Вести

Вучић: Тужиоци су радили свој посао

Вучић је истакао да је немачку канцеларку Ангелу Меркел обавестио, иако га она о томе није питала, да ни он, ни његова влада не стоје иза скидања блога са Блица и обарања сајта Пешчаника и да ОЕБС није говорио истину и да чека извињење од те организације.
"Моја је обавеза да штитим Србију од лажи и превара. Чекам извињење од ОЕБС-а", рекао је Вучић.
 
Он је подвукао да није скидао блогове са сајта Блица, и да су, срећом, људи из Рингијера о томе обавестили међународну заједницу. Када је реч о „Пешчанику", Вучић је казао да чека да полиција коначно расветли ко стоји иза тога. 
"Да ли смо ми тражили скидање блога са Блица - не. Да ли је то неко други у наше име тражио од Блица -не. Доказали смо да све три ствари немају везе са истином. ОЕБС није говорио истину. Никада, шта год радили са мном, нећу одустати од истине", поручио је премијер и подвукао да не може бити њихове и његове истине, истина је само једна. 
 
Он се сложио са констатацијом водитеља да су такве ствари лоше по Србију, али је нагласио да то не иде на "његову душу", већ су за стварање лоше слике о нашој земљи одговорни они који пласирају такве лажи, додајући да зна да се ради о лажима које су намерно пласиране, и да су у томе учествовали људи из Србије. Премијер је приметио да су они сада непријатно изненађени и да су се нашли у чуду, јер су очекивали да ће учинак таквих оптужби бити да он устукне.
 
Он је казао да је све то пренео Ангели Меркел, а да га није питала, јер сматра важним да се зна да је могуће притискати Србију, али да не треба да се лаже. 
 
Истовремено је изразио захвалност амбасадорима, попут амбасадора САД Мајкла Кирбија, који су имали балансиран приступ и нису желели да учествују у тој кампањи, чији су политички мотиви различити.
 
На опаску да расправа на тему има ли затварања блогова није могла да се преноси, и то зато што теленор није обезбедио нешто што је било потрено за директан пренос, премијер је запитао: 
"Да ли хоћете да кажете да смо ни наложили Теленору, односно норвешкој влади да онемогући пренос"?
 
Поводом критика због позивања на информативни разговор особа које су током ванредне ситуације шириле панику преко Интернета, Вучић је рекао да се не слаже са аргументом да у Србији нема слободе када полиција и тужиоци раде свој посао.
„Не могу да се сложим да у овој земљи нема слобода, ако тужилац ради свој посао", поручио је Вучић.
 

ЛАЖИ О ХИЉАДАМА МРТВИХ
 
"Притискали су нас медији да држава реагује, па је реаговала када су хапшени људи који су правили разне листе на интернету, а онда кажу не смеју да се приводе они који су ширили панику током поплава", рекао је Вучић, истакавши да нико од тих људи није саслушаван због тога што је увредљиво говорио о влади или премијеру. 
 
"Ти људи су привођени зашто су рекли да влада крије три до пет хиљада лешева, да их трпамо као сардине у хладњаче и возимо у Обреновац у високе пећи да их спаљујемо", објаснио је Вучић.
 
Упитан зашто није на информативни разговор приведен и главни и одговорни уредник листа "Курир" због претеривања у текстовима о жртвама поплава, Вучић је рекао да су полиција и тужилац вероватно размишљали и о томе, али да није исто написати да у Обреновцу плтају лешеви, јер то може да значи два или три леша, и писати да неко спаљује људе у високим пећима.
"Одакле право појединцима да се мешају у то, одакле господину Шабићу право да коментарише шта је одлучио Апелациони суд", запитао је Вучић. 
 
Према његовим речима, све те ствари се дешавају у последњих месец и по, када су донете важне законске норме и ради на суштинској економској реформи. 
"Постоји потреба да се све то заустави и направи некакав скандал".
 
Он је на даља питања о ОЕБС-у рекао да пристојни људи умеју да кажу "извини" када погреше. 
"Желим да верујем да су погрешили, а нису намерно лагали. Ја извињење и даље чекам, а неће чути да кажем да то није била брутална лаж", подвукао је Вучић.