праву.

"Апсолутно је тачно. Онај човек што је пуцао, он вам каже "ја мрзим Трампа, ја мрзим републиканце". Кад проводите сатанизацију нечију, све време, па шта очекујете?", упитао је Председник Вучић. 

Председник Вучић додао је да је више пута размишљао шта је разлог атентата на Фица и навео да је схватио да је управо у питању сатанизација.

"И онда схватите да је то разлог. Проводили су такву сатанизацију премијера Фица, годинама. Не заборавите, да је требало да га ухапсе, па је 8:8 био мандат на имунитетском одбору и само зато није био ухапшен. И онда је опет суверено победио, јер је стварно једини лидер, велики лидер у Словачкој. И народ то препознаје", рекао је председник Вучић.

Поновио је да неће више људи у свету да слушају лажне либералне елите, које мисле да су "богом дане да суде о свему".

На питање да прокоментарише објаву политичара Ненада Чанка који је на друштвеној  мрежи Икс поводом покушаја атентата на бившег председника САД Доналда Трумпа рекао како "јефтину циркуску представу скоро није видео", председник Вучић је одговорио да сматра да би било скандалозно и да су Трампа гађали само каменом.

"А овако да неко пуца на њега, сувише је страшно да бих прихватио да неко озбиљан може и сме да се игра таквим стварима. Али шта да радите? То је наша свакодневица, биће тога колико хоћете", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је и да већ две и по године постоји прича да ће Србија да нападне некога у региону, а да након сваке такве изјаве, која се не обистини, нико Србији не упути извињење.

"Десетине хиљада текстова су објавили, и даље лаже неки Курти, неки овај или онај до Веслија Кларка. А за то време једни протерују Србе са Косова и Метохије, ови други воде ратове широм света где и како им падне на памет", рекао је председник Вучић новинарима на питање о његовој  ранијој изјави да се некада мир подразумевао.

Председник Вучић поновио је да је покушај убиства Трампа резултат "сатанизације" и тога да није дозвољено другачије мишљење.

"Је ли демократија данас у свету да укинете све који другачије мисле? Хајде да укинемо све руске медије, хајде да укинемо све кинеске медије", рекао је председник Вучић.

Како је навео, у Србији има и америчких, француских, немачких, европских и руских и украјинских и кинеских медија - а опет кажу да је то диктатура.

"А онда дођу њихове будале да нам објашњавају зашто је важно да нема тих медија - јер нису медији него пропагандни сервиси. Ма иди, а ово твоје објективно, непристрасно, све поштено извештва", оценио је председник Вучић.

Истакао је да је време да се полако подижу слободарске снаге света и да кажу да не могу више да их праве лудим.

На питање да како коментарише изјаву посланика СДА у Народној скупштини Република Српске Рамиза Салкића да Србија није и никад неће одустати од територијалних претензија према Босни и Херцеговини председник Вучић одговара да није изненађен и да је председавајући Председништва Босне и Херцеговине Денис Бећирови у својој књизи "Територијални експанзионизам Србије према Босни и Херцеговини" изнео тврдње да је Србија крива за четири геноцида.

"За њих су Срби криви за злочине у Другом светском рату, углавном изазваним од НДХ и Ханџар дивизије, која је била ударна снаге или једне од ударних снага Независне Државе Хрватске", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да су када је позвао на мир и на стабилност неки медији морали да изнесу закључак и напишу "позвао на мир и на стабилност, запета иако потпаљује ватру".

"Они не могу да пусте ништа што сам рекао, они морају да износе свој закључак, зато што им се не свиђа оно што сам рекао. Ако се не допадаш онима који су творци информације, онима који мисле да владају светом, онда су они ти који ће да објасне шта си ти у ствари хтео да кажеш", рекао је председник Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг