Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА ЋЕ ЧУВАТИ ВОЈНУ НЕУТРАЛНОСТ

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, на почетку разговора у Москви са шефом руске државе Владимиром Путином, да смо, без обзира на напоре Србије да постигне компромис и подржи мир и стабилност, веома далеко од било каквог решења питања Косова и Метохије и нагласио да је наша земља суочена са свакодневним провокацијама.

Вучић је Путину рекао да је за њега увек велика част када има прилику да се сретне са председником Русије, а да данашњи сусрет има велики значаја за Србију.

''Веома сам задовољан развојем наших односа и то је све резултат наших отворених, конструктивних и плодотворних разговора. Одниси Русије и Србије на међународном плану су веома добри и морам да вама лично одам велико признање због чврсте позиције коју заузимате у заштити међународног права и животно важних националних и државних интереса Србије'', истакао је председник Вучић.

Вучић је рекао да је ситуација на Западном Балкану веома сложена и да се Србија као држава суочава са бројним провокацијама, свакодневно. 

''Без обзира на наше напоре да постигнемо компромис и подржимо мир и стабилност, веома смо далеко од било каквог решења питања КиМ'', истакао је он.

Вучић је нагласио да ће Србија као слободна и независна држава чувати војну неутралност, и изразио уверење да је Србија данас једина земља на Западном балкану са таквим опредељењем. Председник Вучић је истакао да Србија остаје привржена принципу војне неутралности.

"Србија ће као независна и слободна држава чувати војну неутралност. Верујем да је Србија данас у региону једина са оваквим опредељењем", рекао је Вучић на почетку састанка са руским председником. Рекао је и да је Србија захвална за подршку Русије српским интересима у ситуацији када се Београд свакодневно суочава са провокацијама.

"Желим да изразим велику захвалност и вама, уважени председниче, за чврст став који имате када је реч о заштити међународног права животно важних националних и државних интереса Србије", рекао је Вучић Путину.

Што се тиче економских веза двеју држава, Вучић је рекао да је задовољан и да мисли да можемо и убудуће да јачамо наше економске односе.

Вучић је захвалио Путину на свему што ради у корист Србије и позвао га да посети Београд у најскорије време, додајући да би то била велика част за нашу земљу и народ. Руском колеги је поклонио књигу ''Моја предивна Србија'' руских аутора, а Путин је изразио задовољство што може поново да разговара са својим српским колегом у Москви.

 

 

 

 

Извор: Танјуг