Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА СЕ ПРИДРУЖУЈЕ УСПЕШНИМ ДРЖАВАМА

Долазак Лидла у Србију не значи само отварање ланца супермаркета, то је симбол напретка и говори да се Србија придружује успешним државама, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

То је, истакао је Вучић, још један корак на дугачком и захтевном путу ка европским стандардима живота за све наше грађане.

Вучић је указао да је вредност инвестиције у Новој Пазови 55 милиона евра, да ће до краја године бити отворено и 16 продавница Лидла, у којем ће посао имати 1. 500 од чак 23. 000 оних који су се кандидовали за рад у тој компанији у Србији.

Вучић је истакао да је долазак Лидла значајна инвестиција за Србију на 45 хиљада квадратних метара логистичког центра и истакао да је на изградњи центра радило више од 50 домаћих компанија и око 2.000 радника.

"Важност овог логистичког центра као и целе инвестиције Лидла у Србији превазилази важност обичног супермаркета, то је симбол, један од најзначајнијих симбола напретка", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да га је изненадила обученост и срдачност запослених радника који су, каже показали невероватну енергију.

Председник је навео да цела инвестиција вреди 55 милиона евра и да ће грађани имати прилику да купују квалитетне производе што се види и по систему провере квалитета провере.

Вучић је казао, коментаришући презентацију компаније и квалитет провере производа који долазе у Лидл, да се "јабукама мери температура, чешће него што човек мери температуру детету, мере јој слаткоћу, тако да оно што дође до потрошача, да ће та јабука да прође тежи ''систематски преглед'' него било ко од нас када је у војску ишао".

"Нема никакве сумње да ће грађани Србије волети Лидл. До краја године требало би да имамо 16 продајних објеката широм Србије који ће запошљавати 1.500 радника, данас запошљава 502 радника", рекао је Вучић.

Око 300 домаћих артикала се већ налази у Лидлу, рекао је и замолио надлежне у Лидлу да прошире асортиман тих производа.

Вучић је, говорећи о доласку страних компанија у Србију, најавио и скори долазак чувеног ланца "Старбакс" у Србију.

Вучић је навео да грађани Србије желе бољи живот, квалитетну робу по нижим ценама и од оних у европским земљама, желе да свој новац троше мирно и рациоанлно, а имаће га све више.

Вучић је рекао, претекли смо чак и неке земље ЕУ, Бугарску, по висини примања и плата, које су сада иза нас, а ако радимо вредно и радно моћи ћемо да напредујемо.

Навео је да је наш народ уморан од ратова и мржње и приближавамо се европским стандардима.

Вучић је захвалио немачким пријатељима, који су помогли долазак ове инвестиције, и изнео податак да фирме из те земље запошљавају 45. 000 људи у Србији.

Најавио је, још једном, да ће до краја године бити подигнуте плате и пензије.

Да ли ће то бити шест или седам одсто, то је ствар договора са ММФ, такође, али биће свакако значајно повећање.

Најавио је и отварање још једне немачке фабрике у Крушевцу, захвалио је саветнику послатом из немачке владе Јоргу Хескенсу, немачком амбасадору Акселу Дитману.

Додао је да европски животни стандард почиње са европским квалитетом хране и она мора да и овде буде истог квалитета као у земљама ЕУ.

"Од сада и ми ћемо имати тај квалитет, а радимо на томе да то буде стандард који ћемо да прихватимо свуда", рекао је председник Вучић, захвалио радницима на прегалаштву и раду и поручио: "Честитам вам и хвала свима, живела Србија".

 

Улицом се неће притискати Србија

Вучић је најавио данас да ће држава видети шта може да учини по питању цене дизела, због пољопривредника и превозника пре свега, али да никакве мере неће доносити под притиском улице, коју организују припадници бившег режима, чији председник, Борис Тадић, је у само једном дану повећао акцизе за 54 одсто.

"Вучићу, готов си" може на изборима, а противзаконитим притисцима неће моћи ништа", рекао је Вучић и истакао да је његов посао да осигура сигурност и безбедност свих грађана Србије, а не да на будућност Србије утичу битанге и лопови, власници најскупљих аутомобила који, каже, протесте организују на лажи да Србија има најскупље гориво.

Вучић је рекао да је погрешио што је рекао надлежним органима да пусте да се протестује, а догодио се најбруталнији напад на једног грађанина, којем су, уз пребијање, одузели и торбицу са новцем.

У прилог томе да је лаж да је гориво најскупље у Србији, изнео је податке да је бензин скупљи у 26 земаља у Европи, укључујући Албанију, где су ниже и плате и пензије, у Аустрији, Белгији, Хрватској, Кипру, Француској, Словенији, Словачкој, Ирској, Црној Гори, Малти.

Од 40 и више земаља Европе, Србија, указао је, има убедљиво најнижу цену електричне енергије, рекао је Вучић и навео је пример да је у Македонији и у Босни и Херцеговини од 20 до 22 одсто виша цена струје.

Имамо и најнижу цену хлеба у Европи, рекао је Вучић.

Само у Бугарској је нижа, али су у тој земљи ниже и плате и пензије него у Србији, рекао је Вучић, а у Босни и Херцеговини је хлеб скупљи чак 70 одсто него код нас, а скупљи је и у Црној Гори и Македонији, на пример.

Шта ће држава урадити по питању цене горива, то ће, каже, говорити тек када протести буду завршени.

"А, биће", рекао је Вучић и истакао да противзаконито и насилно деловање не може да се допусти ни у једној земљи.

Подсетио је да су једног грађанина брутално претукли они који протестују, те оценио да такво насиље није виђено у Србији у последњих 10 година, од убиства Ранка Панића и пребијања Кокезе, иза чега је иначе стајала држава, а иза овог насиља стоје они који би да притисцима изнуде нешто, а при том лажу о ценама бензина у другим земљама.

"Ко сте ви да ограничавате слободу кретања", запитао је Вучић и поручио да ће надлежни државни органи предузети мере у складу са законом, јер ником, истиче, није дозвољено да некажњено крши закон.

"Је л'' то будућност Србије?", запитао је и додао да држава неће дозволити да битанге и лопови "царују".

Вучић је показао копију одлуке коју је потписао бивши председник Тадић, којом су акцизе увећане за 54 одсто.

Указао је да за шест претходних горива су акцизе увећане са 0,44 на 0,46 одсто.

Трговачке марже су високе, приметио је, између 18 и 20 одсто и то је простор за разговор државе са њима.

Пробаћемо, рекао је Вучић, нешто да учинимо по питању цене дизела, јер је то важно због пољопривредника и превозника, као што ће се покушати нешто и за малинаре, чији протести, истакао је, нису били политички мотивисани.

Али, поновио је, све те мере биће на столу по окончању блокада путева.

 

Љут сам на себе, посебно због блокирања аутопута

Вучић је изјавио да је љут на себе што је у први мах заузео став да треба пустити да се догађају блокаде путева, укључујући аутопут, због чега туристи сада бирају пут преко Румуније и Бугарске.

"Љут сам на себе што смо пустили да нам пропадају милиони евра и да међу туристе уносимо несигурност, па да бирају пут преко Румуније и Бугарске, јер смо пустили да нам неко блокира аутопут", рекао је Вучић и додао да се то догађа у тренутку када желимо имиџ Србије да побољшамо у свету.

"И зато вам сад кажем: ''нећете да блокирате аутопут никада, без последица''. То нису ваши правци, већ међународни", рекао је Вучић.

Навео је да је бесмислено да губимо због тога десетине милиона евра, због оних који лажу да имамо највише цене бензина у Европи.

 

Престижемо једну по једну земљу у региону, али и ЕУ

Вучић је изјавио данас да Србија полако престиже једну по једну земљу у региону, али у Европи по висини плата и пензија, упркос томе што је Србија хтела прво да подигне запосленост, а онда стандард живота, односно плате.

Вучић је рекао да ће Србија за годину дана по стопи незапослености бити на нивоу просека земаља ЕУ.

"Данас по просеку плата и пензија престижемо полако једну по једну земљу и до краја године престићи ћемо више земаља из региона, а чак из ЕУ, као што смо престигли већ Бугарску, од које имамо веће и плате и пензије", рекао је Вучић.

"Зашто то нисмо могли раније? Многи заоборављају да је ниво незапослености много важан. Када кажете да неки имају веће плате у региону за 10 или 20 евра, треба имати у виду да имају ниво незапослености двоструко већи него ми. Нама се постављало питање да ли хоћемо да запослимо људе макар и са нижим платама или да се правимо да смо много успешни, а да имамо пола Србије незапослено. Рекао сам, није важно, боље да прво запослимо људе, а онда ћемо да подижемо стандард".

Како каже, незапослени не могу да доприносе напретку БДП-а.

Вучић је рекао да се зато увек залаже за већу запосленост.

Вучић је рекао да је у Србији просечна незапосленост око 11-12 одсто, што је двоструко ниже у односу на многе балканске земље, али и многе европске, као што су Грчка, Шпанија и многе друге.

Подсетио је да је у Србији незапосленост 2012. била 26 одсто.

"Сада полако подижемо плате и пензије, пре краја године ће бити повећане пензије и ти разговори су завршени, а биће у наредном периоду значајно подигнуте и плате", навео је Вучић.

 

Нисам видео никакав папир ЕУ у вези са КиМ

Вучић је изјавио данас да није видео никакав папир ЕУ у вези са обавезујућим споразумом са Приштином, да јесте видео неке друге, које је одбацио, али и да се придружује апелу Српске листе да се Срби не уписују у такозвану војску Косова.

Вучић је на питање новинара о наводима да је једна од земаља ЕУ затражила увид у нацрт коначног споразума, који је припремила Унија рекао:

"Као папир ЕУ - нисам видео, ни као нацрт, ни као предлог. Видео сам неке друге, које сам одбацио. Никада ми га нису показали и нисам ни видео", рекао је Вучић.

Када из Приштине стигне неки папир, зна се, каже, да то није само оданде, а када стигне неки "са друге стране Атлантика" - зна се да су се и неки у Европи питали.

"Када дође нешто озбиљно, ја ћу вас обавестити", поручио је Вучић.

Поводом најаве руског амбасадора у Србији да је могуће учешће Москве у дијалогу Београда и Приштине, Вучић је рекао да се разговори воде под окриљем ЕУ и да, што се нас, тиче могу да се наставе у истом формату.

"Али, ако неко мисли да може да нешто тако важно да се заврши, а да у томе не учествују САД и Русија, то није реално", рекао је Вучић и додао да је, ако учествује Вашингтон, наш интерес да се укључи и Москва, која не признаје независност Косова.

„Ми смо спремни за наставак разговора, али за велика решења, решења која треба да обележе нашу будућност, миром и компромисом, за то морате да имате ЕУ, али и велике силе САД, Русију и Кину“, рекао је Вучић.

Додао је да је о свему томе већ причао са руским председником Владимиром Путином, као и са руским амбасадором Чепурином и амбасадором САД у Србији Кајлом Скотом.

На питање да ли има Срба који се на КиМ уписују у тзв Војску Косова, Вучић је рекао да има података о томе и поручио да се придружује апелу који је упутио председник Српске Листе Горан Ракић Србима да то не чине.

Како је рекао, варали су Србе, нудили им огромне плате.

Додао је да се већи број Срба у једном селу новобрдске општине уписао, али да радимо на томе и поручио да су доста Срби били у различитим војскама и да треба да имамо једну војску - Војску Србије.

Стране агентуре раде, приметио је и запитао да ли то они хоће "да Србин удари на Србина".

Кључно је, истиче, да Албанци на КиМ уопште немају никаква права да формирају тзв војску.

Подвукао је да када га они који мрзе Србију критикују, тада зна да је нешто добро урадио и поновио да стране агентуре земаља које су признале самопроглашену независност грчевито раде на томе "да Косово добије столицу у УН, а Србија ништа".

 

Важно да стално унапређујемо односе са Турском

Вучић је изјавио да је за нашу земљу важно да стално унапређује односе са Турском, где ће данас поподне, на позив турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, присуствовати у Ескишехиру свечаном отварању "Трансанадолијског гасовода" за природни гас (ТАНАП).

"За нас је ово, пре свега, од великог билатералног значаја, част је за нас да будемо позвани, иако не мислим да у ТАНАП-у ће бити много гаса за Србију, али ће бити за Италију, Албанију и друге земље", рекао је Вучић.

"Хоћу да имамо најбоље односе са Турском", поручио је Вучић и нагласио да је важно да покажемо стални напредак односа Србије и Турске.

Вучић је казао да ће, са друге стране, бити гаса за нас од Турског тока.

Вучић је рекао да тешко можете да нађете неког ко би инвестирао у отварање фабрика у, на пример, Лебану, а да то нису Турци, који су отворили фабрику и у том месту и у Житорађи, Крупњу , Белој Паланци и Владичином Хану.

"Не бисмо имали ништа у Владичином Хану, осим Нектаровог погона, да нам није Турака, то јест Текласа. Да не говорим о великим фабрикама у Краљеву и Нишу", рекао је Вучић.

Истакао је да ће наравно да оде на позив Ердогана у Турску, јер је после поплава у Крупњу тражио од њега да Турци и тамо отворе фабрику. Како је рекао, Турци су за нас много учинили и тек ће да учине и његова обавеза је да иде у Турску.

Вучић је навео да ће у четвртак ићи у Крушевац да отвори велику немачку фабрику Кромберг Шубер, са 2.500 запослених, што је велика ствар за тај град.

 

Захвалност Русији на подршци првенствено око КиМ

Вучић je упутио данас честитку председнику Русије Владимиру Путину и грађанима те земље поводом националног празника Руске федерације и изразио захвалност Москви на подршци у питањима од суштинског и националног интереса Србије, првенствено по питању Косова и Метохије.

„Упућујем срдачне честитке и најбоље жеље за ваш даљи напредaк и благостање ваше земље“, рекао је Вучић, који је поводом Дана Русије посетио Амбасаду Руске Федерације у Београду.

Истакао је да је овај дан важан и за све оне којима је Русија пријатељ, који поштују вишевековну историју руске државности, вечне вредности партиотизма и залагање народа за слободу и независност, као и богато духовно и културно наслеђе руског народа.

Вучић је казао да га као искреног пријатеља веома радује чињеница да Русија као снажна и независна држава, са Путином као председником и на основу његове визије и јасне политичке мисли, постиже велике успехе.

„Нови мајски Указ је још једна потврда да се својим дугогодишњим посвећеним радом заувек задужили савремену руску државу и допринели јачању политичке стабилности, јединству циљева и консолидацији друштва“, објаснио је Вучић.

Вучић је назначио да му чврст међусобни однос који су он и Путин изградили на узајамном поштовању, разумевању и поверењу пружа уверење да и даље може да очекује Путинову свесврдну помоћ јачању веза две земље и остаривање заједничких пројеката, чему ће Србија, подвукао је, као поуздан партнер и искрен пријатељ дати пун допринос.

Вучић је изразио велику захаваност на подршци Русије у питањима од суштинског државног и националног интереса за Србију, првенствено по питању Косова и Метохије.

Вучић је истакао да руски и српски народ веже историјско пријатељство, а да узајамно разумевање између два народа може да послужи као добар пример многим народима у свету.

„Зато братском руском народу још једном честитам национални празник и жељу за добро здравље, срећу у личном животу, а вама драги Владимире пуно успеха у вашем одговорном послу у корист Русије и изражавам наду да ћете нам поново указати част и ускоро посетити Србију“, закључио је Вучић читајући на руском писмо честитку руском председнику.

Вучић је честитку упућену председнику Русије Владимиру Путину предао амбасадору Руске федерације у Београду Александру Чепурину.

 

Ако наши уђу у полуфинале, идем у Русију на СП

Вучић је изјавио данас да не планира да иде на Светско првенство у фудбалу у Русији, осим уколико Србија уђе у полуфинале. "Нисам планирао. Ако наши дођу до полуфинала, онда идем на Светско првенство".

Вучић је рекао да је то "за успех руског домаћинства, да им све иде како желе и за велики успех српских фудбалера".

"Наравно, Русији желим успех, а Србију желим у полуфиналу", рекао је Вучић и додао да је за Русију најважније да буде добар домаћин.

Вучић је прокоментарисао, иако се мени сви смеју у Србији кад говорим о наградама, нису први пут наши спортисти тако нешто добро урадили".

 

Извор: Танјуг