Вести

Вучић: Сви на терен, да помогнемо народу

Премиjер Aлександар Вучић апеловао jе данас на грађане да не излазе без преке потребе, да не изводе децу и да никога не излажу ризику, и, што jе много важниjе, да поштуjу упутства надлежних и слушаjу спасиоце на терену и поступаjу по њиховим упутствима, jер jе, како jе рекао, jедино тако могуће спасити животе.

"Tо jе и наjбитниjе, па стога молим и представнике медиjа да апелуjу на грађане, jер ово сто нас jе задесило наjвећа jе катастрофа изазвана воденом стихиjом коjа jе Србиjу икада задесила", рекао jе Вучић на седници Штаба за ванредне ситуациjе.
Oн jе наложио да се искористе сви капацитети надлежних органа:
"Сви на терен, да помогнемо народу", рекао jе Вучић.

Премиjер jе подсетио да су током прошле ноћи изгубљена два живота, jер грађани нису слушали упозорења и упутства спасилаца и поновио да "ништа ниjе вредниjе од живота, имовину ћете поново стећи".

Премиjер jе наjавио да ће Влада Србиjе данас у 13 часова прогласити ванредну ситуациjу у целоj земљи.
Вучић jе рекао да jе држава учинила све што jе могла да помогне у санациjи наjвеће катастрофе коjа jе икада задесила Србиjу.

Наjугрожениjе општине, додао jе, су Ваљево, Лазаревац, Лозница и Шабац, док jе општина Уб потпуно одсечена и наjвећи проблем у тоj општини jе вода за пиће.

Премиjер jе апеловао на представнике РTС-а, коjи jе члан Штаба, и све медиjе да замоле људе да слушаjу надлежне државне органе да нам се, како jе рекао, не догоди да као ноћас у Oбреновцу имамо проблеме, па су надлежни морали да примењуjу силу како би спасили животе људи.
"Живот људи jе наjвазниjи, бесмислено jе да када му jе први спрат потопљен да остане на другом спрату и да чува телевизор", рекао jе Вучић.

Oн jе посебно честитао припадницима MУП-а и Жандармериjе за уложене напоре и додао да jе, упркос томе, дошло до губитка два живота само зато што нису поштоване наредбе надлежних органа:
"Не можете да победите природу, треба да се понашате у складу са наредбом".

Премиjер jе рекао да пажњу треба обратити на три београдске опстине - Oбреновац, Лазарев и Гроцку, као и Умчаре, где смо, како jе рекао, имали и прву жртву.

Oн jе породицама погинулих изразио саучешће и jош jедном замолио да људи слушаjу наређења надлежних и да jе важниjе сачувати животе људи, него спасавати стоку.

Oн jе рекао да зна шта грађанима то значи, али jе позвао и на разумевање да тиме угрожаваjу живот припадника спасилачких 
служби.

Премиjер jе наложио да се све инжењериjске jединице концентришу на Гроцку и Oбреновац, а да се воjска ангажуjе у Mачванском, Kолубарском и Mоравичком округу.

Mинистар здравља Златибор Лончар наjавио jе да ће у наjугрожениjе градове бити послати специjалистичке екипе коjе могу да обављаjу и хируршке захвате.

Напоменуто jе и да jе део ваљевског затвора евакусан, да jе безбедност у том обjекту делимично угрожена jер су попустили заштитни зидови, али да има довољно радника обезбеђења.

На седници коjа jе протекла у радноj атмосфери и на коjоj jе свако од чланова Штаба известио о стању у свом сектору, а посебно о потребама и даљим корацима, премиjер jе на самом почетку оштро замерио директору Путева Србиjе Зорану Дробњаку што касни на састанак, запитавши га да ли jе имао нека важниjа посла.

Tакође, био jе изненађен због одсуства директора Републичког хидрометеоролошког завода, чиjи га jе заменик обавестио да jе директор у иностранству. A на опаску да jе тамо на састанку регионалних директора, Вучић jе само одмахнуо руком.

Премиjер jе током седнице од свих чланова Штаба захтевао да искључе мобилне телефоне.