Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА ПОШТУЈЕ ДРЖАВУ ЦРНУ ГОРУ, АЛИ НЕ МОЖЕ ДА ЋУТИ НА ДЕШАВАЊА

Србија поштује Црну Гору као државу, али не може да занеми пред оним што се њеном народу дешава, рекао је председник Србије, Александар Вучић, после разговора са представницима српских политичких и културних организација из Црне Горе, који су му, како је рекао, пренели забринутост процесима у Црној Гори.

Вучић је рекао да су му саговорници из Црне Горе пренели бојазан у погледу будућности српског народа у тој држави:

"У том разговору чуо сам чак и страх да неко може да планира да решава проблем са нашим народом на исти начин као што је решавано у другим деловима Југославије. Не верујем, нити желим да верујем да се то планира, али сам забринут као председник Србије", рекао је Вучић и указао да у Црној Гори, на пример, предстоји попис становништва, у којем се може догодити да "нестане" Срба.

"Рекао сам им да ће Србија бити уз свој народ, уз српску цркву, да поштује Црну Гору као државу, али не може да ћути, занеми пред оним што се њеним људима и народу дешава", нагласио је Вучић.

Рекао је да је Србија српским организацијама, које нису политичке, омогућила помоћ и да ће наставити то да чини, јер је обавеза наше државе чување националног, верског идентитета и српског језика и писма ћириличног.

Вучић је, после видео конференције са Србима из Црне Горе, рекао да је желео да чује шта они имају да кажу.

Пренео је да су сви, који је требало да буду у Београду, а нису могли да дођу због мера везаних за корона вирус, били на састанку у Српској кући, чију изградњу је финансирала Србија, а која се налази у центру Подгорице и окупља све српске организације.

Навео је да су биле присутне све српске организације, од Удружења српских књижевника Црна Горе, до Српског националног савета, али и српских политичких представника.

Истакао је да су по први пут, јер се дешавало да су неки лоше говорили једни о другима, они потпуно уједињени и боре се за опстанак нашег народа.

Најавио је да ће ускоро бити одржан састанак и у Београду, којем ће присуствовати патријарх Иринеј, Милорад Додик, Жељка Цвијановић, додајући да ће до састанка доћи када сви укину мере у вези корона вируса.

Плашим се да бисмо се Ђукановић и ја тешко разумели

Вучић је рекао да нема проблем да разговара са председником Црне Горе Милом Ђукановићем о положају Срба у тој земљи, али да се плаши да би тешко разумели ставове и позиције један другог.

"Плашим се да другачије разумемо позицију - он државу Црну Гору и људе које представља, и ја позицију српског народа за коју сам изузетно заинтересован. Тешко да бисмо разумели позиције и ставове један другог", рекао је Вучић.

Сагласан је, како је рекао, са ставовима да последња дешавања у Црној Гори нису ствар тренутка, већ стратегије, а суштина стратешке политичке битке коју воде поједини политичари у Црној Гори је да се "смањи" број грађана Црне Горе који се изјашњавају као Срби.

Рекао је је да ће 2021. године бити одржан попис ставновништва у Црној Гори, те да би део Срба у попису могао да "нестане".

Посао Србије је, истиче, да помогне очувању идентитета српског народа, у складу са међународним јавним правом.

За Србију је, додаје, важно да "не ишчили и не нестане спрски народ из Црне Горе".

Вучић је подсетио да је на последњем попису 28,73 одсто Срба у Црној Гори, а да су последњих десет година ствари ишле лошије по српски народ.

"Срби нису били део власти, нису могли лако да се запосле, постојала је свеукупна кампања у којој је божићни устанак прослављан као херојско дело, а победа у Првом српском рату као чин окупације, где је све било окретано наопачке. У таквим условима многи су се уплашили и рекли да сачувамо своје породице, могућност за посао, што бисмо морали да се изјашњавамо као Срби", рекао је Вучић.

Међутим, како је рекао, то се променило у последњих годину и по дана што се види кроз истраживања.

"Раније нисмо могли да пронађемо ни око 15 одсто Срба, данас их има више од 20 одсто", рекао је Вучић.

Војна полиција у Шиду, да обезбедимо сигурност грађана

Вучић је потврдио да ће Војна полиција обезбеђивати три мигрантска пункта у Шиду - Адашевци, Принциповац и Шид станица, преузети потпуну контролу над ситуацијом и обезбедити сигурност и безбедност за све грађане, јер се, како је рекао, осећају несигурно и да се они морају заштитити.

Вучић је истакао да је поступио у складу са проценама органа безбедности и у складу са захтевима и иницијативом наших грађана са територије општине Шид.

"Војна полиција која у ширем смислу спада у корпус специјалних јединица, заузеће сва три пунтка, Адашевци, Принциповац, Шид, преузети потпуну контролу и обезбедити сигурност и безбедност грађана", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да не може да каже да се дешава извршење неких најстрашнијих кривичних дела, али се догађају крађе, неовлашћени упади на поседе, па се људи осећају несигурно.

"Не можете мигрантима у потпуности да забраните кретање. А, у таквим условима, када немају новца, људи траже решење, па упадају по кућама, њивама, шталама... Морамо то да спречимо и да заштитимо људе", рекао је Вучић.

Вучић је додао да нема драме у Шиду, али да то није једноставно за људе који тамо живе, као што можда изгледа из "ширег контекста", те то неће бити тежак задатак за војну полицију.

Данас најбољи дан, засад на 4.844 теста 34 позитивна

Вучић је изјавио да је данас најбољи дан, по питању броја заражених Kовидом 19, и да је према подацима које је добио до 11 сати, од 4.844 тестираних, свега њих 34 позитивно на вирус корона.

"То је око 0,75 одсто, што је убедљиво најбољи резултат", рекао је Вучић.

На констатацију да сада нико више неће ставити маску и рукавице, Вучић је истакао да није рекао да је крај, те упозорио да колико сутра може да буде и 70 позитивних случајева, јер те ствари варирају.

Вучић је рекао да, на жалост, има преминулих у Београду и Новом Саду, као и да се увек чекају подаци из Ниша, где је био највећи проценат преминулих због ситуација са геронтолошким центром.

100 евра свакоме, значи да радимо и верујемо у себе

Вучић је рекао да то што се за 100 евра већ пријавило више од 3,5 милиона грађана не значи да су људи похлепни, већ да сваком од њих тај новац значи.

"Ово је новац грађана Србије на које људи имају право. Нису похлепни, сваком значи 100 евра да плати рачуне, нико то неће узети и бацити", рекао је Вучић.

Вучић је додао да неки сматрају да је то мало, али да за пољопривредног пензионера није или за четворочлану породицу која ће добити 50 000 динара.

"То је за нас добро, то не говори о сиромаштву, мада и даље има сиромашних, али све мање," навео је Вучић.

Вучић је рекао да се ствари мењају убрзано, да смо до недавно били четврти у региону по просечној плати, а да ћемо до краја године бити први.

"Србија иде напред великом брзином, стизаћемо оне за које нисмо веровали", истиче Вучић.

Поводом прогноза ММФ да ће Хрватска бити у минусу 11 одсто, а Србија четири процента, Вучић је рекао да смо много ствари урадили одличних, од реформе радног законодавства, фискалне консолидације, уредили јавне финансије. Рекао је и да јавни дуг после узимања две милијарде евра на финансијском тржишту неће прећи 60 одсто БДП и биће 57,2 одсто.

Рекли смо да никада нећемо ићи преко 60 одсто, и то ћемо испоштовати, поручује Вучић и додаје да ћемо увек бити бољи од еврозоне.

Наводи пример Италије или Француске којима је јавни дуг прешао 100 одсто БДП, а да и Словенија и Хрватска имају већу стопу јавног дуга од Србије.

Напомиње да ово што је Србија урадила са сто евра, то ради и Јапан, Трамп, много моћније земље које или имају јаку економију или себи могу да дозволе штампање новца.

"Ми не штампамо новац", рекао је Вучић и додаје да наше процене говоре да ће Србија бити чак и у плусу ове године, а не на нули.

"Ја сам срећан да је и ММФ прогнозирао да ће Србија добро да прође", рекао је Вучић и замолио људе да раде.

Рекао је да ће се улагати, идемо са јавним инвестицијама, отварамо се у региону.

"Неће бити озбиљних проблема, ви ни током короне нисте видели несташице", истиче председник и напомиње да смо у стању и сами да произведемо све од респитатрора до квасца, алкохола, хлорокина...

"Само треба да радимо и верујемо у себе", поручује Вучић.

Изјава Пендаровског о KиМ, додворавање Немцима

Вучић је оценио да је, председник Северне Македоније Стево Пендаровски својом изјавом да разграничење односно промена граница између Србије и Kосова не би била добра, хтео да се додвори Немачкој, упркос томе што га је на инаугурацији у Македонији замолио да не говоре о тим темама због добрих односа две земље.

Упитан како коментарише ту изјаву у светлу чињенице да дијалога о KиМ нема већ годину и по дана, те питање када је он разговарао са неким из Приштине, Вучић је рекао да се не сећа када је последњи пут видео или разговарао о томе са Хашимом Тачијем или било којим представником Приштине.

"Ту реченицу (коју је изговорио Пендаровски) је дан пре изговорио Хајко Мас, министар спољних послова Немачке", рекао је Вучић.

Вучић додаје да се Србија налази у не тако лаком и не једноставном окружењу и да се трудимо да разговарамо са свима, па и са онима који су признали независност Kосова, то јест противправно отцепљење дела територије Србије.

"Није их било брига 2008. године за очување међународног јавног права и територијалног интегритета, а данас говоре како им је много стало до тога".

Вучић додаје да је Пендаровског, када је био на његовој инаугурацији, замолио само једну ствар, пошто нам све иде добро и економска сарадња и два народа се воле, а то је да обрате пажњу пошто су већ урадили нешто што би друге земље другачије посматрале него ми, да о тим темама не говоре.

"То није ваш посао и када говорите размислите о томе да постоје они који од вас мисле другачије. Они су све супротно урадили од те моје молбе и супротно од, како сам мислио, постигнутог договора, не би ли се још једном истакли свом улизивању Немцима", рекао је Вучић.

Истиче да разуме њихово опредељење, пошто је Немачка апсолутно доминантна сила данас, која је изашла доминантна из ове кризе, пошто је у њу упумпано више новца него у све друге европске земље заједно.

"Разумем избор многих из региона да се на некада неумерен начин додворавају најмоћнијима. Поштујем Немце, али нећу да се додворам ни сопственом народу, а камоли туђим политичким представницима. Kада они говоре о томе, да људи разумеју, када кажу нема било каквих територијалних промена они вам то у преводу кажу, и Миро Лајчак и Хајко Мас и Пендарвоски - циљ је да Србија призна у целини територију Kосова као независну државу", рекао је Вучић.

Вучић је још једном поручио да Србија никада на то неће пристати и да је територија дефинисана резолуцијом УН 1244.

Додаје да те приче слуша већ седам или осам година и поручује:

"Ако имају решење, нека доведу неког другог на власт у Србији и решите то за дан. Ја да учествујем у тим причама нећу и да вас мољакам за нешто нећу. Чекам да видим шта ће ти генији који знају да нам соле памет шта неће и како нешто не би, да кажу које би то компромисно решење било. Само да нам то кажу", поручио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва