Вести

ВУЧИЋ: СВИ СУ БИЛИ У НЕВЕРИЦИ, А ДАНАС ОВДЕ РАДИ 3.000 ЉУДИ

Председник Србије Александар Вучић подсетио је, током посете кинеској фабрици "Меi Та" у Обреновцу, да су људи, пре пет година, када се почињало са том инвестицијом, били у неверици, а данас у тој фабрици ради 3.000 људи.

"Нападали су ме новинари једне тв куће да у уговору пише да ће бити 700 радника, а да сам ја рекао 1.500. А данас их је не 1.500 већ 3.000 радника. Данас је 3.046 радника у делу где 50 година није било ниједне фабрике", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се много чекало на ауто - пут кроз Обреновац, да су у селима људи чекали на канализацију, а да је више од 250 милиона евра уложено у обнову те општине после поплава из 2014. године.

"Да сутра не буде ништа, ко год да уђе у ову фабрику - знаће да смо је ми изградили, са кинеском браћом", рекао је Вучић.

Вучић је захвалио и кинеском председнику Си Ђинпингу на односу према Србији и поручио кинеским партнерима да ћемо Сија дочекати онако како га ниједна земља на свету није дочекала.

Вучић је рекао да је посебно срећан што у фабрици „Меi Та“ раде и људи из Лазаревца, Убa, Лајковца, Ваљева, са Чукарице и других места, а не само из Обреновца, јер су препознали прилику.

"Нама су потребни добри, вредни радници, који су прошли обуке које се овде огранизују, а они ће бити и најплаћенији у будућности. Само рад доноси резултате, а ко мисли да ће с неба нешто да падне и да је држава ћуп из ког може да се вади - то не постоји", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се председник „Мei Ta“ групе Бен Чен раније нашалио како ће направити фабрику у Србији ако Вучић победи на изборима и нашалио и изразио уверење да ће „Меi Tа“ направити још једну фабрику.

"Нашалите се још једном да ћете направите још једну фабрку", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да у Швајцарској не зарађују највише доктори наука већ занатлије и да ће у Србији они бити све више плаћени пошто ће за њима постојати највећа потреба на тржишту рада.

"Није важно да ли ће неко да има факултет већ шта зна да уради и шта има у глави", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да Шимон Перес каже да ће имати будућност земље које се навикну да њихови радници имају два сата дневно да уче, а ученици два сата дневно да раде, као и да земље које то не схвате неће имати будућност.

Овде није било ништа, ни ауто - пута, ни фабрике ни било чега другог, то сте ви изградили, паметним односом и веровали сте да рад доноси резултате, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је је Србија имала губитак на Железари 10 милиoна долара месечно, док су Кинези када су преузели железару повећали плате и сачували 5.200 радних места.

Вучић је рекао да је држава имала због РТБ-а Бор минус од 1,2 милијарде евра, док није дошао кинески Зиђин.

"Желим вам све најбоље и желим „Меi тi“ да буде једна од најуспeшнијих наших компанија и да уложите, поред ових 150 милиона евра, још више новца", рекао је Вучић и додао да је и држава доста уложила у ту фабрику.

Србија је дала огроман новац и уложила у вашу будућност, рекао је Вучић обраћајући се радницима.

Вучић је рекао да је у том делу Београда никао читав један мали град.

Компанија „Меi Та Еurope“ се бави производњом аутомобилских делова, делова мотора и општих индустријских делова.

Очекујем да се Фајон избори да Срби постану мањина у Словенији 

Вучић је рекао да пажљиво прати сваку реч коју изговори Тања Фајон и да очекује да ће да се избори за то да Срби постану национална мањина у Словенији.

Вучић је на питање како тумачи реакцију Тање Фајон и Владимира Билчика на идеју смањења цензуса, шта је њима спорно, и да ли ће узети тај став у обзир приликом коначне одлуке о смањењу цензуса, рекао да реакције Фајон и Билчика нису истоветне.

Вучић је рекао да је увек заинтересован за сваку реч коју изговори Фајон, нарочито ако се тиче права Срба у Словенији.

„Очекујем да се Фајон као истакнути борац за људска права избори за то да Срби постану нацинална мањина у Словенији. Срби су највећа етничка група у Словенији. Уверен сам да ће она огроман допринос пружити напретку права једне мањине, која живи на територији њене земље“, рекао је Вучић.

Сви су сагласни са спуштањем цензуса, ништа од бојкота

Сви у Србији су сагласни да треба снизити изборни цензус и сви срећни због тог предлога, осим људи у СНС, рекао је Вучић.

Своје страначке другове у то мора да убеди, а не оне друге, који мислећи на СзС, и онако не учествују на изборима.

Вучић је рекао да никаква посебна аргументација која "брани" спуштање цензуса није потребна, будући да ни у једном уџбенику не пише да је то на штету опозиције, напротив.

Вучић је рекао да је мислио да је дијалог са опозицијом вођен да би они учествовали на изборима, а они су у ствари водили дијалог да би ми били будале.

"Ок, ми смо будале, ви сте паметни и не учествујете на изборима. Пустите људе који учествују на изборима, који ће, сагласно потребама, да одређују изборне услове".

Вучић је рекао да су већ промењена три изборна закона које су они тражили да буду промењени, а то су Закон о финансирању политичких активности, Закон о јавним предузећима и Закон о Агенцији за борбу против корупције.

Сви ти закони се суштински много више односе на изборе, него то да ли ће бити цензус смањен са пет на три одсто, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је суштина то да је њима јасно да од бојкота нема ништа и да ће бити више странака које ће да чувају своју позицију у парламенту, уместо да упадају са тестерама на РТС.

Вучић је рекао да ни у једном уџбенику не пише да се смањивањем цензуса отежава опозицији, већ управо да се олакшава мањим странкама да уђу у парламент и да ће због тога СНС имати 110 или 120 или 130 мандата уместо 140 или 150 посланика у парламенту.

Вучић је рекао да цензус не сме да буде ни три одсто, како би била већа репрезентативност грађана у парламенту и то је тада било квалификовано као демократска одлука, рекао је да је то свакоме јасно и у Србији, осим злонамерним људима.

Нижи цензус једина шанса да Ђилас и Јеремић уђу у парламент

Драган Ђилас и Вук Јеремић знају да им је смањење цензуса једина шанса да уђу у парламент, а сва њихова аргументација против је глупост, просто, морају нешто на телевизији да кажу, рекао је Вучић.

Вучић је, упитан зашто Ђиласу и Јеремићу, и другима, смета спуштање цензуса, одговорио да им не смета, већ да се радују томе.

„Знају они да им је то шанса да уђу у парламент следећи пут, ако не сада“, рекао је Вучић.

На питање зашто се сада противе када раније, док су били на власти, нису били против, Вучић је рекао да не треба тражити озбиљну аргументацију како би се побијала њихова неозбиљна.

„То је једина шанса да пређу цензус, макар за две, три, четири или шест година. Једина шанса. Глупост је што износе, али морају нешто на телевизији да кажу“, рекао је Вучић. 

Нема одлагања избора, они са по 2 одсто не могу у владу

Нема одлагања избора, нећу кршити устав, залуд се Ђилас и Обрадовић надају да ће ме нико натерати да они са по 2 одсто подршке уђу у владу, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да би одлагање избора било могуће само ако се прекрши Устав и поручио да то сигурно неће урадити.

Вучић је тако прокоментарисао изјаву Бошка Обрадовића да је дозвољено и одложити изборе, ако је дозвољно смањити цензус.

"Јесте, ако погазите Устав, али ми не пада напамет да газим Устав и да уводим ванредно стање", рекао је Вучић.

А ако се мења цензус, мења се, каже, тако што није дозвољено да га повишавате и отежавате политичким противницима, али је нормално да олакшавате политичким противницима.

Истиче да се Обрадовић и Ђилас ваљда надају да ће "неко" натерати власт да они са по два одсто гласова уђу у владу.

"Ни то се неће десити. Нека они раде свој посао, а ми свој. А, народ ће своје рећи", рекао је Вучић.

Нема ништа од та твоја ћорава посла

Нема ништа, Вилијаме, од та твоја ћорава посла, рекао је Вучић, коментаришући медијске наводе да је некадашњи шеф Верификационе мисије ОЕБС-а на Косову Вилијам Вокер стигао у Приштину "да формира владу".

"Србија данас није шака зоби коју можете да позобате, као што сте радили 1999. године. Што си опослио 1999. године, то си урадио, више није твоје време, Вилијаме", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је Вокер, као што је некада по сопственом признању формирао независно Косово, сада отишао у Приштину, јер је време да се формира велика Албанија, али је истакао да се то неће догодити.

"Нема ништа, Вилијаме, од та твоја ћорава посла", рекао је Вучић.

Некадашњи шеф верификационе мисије ОЕБС Вилијам Вокер, који је остао упамћен као човек после чијег извештаја о наводном "масакру" у Рачку је 1999. године НАТО бомбардовао Србију и СР Југославију, који је био у седишту Демократског савеза Косова у Приштини.

Вилијам Вокер борави на КиМ поводом 21. годишњице Рачка, а његова посета ДСК није била најављена.

Бивши амерички дипломата, којег медији доводе у везу са ЦИА, Вокер, стигао је на Косово на позив Беџета Пацолија, који је пре три дана на Фејсбуку објавио њихову заједничку фотографију.

Сви паметни, све знају, а перу руке и пребацују одговорност

Вучић је рекао да га брине чињеница да је тужилаштво обуставило истрагу против Филипа Кораћа за убиство, наводећи да сви знају да је реч о једном од најопаснијих људи у земљи.

Вучић је рекао да је, и лично и као председник, киван и забринут због те врсте лицемерја, лажи и покварењаштва у друштву у ком "сви све знају", а терет одлука иде на његова плећа.

"Кад неко упуца познатог бизнисмена, и сви знамо ко га је упуцао, имамо на снимку ко је, а бизнисмен дође на суђење и каже да не зна ко је.... А, онда ми тај бизнисмен шаље 50 порука - еј, Вучићу немој да се деси да тај не буде осуђен максимално. Како да буде осуђен, кад ти нећеш да кажеш ко је пуцао у тебе?", рекао је Вучић као пример како те ствари функционишу у нашем друштву.

И, све нам је тако у земљи, рекао је Вучић.

"Сав терет, сваке одлуке, мора да прихвати Вучић, а ми ћемо сви само да тражимо од државе, и да трљамо руке, а ти, Вучићу, преузми сав ризик на себе... Из коже бих искочио понекад", рекао је Вучић.

И сад ће да буде да је судија Миодраг Мајић рекао да су ти његови коментари непримерени притисци на правосуђе, на тужилаштво..."Ма дај бре, и ти са Гњиланском групом и са свим другим...доста си солио памет свима", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да то што сви перу руке од свега, попут случаја Кораћ, то су проблеми који га муче, и због тога га брине што је против Кораћа обустављена истрага, а не шта ради Сергеј Трифуновић поводом синоћњег удеса, после којег је отишао не сачекавши полицију.

Вучић је рекао да није у стању да коментарише оно што Трифуновић ради, "лези ''лебе да те једем", и не размишља о процентима, већ у "неким другим категоријама".

Брине га, понавља, случај Кораћ

"Јуче сам сазнао, а то је од пре два месеца, да за Филипа Кораћа не постоји ни ваљана оптужница, ни ваљана пресуда пред Вишим судом у Београду. И онда ће опет у појединим медијима да кажу како је Космајац диван човек, а Филип Кораћ уствари не дилује дрогу, него Вучић", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да сви у Београду знају да је Кораћ тај који трује нашу децу по школама, кафићима, али га се сви плаше као најопаснијег човека, једног од двојице, тројице најопаснијих људи у земљи.

"Човек који малтретира град где год да се појави, а да не причам да је главни снабдевач дрогом... И - ни за шта није крив. Супер", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да зна да ће бити критикован због својих речи, приметио је да и када постоји умешаност у убиства, неко ће у тужилаштву да каже да нису у потпуности испуњене процесне претпоставке и да не могу да дају статус сведока сарадника ономе ко каже да му је Кораћ платио убиство и да је он био тај који је то урадио.

"А, тај човек нам тражио да му заштитимо члана фамилије у једној страној земљи, и онда му сутрадан ране тог члана фамилије, јер ми нисмо у стању да добијемо статус сведока сарадника за тог човека", рекао је Вучић.

Некад о заостајању, сад о брзини којом стижемо Мађарску...

Сагласан сам са Милојком Арсићем да ће нам требати времена да стигнемо Мађарску по стандарду, али подсећам да смо у његово време, поредећи се са том земљом, говорили о заостајању, а сада о сустизању, рекао је Вучић.

Поводом процена Арсића да ће Србији требати 30 година да сустигне Мађарску, Вучић је рекао да је његова процена да ће нам требати мање времена, али да је суштина у томе да се данас свакако говори о томе коликом брзином стижемо поједине европске земље, што говори да Србија јесте на добром путу, те да и они који критикују, морају да признају да Србија данас напредује.

"Арсић, који је био саветник Мирка Цветковића, каже да је Србији потребно 30 година да стигне Мађарску. Ја бих рекао мање, али срећан сам што је стижемо, за разлику од времена када је он владао и када смо заостајали и када се економски јаз продубљивао", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се говори којом ћемо брзином да стигнемо Мађарску, Словачку, Чешку, неке друге земље, што говори колико је Србија на добром путу.

"Ја сам задовољан што они који нас критикују морају да признају да напредујемо и то брже него неке развијене земље запада. А, да ли можемо брже... Даћемо све од себе и зато је важан Програм ''2025'', да га испунимо и да будемо посвећени", рекао је Вучић.

О спорном закону с представницима СПЦ, не Митрополије...

Вучић је рекао да црногорске власти о спорном Закону о слободи вероисповести треба да разговарају са представницима Српске православне цркве, чије је седиште у Београду, а не са представницима Митрополије црногорско приморске.

"Црногороске власти увек говоре о Митрополији црногорско-приморској. Разговор мора да се води са СПЦ. Да ли ће СПЦ да одреди једну своју митрополију или неколико епархија или ће то да буде неко други....али Митрополија црногорско-приморска није нека посебна митрополија", рекао је Вучић.

Вучић је и српској цркви указао да на то посебно обрати пажњу да нам неко не би рекао да неки манастири припадају Митрполији црногороско - приморској или другим епархијама, јер је питање да ли ће их увек неки, пре свега црногорска власт, видети као део СПЦ.

"Замолио бих људе из СПЦ да буду посебно обазриви и пажљиви по том питању. Да буде јасно да је реч о СПЦ са седиштем у Београду, јер то је наш захтев и у разговорима са Албанцима,са Бриселом, да се јасно стави до знања да не би они сутра измишљали православну цркву Косова или епархију Косова и рекли да је то косовско наслеђе", рекао је Вучић.

Вучић је то рекао коментаришући поруку Владе Црне Горе, која је навела да је спремна да, без одлагања, отпочне дијалог са свим верским заједницама о примени Закона о слободи вероисповести, као и да је с Митрополијом црногорско - приморском спремна да разговара и о условима под којима би могао бити закључен темељни уговор.

Вучић је рекао да у међувремену о спорном закону није разговарао са председником Црне Горе Милом Ђукановићем.

Вучић је рекао да је Србија спремна да помогне по свим питањима, али да види да постоји велика трка и да би сви да се укључе у то питање.

Упитан да ли је Србија покренула неке дипломатске активности у вези са кршењем права српског народа усвајањем закона, Вучић је рекао да јесте.

"Много смо урадили чим смо то подигли на пијадестал, говори се о томе на великом нивоу, у Европи и на другим местима", рекао је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк