Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈИ НЕ ТРЕБА НИКАКВА ЕСКАЛАЦИЈА СУКОБА

Председник Републике Србије Александар Вучић још једном је вечерас позвао међународну заједницу да одлучно делује против оних који ескалирају ситуацију на Косову и Метохији и угрожавају стабилност свих нас.

Председник Вучић је, говорећи за Си-Ен-Ен, позвао и Србе који протестују на северу Косова и Метохије да то раде мирно и смирено како би се очувала стабилност свих нас.

"Потребно нам је да причамо са Албанцима да се договарамо око споразума који могу да се спроведу. Знам да су учесници протеста посвећени и одлучни да се боре на миран начин за своја основна права. Они само желе своје право да сачувају своје име и презиме, да живе тамо где су читав живот живели. Мој мали савет њима је да то раде мирно и смирено", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да је Србија захвална америчком државном секретару Ентонију Блинкену и француском председнику Емануелу Макрону на изјавама, али је додао да се Србије 100 одсто понаша у складу са Кумановским споразумом, војно-техничким споразумом који је постигнут са НАТО и КФОР, и у складу са Резолуцијом 1244 која предвиђа да Србија неће ући на територију Косова ни са једним војником.

"Нисмо прекршили ниједну међународну регулацију, веома смо стриктни у вези тога и имамо професионалну сарадњу са НАТО трупама на терену, разговарали смо са командантима НАТО на терену, као и главним командантима у Напуљу, али и Јенсом Столтенбергом са којим сам стотину пута дискутовао и верујем да ћемо моћи да одржимо професионлну сарадњу, чак и данас", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је, у том смислу, подсетио и да у манастиру Високи Дечани похвално говоре о италијанском контигенту КФОР-а који штити манастир од напада Албанаца последњих 15 година и више.

 

Признајемо само Резолуцију УН, а не независност КиМ

Председник Вучић је изјавио за Си-Ен-Ен (ЦНН) који је део програма посветио дешавањима на северу Косова и Метохије да Србија признаје поглавља и резолуције УН, а не независност тзв. Косова.

Председник Вучић је то рекао на констатацију водитељке америчке телевизије да је чињеница да Србија не признаје КиМ као независну и суверену земљу, и питање шта би требало да се деси да би Србија то урадила.

"То није више ни питање, ако приметите оно о чему говоримо кроз немачко-француски план, оно о чему се говорило у Охриду је процес нормализације, што је услов за будући прогрес Србије ка ЕУ", рекао је председник Вучић.

На поновљено питање да ли признаје независност Косова, председник Вучић је рекао да ми признајемо само поглавља и Резолуцију УН то је оно што радимо али смо увек спремни на разговор о компромисним решењима, "Увек смо били спремни на то и увек ћемо бити".

"Право питање је сада зашто је некоме у интересу да ескалира ситуацију, често чујем чак и у вашим медијима, и бројним другим да ће Србија под утицајем Русије напасти неку земљу, неки ентитет, и нормално да се то није десило", рекао је председник Вучић.

 

Приштина није испунила обавезу о стварању ЗСО, избори нелегитимни

Председник Вучић изјавио је да постоје две важне ствари када је реч о последњим сукобима на северу Косова и Метохије, а то је да Приштина још није испунила своју обавезу о стварању Заједнице српских општина, као и да су избори од 23. априла нелегитимни.

Председник Вучић је у разговору за Си-Ен-Ен рекао да је Приштина још од првог договора из 2013. имала само једну обавезу, стварање Заједнице српских општина, али да то још није учинила.

"Друга ствар су избори, то је ниска легитимност, то су срамотни избори. Питам вас, да ли сте чули за изборе који су легални и легитимни, ако је излазност била свега 3,4 одсто. Он (премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти) каже да су 97 одсто људи фашистички милитанти, ултранационалисти, уцењени и томе слично...А Срби само траже безбедност и сигурност за себе и своје породице, а откако је Курти дошао на власт, видели смо 353 етнички мотивисаних напада, што је највећи број напада на Србе од 2008, од како је проглашена једнострана независност", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић  је рекао да је само од почетка године било пет пуцњава на српске цивиле, а шест ако се рачунају и последњи догађаји, као и да је пуцано на двоје деце.

На констатацију да је Курти рекао да већина на северу Косова и Метохије није изашла на изборе у априлу пошто је било наводних притисака и уцена из Београда, председник Вучић је рекао да он није то тражио од Срба на Косову и Метохији, и да је то била њихова одлука.

"Од како је Курти дошао на власт, он брани Србима да учествују на референдумима или парламентарним изборима у Србији, а што је важније од тога, он није допринео стварању Заједнице српских општина, што је за Србе предуслов да учествују у локалним изборима на Косову и Метохији", рекао је председник Вучић.

Упитан како да се зауставе тензије и деескалира ситуација, председник Вучић је рекао да је посвећен позиву Србима да остану мирни и да "учине све" да се ситуација стабилизује.

"Стабилност је узурпирала Приштина. Позивам Србе да остану мирни и посвећени миру. И после свега што се дешава у последња два дана, када је и један Србин упуцан у леђа, и када још не знамо шта ће бити с њим...Жалимо и због повређених војника НАТО", рекао је председник Вучић и додао да су то били мирни протести, на којима су учествовали наставници, лекари.

"Они су само хтели да виде повлачење косовске специјалне полиције и нелегалних градоначелника", рекао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг