Вести

Вучић: Србија гради односе поверења с Мађарском

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да су односи Србије и Мађарске у успону и поручио да ће Србија бити добар партнер тој земљи. Мађарски премијер Виктор Орбан каже да је подршка Србији на путу ка ЕУ морална обавеза Мађарске.

Председник Владе Србије Александар Вучић је, након прве заједничке седнице српске и мађарске владе у Београду, рекао да Србија гради односе поверења и искрености са Мађарском, преноси Танјуг.

"Односи Србије и Мађарске су у успону и уместо формално добрих, традиционално неповерљивих односа, надам се да сада успостављамо односе поверења, искрености, поштовања и разумевања", рекао је премијер.

Како је додао, мађарског премијера Виктора Орбана у Србији доживљавамо као пријатеља и он и чланови његове владе увек су добродошли.

Вучић је новинарима у Палати "Србија" рекао да је, у разговору "у четири ока" са Орбаном, било речи о конкретним видовима сарадње две владе, и то о питањима почев од мађарске подршке Србији на њеном европском путу, до изградње железничке и путне инфраструктуре.

Премијер је посебно истакао да је с мађарским колегом разговарао о изградњи пруге Београд–Будимпешта и Суботица–Сегедин–Баја, али и о отварању већег број граничних прелаза.

"И да будем искрен, тражио сам савете у вези са нашим заједничким економским и политичким проблемима, али и темама које ћемо морати да разматрамо и решавамо у будућности, попут 'Јужног тока'", навео је Вучић.

У разговору је, према оцени премијера, постигнут висок ниво сагласности, а његова порука је да ниједан предлог који долази из Мађарске Србија неће гледати "испод ока", већ ће настојати да гради добре односе, са више поверења.

Најавио је разговоре о питањима из области образовања, просвете и културе, додајући да је премијер Орбан предложио стипендирање 50 особа из Србије у Мађарској, али и да наша земља преузме да школује одређени број Мађара у Србији.

"Могућности наше билатералне сарадње су огромне. Договорили смо се да у појединим пројектима учествујемо скупа да бисмо обезбедили заједнички приступ фондовима ЕУ и како бисмо овај тежак тренутак искористили да учврстимо нашу инфраструктуру", рекао је премијер нагласивши да ће Србија увек бити добар и одговоран партнер Мађарској.

 

Орбан: Подршка Србији је морална обавеза

Премијер Мађарске Виктор Орбан рекао је да Србија има јаку и одлучну владу и да се нада озбиљној сарадњи две владе у наредном периоду.

На заједничкој конференцији са премијером Вучићем, Орбан је рекао да Мађарска подржава прикључење Србије Европској унији, али и да је свом колеги потврдио да не може да дође до био каквих потешкоћа које би промениле такву одлуку његове земље.

"Србија је наша морална обавеза и то је политика историјског заједништва Србије и Мађарске", рекао је Орбан.

Додао је и да ће његова земља, иако питање проширења ЕУ тренутно није популарно у тој заједници, урадити све да питање проширења постане прихватљиво.

Орбан је истакао и да је Вучић одлучан и амбициозан партнер, али и да је пре неколико година са тадашњим премијером Србије Зораном Ђинђићем потписао више тачака споразума који је могао да буде основа за поверење међу двема земљама, али да је његово спровођење из познатих разлога обустављено.

"Мислим да сам сада стекао партнере за будуће године", рекао је Орбан.

Означивши пругу Београд–Будимпешта као водећи пројекат сарадње, Орбан је потврдио да ће мађарска страна обезбедити све услове за модернизацију железничког саобраћаја на тој релацији, јер, како је приметио, неприхватљиво је да путовање возом од Београда до Будимпеште у 21. веку траје осам сати.

"Зато ћемо учинити све да се то путовање преполови", додао је Орбан.

Најавио је да ће у наредном периоду бити повећан број граничних прелаза између Србије и Мађарске, те да је циљ да се, уместо на 55 километара, прелази отварају на сваких 20 километара.

"То нису стандарди Европе, али биће боље", нагласио је Орбан.

Будимпешта жели да у Србији школује мађарске студенте, али и да се српски студенти образују у њиховој земљи, рекао је Орбан истакавши да би процес нострификације диплома требало брже да се одвија.

Он је поздравио и добру намеру премијера Вучића који, како је навео, признаје тежње мађарске заједнице у Србији да живе као грађани Србије, али и да сачувају сопствени идентитет.

 

"Јужни ток" по стандардима ЕУ и интересима Србије

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да ће са руским председником и премијером разговарати о "Јужном току" и да ће Србија у том пројекту водити рачуна о својим интересима.

"Наше радне групе раде на припреми уговора и покушаћемо, а што раније никада није био случај, да што је могуће више ствари ускладимо са европским правилима", каже Вучић.

Истиче да ће се при томе увек водити рачуна о интересима Србије.

Орбан је рекао да ће његова земља наставити радове на гасоводу "Јужни ток", поручивши да, уколико неко жели да спречи тај пројекат, мора да предложи алтернативу.

Навео је и да је Вучићу предложио да Србија и Мађарска повежу мрежу за дистрибуцију енергије, наводећи да је Мађарска за тај пројекат већ спремна.

"Мађарска ће изградити 'Јужни ток' јер тиме побољшава своју безбедност снабдевања у енергетици и нећемо да дозволимо да дођемо у ситуацију да стање у Мађарској зависи од Украјине", рекао је Орбан.

Истакавши да је Мађарска солидарна са Украјином, али да је одговорна према својим грађанима, Орбан је поновио да они који не желе изградњу "Јужног тока" морају да кажу "на који начин ће се доћи до енергената".

Премијер Вучић путује у дводневну посету Француској, где ће разговарати са премијером те земље Мануелом Валсом.