Вести

ВУЧИЋ: СВЕ БОЉИ УСЛОВИ И СВЕ ВИШЕ ПОСЛА У СРБИЈИ

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Нишу да ће у нашој земљи бити све бољи услови за живот грађана и све више посла.

Вучић је након састанка са градоначелником Ниша Дарком Булатовићем, председницима општина и начелницима Пчињског, Јабланичког, Топличког, Пиротског и Нишавског округа, рекао да ће дати пуну подршку за још бржи развој тог дела земље. Рекао је да је веома задовољан данашњим отварањем фабрике Цумтобел у Нишу, где ће радити 1. 100 радника.

"У Цумтобелу ће радити 10 одсто инжењера. Сутра ћемо отворити фабрику Ими, где ће радити 500 инжењера. Поносан сам што је у Нишу незапосленост смањена са 36.000 на 25.000 људи. И даље морамо да се боримо и спустимо још више", рекао је он.

Вучић каже да је имао састанак данас и са представницима компанија Зидин и Невесун и подсетио да ће Зидин до краја године преузети РТБ Бор, као и да та кинеска компанија купује права на истраживање бакра и злата на налазишту Чукару Пеки код Бора од канадске компаније Невсун. Вучић истиче да ће удео рударства бити пет одсто БДП-а земља.

Бор и Мајднапек имаће много више новца, а и у борском и зајечарском округу ће бити реализовани инфраструктурни радови.

"На састанку смо се договорили да пружимо пуну подршку", рекао је Вучић.

Вучић наводи да ће РТБ Бор производити 250. 000 тона катодног бакра и седам тона злата годишње, као и да ћемо по производњи бакра бити трећа земља у Европи после Немачке и Пољске.

"То је огорман подстрек за исток Србије, много ће да значи за наше округе и опстанак наших људи. Из овог дела Србије имамо највећи одлив становништва у западноевропске земеље. Надам се да ће бити још већа примања и много више новца за наше грађане и општине. Ствараћемо све боље и боље услове и посла ће бити све више", додао је Вучић. Указао је да фискална ситуација мора да се поправи у Лесковцу и Врању. Каже да се разговарало о ''живим'' пројектима и шта још може држава да помогне сем изградње аутопутева.

''Можемо да понудимо изградњу гасне мреже у наредних неколико година. Све већи број инвеститота тражи гас, а гасна мрежа је врло скупа. То нисмо могли да понудимо, али данас смо у прилици да то испоручимо у годинама пред нама'', рекао је председник Вучић.

Колико је важан долазак инвеститора, илустровао је примером Владичиног Хана, који је, каже, био једна од три најсиромашније општине, а данас је најснажнија општина по висини примања.

''То показује како се ситуација мења у општинама где доведемо инвеститоре'', подвукао је председник. Поновио је да ће и јужни и источни крак Коридора 10 бити готови пре краја године. Поручио је и да морају да се доведу фабрике и у мања места, попут Гаџиног Хана, Мерошину, да се додатно подржи Куршумлија и тамошња индустрија намештаја, као и да ће додатно финансијски бити подржани Босилеград, Бабушница, Бојник.

''Састанак је могао да траје још четири сата и не бисмо ицсрпели ни половину тема'', приметио је и пренео да је замолио председнике општина да му пошаљу писма како би се видело шта још може да се уради за југ Србије.

''Да још више радимо на развоју пет округа, јер они представљају живот за Србију. Ако останемо без становништва, без индустрије, без деце која су будућност, џабе нам путеви и све друго што радимо за земљу'', закључио је Вучић.

 

Нишки аеродром биће главни српски аеродром

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас у Нишу да ће држава, када ''Ванси'' преузме београдски аеродром ''Никола Тесла'', све своје снаге да преусмери на нишки аеродром ''Константин Велики'', који ће бити главни српски аеродром у који ће држава улагати. Такође, држава ће снаге преусмерити и на аеродром Лађевци код Краљева, који ће бити мешовити војно- цивилни аеродром, подвукао је председник.

''Аеродром у Нишу ће бити суштински главни српски аеродром, у који ће улагати српска држава, и очекујемо још боље резултате и све више туриста'', рекао је Вучић новинарима након састанка са руководствима пет округа на југу. Додао је да је држава спремна да помаже и даље и Ниш и Прокупље, Врање за уређње градских средина, и за привлачење туриста.

 

Даћемо помоћ породици малог Дамјана са КиМ

Председник Србије Александар Вучић је најавио данас да ће држава помоћи породицу малог Дамјана са КиМ из Велике Хоче, којој су Албанци отели краву.

Овај случај је привукао пажњу јавности након што се појавио на друштвеним мрежама, а председник Вучић каже да је тај случај један од свакодневих проблема на КиМ и да зато системски жели да реши тај проблем.

Каже да су га често оптуживали у Србији како не покреће у Бриселу питање заштите српских цркава и манастира на КиМ, што није тачно, каже, пошто се то питање увек у Бриселу покреће.

"Јуче смо и у писаној форми поднели предлог како да буде решено питање цркава и манастира на КиМ. Решићемо и питање за малог Дамјана и даћемо помоћ тој породици", казао је Вучић.

 

Србија спремна да повећа косовски додатак

Србија је спремна да повећа косовски додатак који сада износи укупно 71 милион евра годишње, како би задржала свој народ на КиМ, најавио је данас председник Србије Александар Вучић.

"За косовски додатак издвајамо 71 милиона евра и спремни смо да извршимо даља повећања да би задржали наше учитеље и друге запослене од Лешка до Пасјана", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у вези са нападима на Србе и њихову имовину на КиМ и како држава може да им помогне.

Истакао је, такође, да морамо заједно и унутар међународне заједнице, ЕУ и са другим партнерима да се боримо за повољнији положај нашег народа на КиМ.

"Немамо ефективну власт ни на једном делу КиМ, тако да можемо само разговорима и захтевима нешто да учинимо и помогнемо нашем народу. Можемо да интервенишемо и грлима стоке и на сваки други начин, али сваки дубљи улазак значо би сукоб са Албанцима и ризик за Србе на КиМ. Све друго би било превише обећања са наше стране", навео је Вучић.

На питање о новим инвестицијама на КиМ, председник је рекао да су у току разговори за улагање у фабрику боја кинеских инвеститора, као и да су већ са Кинезима заказани састанци на ту тему. Вучић додаје да се воде са Албанцима и преговори о статусу комбината Трепча.

 

Нисам ишао у Њујорк, не могу да слушам исте приче

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да није хтео да оде у Уједињене нације у Њујорку, јер би тамо морао да разговара и са албанским и са светским представницима, са којима, каже, не зна о чему више да разговара, јер он жели суштински напредак када је реч о питању КиМ, што они не желе. Истакао је и да је задовољан како су Србију представили премијерка Ана Брнабић и министар спољних послова Ивица Дачић и да су обавили добар посао.

''Не могу више да идем, да понаваљм једно исто. Реците ми, људи, да ли сте спремни за суштински напредак. Ако јесте, ето ме, долетећу где хоћете, у Брисел, на Гренланд, где год ме позовете. Само немојте да долазим, да губим време и слушам исте празне приче које слушам већ годинама, да Србија треба да призна независност Косова'', рекао је Вучић новинарима у Нишу.

Поручио је да он неће признати косовску независност, да Србија жели компромис, а не решење које ће значити да Албанци са КиМ добију све, а ми ништа.

''То је био разлог због којег нисам отишао'', рекао је Вучић.

Како каже, то неки не могу да разумеју, јер би они ишли у Њујорк због самог пута у Њујорк, да могу да оду у шопинг.

''Мисле да је то питање шопинга. Мени је лепше у Нишу, него у Њујорку, да будем са својим народом, да нешто урадим за људе'', навео је председник.

Додао је да у Њујорк иде, ако има обавезу и ако нешто може да реши, а да је сада знао да у овом тренутку то не може да уради, те да је имао пуно поверење у премијерку и шефа дипломатије.

''А, они што заскачу по ходницима, шта ћете? Пацоли, Јеремић, слични су као јаје јајету по том питању, ако могу негде да се усликају, да покажу да су важни, то им је живот. Човек измислио телефон са камером, па сад свако може да буде важан'', рекао је Вучић.

 

Највише инвестиција на западном Балкану у Србији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас, после састанка са руководствима пет округа на југу и југоистоку Србије, да је Србија најпривлачнија дестинација за стране инвестиције у региону и да је привукла укупно 56 одсто свих инвестиција у Западни Балкан.

Вучић је, одговарајући на питања новинара о критикама на рачун државних субвенција страним инвеститорима, рекао да то треба питати 260 младих људи данас у Цумтобелу, који су посао добили захваљујући и субвенцијама.

"А, да бисте разумели, дајемо субвенције и имамо суфицит у буџету, смањујемо јавни дуг, а за то смо заслужили не само честитке, него много више од тога", рекао је Вучић и додао да то критикују они који нису ни могли да дају субвенције, јер је у њихово време држава била пред банкротом. Како је рекао, запошљавањем побеђујемо конкуренцију у региону, јер, има оних, као што су Бугарска и Македонија, које имају нижа примања него у Србији и упитао, што би онда неко од инвеститора долазио код нас ако се хоће рећи да је разлог јефтина радна снага. Међутим, објаснио је, инвеститори гледају и друге ствари, монетарну сигурност, макроекономску и фискалну ситуацију, добар економски амбијент, стабилност динара, издавање грађевинских дозвола на време, чиме све побеђујемо конкуренцију.

"Волели не волели, мрзели не мрзели, то је за честитање и можете да мислите како се једу у региону када погледају колико Србија има инвеститора" додао је. Вучић је рекао да буквално немамо конкуренцију у региону и да се сада такмичимо са Пољском, Словачком, Румунијом…

Он је указао и на завршетак путева ка граници са Бугарском, ка Скопљу и Солуну, изградњу пута Ниш - Плочник, па даље ка Приштини и Драчу. Додао је да тиме Ниш постаје центар у који ће, најавио је, покушати и да доведе велике скупове и догађања, као што се нада да ће бити и један велики економски скуп, уз помоћ Клауса Шваба, "оца Давоса".

"Мислим да смо на добром путу", закључио је председник Вучић.

 

Разговарамо са Ер Србијом да уведе летове из Ниша

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да држава разговара са компанијом Ер Србија да уведе нове линије са нишког аеродрома до различитих светских дестинација.

Вучић је, одговарајући на питање да ли је укидање лета Ниш-Малме део "плана развоја" нишког аеродрома, Вучић је захвалио на ''злонамерности појединих медија'', која, каже, подстиче, и објаснио да то није била одлука нишког аеродрома, већ компаније Виз ер, зато што нису имали довољно путника.

''Иначе свој бизнис не би напуштали никада, подвукао је Вучић.

Он је поручио Нишлијама да не брину и да ће држава уложити много више новца и неће, како каже, бити пребацивања пара са аеродрома на одређене агенције без икаквог законског основа, као ни других сличних ствари које су се дешавале.

''Људи ће имати загарантован посао, сигурну будућност. Ми данас преговарамо и разговарамо са Ер Србијом да уведе поједине летове из Ниша, за различите светске дестинације. Уверен сам да ће то бити добра, велика вест и значајна новост за Нишлије'', поручио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/Пинк