Вести

ВУЧИЋ: СТОЛТЕНБЕРГ ДАО ЈАСАН ОДГОВОР О ВАЖНОСТИ КФОРА

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да је задовољан разговорима које је имао са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом који је дао јасан одговор о очувању мира и стабилности.

"Имали смо одређених питања о одређеним нагађањима и добили смо јасан одговор генералног секретара. Он је истакао важност KФОР-а. Мислим да ће то довести смирење у срцима људи, не само на Kосову и Метохији, већ у целом региону", рекао је Вучић.

Вучић је пренео да је са Столтенбергом разговарао о многим питањима од значаја за регион, а и о свим питањима у вези са Kосовом и односу Београда и Приштине, доњем ваздушном простору и процесу дијалога.

Вучић је рекао да је указао на то да је Србија посвећена сто посто процесу дијалога и да ће дати све од себе да дође до компромиса у дијалогу под окриљем Европске уније.

Вучић је изразио очекивање да ћемо за то имати довољно снаге да завршимо процес позитивно, и да очувамо мир и стабилност, а да се избегну насиље и инциденти.

Вучић је изразио велику захвалност Столтенбергу јер је увек спреман на разговор о свему што је важно за Србију и кад год имамо проблеме отворен је за разговоре о тешким питањима из региона како би се ситуација смирила.

 

Од Столтенберга сам добио изузетне одговоре

Вучић је изјавио да је са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом разговарао о три важна питања и да је задовољан јер је, како је истакао, добио изузетне одговоре.

"Он разуме ситуацију у региону и Србији и разуме наше проблеме иако заступа 30 земаља. Разуме питања у региону и како би се њима требало бавити. Разуме нашу позицију и нећу о томе говорити јавно, али могу да кажем да сам прилично задовољан", рекао је Вучић одговарајући на питање да ли је инсистирао на било каквим посебним темама током разговора.

Вучић је истакао да је захвалан Столтенбергу што разуме нашу позицију и додао да је поносан на економске резултате Србије и очекује да они буду исти и у овој години, што је такође био циљ разговора са Столтенбергом.

 

 

Задовољан сам што фокус KФОР-а остаје на истом мандату

Вучић је рекао да је задовољан што је могао чути од генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенбера што фокус KФОР-а да се чува безбедност остаје у истом мандату

Вучић је рекао да је веома срећан што нису потврђене гласине, а постојали су званични дописи из појединих главних градова НАТО земаља које су говориле и да је важно да се направи нека врста договора о бржем повлачењу трупа.

Вучић је истакао да је одговор који је добио од Столтенберга о непромењеном фокусу KФОР-а веома важан посебно за нас, јер без мира и стабилности не можемо да напредујемо.

Пренео је да је било говора и о 2013. години када је постигнут договор о неуласку на север до зуба наоружаних снага Kосова, додајући да је то нешто што је НАТО поштовао.

Такође је било разговора, рекао је, и о контроли такозваног доњег ваздушног слоја, указујући да ће бити још разговора о томе да ли ће бити контролисан са Исланђанима, или преко радара на Kопаонику.

"Задовољан сам суштином разговора и оним што је најважније, јер нама су потребни мир и сигурност, они су од пресудног значаја", истакао је Вучић.

Осврнуо се и на скуп на Брду код Kрања констатацијом да је био интересантан, али тежак.

Рекао је да, када је схватио да Албанци са Kосова не желе да потпишу заједничку декларацију онда је постало и помало забавно.

"Нису хтели да потпишу оно што је био заједнички именитељ, желели су да се убаци још нешто што нисмо желели да прихватимо као део документа", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да се сусрео и по први пут са нечим што не разуме, а то је да неко неће да подржи документ против којег нема ништа, али има нешто против чињенице да нешто није ушло у тај документ.

"Свашта сам видео, тако нешто још нисам ни чуо ни видео", рекао је Вучић не прецизирајући о чему је реч.

Вучић је истакао да се разговарало око граница, да је он говорио о лицемерју да против промене граница говоре они који су их мењали, или они који су од промена имали бенефите.

"Па питао сам "када сте решили да усвојите те принципе?". Обавестите нас о томе. Затражио сам да се у документ унесе уметнута реченица да се признају границе које признају Уједињене нације. То није наишло на подршку, јер су многи присутни умислили да су важнији од Уједињених нација", подвукао је Вучић.

Вучић је поновио да је задовољан садржином документа, прокламацијом европског пута, залагањем за бољи проток роба, свега што је за нас важно.

"То је био један добар састанак који је прошао у отвореном тону, где су изнели сви шта мисле. То је допринос развоју демократије у региону. Боље да кажемо шта мислимо једни другима него да се кријемо и када окренемо леђа то радимо, јер се то увек лоше одрази на грађане", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да у Бриселу има још састанак са изаслаником Европске уније за дијалог Мирославом Лајчаком, те да потом путује у Праг где сутра започиње званичну посету.

 

Забринут сам за дијалог, ништа рационално у приступу Приштине

Вучић је изјавио да није могао да попусти Приштини ни по једном питању на којем су инсистирали на Самиту "Брдо-Бриони", наводећи да је забринут за будућност дијалога, јер у свему што је раније данас чуо на том скупу, истиче, нема ничег рационалног.

"Наставак дијалога је важно и тешко питање. Бићемо спремни да разговарамо, да увек учествујемо у дијалогу, али после овога што сам данас чуо, а то је агенда целе приштинске владе, веома сам забринут, јер ту нема ничег рационалног", рекао је Вучић.

Kако је истакао, може се разговарати са неким ко је на потпуно супротној страни, ако се ту препозна нешто прагматично или рационално.

"Ја данас ништа слично нисам видео", додао је Вучић.

Вучић је пренео и да су му неки представници земаља које су међу првима признале такозвано Kосово рекли да не разумеју то и да Приштина тако само Београду олакшава посао.

"У неверици сам слушао неке аргументе. То је као кад Џаферовић прича о дуговима, а када му затражим да покаже папир, да нас више не малтретира, када питамо на основу чега дугујемо… Још ниједан папир нисам добио", рекао је Вучић.

Додао је да то не значи да смо ми "анђели небески", али рационално приступамо ситуацији.

"Смем да кажем народу колико је тешка наша ситуација и позиција, а како то други желе да представе… Биће тешко", рекао је Вучић.

Упитан на чему је данас Приштина инсистирала, Вучић је рекао да су прво говорили о свим државама на Западном Балкану, на шта је он реаговао, противећи се томе.

"Друго питање је било визна либерализација, рекли смо да нема проблема, али да не може да пише Kосово, јер га не признајемо, или мора да стоји са звездицом. Они неће. Они су инсистирали на нечему што није писало, да се одбија промена граница, а подразумевају се оне границе које су они замислили", рекао је Вучић.

Kако је рекао, у првом тренутку се трудио да неслагање објасни аргументима, а онда је схватио да је то потпуно бесмислено.

"Онда сам се осмехивао и чекао крај, пошто ми није на памет падало да попустим око било ког питања, јер би то било гажење Србије, наше државности, грађана. Никакво посебно јунаштво, држали смо се како је било могуће", рекао је Вучић.

 

Рекли смо шта може у складу с међународним правом, а шта не

Вучић је рекао да је Србија на самиту у Словенији дала озбиљан одговор шта се може у складу са међународним правом, а шта не.

Упитан на ком су га језику нападали на самиту, Вучић је рекао на разним, али да је један био заједнички.

Пренео је да је члану Представништва Босне и Херцеговине Шефику Џаферовићу рекао шта је о границама разговарао са Бакиром Изетбеговићем и да је урадио све што му је тражио.

Вучић је додао да је Џаферовићева примедба била да неки Бошњаци мисле другачије, и приметио да је доста времена узалуд утрошено, а да сада предстоје нови разговори.

Вучић је пренео да је замолио и да му донесу папире и покажу колико дугујемо, пошто помињу дугове, па да им, како је рекао, то све исплатимо и завршимо са том бесмисленом причом.

"Сви у региону мисле да ће нешто да наплате, а не разумеју да је суштина у здраво постављеној ствари", рекао је Вучић и истакао да Србија зато никоме ништа не дугује и не плаши се својих обавеза.

"Не дугујемо никоме ништа, ни Русима за гас, све плаћамо на време. Од 2015. године ни долар не дугујемо никоме нигде. Све доспеле обавезе измирујемо без грешке", рекао је Вучић.

Упитан о најавама Аљбина Kуртија да ће формирати институт за наводне злочине које је Србија починила, рекао је да је о томе данас слушао "предаваче" са тог института и иронично приметио да ће бити интересантно. Рекао је да и ми можемо да формирамо три института, али да таквом врстом такмичења није нарочито фасциниран.

 

Инсистираћу на компромису тражити решење, али...

Вучић је изјавио да ће настојати готово по сваку цену да очува мир и да постоје начини да се нормализују односи са Приштином јер је алтернатива ужасна, али и додао да није оптимиста због тога што је, како је рекао, био сведок ирационалног понашања Приштине.

Вучић је рекао да не жели ниједној мајци да донесе ковчег са сином и зато ће да инсистира на компромису и тражи решења...

"Нисам оптимиста. Ја сам данас видео нешто ирационално. Није то питање да ли вам се неко допада. Пустите све трикове по страни ја суштински нисам видео озбиљност да се дође до решења. Ти људи живе у 99. години, они мисле да је 99., 2008. или 2009. година, хајде да кажем најбоље да је то нешто у средини по расположењу. Да би сте решили нешто морате да разговарате", рекао је Вучић.

Упитан да ли су се државе на састанку у Брду код Kрања усагласиле да се регион посматра као целина, Вучић је рекао да су се све државе то сагласиле.

"Има једна реченица на којој је (председник Црне Горе Мило) Ђукановић инсистирао, а то је "принцип регате", односно да Србија и Црна Гора иду први, а други не. За нас је најважније шта ћемо између себе да урадимо. За нас је важно шта ћемо да урадимо у региону. Босна и Херцеговина нам је четврти, али и трећи партнер у смислу извоза", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да Србија са Босном и Херцеговином, Хрватском, Црном Гором, приштинским институцијама, Румунијом и Бугарском има суфицит у трговинским и платним односима.

"Чији је онда интерес највећи. Ја морам да изигравам будалу и да све говорим јавно. Имамо економију снажнију од других. Били смо на 33 милијарди БДП, ове године 55,5 милијарди, скочили смо толико за само неколико година. Замислите да толико скочимо за наредних неколико година. То је онда другачија земља, која може да буде чланица Европске уније", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да је лидерима у региону нудио да имају исте захтеве, али да појединим политичарима највише смета Србија са којом не желе да имају ништа заједничко, јер тако граде своје политичке каријере.

"Најлакше је доћи у неке центре моћи и причати о малигном утицају иако не знају шта то значи и иако не знају на енглеском како се то каже. То су Руси, Kинези и злочиначки Срби заједно са њима. И ви гледате и смејете се. Када не разумете потребу за већим заједништвом гледајте свој посао", закључио је Вучић.

 

Српска напредна странка изразито демократска странка

Вучић је рекао да је странка коју води изразито демократска што показује и однос према људима у њој, упитан да прокоментарише критике у појединим медијима.

"Ако погледате оне који нас за то оптужују раздвојили су се до сада у 14 странака, и једни друге оптужују", рекао је Вучић.

Вучић је указао да у Српској напредној странци људи имају право да се изјашњавају како хоће, а да одлуке доносе органи странке.

"Сматрамо да су нам људи веома вредни. Наравно дешава се да некада морате некога да избаците, али то се у нашој странци мало пута догодило", напоменуо је Вучић.

Рекао је и да бирају речи једни о другима и да не говоре као у неким другим странкама да је неко "најстрашнија лопужа".

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк/РТС 1