Вести

Вучић: Србија рачуна на ЕУ, она више може да рачуна на Србију

Премијер Александар Вучић захвалио Европској унији на 80 милиона евра за реформу јавне управе уз поруку да Србија рачуна на ЕУ и да ЕУ може да рачуна на Србију још више.

Он је на прес конференцији коју је држао са Јоханесом Ханом након потписивања Уговора за подршку ЕУ темељној трансформацији српске јавне управе, поручио и да смо постигли до сада добре резултате, али да ако желимо да они буду одрживи и да се даље напредује да је потребно да себе реформишемо и мењамо.

Уговор је, иначе вредан 80 милиона евра и први је уговор о секторској реформи за Србију, а финансира се из ИПА фондова, а Вучић је рекао и да ће грађани видети тај новац у свему што Србија гради, уз оцену да без ефикасне и оперативне јавне управе нећемо моћи да имамо добре резултате.

Како је рекао, оно што је до сада урађено је добро, али да би било и одржвиво и да би се остварио напредак потребна је реформа управе, реформа нас самих и све у скалду са чињеницом да знамо којем друштву желимо да припадамо.

Он је захвалио европским обвезницима што су издвојили новац за Србију али и подвукао да се тај новац даје само тамо где је стабилан макро економски оквир који Србија има.

Како је навео, највећи део управних послова моћи ћемо да обављамо од куће, а то, оценио је, значајно подиже стандард људи.

Србија се, поновио је, налази на добром путу, наравно да можемо и боље, додао је, "али новац који смо добили од ЕУ искористићемо свакако на најбољи могући начин".

Додао је да владиног дефицита ове године нема, да ће он на нивоу државе бити око 2,1 одсто а догодине планиран је на 1,7 одсто те да имамо раст од 2,8 одсто а може бити до краја године и 2,9 одсто.

Како је рекао, упркос свим проблемима које има ЕУ, Србија је свој пут трасирала и лојалан је и поуздан партнер. Еу може да рачуна на Србију и Србија рачуна на ЕУ поручио је Вучић који је захвалио Хану на Уговору али и на свему што чини а што Србији омогућава напредак у сваком смислу.

 

 

Избори какви год да буду кампања ће бити кратка

Изборима се уопште не бавим, далеко су, а у међувремену радим оно што ми је посао и уставна обавеза, рекао је премијер Александар Вучић одговарајући на питање новинара на прес конференцији с европским комесаром Јоханесо Ханом.

Он је упитан да ли ће с председничким у пролеће бити и парламентарних избора, рекао да о томе не размишља, већ да очекује важне састанке и сусрете и у децембру и јануару, много важних уговора и послова...

"Наш је посао да бринемо о радницима, сељацима, пензионерима, а избори какви год да буду, о том по том, одлучиваће о томе више људи и каква год да буде одлука кампања ће у сваком случају бити кратка", поручио је премијер.

 

 

Готово нам све зависи од Европе, добро утрошен новац

Наши односи с Европском унијом су такви да две трећине трговинске размене имамо с њима, уз 20 одсто с регионом, тако да нам готово све зависи од Европе, рекао је данас премијер Алекснадар Вучић на прес конференцији коју је држао с европским комесаром Јоханесом Ханом.

"Знам да то није најпопуларније у Србији, али наши су односи такви да нам највећи део размене зависи од Европе, па тако и компаније које извозе углавном су стране компаније у Србији. Оне запошљавају 70.000 људи у нашој земљи, људи то треба да знају. Зато није лепо примити новац а не рећи хвала", поручио је Вучић након потписивања Уговора о финансијској подршци реформи јавне управе у Србији, који је вредан 80 милиона евра, а што је новац који су уложили дали ЕУ.

"Кад се овако троши новац, на реформу јавне управе, то није бацање пара у бунар, како смо раније навикли да радимо", приметио је Вучић и додао да је новац уложен у модернизовање увек добро утошен новац.

 

 

Mедиjи имаjу сву слободу, нападаjу медиjи чиjи љубимци губе

Премиjер Србиjе изjавио jе данас да медиjи у Србиjи имаjу апсолутну слободу, а да другачиjе приче пласираjу медиjи коjи су незадовољни, jер политичари коjе подржаваjу не могу да га победе на изборима.

Вучић jе одговараjући на питање да прокоментарише примедбе EK на недовољну слободу медиjа у Србиjи, рекао да се с тим не би сложио.

"Имате апсолутну слободу, радите шта хоћете, како хоћете, у мери коjоj хоћете. Свако питање имате право да поставите и добиjете одговор", обратио се Вучић представницима медиjа.

Суштина jе, међутим, како jе приметио, у томе да "они коjи губе на политичкоj сцени не могу да прихвате да мање раде, да су мање дисциплиновани и одговорни, као што то не могу да прихвате ни медиjи коjи их подржаваjу и коjи су за време њихове власти отимали новац од државе".

"Не могу да прихвате да њихови љубимци не могу да ме победе. Не могу да признаjу и да кажу да jе Вучић вредниjи, способниjи, ангажованиjи, него мора неко други да буде крив, медиjи, Свети Петар...", навео jе Вучић.

Kако jе рекао, последње истраживање о томе како су извештавали медиjи од jула до октобра, а коjи jе спровео Институт за jавну политику у сарадњи са Mедиjским архивом Eбарт, показало jе да jе о њему написано наjвише негативних текстова.

Tим медиjима премиjер jе поручио да могу да говоре и пишу шта хоће, али да чињенице показуjу раст Србиjе на светскоj Дуинг бизнис листи, као и да jе раст од три одсто већи од оног од минус 3,1 одсто.

"Mожете да ме мрзите колико хоћете, да желите да 'досовски' или радикалски кандидати побеђуjу, пре свега 'досовски', али не иде, бар не за сада. Видећемо у наредном периоду", рекао jе Вучић и приметио да jе много више примедби на европске медиjе, него европских на српске.

 

 

 

 

извор: Танјуг/Телеграф