Вести

ВУЧИЋ: СРЕЋАН САМ ШТО САМ У ВАТИКАНУ МОГАО ДА ЧУЈЕМ ЛЕПЕ РЕЧИ О СРБИЈИ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Ватикан води озбиљну политику и да ће чувати своје позиције и по питању Косова и Метохије.

"То је оно што могу да кажем и што је важно за грађане", рекао је Вучић упитан колико је, после састанка са папом Франциском, сигуран да Ватикан неће променити свој став по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова.

Вучић је рекао да Ватикан такође жели разговоре и мирно решење између Срба и Албанаца.

Детаље папиног става није износио, поштујући правила ватиканске дипломатије и протокола.

Председник Вучић пренео је такође да је папи говорио о КиМ и српским светињама, тешком положају народа, покушају да се дође до компромисног решења и о неопходности поправљања односа Срба и Хрвата.

Вучић је истакао да је веома битна улога Свете столице у разговорима о будућности које морају да имају Срби и Хрвати и додао да му је државни секретар Ватикана, кардинал Пјетро Паролин, говорио о томе о чему је недавно разговарао са хрватским руководством.

"Јасно је свима да нас историја и прошлост деле, да имамо потпуно другачији поглед на оно што се дешавало... Плашим се да ћемо, ако не будемо одговорни и ако будемо говорили о прошлости, све друге ојачати, а себе ослабити. Ако желимо да останемо на својим огњиштима, мораћемо да поштујемо више једни друге", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је разговор са папом Франциском у Ватикану трајао дуже него што је било предвиђено, да су имали много тема, али је и напоменуо да јавно неће причати о ономе што му је папа говорио.

"Имао сам среће што сам могао да разговарам са папом Франциском, много тога сам научио паметног и доброг чуо. Видео сам бригу за све људе који живе на Балкану, грађане Србије, људе у Србији", рекао је Вучић.

Председник је рекао и да је са папом причао о положају католичке заједнице у Србији, током чега је, каже, посебно истакао положај Београдске надбискупије и колико напора и колико поштовања ужива Станислав Хочевар.

"Много тога се ради и по питању реституције, остало је пуно посла и кад је реч о порезима на имовину", рекао је Вучић и додао да су међу католицима најбронији Мађари.

Вучић је истакао да Србија поштује њихова права и да тежи да их унапређује.

"Мислим да су и они тиме задовољни, а ја верујем да можемо још да урадимо", рекао је Вучић.

Вучић је додао да би волео да папа посети Србију, али да је за то потребна сагласност СПЦ, те истакао да ће пренети поздраве папе патријарху Иринеју, којег, како каже, изузетно цени.

Вучић је рекао и да је папи донео пригодан поклон, за који је сматрао да је примерен и да на одређени начин указује на српску историју и данашње проблеме, а који папа нема у својој колекцији.

"Ја сам добио поклоне и они ће стајати у Председништву, а од његове еминенције господина Паролина сам добио посебно перо... Хоћу ли ја или неко од мојих наследника имати прилику да том оловком нешто тако важно потпише, остаје да се види", рекао је Вучић

Вучић је истакао да је веома срећан што је у Ватикану могао да чује лепе речи о Србији.

 

О Земановој иницијативи: Не треба превише очекивати

Вучић је рекао да не треба имати превелика очекивања да Чешка може тако лако променити свој став око признања Косова.

"Ми бисмо то волели, али не мислим да је реално", рекао је Вучић новинарима, на констатацију да је чешки премијер Андреј Бабиш рекао да је спреман да са председником Милошем Земаном и осталим институцијама разговара о питању повлачења признања Косова.

“Немојмо да подижемо очекивања нашег народа. Бескрајно хвала нашим чешким пријатељима. Знам колико поштују и воле Србију, али немојте да правимо од Земана нешто, па да, ако не буде дошло до такве одлуке, од њега правимо непријатеља, који није био нешто спреман да уради“, упозорио је Вучић.

Вучић је истакао да зна колико Чеси поштују и воле Србију, да су искрени наши пријатељи, али да државе не могу да раде такве ствари тако лако, посебно ако се налазе у неком одређеном блоку.

Вучић је поновио да не треба превише очекивати.

 Упитан за "политичку офанзиву", коју је покренуо и доласком у Ватикан, Вучић је рекао да новинари воле да говоре о“офанзивама”, а да су ове посете његов посао и редовна борба за нашу земљу, што ће наставити да ради.

“Борићемо се и и даље,и верујем да ћемо за људе урадити много добрих ствари у будућности”, рекао је Вучић.

 

Вечерас или сутра састајем се са људима из "Бристола"

Вучић  је најавио  да ће се, по повратку из Ватикана, већ вечерас или сутра ујутру, састати са људима који живе у хотелу "Бристол", како би покушао да реши њихов проблем.

"Треба да решавамо проблеме обичних људи. Ако стигнем можда и вечерас, ако не ујутру", рекао је Вучић.

Министарство одбране је раније ове седмице саопштило да остаје при ставу да се питање стамбеног решења за особе у „Бристолу" реши у оквиру закона и утврђених процедура, поштујући јединствену ранг-листу стамбених интересената Министарства одбране и Војске Србије на којој је 18.000 особа.

 

Успоравање немачке привреде погодиће и Србију

Вучић је оценио  данас да ће успоравање европске привреде, посебно Немачке, сигурно утицати и на Србију, али истиче да наша држава ради на повећању стопе раста домаће економије како би се ублажиле последице потенцијалне рецесије у неколико европских земаља.

Вучић је након састанка са поглаваром Римокатоличке цркве папом Фрањом, рекао да Србија размишља о томе како да одговори на питање претеће рецесије неким европским економијама.

"Размишљамо и бићемо погођени", рекао је Вучић коментаришући тако ставове некадашње власти која је, у време глобалне рецесије 2007, 2008, 2009..., тврдила да ће нашу земљу финансијаска криза заобићи, јер нисмо интегрисани у европску економију.

Сваки пад индустријске производње и свако заустављање раста у Немачкој погодиће и Србију, нагласио је председник.

"Имамо највећи број немачких компанија, готово 70.000 запослених у немачким компанијама. Наш извоз је највећи у Немачку, затим Италију...

Како очекујете да нас не погоди?", упитао је председник и додао да држава ради све што може како би се обезбедио континуиран раст. Уверен је да ће на ове проблеме наша држава успети да одговори на, како је рекао, најбољи могући начин.

"Не могу да говорим о онима који су нам направили раст од минус 3,1 тако да не желим да се поредим уопште са њима, такве изјаве нисам давао, нити могу да дајем", рекао је Вучић.

 

О пљачки говоре они који су опљачкали државу

 Вучић je одбацио  данас критике опозиције да је држава опљачкана продајом ПКБ за 106 милиона евра и истакао да је продаја те компаније ишла у потпуно отвореној тендерској процедури. "Ако је опљачкана за 106 милиона евра, што он није понудио милион евра више од оних који су купили, и зарадио 105 милиона?", запитао је Вучић.

"Они који су док су били на власти земљу опљачакали за 619 милиона евра и показали то, директно у папирима, сада кажу да отворена тендерска процедура није добра или није довољно добра", рекао је Вучић за тврдње заменика председника С СП Драгана Ђиласа, Борка Стефановића да је Србија продајом ПКБ опљачкана за најмање 106 милиона евра.

"Да ли мислите да би Ђилас или Борко Стефановић пропустили прилику да опљачкају за још 105 милиона евра да је то чињеница?", упитао је Вучић.

Поновио је да је то био отворен тендер, на који је свако могао да се јави. "А, они бар имају стотине милиона... То је продато за 110-130 милиона. Шта је за њих да су дали 131 милион. То им таман нето добит од свега што су имали и да зараде још 100 милиона...", рекао је Вучић.

"Какву су то лажови, какви су то људи...Они никад нису знали шта је отворена тендерска процедура, јер су све на муфте радили, крали пљачкали...", рекао је Вучић.

На констатацију да има оних не верују да ће просечна плата достићи 500 евра, попут Милана Ћулибрка, уредника НИН-а, који каже да не може још увек да честита не томе, Вучић је прокоментарисао да ће честитати за два и по месеца.

"Сада је плата 464 евра, а за два и по месеца ће да честита. Али, ни тада неће, и тад ће да нађе нешто друго", рекао је Вучић. Додао је да очекује честитке и од бившег председника ДС Драгана Шутановца, који је, каже, у Скупштини рекао да ће да честита када просечна нето плата буде већа од 500 евра. На опаску новинара да НИН не верује у анализе Фајненшл тајмса, Вучић је иронично рекао: "Глупи су у Фајненшл тајмсу, Светској банци, ММФ-у...

Ништа то не важи. Ћулибрка за шефа ММФ-а, Ђиласа за шефа света, посебно за шефа свих секунди свих телевизија...". Коментаришући оцене бившег председника Бориса Тадића да је "Србија ту где су је поставили напредњаци, бели листићи, криминалци, простор где влада и апсолутизам и пљачке...", Вучић је рекао да је Тадићево време познато по пљачкама његових најближих сарадника, са којима се још нисмо изборили.

"Што се тиче непросвећеног апсолутизма о којем говори, он није могао да буде апсолутиста, јер кад се пробудите у 11, а одете с посла у 12.30 не стигнете то све...", рекао је Вучић.

Додао је да је увек спреман да своје образовање упореди са Тадићевим, а да људи треба оцену да донесу на основу резултата - када су им биле веће плате, како је изгледала земља...

Додао је и да се Тадић понекад понаша инфантилно, али то је, каже, његов и проблем оних који за ту опцију гласају. На питање да ли очекује од опозиције критике и након разговора са папом, Вучић је рекао да не зна шта би им пало сад напамет, али да им увек нешто падне напамет. Каже да је видео да је некима јуче сметало то што председник Чешке Милош Земан не хода лако и напоменуо да ни он не хода лако, али и да то није посао председника да "трче на атлетским митинзима", већ да на најбољи начин воде земље.

Истакао је да Чешка данас има просечну плату од 1.240 евра, а незапосленост од свега 2,2 одсто, што показује да је то земља "фантастичног успеха". "Неки говоре да је успешнија и од најјачих земаља", додао је председник Србије. Вучић казе да се и Србија полако опоравља и да ће имати плате веће од 500 евра, затим веће пензије, да се обнављају путеви, пруге, болнице, школе и друго.

"Зато наши градови постају пуни кранова и градилишта и верујем да ћемо моћи још пуно да да постигнемо. А то што вас неко напада, не значи много", рекао је он и додао да преко друштвених мрежа све своје фрустрације могу поједини да покажу и скупљају негативну енергију. Казао је да се томе тешко супротставити, али да верује да резултати и рад никад не могу да се победе.

 

С кардиналом Паролином о сарадњи,правима хришћана....

Александар Вучић, који борави у званичној посети Ватикану, разговарао је са државним секретаром Свете столице кардиналом Пјетром Паролином о јачању билатералних односа, заштити и унапређењу људских права хришћана и хришћанског културног наслеђа, као и о промовисању интеркултурног дијалога и сарадњи у мултилатералним оквирима.

Вучић је истакао да су односи Србије и Свете Столице посебно унапређени дводневном посетом Његове еминенције кардинала Пјетра Паролина Србији у јуну ове године приликом отварања новог седишта Међународне бискупске конференције Св. Ћирила и Методија.

Вучић је истакао да Србија високо уважава лично ангажовање Његове светости папе Франциска по кључним медународним питањима. "Изузетно ценимо снажан допринос који Његова светост пружа на плану глобалне промоције мира, мирног решавања сукоба и заштите људских права, као и равномерног економског и друштвеног развоја, уз поштовања људског достојанства и заштиту најугроженијих", додао је Вучић.

Он је нагласио да Влада Србије сваке године из буџета издваја средства у циљу унапређења сарадње са Римокатоличком и другим црквама и верским заједницама. У договору са бискупијама, средства се усмеравају на пројекте обнове и изградње цркава и црквених објеката, пројекте очувања верског, културног и националног идентитета, као и на унапређење средњег и високог теолошког образовања.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк