Вести

ВУЧИЋ: У БРИСЕЛУ НЕ ОЧЕКУЈЕМ ПРИТИСКЕ ВЕЋ РАЗГОВОРЕ О БУДУЋНОСТИ СРБИЈЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић је изјавио да Србију чекају тешки и важни дани, а да ће он у Бриселу, где путује у понедељак, разговарати о европском путу наше земље, али и да очекује разговор са Мирославом Лајчаком о наставку дијалога са Приштином, за који верује да ће бити у мају, али и са другим европским званичницима.

Вучић је истакао да су разговори који га чекају у Бриселу страховито важани, наставак дијалога је такође у политичком смислу веома важан.

Вучић је на констатацију новинара да немачки министар спољних послова Хајко Мас није поновио изјаву из Приштине да је важно да се оствари нормализација односа и да је један елемент тог дијалога и постизања споразума признање Србије, рекао да нас не треба да брине то што Немачка говори о признавању косовске независности, јер је то, како је рекао, њихова жеља још од 1999. године.

То, додао је Вучић, није ништа ново јер је Немачка, као читав низ других држава признала косовску независност.

"Ми морамо да будемо свесни уз сво поштовање да је Немачка наш најважнији трговински партнер, али ће они по стратешким и суштинским питањима бити увек на страни Приштине. Исти случај је и са САД", рекао је Вучић.

Њега, како је рекао, брину изјаве Вјосе Османи и других у Приштини који говоре о ресетовању дијалога, да неће поштовати оно што је потписано 2013. а говоре и о ратној одштети.

"Ти људи не разумеју да је компромис нешто друго… Ми ћемо се томе супротставити знањем, борбеношћу, одговорношћу, енергијом и да штитимо национални и државни интерес Србије", рекао је Вучић.

Прецизирајући зашто су предстојећи дани важни и тешки, Вучић је рекао да је много тога што нам се збива.

У Бриселу, како је истакао, не очекује притиске, већ разговоре о европској будућности Србије и наравно разговор са Лајчаком о дијалогу са Приштином, али и са Фон дер Лајен и Шарл Мишелом.

"Ми морамо да знамо које су кључне чланице и каква је политика према Косову. Нисам никад имао лепо проведено време у Бриселу, мада неки мисле другачије…", рекао је Вучић и додао:

"Морамо да се боримо и важно је да верујемо да можемо кроз владавину права, зелене агенде... много тога да урадимо."

Вучић је поново најавио отварање фабрика и реконструкцију путева, као и реализацију других пројеката, а као посебно важно је најавио почета изградње ковид болнице у Новом Саду.

 

Култура сећања најбољи одговор на негирање наших жртава

Неговање културе сећања на наше жртве је најбољи одговор на изјаве званичника земље која је починила најстрашније и најмонструозније злочине над Србима у Јасеновцу, рекао је Вучић поводом јучерашње изјаве хрватског председника Зорана Милановића на обележавању годишњице пробоја логора Јасеновац.

Упитан о изјави Милановића да је геноцид учињен пре свега према Јеврејима, а касније према Србима искључиво из Подкозарја јер су третирани као непријатељи зато што су пружали отпор, Вучић је рекао да је неколико пута погледао ту изјаву и да не зна шта би рекао.

"Хоћу себе да склоним из тога и да не покушавам да стичем унутрашње политичке поене на тешким речима које бих могао да изговорим о хрватским званичницима", рекао је Вучић.

Напоменуо је да то говори колико је важно да негујемо културу сећања, да имамо филмове о Јасеновцу, да то унесемо у наше уџбенике и да направимо велики меморијални комплекс у Градини на територији Републике Српске.

"То ћемо заједно са Републиком Српском да радимо, ми ћемо највећи део финансирати, да свако наше дете које иде на екскурзију из Србије и из Републике Српске мора да посети Градину, да научи шта се тамо догодило", рекао је Вучић.

Раније је, како је навео, мислио да је то питање пре свега за свет и да ли хоће да знају истину или не и додаје да је име Јасеновац у најважнијем холокауст музеју у целом свету, Јад Вашем.

Вучић је рекао да о томе наша деца знају све мање.

"Када добијете овакве изјаве од званичника земље која је починила најстрашније и најмонструозније злочине над једним народом, а тамо су страдали сви, Роми, Јевреји, али убедљиво највише Срби, некако је све срамота да кажу да су Срби", рекао је Вучић.

Вучић је поручио да нас не сме да буде срамота и не смемо да се стидимо својих жртава, као што не смемо да ћутимо на оно што смо ми учинили, већ морамо да осудимо и то, јер тада имамо морално право да говоримо о својим жртвама на најбољи могући начин.

"Мислим да је то наш најбољи одговор, не узвраћање увреда Милановићу и Хрватској већ рад на томе да откривамо истину, да свету саопштавамо истину, али да пре свега нашем народу и нашој деци јасно ставимо до знања да морамо да чувамо сећање на наше жртве и да морамо да показујемо поштовање према њима", нагласио је Вучић.

 

Сутра корејска компанија у Смедеревској Паланци, 700 запослених

Вучић је најавио да сутра отвара корејску компанију у Смедеревској Паланци са 700 запослених што ће допринети да људи одатле не иду трбухом за крухом у Београд.

Вучић је најавио и отварање фабрике у Ваљеву, почетак изградње ковид болнице у Новом Саду, једне траку од Орловаче према ауто-путу "Милош Велики".

"Пакети помоћи које је држава припремила су велики, имајући у виду снагу наше економије. Морамо да водимо рачуна о социјалним картама и да помогнемо најсиромашнијим, можда је некоме смешно када дамо витамине али то значи пензионерима. Србија је обезбедила огромне пакете помоћи а није оставила дуг који ће сутра да враћају наша деца", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао и да људима у Зрењанину мора да се обезбеди чиста вода као и да се решавају други проблеми везани за чист ваздух, изградњу канализација али да би све то могло да се уради морамо да се вакцинишемо, да будемо здрави и да радимо.

 

Ревакцинисаћу се вероватно у Дољевцу, молим све да се вакцинишу

Вучић је апеловао на грађане да се вакцинишу, наводећи да је то предуслов да Србија иде напред, да отвори економију и реализује све предвиђене инфраструктурне пројекте.

Вучић је рекао да тренутно располажемо са 150.000 вакцина за прву дозу и да је сачувано колико је потребно за другу дозу "Sputnjik V" и "Pfizer", а да у понедељак стиже још пола милиона кинеских вакцина.

Вучић је посебно апеловао на грађане у Новом Пазару, Сјеници, Тутину да се вакцинишу, наводећи да је тамо највећа стопа смртности и била, а да је и сада.

Замолио је и људе у тамнавском делу, од Обреновца, Ува, Лајковца, Мионице да се вакцинишу, као и у Нишавском округу, Дољевцу, Мерошини, Жагубици и другим општинама да се вакцинишу.

Вучић је најавио да ће у уторак имати састанак у Гаџином хану и да ће вероватрно у Дољевцу примити другу дозу вакцине, јер је у том месту свега 12 одсто грађана примило прву дозу вакцине.

У Нишу је скоро 45 одсто грађана примило прву дозу, рекао је Вучић и напоменуо колика је разлика међу местима.

Вучић је навео и да сада у Новом Саду има више проблема него у Нишу и да тамо најмање пада број оболелих.

Вучић је указао да људи из света долазе у Србију да се вакцинишу и апеловао на наше грађане да не слушају глупости и да треба да дођемо до 3 милиона вакцинисаних да би Србија живела нормално.

 

Држава ће додатно помоћи најсиромашнијима

Вучић је изјавио да ће држава у наредном периоду додатно помоћи најсиромашнијима, као и да ће се посебна пажња посветити заштити деце од корона вируса, с обзиром да ће се већ до краја године у целом свету говорити о обавезној вакцинацији деце.

На питање хоће ли буџет моћи да помаже привреди ако не достигнемо колективни имунитет који обезбеђују вакцине, Вучић је рекао да је Србија до сада обезбедила "ненормално" велике пакете помоћи имајући у виду снагу наше економије, број становништва, предузећа и предузетника.

Вучић је истакао да ће се увести социјалне карте и да ће држава гледати да додатно помогне најсиромашнијима.

"Неки се смеју витаминима и помоћи од 120 евра, али то је по 1.000 динара већа пензија месечно, што за оне који имају пољопривредне и мале пензије није мало, нити безначајно. Гледаћемо да пронађемо начин да помогнемо најсиромашније, као што ћемо сад помоћи незапосленима са додатних 60 евра, мимо онога што ће добити сви остали грађани Србије, поручио је Вучић.

Вучић је рекао да се притом неће прећи ниво јавног дуга од 60 одсто БДП-а.

Нагласио је да ће држава направити искорак и по питању екологије и позабавити се зеленом агендом.

Вучић је рекао да ће замолити премијерку Ану Брнабић да се лично позабави и преузме одговорност за решавање питање водовода у Зрењанину, пошто тај проблем није решен у претходних 100 година.

 

Случај Палме за надлежне, не за политику, нема заштићених

Вучић је изјавио коментаришући оптужбе које је изнела Мариника Тепић на рачун Драгана Марковића Палме да је подводио жене у Јагодини, да је то посао за надлежне органе и да ту нико, па ни Марковић, неће бити заштићен ако се докаже да је то тачно.

Како је рекао, Марковић је у праву када каже да ће неко морати да иде у затвор због тога - или Палма или Тепићева.

Вучић је скренуо пажњу да се није изјашњавао ни о случају Мике Алексића, Бранислава Лечића нити о случају Марковића, пошто је реч о веома тешким оптужбама.

"То није посао за политику већ надлежне органе и институције. Када видите да је питање да ли је неко силовао или није поделила Србију, као да код таблоидног представљања ко је у праву или није... нисам желео да се изјашњавам, чак и када је био оптужен политичар који је био мој политички противник и водио протесте против мене, јер је реч о веома тешким оптужбама", навео је Вучић.

Вучић је рекао да му није падало напамет да каже да је због тога наводно "Ђинђићева влада била влада силоватеља".

"Када видим да се политичари умешају, а то је случај Драгана Марковића, утроба ми се окрене наопачке, када видим да оптуже Марковића исти политичари који су лагали и за многе друге ствари и ништа им не верујем", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је полиција добила захтев за прикупљање података и да ће саслушати све, и Марковића и Тепићеву, као и да је добро што је тај случај пребачен у Краљево, како не би било притисака.

"Ово више није политика и ако се покаже да је истина биће језиво, а ако се покаже да није, биће још језивије", нагласио је Вучић.

Такође, поручио је женама које су жртве, ако их има, да то пријаве надлежним органима.

"Заштићених нема и неће бити, то неће бити ни Палма ни било ко други, да је то истина, осећао бих не само најгори презир већ и много горе према њему. Али, ко ће да му врати живот ако то није истина".

Вучић је рекао да не може да гарантује да се нешто није догађало, али наводи да је код Палме био четири пута гост у Јагодини и Кончареву и да каже да је Палма био добар домаћин и да нико није доводио никакве жене или девојке да седе поред њега.

Тужилаштво и полиција треба све да утврде и да прекинемо више са најмонструознијим оптужбама које износимо у друштву, а да нисмо сигурни говоримо ли истину или не, поручио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1