Вести

Вучић: Србија ће и убудуће бити стуб стабилности на Балкану

Премијер Србије Александар Вучић рекао је, обраћајући се у Генералној скупштини УН, да још увек није пронађено свеобухватно решење за мигрантску кризу. Поручио је да ће Србија и убудуће бити стуб стабилности на Балкану и да ће бити привржена стварању бољег света и сарадње. Ситуација на Косову и Метохији убудуће неће бити узрок нестабилности, а Србија је одлучна да одржи темпо разговора с Албанцима, навео је премијер.

 

На почетку говора, Вучић је истакао да му је част што се обраћа у име Србије и да зна да неће сви бити усхићени његовим говором, али да "с времена на време морамо да саслушамо једни друге".

 

Рекао је да је данас прилика да се нагласе достигнућа светске организације, као и да се потврди приврженост циљевима УН.

 

"Да се ангажујемо да обезбедимо мир, развој људских права. Србија подржава мултилатерализам. То се може постићи ако се сви укључимо у духу сарадње и компромиса", навео је премијер Србије.

 

Како је рекао, политичка воља је први корак у том смеру, али мора уследити више активности и мера, јер то је једини пут напред у свету међузависности.

 

Премијер је истакао значај борбе против сиромаштва, корупције, насиља и екстремизма. Поручио је да борба за бољи свет зависи од поштовања људских права, која се примењују на све.

 

"Желео сам да кажем, пошто долазим из релативно мале земље у срцу Европе, и данас представљам поносни, достојанствени народ, веома сам поносан што сам овде. Што видим све ове људе у великој дворани који желе да саслушају све нас из малих земаља, јер овде се не обраћамо својим заједницама. Овде можемо на прави начин да заступамо своје народе. Чули смо много великих речи од представника великих сила, али оно што нисмо чули: која су права решења за неке веома важне теме и питања?", указао је Вучић.

 

Прво, како је рекао, није речено ништа о свеобухватном решењу мигрантске кризе, са којом се готово читав свет суочава.

 

"Морам да кажем да смо чекали на неки предлог који ће упутити велике силе свима нама. Ми бисмо се сложили и били бисмо спремни да обавимо посао. Чак иако моја земља није чланица ЕУ, били смо спремни да учествујемо у систему квота, али нико у ЕУ није прихватио тај систем и не знамо која је политика када је то у питању. Требало би да делимо исте вредности, али видимо различита решења, без идеје како да се реше проблеми у будућности", рекао је премијер Србије.

 

Додао је да мигрантска криза није завршена, а Србија се и данас суочава са многим тешкоћама и има око 7.000 миграната на својој територији. Ти људи не могу да оду, јер су сви остали затворили границе, рекао је Вучић.

 

"Има ли заједничког решења, има ли нечега што можемо заједно да предузмемо или треба да неке кораке предузмемо сами за себе?", упитао је премијер Србије рекавши да Србија то може, али да ће увек бити спремна да чека заједничко решење и од ЕУ и од УН.

 

Александар Вучић је навео да жели да скрене пажњу и на друга питања.

 

"Били смо суочени са многим тешким питањима у последњих 25 година, а ако анализирате последњих 100 година, мислим да нисмо избегли ниједан рат. Надамо се да ћемо у будућности избегавати ратове и да ћемо имати снаге да превазиђемо све спорове и учинимо нешто боље за свој народ и економски развој", навео је Вучић.

 

Рекао је да је нешто постигнуто на плану економије и да Србија има суфицит у буџету, а да после много кризе има проценат раста од најмање три одсто ове године, док ће наредних година бити и више.

 

"Када се поредимо са неким земљама из Азије и Африке, то није много, али то је више од просечног раста у Европи", указао је премијер.

 

"Док инсистирамо на разним питањима, ми се суочавамо и са могућом нестабилношћу у нашем региону, која може да поништи достигнућа која смо постигли", навео је Вучић и додао да је добио подршку од пријатеља и са Запада и са Истока, али да се ситуација на Западном Балкану није поправила.

 

"Зато сматрам да морамо више напора, времена и воље да уложимо да бисмо превазишли тешкоће из прошлости", рекао је Вучић и истакао да се Србија суочава са неким од најужаснијих увреда које долазе од неких суседа.

 

Навео је да о њима неће ниједну ружну реч да каже, нити ће да им одговара иако су говорили да је Србија "шака јада".

 

"Ми то нећемо рећи ни за једну земљу на свету. Наша је одлука да не одговарамо. Наставићемо тако и убудуће. Нећемо тако нешто радити чак и када нас поново буду вређали", поручио је премијер Србије и нагласио да су региону потребни мир, стабилност, право разумевање и помирење.

 

Рекао је да у последњих 25 година то није остварено и да је у неким земљама Западног Балкана мржња чак и већа.

 

"Ипак, успели смо да сачувамо мир и учинићемо све да тако наставимо и инсистирамо на економском развоју и да сачувамо политичке односе на другачији начин него до сада", рекао је Вучић.

 

Додао је да је Србија захвална земљама и нацијама и чланицама УН које су биле на страни међународног права и нису признале једнострано проглашену независност Косова и Метохије.

 

"А дубоко смо захвални и вама, чланицама УН које сте подржале Повељу УН и рећи ћу вам да смо упорни да задржимо темпо разговора са Албанцима са Косова, јер морамо да живимо заједно, да стварамо заједничку будућност", поручио је Вучић.

 

Подсетио је да се разговори воде под покровитељством ЕУ и да је Србија посвећена томе да их настави и да обеваштава УН о резултатима. Како је указао, ситуација на КиМ неће бити узрок нестабилности у будућности.

 

"Постоје разне опасности са којима се суочавамо. Многе ствари могу да угрозе наш развој. Постоји присуство терористичких ћелија у неким земљама Западног Балкана и учинићемо све да се боримо са тим ужасним злом. Придружили смо се коалицији која се бори против ИД и поносни смо што ћемо бити са страном света која ће чувати мир и стабилност", рекао је Вучић.

 

Додао је да ће Србија учинити све што може да заштити своје интересе, али и да ће се потрудити да саслуша и друге релативно мале земље, јер сви морају да се уједине.

 

"У противном, плашим се да се наши гласови неће чути у будућности. Много вам захваљујем и мислим да треба да будете задовољни што можете да чујете да је Србија стуб стабилности на Западном Балкану, а то ће бити случај и у наредних 10-20 година. Бићемо привржени у стварању бољег света и боље сарадње и саслушаћемо шта имате да кажете и бићемо спремни да радимо заједно", закључио је премијер Србије.

 

извор: РТС