Вести

Вучић: Србија не обећава немогуће ствари

Вучић је данас изнео план Србије за напредовање ка Европској унији, а комесару Филеу захвалио на разумевању и жељи да нам помогне и позвао га да се осећа као код куће.

Вучић је на конференцији за новинаре након разговора с Филеом рекао да је изузетно вазно да сто хитније буду отворена попглавља 23 и 24 у преговорима са ЕУ, јер су она вазна на путу остварења правне државе и владавине права.

"Изнео сам Филеу план Србије да ми наш посао завршимо најбрже, а наравно, да ће све остало зависити од држава чланица. Србија не обећава немогуће ствари, али Филе зна да смо оно што смо обећали и урадили", рекао је Вучић, додајући да ћемо и овог пута тај посао завршити како би наши грађани били део Европе.

Он је најавио у наредна два месеца велике догађаје и у Београди и у региону, те поручио да ће Србија кроз важне економске законе и реформе поправити бизнис амбијент.

"Тако ће много више и домаћих и страних инвеститора желети да улаже и нашу земљу. Радићемо на већем запошљавању људи посебно у приватном сектору, и ту следе многе реформе", најавио је Вучић додајући да ћемо много тога још морати да научимо од наших пријатеља из ЕУ и захваливши Филеу за његову посвећеност путу Србије ка Унији.

"Ми у Србији јесмо захвални Филеу што је увек имао разумевања и снаге и жеље да Србији помоге. Хвала што сте дошли у Србију, желим да осећате као код своје куће", рекао је Вучић.

Филе је рекао да је у разговору с премијером Вучићем поменута и Украјина, те да је он поновио да ЕУ поштује став Србије као суверене земље, док је српски премијер захвалио Филеу што је коректно изнео ставове Уније по том питању.

"Ми подражавамо територијални интегритет сваке земље чланице УН, разуме се и Украјине, али из много разлога истроријских, традиционалних и свих других... И ако хоћете, молио сам да Србија сачува свој нешто другачији став у односу на остале земље и да не уводи санкције Русији и вероватно сам ја био тежак као што умем да будем и у тој теми и зато сам се извинио и Филеу и свим гостима.", казао је Вучић и поновио да дугује захвалност и разумевање за поштовање Србије, њених ставова, њеног суверенитета.

Филе је рекао да без обзира да ли ће у новом сазиву Комисије постојати комесар за проширење или не једна ствар остаје јасна - политика проширења је кључна и представља константу.

На питање новинара да прокоменатрише гласине да у новој Комисији можда неће бити комесара за проширење што би био лош знак за Србију, Филе је рекао да се о томе није дискутовало у Бриселу и да је свакако на новом председнику Европске Комисије да одлучи како ће организовати функционисање Комисије.

"Али, желим да вас уверим да је једна ствар јасна - политика проширења је кључна, она је константа", нагласио је он.

Изузетан резултат српске стране

Филе је рекао да очекује да до краја грчког председавања ЕУ буде завршен или у току процес скрининга за 18 поглавља што представља изузетан резултат и одраз великог напора српске стране.

Филе је истакао да тај процес није стао ни током изборног процеса у Србији. Како је рекао до сада је завршен скрининг за седам поглавља, а за још седам је у току.

"Уверио сам премијера да ће до истека грчког председавања ЕУ бити отворено још четири, што значи укупно 18", рекао је Филе.

Према његовим речима, даљи процес преговора биће базиран на три стуба. Први чине Поглавља 23 и 24 - владавина права, борба против корупције, основна људска права и безбедост.

"Очекујем да до краја грчког председавања Србија изнесе Акциони план за та Поглавља, како би потом уследио скрининг. Очекујемо да она буду отворена почетком 2015. године", рекао је он.

Други стуб тиче се економског управљања, што представља нови присту ЕУ - да се сада у току процеса преговора ојача конкурентност српске привреде како би грађани осетили користи и пре уласка у Унију.

Трећи стуб се односи на даљи ток нормализације односа Београда и Приштине.

"Наши разговори су показали пуну компатибилност у приступу. Најважније је најпре позабавити се економским реформама и то не само питањима која ће имати дугорочан утицај на живот грађана већ и на она која ће и на питања која ће имати краткорочан ефекат ", нагласио је Филе.

Премијер и ја делимо исти циљ, нагласио је он, додавши да је тај циљ - да се омогући грађанима да осете користи ЕУ већ сада у току процеса преговора.

Како је додао, у Београд је дошао са јасном поруком - да постоје велика очекивања да нове власти наставе са новим поглављем - европским- које је започето.

"Током ранијих посета разговарали смо о плановима, идеја, условима... а сада о конкретним Поглављима и како их отварати", рекао је високи европски званичник.

Отварање поглавља у октобру, прво 32 и 35

Премијер Вучић очекује да прва Поглавља у преговорима са ЕУ буду отворена у октобру и да то буду поглавља 32 и 35.

Вучић је најавио да очекује да затим буду отворена и поглавља 23 и 24.

"Прво ћемо отворити највероватније у октобру - ако буде раније биће чудо - Поглавље 32 затим 35, па Поглавља 23 и 24" рекао је Вучић наводећи да тиме жели да отклони и све спекулације око датума отварања поглавља.

Он се још једном захвалио Филеу и свима из његовог тима јер, како је рекао, без њихове помоћи и подршке многе ствари не би могле да се ураде.

"Желим да им захвалим на томе што Србију доживљавају као део Европе без обзира што нисмо постали пуноправна чланица, али мислим да смо својом одговорношћу и озбиљним приступом и њих уверили и показали да Србија то може да уради и своје послове може да заврши до 2019. године - а онда то више није на нама" рекао је премијер Србије.

Три приоритета на путу Србије у ЕУ

Европски комесар за проширење Штефан Филе рекао је раније данас на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Томиславом Николићем да Брисел подржава европски пут Србије и нагласио да су на том путу три главна приоритета - економски опоравак земље и реформе, увођење владавине права и нормализација односа са Приштином.

"Пре неколико дана обележили смо десетогодишњицу највећег проширења ЕУ. Европске интеграције Србије су 2004. изгледале као далека будућност, а данас је то очигледна извесност. Уверен сам да Србија има способност да ту могућност учини стварношћу", нагласио је Филе.

Николић је истакао да је Филе човек који је за време свог мандата изменио слику о Србији и да је све време јасно изражавао посвећеност и подршку томе да Србија постане чланица ЕУ и да и друге повуче за собом.

"Не очекујем да ЕУ на било који начин заустави оно што је Србија постигла у европским интеграцијама. Персонална решења су на ЕУ, а испуњавање обавеза на нама", поручио је Николић.

Указујући да је ово кључно време односа Србије и ЕУ и важно поглавље савремене историје Србије, европски комесар је нагласио да је наша земља остварила импресиван напредак на путу ка ЕУ, као и да је охрабрујуће видети да су грађани на изборима подржали странке које су недвосмислено опредељене за ЕУ.

Филе је навео да је и током састанка са Николићем нагласио да су три кључна приоритета у наредним месецима побољшање привредног амбијента, владавина права, односно борба против корупције и криминала и реформа државне управе и опредељење за нормализацију односа са Приштином, као и помирење у региону.

ЕУ је, како је нагласио, потпуно опредељена за подршку реформама у Србији и у наредном периоду повећаваће техничку и стручну помоћ.

Председник Србије је рекао да је Филе човек који је дужност комесара за проширење обављао у моменту када је Србија стигла веома близу ЕУ, да су његови извештаји утицали да отпочну преговори, на отварање 14, а можда ускоро и 18 поглавља, додајући да је Филе човек који је изменио слику о Србији.

"Рекао сам Филеу да бих, без обзира где га пут односе, можда и на вишу функцију, волео да остане на овој, јер је његова посвећеност томе да Србија као једна од главних земаља у региону постане чланица ЕУ и повуче за собом и остале кандидате веома јасно изражена", рекао је Николић.

Он је навео да је Филе дошао у Србију да пружи подршку влади и њеном програму, који је, како је навео, веома амбциозан и непопуларан за мандатара и владу, али чији је циљ да се у наредних неколико година Србија ослободи грешака из прошлости, посебно тога што су грађани у протеклом периоду остали без посла и будућности за генерације које долазе.

Николић је нагласио да је веома захвалан Филеу на свему што је урадио и подвукао да не очекује да ЕУ на било који начин заустави оно што је Србија до сада постигла.

Председник је рекао да је Филе у разговору поменуо неке године у којима би волео да Србија постане члан Уније и да је навео да је добро да Србија има циљ.

Николић је нагласио да жели да Србија буде у ЕУ, а да ће се то десити када ЕУ процени да је Србија испунила све критеријуме.

"Знам да ћемо испуњавањем услова омогућити грађанима да живе у организованој земљи, земљи владавине права која ће бити равноправна са осталима, а сад не осећам да смо баш равноправни са свима у Европи", нагласио је председник.

Николић је рекао да жели да буде још таквих људи из ЕУ попут садашњег комесара за проширење који у Србију долазе неоптерећени предрасудама и без налога који стриктно морамо да испунимо.

"Надам се да ово није последња посета у мандату, а знам да није последњи добар потез који Филе жели да учини да би Србија била на оном месту у ЕУ које заслужује", поручио је Николић.

Разговори о припремама Србије за преговоре

Европски комесар разговарао је и са шефом дипломатије и првим потпредседником владе Ивицом Дачићем, као и са министрима правде и унутрашњих послова Николом Селаковићем и Небојшом Стефановићем.

Филе је са Селаковићем и Стефановићем разговарао о будућим активностима два министарства, као и о припремама Србије за преговоре за чланство у ЕУ, са посебним освртом на поглавља 23 и 24, која обухватају правосуђе, основна права, правду, слободу и безбедност.

Филе се састао и са председницом Скупштине Србије Мајом Гојковић.

Састанку у Дому Народне скупштине присуствују и председници скупштинских одбора за европске интеграције и спољне послове Александар Сенић и Ирена Вујовић.

После састанка са председницом парламента, Филе је разговарао и са представницима посланичких група.

Филе је други високи званичник Уније који долази у Београд недељу дана након формирања Владе Србије. Пре њега подршку реформском курсу Владе и европском путу Србије пружила је потпредседница Европске комисије и шефица европске дипломатије Кетрин Ештон.