Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА ОСТВАРИЛА ЗНАЧАЈНЕ РЕЗУЛТАТЕ У СФЕРИ ТУРИЗМА

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је на свечаном отварању 44. Међународног сајма туризма на Београдском сајму, под слоганом "Кад је одмор није тешко", да ћемо се борити да Београд буде домаћин специјализоване Експо изложбе 2027. године, која би значила туристички бум за нашу земљу.

Председник Вучић је истакао да ће бити уложено доста средстава у развој туристичке инфраструктуре како би могли да будемо домаћини те изложбе, али да бисмо после од развоја туризма имали велике приходе.

"Огроман би то имало значај за Србију, огромне приходе, прави  туристички бум за нашу земљу. Процењујем да можемо да будемо испред осталих, испред Аргентине, Минесоте у Америци, а кључни конкурент по нама је Малага у Шпанији, али верујем да можемо да их победимо, пошто су једном Малага и Севиља били домаћини и великог Експа", рекао је председник Вучић.

Отварајући Сајам туризма позвао је све да посете Србију и пожелео им добродошлицу, а посебно кинеске туристе.

Осећајте се као код куће, поручио је председник Вучић.

Истакао је да је отварање Међународног сајма туризма у Београду важан дан и подсетио на речи Конфучија који је рекао - где год да идете идите пуног срца.

"Све који дођу у Србију отвореног срца, овде ће их дочекати величанствена добродошлица", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је туризам постао водећа привредна грана у целом свету.

 

"Конрад Хилтон је рекао - да бисте постигли велике ствари морате имати и  велике снове. У последњих годину дана смо направили велике помаке и први пут смо имали на годишњем нивоу 2,5 милијарде евра од туризма, а пре 10 година је то било 720 милиона", истакао је председник Вучић.

Додао је да је било и два пута више ноћења гостију који долазе у Србију.

Председник Вучић је рекао да је раније туризам био запостављен у нашој земљи, јер немамо море, али да европске земље попут Аустрије, Швајцарске и других показују да земља може да буде веома успешна иако нема море и успешнија много по приходима од оних који имају своје море.

Председник Вучић је изразио очекивање да ће сајам угостити више десетина хиљада посетилаца и нагласио да на њему учествује више од 350 излагача из преко 30 држава.

Представиће се и више од 100 локалних самоуправа који ће представити своја дивна места, а више од 40 туроператера из земље иностранства представиће своје понуде, навео је председник Вучић.

Рекао је да ће се премијерно ове године на сајму представити Алжир, Бурунди, Камерун, Обала Слоноваче, Габон, Екваторијална Гвинеја и Намибија.

Председник Вучић је нагласио да је посебна част што је земља партнер Кина, као и да присуствује више од 20 предузећа из Кине.

 

"Хоћу да се захвалим председнику Сију и комунистичкој партији Кине. Захвални смо му на томе што учествујемо у иницијативи Појас и пут и иницијативи сарадње земаља ЦИЕ, на томе што се отворено када то нико други или мало ко у свету залаже за мир и сме то јасно и недвосмислено да изговори", рекао је председник Вучић.

Додао је да је важно што имамо пријатељство од поверења.

"За нас је Кина искрени пријатељ и уверени смо да и кинески народ  доживљава Србију као искреног пријатеља, као и кинеско руководство. Желим да позовем кинеске грађане да дођу у Србију. Једну ствар могу да им гарантујем, имамо много тога лепог што могу да виде, али им гарантујем да  нигде у Европи неће бити тако срдачно дочекани као у Србији. Нико их неће тако раширених руку и срца дочекати као овде. Чекамо вас као најближе и најдраже пријатеље", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је похвалио министра туризма Хусеина Мемића због правих програма, на пример, за развој Дунава, и што ће бити уложено више од 70 милиона евра од Апатина до Неготина.

Председник Вучић је најавио да мора много новца да се уложи у бањски туризам, али и развој инфраструктуре на планинама.

Председник Вучић је рекао да је број кинеских туриста од 2012. до 2019. повећао 30 пута, али да би то могло да буде и 300 пута и 3.000 пута.

Изразио је очекивање да ће томе допринети ускоро отварање авиолиније до других делова Кине.

 

Како је рекао, од 1. јануара до 15 .фебруара ове године у односу на исти период прошле године прелиминарни подаци показују да је остварен раст долазака страних гостију за 53 одсто и броја ноћења за 69 одсто.

"У 2022. години Србија је према подацима Европске туристичке комисије била на првом месту по расту ноћења страних туриста, у односу на 2019. а то је 23 одсто. Према процени нашег завода за статистику, промет у угоститељству је увећан за 97 одсто у односу на 2019. годину", истакао је председник Вучић.

Каже да је трговинска размена повећана са Кином у последњих 10 година 342 одсто, за 4,4 пута.

"Та размена је била 2012. године 1,4 милијарде, а данас је 6,1 милијарда. Српски извоз је  повећан на 1,2 милијарде долара", рекао је председник Вучић и истакао да су највећи српски извозници кинеске компаније - Зиђин компаније и ХБИС.

Председник Вучић је позвао председника Кине Си Ђинпинга да дође у Београд.

"Вама поштовани кинески пријатељу, упућујем срдачну добродошлицу у Београд", истакао је председник Вучић.

 

 

Председник Вучић са Чен Бо обишао Сајам туризма и кинески штанд

Председник Републике Србије Александар Вучић вечерас је обишао Међународни сајам туризма на Београдском сајму заједно са амбасадорком Kине Чен Бо, земље која је партнер овогодишње манифестације.

Председник Вучић и амбасадорка Чен Бо највише су се задржали на кинеском штанду где су представници кинеске делегације рекли да Kину и Србију веже челично пријатељство и да се надају да ће председник Вучић што чешће долазити у Kину.

Председник Вучић је изразио дивљење изгледу кинеског штанда, на коме су му показали и део онога што представља хиљаде година кинеске историје и културе.

"Свиђа ми се кинеска култура и када сам први пут отишао у Kину разумео сам колико ми западњаци не разумемо да све не почиње и не завршава на Западу. Али морам још много тога да научим о Kини да бих могао да кажем да нешто знам", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је том приликом рекао и да Србија не користи довољно своје туристичке потенцијале, пре свега верске објекте и бање.

"Недовољно користимо неке ствари. Чак ни Храм Светог Саве нисмо довољно представили људима, за који мислим да је најлепши, не само православни, већ и хришћански храм. Мислим да је његова унутрашњост најлепша на целом свету", рекао је председник Вучић на штанду Туристичке организације Новог Пазара.

 

Председник Вучић је додао да имамо безброј манастира и цркава, величанствене џамије и у Новом Пазару, Петрову цркву, Султана Валида џамију у Сјеници, ми имамо да понудимо милион ствари, верске објекте и православне и католичке и по Београду и Новом Саду и протестантских и синагогу у Суботици.

"То су велелепне грађевине, делимично и обновљене, то су фантастичне грађевине које ће свакога привући", оценио је председник Вучић.

Председник Вучић је са кинеском амбасадорком Чен Бо обишао све штандове на Сајму, поразговарао са запосленима и примио велики број поклона, а министру финансија Синиши Малом, који је заједно са њима обилазио штандове, поручио је да треба да штампа 100.000 ваучера за одморе у Србији.

Током обиласка штанда Врњачке бање, новинари су питали председника Србије да је приметно да све бање траже новац за улагање у њих, а председник Вучић је одговорио да мора да се ради на њиховим приватизацијама и да су уништене како је рекао, лажним приватизацијама.

"Неке су већ обновљене и у изванредном стању су. У Врњачку бању држава је уложила најмање 150 милиона евра на различите начине што је огроман новац за тако мало место, а приватници су уложили још најмање 250 милиона евра и она сада боље изгледа него Висбаден. И по капацититетима и по свему", истакао је председник Вучић.

Додаје председник Вучић да сада мора и Соко бања да се развија, као и Нишка бања, Бујановачка бања, Врањска бања где смо, како је рекао, нашли одличне инвеститоре који мењају њено лице, а за Сијарињску бању је рекао да морају да се замоле људи који су је узели.

"Сви би да ништа не раде. Ови који су узели Kуршумлијску бању, Пролом бању, то мора неко ко доле живи и ко за то живи. Горе имате Бању Јунаковић код Апатина, страшна бања, а и даље прави губитке", рекао је председник Вучић.

 

У понедељак у Бриселу остајемо при црвеним линијама о Косову и Метохији

Председник Вучић је изјавио да ће се у понедељак на састанку у Бриселу држати црвених линија по питању Косова и Метохије о којима је говорио у Скупштини Србије - ма шта да буде и ма како да буде.

На питање новинара Н1 на отварању Сајма туризма у Београду да ли у понедељак у Бриселу, где ће се разговарати о француско - немачком предлогу односно европском, с обзиром на поруке из ЕУ да се очекује нека врста прихватања, да ли мисли да би то прихватање требало да буде у некој писаној форми тог предлога и да ли ће Србија остати на ранијим црвеним линијама, рекао:

 

"Све што сам рекао у Скупштини, а разумем вашу бригу и много тешких ноћи је пред нама, јесте да ће се Србија држати онога што сам говори у Народној скупштини - ма шта да буде и ма како да буде".

На питање да је Мирослав Лајчак доставио списак и Београду и Приштини о неиспуњеним захтевима из 2013 године, Вучић је рекао да није ништа, али да ће ваљда добити нешто до понедељка.

"Рећи ће да није завршено око енергетике, да ли ће да дају лиценцу или одузимају лиценцу за дистрибутивна права, а сви знају да је суштина Заједница спрских општина - или ћете да приступите ЗСО или хвала вам, нема ту велике филозофије", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је оценио да је у питању представа у којој суштински притисак иде према Србији.

"Наравно да ћемо бити изложени притисцима и да наша ситуација није једноставна и ово је притисак на Србију, а није први пут у историји нити у претходних 10, 11 година", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да мора да се чува мир и да будемо спремни на компромисе, али и да "Србију никоме не дамо".

Kада је у питању рат у Украјини председник Вучић је истакао да Србија такође жели мир као и да је Украјина нама пријатељска земља.

"Шта би био проблем у понашању Србије осим што не жели да показује непријатељско понашање ни према Руској Федерацији. Желимо мир, то је жеља Србије и то је и политика Србије и била и остаће", истакао је председник Вучић.

 

На питање новинара да ли се срео и разговарао са неким из украјинског руководства, председник Вучић је навео да је недавно седео поред украјинског премијера Дениса Шмихала, као и да је дуго разговарао са министром спољних послова Дмитријем Kулебом у Њујорку.

"Немамо ништа против Украјине, напротив, солидаришемо се са народом", рекао је председник Вучић и додао да је са амбасадором посетио украјинске избеглице у Врању и да је Србија уручила вишеструку помоћ.

Додао је председник Вучић и да је сутра велики дан, јер се у Новом Саду отвара нова фабрика Kонтинентал.

 

Обраћали смо се свим међународним званичницима због нелегалних база на северу Косова и Метохије

Председник Вучић је изјавио да су се наша држава и он лично обраћали свим међународним званичницима усмено и писаним путем због нелегалне изградње база на северу КиМ, као и да је и сам слао та писма.

Председник Вучић је тако одговорио на питање новинара Н1 да ли се Србија обраћала некоме од међународних званичника у вези са изградњом полицијских база на северу КиМ у писаној форми, коме и какве је одговоре добила.

 

"Да, лично сам то радио у разговору и са људима из Кфора и са Мирославом Лајчаком и Борељом и свим међународним представницима са којима сам разговарао. Буквално са свима, а у писаној форми од Српске листе до Канцеларије за КиМ, буквално на све адресе смо то слали", рекао је председник Вучић.

Додао је да је и лично потписао више тих писама, као и писама која су била упућена представницима држава непризнавача.

 

Нисам задовољан, увек може боље

Председник Вучић је изјавио да никада неће бити задовољан, јер увек може боље.

Председник Вучић је то рекао након обиласка Сајма туризма на Београдском сајму у одговору на питање да ли је задовољан резултатима.

На питање када ће бити задовољан резултатима, председник Вучић је одговорио да "никада неће бити задовољан" и упитао у чему би био задовољан, јер лествица се, каже, увек подиже.

 

"Захтевате од себе више, од свих тражите више, тражите боље, успешније... Када то престанете да тражите од других, посебно од себе онда треба да препустите посао другом јер нећете постићи ништа", јасан је председник Вучић.

Ви, приметио је, вероватно очекујете да кажем да сам задовољан, али нисам и никада нећу бити ни када, како је рекао, достигнемо тих пет милијарди.

 

 

 

Извор: Танјуг/Служба за информисање СНС