Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА И ФРАНЦУСКА ИСТИНСКИ ПРИЈАТЕЉСКЕ ЗЕМЉЕ

Председник Србије Александар Вучић рекао је после састанка са министром европских и спољних послова Републике Француске Жан Ивом ле Дријаном да су Србија и Француска истински пријатељске земље и да су трговиснка размена и економска сарадања на све вишем нивоу.

Вучић је истакао да је прошле године трговинска размена била готово милијарду евра – 996 милиона евра, "а у прва два месеца ове године имамо повећање од осам одсто, али се надамо да може да буде и много више".

Подвукао је да је Француска један од најзначијних инвеститора у Србији, а да компаније у француском власништву запошљавају у Србији 11.000 људи.

"Желимо да их буде што више", рекао је Вучић и додао да смо посебно поносни на концесиони уговор са "Вансијем" за аеродром "Никола Тесла", који је изузетно значајан за Србију и њене грађане. Наводећи да је Ле Дијанова посета прва после 2010. године, Вучић му се захвалио што је данас у Београду, посебно у тренутку када постоји велика светска криза око Сирије.

"Србија и Београд су једино место у које министар Ле Дријан долази и на томе смо му захвални. Хвала њему, али и председнику Емануелу Макрону на тој одлуци", рекао је Вучић.

Вучић је новинарима пренео да је са француским министром европских и спољних послова најдуже разговарао о европском путу Србије, као и о томе шта наша земља очекује од Француске, али и Француска од Србије. Било је речи, како је казао, и о унапређењу сарадње две земље у свим пољима, па и војно-техничкој сарадњи, за коју је, додаје, Србија отворена. Такође, председник је рекао и да је било речи и о односу Београда и Приштине.

"Разговарали смо о очувању мира и стабилности по сваку цену, али и говорили о томе шта смо ми до сада урадили, јер ми се чини да у домаћој јавности не постоји разумевање и тачан преглед шта је ко урадио", указао је Вучић.

Он је захвалио француском министру што је имао разумевања да саслуша и чује шта Србија има да каже. На састанку се, према речима председника, говорило и о изградњи метроа у Београду.

"Разговарали смо и о метроу јер то више није бајка. Овог пута имамо и финансијске могућности да то убрзамо, тако да очекујем да ће радови кренути 2020. године", рекао је Вучић.

 

Грађани Србије искрено воле Французе

Председник је рекао и да се нада унапређењу сарадње, а посебно и сусрету са председником Француске Емануелом Макроном, који би требало да посети Србију. Вучић је, у том контексту, рекао да ћемо француском председнику, који би био први после 17 година који би дошао у Србију, приредити леп, па чак и спектакуларан дочек.

Вучић је рекао да је госта из Француске замолио за јачу подршку Француске и навео да грађани Србије искрено, као пријатељски народ воле Французе и очекују подршку од тако пријатељског народа.

"Око КиМ немамо увек исто мишљење, али је за нас од изузетног значаја да изнесемо своје ставове", рекао је Вучић и додао да је значајно да нас не само чују већ и саслушаају, али и разумеју. Он је оценио да односи Србије и Француске имају одличну будућност и поновио да поштујемо и ценимо када неко показује поштовање према нама као што је то сада учинио француски министар доласком у Србију.

 

Француска подржава кораке Србије ка ЕУ

Ле Дријан је оценио да су добри односи веома важни за обе земље, поменуо француске компаније које учествују у инфраструктурним пројектима у Србији, навео да је Француска уложила значајна средства како би учествовала у изградњи будућег метроа у Београду, а што ће, додао је подићи поверење које већ имамо једни у друге.

Најавио је да ће то још више доћи до изражаја у оквиру економског форума који ће у Београду бити одржана у мају, те поменуо да је данас са саговорницима разговарао и о сарадњи у борби против тероризма и организованог криминала.

Подсетио је да две земље ове године обележавају 100 година од завршетка Првог светског рата у којем су се заједно бориле, те навео да је данас с Дачићем био да ода почаст Французима који су погинули на Солунском фронту, оценивши да смо и данас заједно у неким акцијама на спољнополитичком плану, те да "заједно чувамо мир у Европи".

"Дуго смо разговарали о приступању Србије ЕУ, и што се Балкана тиче учествоваћемо на самиту у Софији, а за неколико дана очекујемо и најновији извештај ЕК о напретку Србије у приступању Унији", рекао је шеф француске дипломатије, додајући да Француска подржава све кораке Србије на том плану. Како је навео, уз подршку Француске и председника Макрона, Србија ће у том процесу ићи даље, а напори, посебно на економским и правосудним реформама, неопходни су у процесу приступања.

 

извор: РТС