Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА МОРА ДА ЈАЧА СВОЈЕ БЕЗБЕДНОСНЕ СНАГЕ КАКО БИ БИЛЕ СПРЕМНЕ ЗА СВЕ ИЗАЗОВЕ

Видели смо снагу српске полиције и њених специјалаца, констатовао је председник Србије Александар Вучић после показно-тактичке вежбе "Повратак 2019" на полигону у Никинцима и истакао да Србија мора да јача своје безбедносне снаге како би биле спремне за све изазове.

"У условима немирног света, у којима не знате шта ће се сутра збивати у целом свету, морамо да јачамо наше безбедносне снаге и да будемо спремни за све изазове и заштитимо народ од опасности и од претње. То треба да делује и превентивно. Поносан сам на ове момке. Одличан су посао обавили и показали завидну физичку спремност и огромну ватрену моћ", рекао је Вучић.

Председник каже да ће следећи пут бити приказани и хеликоптери Х145 са митраљезима.

"То је била страховита ватрена моћ, ту ништа не може да преживи. Ми смо тиме задовољни, мораћемо даље да јачамо наше безбедносне и одбрамбене снаге", рекао је Вучић и честитао МУП-у.

Додао је да ће бити настављено улагање у ново наоружање како би наши специјалци били опремљени као и најбоље специјалне јединице у свету.

Вучић је после вежбе на којој су припадници Специјалне антитерористичке јединице, Жандармерије и Хеликоптерске јединице МУП-а приказали вештине, опрему и наоружање рекао да су учествовала 133 припадника МУП-а и да су одлично обавили посао.

Посебно је истакао да су сви могли да виде на "Милошу" нови систем Гетлинг - митраљез са ротирајућим цевима који одликује изузетно велику брзину паљбе - од 3.000 до 4.000 метака у минути.

Сада ћемо да их наручујмо у већем обиму, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су приказана и друга борбена возила Праге и "троцевци" у покрету, Лазари са различитим калибрима и до 30 милиметара.

"Момци су се показали као врло способни. Треба у наредном периоду више да користимо и ракетне бацаче", додао је Вучић.

Бучић је рекао да је посносан што је присуствовао и кинески генерал Џанг Јоусја који ће заједно са њим сутра присуствовати војној вежби у Тителу.

 

Да су хтели да изврше прави притисак, такси не би било

Србији по питању косовског проблема, предстоји тежак период и много проблема, изјавио је Вучић и изразио уверење да ће наша земља ипак имати снаге да изађе из свега тога на најбољи могући начин.

Како је рекао, питање такси и дијалога је најтеже и најозбиљније питање, каже и примећује да чак и неки медији који подржавају рад владе пишу бесмислице како ћемо лако и брзо да решимо косовски проблем, што је неодговорно.

"Нама по том питању предстоји тежак период и много проблема, али верујем да ћемо имати снаге да изађемо из свега тога на најбоји могући начин. Да су хтели неки да изврше прави притисак тих такси не би било у то нема сумње" рекао је Вучић.

Истиче, такође, да је тзв. Косово "њихов избор и њихово чедо" и да су направили том чеду колевку и љуљали је и сада кажу да не могу да изврше било какав утицај.

"Сигуран сам да могу и надам се да ће у наредном периоду. Видећемо", рекао је председник.

 

Упознаћу јавност са одлуком о скидању тајности

Вучић је најавио да ће упознати јавност са одлуком о скидању тајности са докумената о његовом прислушкивању за време ранијих власти.

На питање новинара зашто Н1 није добила одговор на захтев на основу чега је донео одлуку о опозиву тајности са докумената БИА које је приказао 1. августа као доказ да је био прислушкиван, Вучић је рекао:

"Нисам сматрао да је то најважнија ствар. Целокупну јавност ћу упознати са својом одлуком. Целу јавност, не само вас, нећете имати екслузиву", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да ће тада изнети све како је урадио и са којим чланом закона.

"Добро је да сте признали да су ме прислушкивали они које подржавате. Важно је да су они који су лажно говорили о заштити људских права признали да нису свеци, већ људи који су се довијали на све начине да остану на власти. 619 милиона евра, а да не чујете никакав одговор, већ само да сам за то време избацивао неку децу негде, а нисам", рекао је Вучић.

Сви ће, целокупна јавност, како је поновио, бити упознати са његовом одлуком.

Рекао је да није знао да је неко тако заинтересован и додао да ће изаћи у јавност чим буде имао мало слободног времена.

На додатно питање што то, иако је дипломирани правник, није учинио у законском року од 15 дана, рекао је да ће пожурити.

"Хвала што сте признали да сам дипломирао на правном факултету. Али, никако да видим индекс Ђиласа и Шолака", рекао је Вучић.

 

Србија је данас снажнија, стижу и беспилотне летелице из Кине

Вучић је рекао да је Србија данас полицијски и војно неупоредиво снажнија него у последњих 30 година, а биће, каже, и двоструко снажнија, и то за веома кратко време.

Он је најавио да се у наредних шест месеци очекује долазак беспилотних летелица из Кине.

Како је појаснио, то ће бити три батерије беспилотних летелица, односно шест или девет летелица, које ће моћи и са аутомобила у покрету, и на различите начине да се подижу у ваздух, а биће наоружане и имаће разорну моћ.

Није желео да открива тип летелица, али је рекао да оне нису на списку за санкције, зато што, како је истакао, Србија води рачуна да нас нико не санкционише, јер су неки себи дали за право да раде за шта хоће, а ми само оно што они забораве да ставе на листу.

Такође, навео је да, уз кинеску технологију, Србија развија пегазе, па ће се видети и српске беспилотне летелице, које ће бити за осматрање терена, слање података, извиђачка дејства.

Вучић је поручио да ће Србија данас полицијски и војно бити неупоредиво снажнија него у последњих 30 година, а биће и двоструко снажнија, него данас, за веома кратко време.

"Да бисмо одвратили свакога од потенцијалне идеје да изврши агресију, инвазију или било какав напад на Србију. То пише у свим савременим доктринама света и то је за нас од кључног значаја, посебно у свету који није бастион сигурности и сигурне будућности", рекао је Вучић.

Он је истакао да су наше снаге гарант наше стабилности и будућности наше деце, па ће и улагања бити још већа.

"Никоме нећемо да кријемо, као што ни од нас не крију, чак и кад се бесмислено наоружавају", додао је Вучић.

На констатацију новинара да се све земље у региону наоружавају, Вучић је приметио да изгледа невероватно, као да је неко дао сигнал за свеопште наоружавање у Европи и свету.

Додао је да Србија не може да се мери са мађарским пријатељима, који су за 500 милиона евра набавили "аврам" ракете, које ће да стављају на авионе, јер Мађарска има више новца од нас, али и истакао да нам је та земља искрен пријатељ и да нам ту никаква опасност не долази.

Такође, приметио је и да се Румунија озбиљно наоружава, као и Бугарска, али и Хрватска.

"Хрвати се озбиљно наоружавају, имају озбиљну војску. Питао бих неке који им поклањају 60 "бредлија" чему то служи", додао је Вучић.

Вучић је истакао да је Србија до сада уложила 650 милиона евра, а мораће и још више, јер економија снажи, па ће морати да се повећа и буџет за Министарство одбране и МУП.

Оно чиме није задовољан је, каже, недовољна промишљеност и загледаност у будућност домаће наменске индустрије.

"Тим питањем ћемо да се позабавимо и јачањем наше наменске индустрије", рекао је Вучић.

 

О Хрватској - Не желе да се сећају своје лоше прошлости

Вучић није желео посебно да коментарише хрватску политику и однос према Србима поводом данашње забране уласка представницима Војске Србије у Хрватску, ради присуства обележавању Дана јасеновачких жртава.

Истакао је да је нама важно да онолико колико поштујемо своје жртве, поштујемо и туђе.

"Ја разумем да Хрвати не желе да се присећају своје прошлости у Другом светском рату. Боље да не коментаришем изјаве које сам чуо у Пољској. Постојала су само два нацистичка режима у Европи. Поносан сам на борбу српког народа", истакао је Вучић.

У оваквим инцидентима, какав се данас десио на граничном прелазу, види се, објашњава, зашто намеравамо да подигнемо меморијални центар у РС и то ће нас мотивисати да брже радимо.

"Боље да ми радимо своје... Очекујемо ускоро предлог једне од најбољих америчких компанија о томе како ће да изгледа меморијални центар у Градини. Ми морамо да бринемо о томе, да нам нико не би забранио да одајемо почаст јасеновачким великомученицима, жртвама, да то буде у програму сваке школе, на екскурзијама".

Да би то могло да се деси, како каже, то ћемо да урадимо на простору РС.

Каже и да је срећан што после толико година имамо два филма о Првом светском рату, а сада ћемо имати и прве филмове о Јасеновцу што је било забрањено 75 година.

"Наш народ се борио против окупатора које су неки други дочекивали цвећем, па би данас да се не сећамо свега што је било", закључио је Вучић.

 

Западне дипломате пренеле Хоџају шта сам рекао

Вучић је рекао да је косовско-албански политичар Енвер Хоџај изнео у јавност само оно што је он недавно рекао западним дипломатама.

"То сам ја рекао пред амбасадорима неких западних земаља, па су му пренели", рекао је Вучић, упитан за коментар изјаве Енвера Хоџаја да има информације да још 10 земаља може да повуче признање Косова.

На питање да ли је Србија, имајући у виду опструкцију у истрази Оливера Ивановића, затражила међународну истрагу, рекао је да не види чију би међународну истрагу могао да тражи.

"Чију међународну истрагу, када кажу да је то питање албанских власти на Косову. Ми радимо нашу истрагу и наставићемо", објаснио је Вучић.

 

Проверићу докле се стигло са случајем "Шћепановић" на КиМ

Вучић је одговарајући на питање новинара да ли српска и косовска полиција сарађују на расветљавању убиства Милоша Шћепановића, 2017. године у Косовској Митровици, рекао да ће се распитати докле се стигло са тим случајем.

"Погледаћу о чему се ради и да ли имамо било какве закључке по том питању", рекао је Вучић и изразио наду да постоји сарадња две полиције на расветљавању тог злочина.

Новинар је рекао да је "на северу Митровице разрешен тај случај, али да постоји бојазан и код осумњиченог који је у бекству да не би преживео у затвору".

Вучић је запитао - значи ви знате ко је кривац?

Новинар је одговрио да зна полицијска дирекција за Север, али да је проблем што у тој породици немају поверења да би преживео у затвору.

"Проверићу о чему се ради, чини ми се да циљате да су Срби криминалци, па би некога да убију, јер би тај могао да отвори Пандорину кутију и каже како у томе учествује не знам ко све и тако даље".

Новинар је на то рекао - "то они кажу".

"Ако се тога плаше, нека се преда то лице, ако они имају контакт са тим лицем, гарантујемо му апсолутну безбедност, добиће посебну зграду да би био заштићен", рекао је Вучић али је наставио опаском да сви "неке завере" виде, у свему...".

''Ајде, бре, људи, потребно је с времена на време мало сагледати то на озбиљнији начин, а не празним причама са друштвених мрежа", закључио је Вучић.

У северном делу Косовске Митровице 27. септембра 2017. је убијен Милош Шћепановић (32) и тада је објављено да је осумњичени за злочин у бекству, као и да је одраније познат полицији.

 

Глас за Српску листу је једини начин останка и опстанка Срба на КиМ

Вучић је изразио уверење да ће Срби на Косову и Метохији изабрати да гласају за Српску листу, не зато што су, каже, идеални кандидати са те листе, или он лично, већ зато што је то једини начин да опстанемо, да заједно радимо, преживимо и боримо се за будућност.

Српска листа је предала листу за изборе на КиМ, а са њом ће наступити и Грађанска иницијатива СДП, покојног Оливера Ивановића, и његова потпредседница Ксенија Ивановић.

Вучић је рекао да је захвалан свима који су подржали Српску листу и разумели да је јединство неопходно.

Додао је и да вероватно никада јавно неће моћи да се изнесу у јавност подаци колико је било притисака на све друге да изађу, не би ли узели глас Српској листи.

"Имамо податке о притисцима, само како би се Српској листи обезбедило што мање гласова и смањио утицај Београда. Сви други које су кандидовали, Јаблановић, пре тога Петровић, Рашић и Трајковић... Оне који би да бојкотују изборе у Београду, а не би у Приштини. Тамо су услови идеални, величанствено добри за Србе. Толико о њиховој принципијелности", рекао је Вучић.

Сигуран је, каже, да ће Срби на КиМ гласати за Српску листу, не зато што су идеални сви кандидати са те листе, или он лично, већ зато што је то једини начин да опстанемо, да заједно радимо, преживимо и боримо се за будућност.

"Ако не будемо заједно, да не подсећам како је било са Републиком Српском или Републиком Српском Крајином, када су неки постављали границу на Дрини, како је наш народ прошао", рекао је Вучић.

Он је поручио да нешто слично никада неће урадити, већ ће поштовати сваки српски глас, али ће се, каже, трудити да гласове добије СЛ.

На констатацију да је и Војислав Шешељ дао подршку Српској листи, Вучић је рекао да су различити приступи Ксеније Божовић и Шешеља, али да је лидер радикала рекао да је боље да се гласа за СЛ, него за друге.

"Ксенија је, надам се, велика снага Српске листе у будућности. Лично је знам, она познаје политику, верујем у њен ангажман и уверен сам у још боље резулатате", рекао је Вучић.

Додао је да се нада да ће сви са Српске листе, "и прогоњени и непрогоњени", да "запну" и остваре најбољи резултат, како би имали осам, девет посланика.

Приметио је и да су управо они лично и Српска листа, једина мета напада у албанским медијима.

На упућену захвалност новинарке ТВ Мост на досадашњој помоћи и подршци, Вучић је рекао да је важно да Срби на КиМ чују српски програм и суштинску политику Србије и да читају на ћирилици.

 

Чули сте Мудис, али њима све добро за Србију смета

Вучић је рекао одбацујући поједине критике, да се плате и пензије повећавају на здравим основама и да се јавни дуг не повећава.

"Смањиваћемо јавни дуг, а повећавати плате, пензије. Ваљда се по томе види успешност једне власти, а не неуспех. Али, њима то увек смета, њима све што је добро за Србију смета", рекао је Вучић.

Он је додао да је сигуран да ће се и ти људи радовати, макар они који добијају плате и пензије и запитао: "Људи, да ли сте за повећање плата или нисте?".

Указао је да се то ради на здравим основама и да нам се не повећава јавни дуг.

"Честитам грађанима Србије на новој оцени Мудиса, очекујем и Standard end Purs да ускоро повећају рејтинг", рекао је Вучић.

Он је навео да за годину дана очекује да ћемо бити на нивоу тзв. инвестиционог кредитног рејтинга што је, како каже, фантастично за Србију, јер су до сада са стабилног повећали на позитивни.

Вучић је коментарисао да опадне тираж НИН-у ако од укупно 96 страница тог часописа 92 нису посвећене њему, док тираж, када је то случај, буде већи од 4100.

"То је огромно повећање тиража, зато немојте да одустајте, 92 стране против мене, то је једино када можете да продате преко 4.100 примерака", рекао је и додао да очекује честитке на просечној плати од 500 евра у Србији, јер, док је Ђилас био на власти није било ни 320 евра.

 

О наоружавању у региону: Као да је неко дао сигнал...

Невероватно, као да је неко дао сигнал за свеопште наоружавање у Европи и свету, прокоментарисао је Вучић констатацију новинара у Никинцима да се све земље у региону наоружавају и питање - може ли Србија то да испрати.

"Сви се наоружавају", приметио је Вучић.

Вучић је рекао да Србија не може да се мери са мађарским пријатељима, који су за 500 милиона евра наручили "амрам" ракете, које ће да стављају на ваздухоплове.

Такође, додао је да је Мађарска наручила исте хеликоптере као Србија, само - дупло више, јер имају више новца.

"Они су нам искрени пријатељи и да ту нам никаква опасност не долази", истакао је Вучић.

Такође, приметио је и да се Румунија озбиљно наоружава, системима "патриот", као и Бугарска, која је купила осам борбених авиона Ф-16, који имају напредније радарске системе, од наших Мигова, а за то је платила 1,2 милијарди долара.

"Хрвати се озбиљно наоружавају, имају озбиљну војску. Имају и 60 "бредлија". Питао бих неке који им то поклањају, чему то служи. Али, немамо ништа против, нека свако ради свој посао", додао је Вучић.

Црна Гора се, каже, наоружава у мањем обиму, иако су издвојили 70 милиона кредита.

Вучић је истакао да је Србија до сада уложила 650 милиона евра, а мораће и још више, јер економија снажи, па ће морати да се повећа и буџет за Министарство одбране и МУП.

Оно чиме није задовољан је, каже, недовољна промишљеност и загледаност у будућност домаће наменске индустрије.

"Тим питањем ћемо да се позабавимо и јачањем наше наменске индустрије", рекао је Вучић.

 

Радује ме ако Тадић има рационалан приступ

Свакоме ко управља државом јасно је да мора да има рационалан и разуман приступ, рекао је Вучић и додао да би се радовао ако је и бивши председник Србије Борис Тадић по питању Косова и Метохије показао рационалан приступ.

Поводом изјаве Тадића да се и он увек залагао за разграничење као решење за Косово и Метохију, ако се под разграничењем подразумева одвајање два ентитета, Вучић је рекао:

"Не знам за шта се залагао, 2004. и 2008., нисам видео велику реакцију. Али је важно ако председеник Тадић, осим дневне политике, показује озбиљнији и рационалнији приступ. Радовао бих се томе. Нисам то прочитао да бих могао да коментаришем", рекао је Вучић.

На молбу за коментар изјаве Бошка Обрадовића којом најављује промену власти на улицама, Вучић је одговорио: "Хоће, хоће, као и раније, до Ускрса".

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк