Вести

Вучић: Став Србије према Украјини је непромењен

Председник Владе Александар Вучић изјавио је да став Србије о Украјини остаје непромењен, али и да Србија неће кидати своје пријатељске односе са Русијом.

"Србија је суверена и независна држава, доноси своје одлуке. Ми смо на европском путу, али не рушимо и не кидамо наше односе и пријатељске везе и пријатељске односе са Русијом", рекао је Вучић уочи посете Француској и Русији.

Премијер је раније рекао да Србија подржава територијални интегритет и суверенитет Украјине, али да неће увести санкције Русији.

На питање да ће бити тешко задржати ту позицију, Вучић је одговорио да то није увек лако, али да нисмо ту да кукамо него да решавамо проблеме.

"За сада смо, иако су сви предвиђали да у томе нећемо успети, некако успевали. Успели смо чак и да изградимо повољнију, снажнију, јачу и поштованију позицију за нашу Србију", рекао је Вучић пред сутрашњу посету Француској.

Премијер је најавио и да ће са председником и премијером Русије Владимиром Путином и Дмитријем Медведевим 7. и 8. јула у Москви разговарати о билатералној сарадњи и свим најважнијим питањима у односима Србије и Русије.

"Односи јесу пријатељски, али они имају одређене проблеме са нама због нашег дуга, а и ми имамо одређена питања. Надам се да многе од тих ствари можемо да решимо и верујем да ћемо у будућности наше односе још унапредити", рекао је Вучић.

Он је напоменуо да ће са француским званичницима разговарати о односима две државе, економској сарадњи и европским интеграцијама.

Вучић сутра путује у дводневну посету Француској, где ће разговарати са премијером Мануелом Валсом, а идуће седмице ће посетити Русију.