Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА ЈЕ МНОГО СНАЖНИЈА ДАНАС, НЕГО ШТО ЈЕ БИЛА НЕКАДА

На војном полигону Пасуљанске ливаде, у оквиру здружене вежбе Војске Србије "Маневри 2022", припадници Треће бригаде Копнене војске и резервног састава, данас увежбавају употребу различитих оружја и борбених средстава и гађања са земље. Вежби присуствује председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић.

Председника су на полигону дочекали министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, а рапорт му је предао капетан Илија Јоксимовић.

Председник Вучић је уз пратњу команданта Треће бригаде Копнене војске, пуковника Драгана Антића обишао положаје са којих ће бити извођено гађење из различитих типова наоружања.

Трећа и Четврта бригада су срж Војске Србије, поручио је данас председник Вучић.

У разговору са припадницима Војске, председник Вучић  је желео да чује која је бригада боља - трећа или четврта, али је добио јединствен одговор да су обе најбоље.

"Трећа и Четврта бригада су срж војске. Ту су јужни део Србије, једна је махом попуњена из Врања, Лесковца, Јабланичког, Пчињског, Топличког округа, а друга је Краљево... То је оно што нам држи и чува војску", рекао је председник Вучић.

Констатовао је да су на југу, југоистоку и југозападу најбоља војска и војници, тако да, каже, оно што чува и Београд и Нови Сад, заправо су војници са југа, истока и југозапада Србије.

Упитао је и одакле су резервисти, који су, како је чуо, углавном из Зајечара и околине.

"Значи, од Топлице до Тимока...", констатовао је председник и добио уверавања да је дисциплина у армији на високом нивоу.

Зато је рекао да ће морати да се пронађе решење да се награде они који су се одазвали позиву у резервни састав.

 

"Да имају предност при запошљавању у државне органе или неке друге предности, да нађемо начин како да подстакнемо оне који су се одазвали позиву", рекао је председник Вучић и захвалио резервистима што су се одазвали позиву и испуњавају дуг према отаџбини.

Циљ у војсци је и да резервисти, поред обнављања знања, науче и да користе нове опреме.

"Изванредни сте били. Да ми је неко рекао да резервисти могу овако да гађају...", похвалио их је председник Вучић и у разговору са њима интересовао се о опреми коју користе.

"Ја сам био војник, даље од тога нисам могао да догурам...", нашалио се председник Вучић на свој рачун и додао да је задовољан када види како су војници обучени и спремни.

Упитао је да ли су униформе, и чизме у реду, као и остали услови, а добио потврдан одговор.

Интересовао се и за квалитет хране, а командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић рекао је да је храна и квалитетна и укусна, а да у војсци највише воле да једу - војнички пасуљ.

И председник се присетио да је био срећан када је добијао војнички пасуљ, који је веома укусан.

Руске против-оклопне вођене ракете "Корнет" испробане су данас успешно у оквиру здружене вежбе Војске Србије "Маневри 2022" на Пасуљанским ливадама, у присуству председника Вучића.

Председник Вучић је изразио задовољство након поготка у мету јединица војске током вежбе и истакао да су то најбоље ракете за ту намену коју је набавила наша држава.

"Рекао сам да су Корнети најбољи и сада сам се уверио у њихову моћ", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић изјавио је данас да нису први пут тек јуче примећене летелице изнад касарни српске армије, те да је прво уследило наше упозорење, јер, како је рекао не можемо да допустимо да неко шпијунира наше касарне.

На питање новинара током извођења вежбе "Маневри 2022", шта чува небо Србије, с обзиром на дешавања претходних дана, председник Вучић је констатовао да људи обично живе у времену од пре 20 или 30 година, а ствари су се значајно промениле.

 

"Србија је много снажнија, али да не помислимо да смо тако јаки да можемо са највећом светском силом да излазимо на крај. Неупоредива је снага Србије данас, у односу на некада, али са друге стране то није питање снаге, већ, пре свега, политике. Хоћемо ли моћи да сачувамо мир, а то нам је приоритетни задатак и дајемо све од себе да се тако деси", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да нису јуче први пут примећене летелице изнад касарни Војске Србије.

"Примећене су данима раније и онда смо их упозорили. И ту одмах видите здружену делатност против Србије, не бих рекао непријатељску, због различитих конотација којих ће бити у земљи или региону, јер ће с једне стране да крену са спрдњом - па, добро не виде из сателита, па су им потреби дронови... Наравно да су им потребни дронови. Али, кренуло је и са друге стране, па се питају са ким се сукобљавамо...", приметио је председник Вучић.

Поручио је да се не сукобљавамо ни са ким:

"Али, хоћете да војска допусти да јој неко шпијунира касарне? Да уђу у хангаре, пребројавају колико метака, бомби, мина, граната имамо, у централној Србији?".

Рекао је и да су јуче цео дан НАТО дронови "обигравали" на Брњаку и Јарињу.

"Водили смо рачуна, они су били на 200, 500 метара од административне линије, са друге стране. НАТО поштује све процедуре, али смо и њих видели, али њих немамо право да рушимо и обарамо по Резолуцији 12 44 и Кумановском споразуму. Али, нису они били тамо да скупљају сличице или да играју кликере, него због различитих ствари", рекао је председник Вучић.

Проблем је, каже, када неко дође у Рашку или Нови Пазар, додајући да су коришћени комерцијални дронови, јер они који их користе мисле да се за тај неће установити власник, јер да нису комерцијални установили бисмо на основу војних елемената, коме припадају, рекао је председник Вучић.

"Зато увек раде преко комерцијалних дронова", додао је председник Вучић и додао да се ради на утврђивању чињеница и зато се не излази у јавност док се све не буде знало са сигурношћу.

"То вам је као са диверзијом на Северном току у Балтику... Чини ми се да сви знају, да цео свет зна све о томе, па се сви праве наивни. Пустите и нас да се правимо мало наивни", рекао је председник Вучић.

 

 

Да се посветимо себи и својој наменској индустрији

Председник Вучић одржао је, пошто је присуствовао делу вежбе "Маневри 2022", на полигону Пасуљанске ливаде, састанак са представницима домаће наменске индустрије, и поручио да држава мора да се посвети сама себи и да сами производимо довољно и оружја, оруђа и муниције.

Председник Вучић, и врховни командант Војске Србије, рекао је да су на данашњој вежби сви припадници армије добро обавили своје задатке.

"Видели сте део новог наоружања и онога што стављамо у систем, а што није увек лако и једноставно. Посебно радимо на дроновима и наоружању дронова", рекао је председник Вучић новинарима.

Указао је да се Србија налази у специфичној ситуацији, због чега је био важан састанак са представницима наменске индустрије.

"Јер, све морамо сами, немамо од куда ни да довеземо било шта. И када платимо на западу, по две године нам не испоручују, може им се, баш их брига... Ово са истока што набавимо, неће да пусте до нас... Сви су нам толико добри пријатељи и браћа, да само Србија не сме да има оружје", рекао је председник Вучић.

Зато, рекао је, морамо да се окренемо и посветимо себи, да сами производимо довољно и оружја, оруђа и муниције.

"Састанак је био кратак, не лак. Наставићемо састанке, до Нове године морамо да направимо попис имовине у свим фабрикама, да имамо то, а пре тога бавићемо се капиталом и оним што је унапређење војне индустрије", навео је председник Вучић.

Морамо, рекао је, да се модернизујемо, да изађемо из оквира 70-их и 80-их година, у шта ће бити уложена велика средства.

"Доста тога смо већ и променили, и сада су значајно унапређене способности и могућности, али никад нисам задовољан", рекао је председник Вучић.

 

Увек можемо да се ослонимо само на себе

Председник Вучић рекао је да је Србија слободарска и слободољубива земља која испуњава само налоге својих грађана, те истакао да је поносан што је као врховни командант учествовао у уништавању извиђачко-обавештајних дронова, а не уништавао оруђе своје војске.

Председник Вучић је, на питање новинара да прокоментарише изјаве из Хрватске да уствари измишља дронове над српским касарнама зато што је сатеран уза зид, рекао да неки људи полазе од себе, јер не разумеју да постоје другачије земље које су слободарске и слободољубиве, а не као они који када их назове нека страна резервна секретарица резервног секретара стоје мирно.

"Ако им је тако лакше да се није догодило, у реду. Постоје суверене земље као што је Србија која и када највиши лидери великих сила позову не испуњавају њихове налоге, већ само налоге својих грађана", подвукао је председник Вучић.

 

На питање на кога може да се ослони наша земља у свету у овим временима, одговорио је "само и увек само на себе".

На тврдње некадашњег начелника Генералштаба Војске Србије Здравка Поноша да је реч о свадбеним дроновима, председник Вучић је запитао зашто вређа нашу војску.

Како је рекао, данима није рекао ни реч, није помињао дронове, већ да су их први поменули војници који су оборили дрон и Војска.

"Вређате нашу војску, војнике. Зашто то радите и по чијем задатку? Зашто морате да нападате своју земљу?", упитао је председник Вучић.

"Да оборили су дрон, требало је више у данима раније. Али морали смо да решимо све у вези логистике у одлучивању, како бисмо спречили грешке из Украјине. Зато сам потписао решење и више нема губљења времена у одлучивању", нагласио је председник Вучић.

Што се тиче примедбе да се ради о свадбеним дроновима поручио је "ако сматрате да извиђање касарни и оруђа представља припрему за свадбе..."

"Задовољан сам што сам као врховни командант учествовао у обарању извиђачких обавештајних летелица, а не у уништавању српског оруђа. Сада имамо 294 великих комада новог оруђа, које смо увели у Војску, а треба још 850 у наредне три године. То је велика разлика између оних који су радили и градили војску и оних који су је разарали", истакао је председник Вучић.

 

Шокиран сам изјавом Бореља, можда откажем посете због притисака

Председник Вучић изјавио је да је шокиран изјавом шефа европске дипломатије Жозепа Бореља везано за ситуацију око пререгистрације таблица на Косову и Метохији и најавио да ће се наредних дана обратити грађанима, како би их обавестио о притисцима на нашу земљу, али и о одлукама државе и о томе шта ћемо радити када је реч и о другим важним питањима.

Председник Вучић је рекао да ће због актуелне ситуације у земљи можда отказати неке раније планиране посете иностранству.

На питање новинара да прокоментарише то што Биро Савета Европе није уврстио захтев тзв. Косова у дневни ред, шта то значи за нас и да прокоментарише околности, председник Вучић је рекао:

"Ми говоримо о неким "не лошим тактичким вестима", ако то смем на такав начин да назовем. Мене је много више забринула изјава Жозепа Бореља и неких других људи и шокиран сам њиховим изјавама и зато ћу да сачекам да прође и Лајчакова посета и може да се деси да неке своје посете иностранству које су важне и унапред договорене откажем, због ситуације у земљи", рекао је председник Вучић.

Најавио је да ће се у суботу, недељу или понедељак обратити грађанима Србије.

 

"И рећи детаље и из претходних разговора и других разговора и желим да их упознам са свим притисцима и лицемерјем, као и да ништа од њих не кријем. И на крају да кажем шта су наше одлуке, али и да кажемо људима шта је то што ћемо да радимо и по свим другим важним питањима - по питању и енергената и хране и свега другог", навео је председник Вучић.

 

Ускладиштили смо 667 милиона кубних метара гаса

Председник Вучић истакао је данас да Србија има 667 милиона кубних метара ускладиштеног гаса, и да, уколико би се било шта десило са Балканским током, наши грађани немају шта да брину.

"Ми у наша четири складишта, једно наше и три изнајмљена, имамо тренутно 667 милиона кубних метара гаса. Да сутра пресеку, или направе саботажу, па се поново праве луди, иако се зна ко је извео саботажу у Балтику, па се сви правимо блесави да не би шкодили интересима земље, ми би преживели, а за друге не знам", нагласио је председник Вучић.

На питање за уштеду енергије одлагањем грејне сезоне председник  Вучић је рекао да су то мале уштеде када се погледа земља.

"Уштеда од 50 милиона евра за 15 дана је мала за једну земљу, али свакако је боље да смо уштедели нешто него да то нисмо. Питам се чему грејање по оваквом времену", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да је прича око одлагања грејне сезоне услед топлих временских прилика показала сву злобу и пакост код неких људи који својој земљи желе увек да напакосте.

Председник Вучић је рекао да нема проблема у систему грејања.

 

Очекује нас паклена зима, Србија се припремила

Председник Вучић изјавио је данас да нас очекује паклена зима због раста цена енергената у Европи, али да се Србија добро припремила и обезбедила резерве гаса.

"За пет до седам дана почиње хладније време и тада почињу да се троше резерве гаса у Европи. Јуче је цена гаса била свега 219, а данас је 450 долара за 1.000 кубних метара. Сваки дан ће сада то да расте, јер први кубни метри када почну да цуре из складишта, а нема новог дотока, цена одмах скаче и то одмах повећава цену струје", упозорио је председник Вучић.

Прецизирао је да је на европском тржишту јуче цена струје била 156 евра, а данас је већ 240 евра по мегаватсату.

"Хоћу само да вам кажем да то на дневном нивоу иде и по 50 одсто горе. Тако да ће бити паклено тешка зима. Наша земља се добро припремала. Јуче сам замолио Момировића да лично обиђе сва складишта, ја стварно не могу да стигнем", рекао је председник Вучић.

Најавио је да ће министар одбране Милош Вучевић у наредном периоду да попише сву војну имовину у наменској индустрији и додао да су ради тога ревизорске куће послате у пет, од укупно 19 фабрика наменске индустрије.

"Да сву имовину попишемо, да знамо. Видите колико смо добар посао направили са овом обновом граната, зоља , оса, свега. Знате ли да ми нисмо и мали у ресурсу 100 зоља? То је онај ручни ракетни бацач за једнократну употребу. Данас их имамо десетине хиљада. Успели смо да обновимо то све, то је за противоклопну борбу. Дати сваком војнику и ми који смо само основну обуку завршили знамо да пуцамо из зоље", рекао је председник Вучић.

Председник је рекао да има још много посла које треба урадити и нагласио како позиција Србије није ни мало једноставна.

"Кад имате посла са неодговорним људима који се тако бахато понашају према Србији... Мислим на многе из света, а о ономе из Приштине нећу ништа да кажем", рекао је председник Вучић.

На питање новинара да прокоментарише инсистирање немачког канцелара Олафа Шолца на усвајању француско-немачког плана за Косово, председник Вучић је питао има ли ту нечег новог и завршио конференцију за новинаре.

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк