Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА ЧУВА СВОЈУ ПОЛИТИКУ САМОСТАЛНОГ ОДЛУЧИВАЊА

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да дуго, дуго није видео такву свеукупну атмосферу која је направљена у Европи и свету око доласка шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, организованог напада на малу земљу, као што је наша.

"Не можете да разумете колико је безброј разговора било у којој је тражено од Србије да откаже гостопримство министру спољних послова Русије", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да није изненађен због онемогућавања доласка Лаврова.

"Рекао сам пре неколико дана да очекујем компликације знајући о чему се све ради. Осим што код нас постоји скепса дела јавности, све што изговорим не желе да чују, све окрену па кажу потврдила је Москва. Једно је потврдити, а друго реализовати", додао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да није превелико изненађење, јер је пратио покушај мењања руте, као и све више земаља које су забрањивале прелет авиону руског министра.

"Морате да изразите незадовољство и несагласје са покушајем забране разговора", истакао је председник Вучић.

 

Неки Русији не могу ништа, па се иживљавају на Србији

Хистерија која се видела у претходна 24 сата око најављиване посете шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова Србији, показала је шта неки заправо желе - пошто не могу ништа да учине или кажу Русији, они се иживљавају над Србијом, изјавио је председник Вучић и додао да не говори о Американцима или неким другима, већ о "неким мањима".

Председник Вучић је, коментаришући речи Лаврова да је Србија била спремна да буде домаћин и да такву политику види као храбар потез, рекао да не мисли да је то његова лична храброст, већ рационалан, разуман, умирујући пут у Европи, у којој данас није лако чути глас разума и дијалога.

"Није то питање стицања или губљења политичких поена, биће ствари које се људима допадају, или не, али ми морамо земљу да сачувамо", рекао је председник Вучић.

Указао је на понашање нашег окружења, медија и политичара из окружења, половину европских медија:

"У Србију је у последња 24 сата стигло више западних медија него не знам када, чекајући да направе слику Вучића и Лаврова, не због њега, Русије… већ да могу да оцрне и нападну Србију", навео је председник Вучић.

Упитао је шта је Србија лоше урадила и коме је стала на сенку, да ли је било коме било шта одузела, и да ли то што не жели увек да буде део чопора, изазива нечију главобољу.

"Да ли зато та мала земља не сме да постоји", упитао је председник Вучић.

Како је рекао, хистерија која је виђена у претходна 24 сата, све је показала, али он није желео да учествује у томе.

"Ја ни реч нисам рекао, али то је показало шта желе. Виде да Русији не могу ништа, и ту не мислим на Американце или неке друге, они су тиши и мање гласни, него на неке мање, који мисле да имају право да нас лупају по глави, а који Русији не смеју да кажу ни ураде ништа, па кажу - ајде да се иживљавамо на малој Србији, од Карла Билта до Хрватске", рекао је председник Вучић.

 

Биће значајних промена

Председник Вучић најавио је значајне промене у Влади Србије, али и београдској власти.

Председник Вучић је истакао да од наредне владе очекује да води снажном убрзању у европским процесима, али да доноси независно, самостално одлуке, да се не одриче своје политике на први телефонски позив.

"Знате ли колико политичара знам када их позове трећа секретарица, четвртог секретара неке од амбасада који се одмах уплаше", рекао је председник Вучић.

На питање да ли зна ко ће бити у влади рекао је да разговара са сарадницима о томе.

"Разговарам са сарадницима. Свакако ће бити значајних промена од града, што ће се ускоро видети, до владе Србије", рекао је председник Вучић.

 

Ми смо де факто у ванредном стању

Председник Вучић рекао је да је наша земља, због кризе у свету, де факто увела ванредно стање.

Вучић је рекао да се власти баве сваким даном да грађани не би осетили никакав проблем.

Указао је на проблеме, као што је повећана потрошња, на пример шећера.

"Само у Делезу јуче је продато 89,3 тона шећера. Имамо шећера довољно, али логистика не може да постигне да покрије велику потражњу. Из целог региона долазе код нас да купују", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је указао да су код нас најјефтинији шећер, уље, сада и бензин, па из целог региона долазе да купују у Србији.

Председник Вучић је поручио да грађани морају да разумеју да неће бити једноставно, и да то није наша кривица, али је обећао да ће власти да се боре.

 

Из Хрватске туторско-наредбодавни тонови, а не комшијски и пријатељски

Председник Вучић је изјавио да из Хрватске стижу туторско-наредбодавни тонови, а не комшијски и пријатељски.

Председник Вучић је тако одговорио на питање како кометарише изјаву хрватског премијера који је рекао да Србија мора да пази коју страну бира и да није време за две столице.

"Не кажу - волео бих да наши пријатељи из Србије буду заједно са нама. То би онда био другачији речник", рекао је председник Вучић.

Само нека они тако наставе, нисам фасциниран њиховим претњама и наредбодавним тоном, више бих волео да неко жели да разговара и разуме да су разговори лековити, истакао је председник Вучић.

Каже да је Србија осудила напад Русије на Украјину у складу са међународним правом, али да је Русија традиционални пријатељ Србије.

Председник Вучић је поручио да не може да пристане на то да се избацују из школа и позоришта Достојевски и Чајковски и запитао да ли је то нормално.

"Нећемо да припадамо чопору да осудимо Достојевског, а шта да читате ако не читате Достојевског", нагласио је председник Вучић и додао да је та хистерија далеко отишла.

Нагласио је да је Достојевски један од највећих писаца свих времена у свету и запитао да ли треба да укине културу.

"Хтео сам Лаврова да питам када можемо тај противпожарни хелихоптер да добијемо, да имамо ведро са 5.000 литара воде и да можемо да гасимо пожаре у целом региону", навео је председник Вучић.

Запитао је како то да сада сви хоће њему да откину главу и представљају га као зликовца, а Лавров треба да иде у Анкару, уз питање да ли ће зато Турску избацити из НАТО-а.

"Турска има 32 пута више летова према Русији него Србија", рекао је председник Вучић и запитао како је то дозвољено неким лидерима ЕУ да иду код Путина у посету, а да Србија не може да разговара.

Нису у питању прелети него идеја да Србија не може да разговара, а други могу, истакао је председник Вучић.

 

Никога не молимо, "Отворени Балкан" доноси корист свима

Председник Вучић боравиће у уторак и среду на Самиту на Охриду, у оквиру иницијативе "Отворени Балкан", за коју понавља да је и до сада донела значајну корист за све три државе које у њој учествују, и да је отворена за све, али да никога не жели да моли да јој се прикључи.

Сутрашњој вечери лидера на Охриду присуствоваће и црногорски премијер Дритан Абазовић и председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија, а на питаје да ли то знаћи да та иницијатива постаје примамљива и за друге, каже да то не зна, да је "сит мољакања".

"Абазовић и Тегелтија долазе као посматрачи. Сит сам тог мољакања, имамо "Отворени Балкан", Србија, Северна Македонија и Албанија су ту, ко хоће да се придружи, хоће, а ко неће, не пада ми на памет да молимо", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, три земље већ спроводе у дело све што се тиче радних дозвола, а да је остало да још једна од ове три државе заврши законодавну иницијативу, како би се идеја и спровела у дело.

На Самиту на Охриду биће потписана четири споразума, о признању диплома, о сарадњи у области трговине и туризма и о сарадњи у области културе и пореских управа.

"То су важне области и свакако ће донети корист свима", нагласио је председник Вучић.

Истакао је да је трговинска размена са Албанијом и Северном Македоније у драстичном порасту, што је у интересу свих.

"Имамо повећање од 28 одсто и 31 одсто трговинске размене у претходним месецима, са те две земље. То су велики помаци, важне ствари, а ''Отворени Балкан'' изванредан пројекат, и ми ћемо то да гурамо", рекао је председник Вучић.

Срећан је, каже, због речи које је чуо од Сергеја Лаврова о "Отвореном Балкану", али и што ће се Габријал Ескобар обратити на Самиту, додајући да су САД од почетка подржавале иницијативу “Отворени Балкан” за разлику од Европе.

Једног дана кад будем могао слободно да причам, свашта бих могао да испричам, закључио је председник Вучић.

 

Србија мора да пожури на европском путу

Србија ће да чува своју политику самосталног одлучивања, али Србија мора да донесе закључак који је јасан и недвосмислен и да пожури на свом европском путу, јер је то најбоље за Србију, поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да то не мора да буде најлепше, али да је најбоље за нашу децу и да зато Србија мора да гледа шта ће да уради до децембра, јер је сасвим извесно да у јуну када је реч о ЕУ нећемо ништа напредовати.

Напоменуо је да зато размишља да ли ће и да иде на самит о Западном Балкану крајем јуна, јер у јуну неће добити ништа када су у питању преговори са ЕУ.

"Србија неће добити ништа у јуну, немам сумње, али Србија не сме да одустане него мора да се постара, да нова влада ради да бисмо у децембру добила много тога, као што је то било прошлог децембра и само смо ми добили", рекао је председник Вучић.

 

Шолц би дошао и да је Лавров посетио Београд

Председник Вучић је изјавио да би немачки канцелар Олаф Шолц дошао у Београд и да је шеф руске дипломатије данас посетио Србију, као и да то сада може да каже.

Каже да ће Шолц свакако доћи у Београд са тешким порукама за нас које се многим неће допасти.

"Тих неколико сати са Шолцем (када у петак посети Београд) су од великог значаја за нас. Немачка је за нас највећи трговински партнер и највећи у свему, највећи инвеститор, улаже у фабрике, запошљава 77.000 људи. Хвала канцелару Шолцу, увек сам опрезан и одговоран, али је био коректан толико да су из његовог кабинета они рекли да чак и ако Лавров дође, додуше после неких мојих изјава, да без обзира на то Шолц увек види решење у разговорима и у директном ангажману и да ће свакако доћи", навео је председник Вучић.

Истиче да су то рекли после његове, Вучићеве, прве изјаве кад је рекао да не зна да ли ће Шолц доћи.

Хвала му на томе, нећу то заборавити, Србија то уме да цени, поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да воли искрен разговор и када неко жели да чује нашу аргументацију за КиМ.

"Не може територијални интегритет да важи за Украјину, а не за Србију. Ако не важи онда реците бар да разумете нашу позицију. Чекају нас много важни разговори наредних дана. Имамо "Отворени Балкан", имамо Сијарта, Шолца. Готово исте вечери, готово заједно са Шолцем, само што он иде својим авионом, идемо 10 или 11. на самит у Атину, Солун, самит око Југоисточне Европе, где ће бити Западни Балкан, Бугарска и Грчка и где долазе и Немци", рекао је председник Вучић.

Додаје да није оптимиста за ситауцију у свету.

"Имам веома лош осећај за свеукупне прилике у свету, наше је да се боримо и урадимо све што можемо за своју земљу и живимо колико можемо нормално и хвала народу који то разуме.

 

Само због санкција на руску нафту узето нам 600 милиона долара

Председник Вучић саопштио је да је Србија само због санкција које су уведене на руску нафту на губитку 600 милиона долара.

"Нама је директно из џепа грађана Србије на санкцијама узето 600 милиона долара на годишњем нивоу и то људи треба да знају", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да је ирачка нафта скупља 31 долар по барелу, а да за нас важе санкције јер морамо танкерима да довеземо руску нафту до Омиша у Хрватској, а превоз морем је санкционисан.

Рекао је и да Србија мора да уложи додатни новац за гас, и да у петак пре немачког канцелара Олафа Шолца у Србију долази мађарски министар Петер Сијарто како би се потписао гасни споразум.

"Идемо одмах, најкасније од 1. јула утискивање 500 милиона кубних метара у Мађарску, а обезбедили смо финансирање да нам не утиче на ликвидност, на грађане, да људи могу да буду мирни. Нећу да говорим како, видеће се за који месец", навео је председник Вучић, додајући да је то постигнуто делимично са Мађарима а делимично из буџета.

Председник Вучић је навео да у Банатском двору тренутно имамо 195 милиона кубних метара гаса у нашем делу, а треба да напунимо до 269,5 кубних метара за два месеца, тако да ћемо имати укупно 770 милиона.

Председник Вучић је рекао да по најгорем сценарију, Србија са тим гасом може да издржи више од сто дана, што је де факто цела зима.

Када је угаљ у питању проблем је да ли ће стићи са ремонтом у Тенту у Обреновцу и Костолцу, а ради се на томе да буде све завршено до 1. октобра.

Највећи проблеми су са нафтом, указао је председник Вучић јер се 1. децембра, када почиње зима, завршава грејс период и почиње дејство санкција.

"Радимо све и де факто смо, а не формално увели ванредно стање, сваки дан се тиме бавимо", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је пред нама тешко време јер се не зна шта ће зима да донесе, наводећи да Америка уводи ванредно стање због струје, а да је практично то учинила и Швајцарска.

 

Бројне неистине о Србији, на делу лицемерје око санкција Русији

Председник Вучић оценио је да страни медији пласирају бројне неистине о Србији како би јој наметнули још већи терет, а да је када су у питању санкције према Русији на делу велико лицемерје.

Председник Вучић је то рекао одговарајући на питање о коментарима који су се појавили када је потврђена вест да министар Сергеј Лавров неће доћи, да је ББЦ синоћ детаљно писао о томе да се Србија није придружила санкцијама и да одржава блиске односе са Русијом, док је пре месец и по дана у тексту о проруским протестима у Београду Вучић означен као издајник, јер се Србија усагласила у УН.

"ББЦ је само прескочио да каже да је тај протест био против мене. Суштина је што лажете, што не кажете читаоцима да је то био протест против мене. Хоћете да представите као да сам ја то организовао, само да бисте Србији накачили још већи терет", оценио је председник Вучић.

Председник Вучић је навео и да је америчка агенција АП "мртва хладна" слагала на дан када је разговарао са Владимиром Путином да је Вучић погазио санкције.

"Реците ми које и чије, а хоћете да вам говорим о том лицемерју да неки говоре да више не користе руски гас", упитао је председник Вучић.

Председник Вучић је објаснио да једна земља која се граничи са Русијом прими руски гас, затим га пусти до Немачке, а онда тај исти руски гас врати назад и каже да не узимају руски гас, "јер је он у међувремену променио држављанство".

Навео је да се то исто дешава и у нашем окружењу где кажу да немају руски гас, а пусте преко једне јужне земље да протекне гас, а онда тај исти руски гас врате и за то плате по 200, до 250 000 евра на дневном нивоу.

"Кога ви завитлавате", упитао је председник Вучић и додао да је све ово испричао са праведним људским гневном, додајући и да му се утроба окрене када прочита интервјуе неких страних амбасадора.

Председник Вучић је поручио да и поред тога што звучи контрадикторно Србија мора да пожури на свом европском путу.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1