Вести

ВУЧИЋ: СРПСКИ БОКС СЕ НА ВЕЛИКА ВРАТА ВРАЋА У СВЕТ

Српски бокс се на велика врата враћа у Европу и свет, поручио је председник Републике Србије Александар Вучић на пријему који је уприличио за освајаче златних медаља на Европском првенству Вахида Абасова и Артјома Агејева, као и за чланове делегације Боксерског савеза Србије и Олимпијског комитета Србије.

"Данас је велики дан за све нас. Хвала свима вама који сте урадили све да променимо ствари у српском боксу", поручио им је председник Вучић.

Подсетио је да је бокс, као један од најпопуларнијих спортова у бившој Југославији, доносио многе медаље.

"Сећамо се са радошћу многих такмичења од Москве до Лос Анђелеса. Обрадовале су нас легенде са много медаља, а после тога наступило је вишедеценијско затишје", рекао је председник Вучић.

Приметио је да је 37 година прошло од када је легендарни Љубиша Симић освојио медаљу, и од тада наши боксери нису освојили ниједно злато на Европском првенству.

Председник Вучић је рекао да је мислио да ће Србија освојити можда једну медаљу на овом првенству, а освојила је две, и наши боксери су били близу још две медаље.

Захвалио се свима који предано раде на снажењу бокса, а посебно председнику Боксерског савеза Србије Ненаду Боровчанину.

Додао је да није веровао, када је Боровчанин имао оптимистичке прогнозе.

"Нисам мислио да је могућ тако брзо повратак у Европу и свет. Уз подршку из Русије, и у стручном кадру, и у организационом смислу, успели смо да направимо велике помаке", нагласио је председник Вучић.

Пренео је да је момке који су донели медаље на руском питао одакле су и да га је одушевио одговор - рекли су му: "Из Србије".

Указао је да су му пренели да потичу из Московске области и Самаре.

"Хвала им што се боре за Србију. Србија је њихова земља, држава, а нека друга им је отаџбина, место порекла. Ја сам захвалан и уверен да су уз своју спортску славу заволели нашу земљу. А руским и српским тренерима који су са њима, такође желим да се захвалим", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да сада преостаје да се ускоро крене са изградњом великог боксерског центра иза Блока 45, а да ће цена бити између три и четири милиона евра, од чега је један милион обезбедио Савез, а остало ће држава.

"То су наши боксери заслужили", подвукао је председник Вучић.

Осврнуо се и на младу боксерку Сару Ћирковић рекавши да ће она много медаља за Србију тек да жање.

"Тренира у Зворнику, у Републици Српској, али је држављанка Србије и бори се под заставом Србије", објаснио је председник Вучић.

Осврнуо се и на боксера Алмира Мемића из Пријепоља, за којег је рекао да је фантастичан борац, без страха и мане, али да му је потребно још мало технике да бије све.

Захвалио се и људима из Арене спорт који су, каже, поново популаризовали бокс, у Србији.

"Бокс не може да се пореди по популарности са фудбалом и кошарком, али људи ће поново гледати више бокс посебно када виде да постајемо поново сила", уверен је председник Вучић.

Рекао је да треба и са Олимпијаде да боксери донесу барем једну медаљу и да наставе да жању медаље на европским и светским такмичењима.

"У ово тешко време и за нашу земљу ове две медаље дошле су као мелем на рану", рекао је председник Вучић.

"Много сам поносан на вас. Хвала што волите земљу и што са поносом у срцу и на рамену носите заставу Србије", закључио је председник Вучић.

Један од златних боксера, Вахид Абасов поручио је да је ово заједничка победа.

"Ово је заједничка победа, нас, наших тренера и нашег народа, а посебно хвала председнику Александру Вучићу", рекао је Абасов, освајач златне медаље на шампионату Европе у Јерменији. 

Захвалио се на свој помоћи коју бокс добија од државе.

Селектор Милан Пиперски председнику Вучићу је поклонио велику боксерску рукавицу, са потписима свих боксера, а рукавицу са Европског првенства у Софији, на којем је постала јуниорска шампионка, поклонила му је Сара Ћирковић.

Председник Надзорног одбора Боксерског савеза Србије Абдул Абакаров Вучићу је уручио златну медаљу са Европског првенства.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк