Вести

ВУЧИЋ: ШПАНИЈА НЕЋЕ ПРИЗНАТИ САМОПРОГЛАШЕНУ НЕЗАВИСНОСТ КОСОВА

У разговору са шпанским краљем Фелипеом VI, али и шпанским премијером Педром Санчезом јасно је да Шпанија неће признати независност Косова и да ће наставити поштовање међународног права и територијалног интегритета Србије, рекао је по завршетку разговора у Мадриду, председник Републике Србије Александар Вучић.

Вучић је, у изјави новинарима, рекао да је договорена набавка два транспортна авиона, пошто нам је остао само Тупољев 70.

"Уговором који смо потписали на 81 милион евра значајно смо ојачали војску. Око 66 милиона евра иде на авионе, а 15 милиона евра за робу и обуку наших пилота. Тиме ћемо добити коначно важан део наше укупне авијације, транспортну авијацију. Тај авион моћиће да превози 79 војника или 50 падобранаца. То је важно за маневре и диверзантско деловање, превоз оружја", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да је разговарао са својим домаћинима и о ширењу сарадње две земље.

Захвалио им се на подршци на европском путу Србије, као и подршци за отварање кластера.

"Шпанија је четврта европска економија, и четврта по броју становника, веома значајна земља за Србију и поред непризнавања Косова", рекао је Вучић.

Вучић је најавио да ће пре краја године, по први пут у историји, Србија моћи да угости или шпанског краља или премијера.

"Са актуелним шпанским краљем смо имали први званични састанак који је неко имао из Србије. Ово је била добра посета за Србију. Имаћемо велики бизнис форум са шпанским привредницима у октобру. Надам се да ћемо имати тада неког од највиших званичника, а свакако ће неко из шпанске владе доћи", рекао је Вучић.

 

Све више шпанских инвестиција, расте трговинска размена

Вучић је изјавио у Мадриду да је све више шпанских привредника заинтересовано за инвестиције у Србију и да ће зато бити организован велики бизнис форум у октобру у Србији.

"Има све више шпанских инвестиција, а расте и трговинска размена, која сада износи 812 милиона евра годишње. Расте извоз Србије у Шпанију, највише због Зиђина који учествује са 36 до 38 одсто, пошто Шпанци морају да увозе бакар за аутомобилску индустрију", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да ли је разговарао са шпанским званичницима о економској сарадњи и инвестицијама.

Такође, рекао је да расте наш извоз у Шпанију, као и да Србија већ има покривеност извоза увозом 76 одсто.

"Постоји велика заинтересованост шпанских привредника за Србију и то је разлог за организовање бизнис форума у октобру", додао је Вучић.

 

Одговор Србије око Украјине за 48 сати, биће принципијелан

Вучић је изјавио да ће Србија са одговором на кризу у вези са Украјином изаћи у наредних 48 сати и да ће став наше земље бити принципијелан као и до сада, заснован на поштовању међународног права.

"Ноћас сам разговарао са премијерком, која је у техничком мандату, али да не бисмо тражили изговоре у техници и проблемима са којима се суочавамо тренутно, изаћи ћемо са комплетним одговором на ту кризу у наредних 48 сати", рекао је Вучић,

коментаришући позив из Европске уније да од Србије очекује да се усклади са санкцијама Русији.

Вучић је рекао да ће у Београду, по повратку из посете Шпанији, имати састанак са амбасадорима земаља Квинте и шефом Делегације Европске уније, а да ће најкасније у року од 24 сата након тога изаћи са одговором.

"Наши ставови су у потпуности засновани на поштовању међународног јавног права, принципијелан и неће се разликовати у односу на оно што смо мислили и говорили 2000. године или 2016", рекао је Вучић.

 

Указао сам на лицемерје у свету по питању Украјине и Косова и Метохије

Вучић је изјавио да је у Мадриду током разговора са шпанским званичницима указао на бројне нелогичности и лицемерја које постоји у међународној политици када је реч о украјинским областима, са једне стране, и Косова и Метохије са друге.

Вучић је тако одговорио на питање новинарима да ли су разговарали о Украјини и да ли је током разговора у Шпанији пренео став о тим двоструким аршинима.

"Наравно да смо разговарали о Украјини и поновио сам наше јасне ставове о поштовању међународног јавног права и граница међународно признатих земаља у складу са политиком коју Србија има и указао на бројне нелогичности и лицемерја које постоји у међународној политици, али то није нека велика новост", рекао је Вучић.

Додао је да се добро сећа позиције Србије 1999. године када они којима су данас пуна уста поштовања међународног права и међуанродно признатих граница нису тако размишљали када је реч о нашој земљи.

На питање да ли сматра да је апсурдно то што је Приштина на страни Украјине и то што је влада у Приштини обојена украјинском заставом Вучић је рекао:

"Када је реч о Албанцима, ту никада никаквих принципа, није било и нити ће их бити".

Додао је да зато ту нема шта ни да коментарише.

 

Важно да сачувамо позицију Србије, мир и стабилност

Вучић је оценио важним посете Монаку и Шпанији и поручио да је за Србију важно да сачува своју позицију, мир и стабилност, као и да је најважнија порука да нам, како је рекао, не пада на памет да будемо део неких ширих ратова.

"Једино што нас интересује је да сачувамо мир и посебно економску стабилност", рекао је Вучић новинарима након сусрета са највишим шпанским званичницима - краљем Фелипеом и премијером Санчезом.

А што се тиче напада које трпи од политичких противника, Вучић је рекао да је навикао на ударце испод појаса.

"Добро је да ја то могу да трпим и да ће то исто моћи и неки други председник, само да наша најбоља Србија не мора да трпи", рекао је Вучић.

 

Са Бербок ћу као и са свима бити искрен и штитити интерсе Србије

Вучић је изјавио у Мадриду да је немачка министарка спољних послова Аналена Бербок најавила посету Србији и да ће у сусрету са њим, као и са званичницима земаља из целог света, бити искрен и штитит интересе Србије.

На питање новинара шта мисли о најави доласка шефице немачке дипломатије идућег месеца и да ли ће разговор бити отворен, с обзиром на њене недавне изјаве о Србији, Вучић је рекао:

Немачка министарка спољних послова се најавила да долази. То је важна земља и наш најважнији и највећи партнер у Европи и они су увек добродошли. Немојте да сметнете с ума да не постоји нико у свету од најважнијих званичника у свету које нисам срео и пред којим нисам био искрен и отворен увек штитећи интересе Србје - тако ћу чинити и на том састанку.

Рекао је да на питање да ли је срећан због свих изјава немачких званичника, као и изјава Виоле Фон Крамен и неких других - није ни најмање.

Да ли сам срећан због њихових изјава да су они чували Албанце на Косову да се не би догодио геноцид - наравно да нисам, истакао је Вучић.

Додао је да није срећан због тога, не због тога што ће он бити нападнут  већ Србија, као и да они не говоре о њему лично већ о ономе што је политика Србије и што се њима не допада.

 

Позиција Србије није лака, али одлучујемо о својим интересима

Вучић је рекао да Србија признаје територијални интегритет Украјине у складу са међународним правним нормама и од тога није одустајала ни "после Крима"ни било када касније и додао да му се чини да неки људи желе да Србија поклекне и да одустане од свега што је градила.

"Политику градите за тешка времена, а не да излазите у сусрет свима. Ми одлучујемо о својој судбини и позицији која није лака, али је једина могућа за нашу земљу", поручио је Вучић и додао да у том смислу Србији нема ко шта да приговори.

Вучић је одговарајући на питање поводом писања хрватских медија да је добио снажан ударац од Европске уније и Сједињених Америчких Држава поводом Украјине, а које су пренели и поједини медији у Србији под контролом Драгана Ђиласа, рекао да је ушао у ринг да би чувао мир и виталне интересе своје земље.

"Увек сам се питао како је могуће да неки људи мисле да се неко у међународној заједници мени обраћа лично. Не раде они то због мене, него због Србије. Некоме се не допада став Србије да буде независна земља и да мисли својом главом, да штити своје интересе", истакао је Вучић.

Вучић је додао и да никада није разумео људе који уживају у нападима на сопствену земљу да би сели у његову или неку другу фотељу.

"То говори о томе да ти људи немају ни политику ни морала, а што се тиче тешких удараца примам их сваки дан", напоменуо је Вучић додајући да се то дешава ако у политици предстаљате малу, суверену земљу која није много снажна, а коју су тукли сваки пут када је некоме то пало на памет.

"Тукли су нашу земљу чиме су стигли и у Балканским и Првом и Другом светском рату, и деведесетих, у агресији јединој на тлу Европе против једног слободарског народа и то без одлуке Савета безбедности Уједињених нација", истакао је Вучић и упитао зашто не би научио на политичке ударце.

Вучић је додао да би му било најлакше да постане велика зведа и да подржи све што кажу у свету.

"То би било у мом интересу, али да ли је то у интересу Србије. Ја се руководим интересима Србије, неко мора и о томе да размишља", поручио је Вучић.

Поручио је да то значи да неко мора да размишља о томе по којој цени ћемо да набављамо енергенте и како да се понашамо и "да ли ћемо да се правимо да не примећујемо дупле стандарде оних који нам данас држе придике".

 

Вучић о бесплатним вртићима, брзим пругама и ладама

Вучић је изјавио да са представницима владе ради на проналажењу реалних извора новца за доношење одлуке о бесплатним вртићима и јаслицама.

Верује, рекао је, да ће у овој намери успети јер је реч о тој важној одлуци.

Вучић је рекао да ће у том случају у обданишта ићи 30 до 45 одсто деце која ће бити социјализована и касније неће бежати из школе.

С друге стране, додао је, родитељи ће бити ослобођени да имају више деце.

Напоменуо је да када о томе не мисли на Општину Нови Београд и друге богатије београдске општине попут Врачара и Старог града, где живе људи који ни не намеравају да имају више деце без обзира да ли ће обданишта бити бесплатна.

Не искључује могућност, међутим, да ће и у тим општинама бити направљени помаци.

"Намера нам је да се помогнемо мајкама у њиховим професионалним активностима да би могле да остваре своје каријерне снове и верујем да ћемо успети да пронађемо решење", рекао је Вучић одговарајући на питање, да коментарише нападе политичких противника који кажу да ће све грађане Србије та "његова идеја" скупо коштати.

"Нападају зато што немају шта друго да раде, осим да говоре да смо починили геноцид...Докон поп и јариће крсти...", рекоа је Вучић.

Говорећи о изградњи брзе пруге, што такође критикује опозиција, Вучић подсећа да је потписан уговор о градњи брзе пруге и према Нишу, која ће пролазити и кроз Сићевачку и Грделичку клисуру.

Будући да, како је рекао, његови политички противници који су били на власти пре њега на том плану ништа нису урадили, он их је позвао да се провозају за сада до Новог Сада, пругом којом смо до сада ишли 26 км на сат.

"Надам се да ће бар нешто да науче да направе елементарне разлике између нас и њих", рекао је Вучић.

Одговорио је и на коментар да Срби више не возе "ладе", већ "BMW-е" и "мерцедесе", приметивши да је добро што је актуелна власт од политичких противника добио потврду да смо напредовали.

Према ономе што они говоре о Србији, Вучић је рекао да би помислио да немамо ни коњске запреге, а изгледа да смо превазишли и "ладу".

Додао је и да је ово поређење заправо, како је рекао, њихово лицемерје.

 

 

Извор: Танјуг