Вести

ВУЧИЋ: СА СРБИЈОМ ДАНАС ИМА СМИСЛА РАЗГОВАРАТИ

Председник Србије Александар Вучић захвалио је вечерас председнику Руске Федерације Владимиру Путину на његовој повећаној пажњи за оно што што се збива у Србији и око ње, те додао да је за ту пажњу заслужно и то што са Србијом данас има смисла разговарати, јер нисмо само пуки извршиоци нечијих замисли.

Председник Вучић разговараће сутра у Москви са Путином, што ће бити њихов трећи сусрет у годину дана, а каже да за то није заслужан он сам, већ компликоване прилике у региону из ког долази. Други разлог за учестале сусрете са Путином је, каже Вучић, повећана пажња руског председника за оно што се збива у Србији, око Србије и у везу са Србијом, на чему му је захвалан.

"То показује да му је стало до Србије и очувања њених виталних интереса, на томе сам му захвалан", рекао је преседник. Додао је да има и наше мале заслуге, јер са Србијом, истиче, данас има смисла разговарати.

 

Отворићемо школу српског језика у Москви

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће у Москви бити отворена школа српског језика како би деца српских држављана који живе у руској престоници могла да говоре на матерњем језику.

''Разговарао сам са нашим студентима и привредницима који живе у Москви да финансирамо отварање мале школе српског језика да би наша деца која живе овде могла да говоре српски језик'', рекао је Вучић након разговора са студентима и привредницима у једном српском ресторану у Москви.

Вучић је подсетио на речи Стојана Новаковића који је, како каже, у време највећих демонстрација у Београду због анексије Босне и Херцеговине од стране Аустроугарске говорио: ''Јачајмо Србију негујући српску културу и српски језик''.

Говорећи о иницијативи да се у Москви отвори школа српског језика, Вучић је навео да је сличан пројекат Владе Србије већ покренут у швајцарској кроз акцију ''Негујмо српски језик'', те је у том контексту похвалио активности амбасадорке Србије у Берну Снежане Јанковић.

''Хоћемо да урадимо све што можемо да сачувамо наш језик, писмо и културу'', поручио је Вучић.

 

Са Путином и о запошљавању српских радника у Русији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће у разговору са председником Русије Владимиром Путином сутра покренути и тему запошљавања већег броја српских радника у Русији.

''Мислим да сутра са председником Путином можемо да покренемо разговор о томе како да омогућимо постојање српских радника у Русији'', рекао је Вучић након сусрета са српским привредницима у једном ресторану у Москви. Како је навео, наше грађевинске фирме, попут Путева Ужице, запошљавају свега седам до осам одсто Срба, запошљавају раднике из других земаља централне Азије ''јер ми не можемо да добијемо папире''.

''Ако добијемо папире за једну локацију, не можемо за другу. О томе пет година разговарамо са Русима, а они су говорили да то не може због Светске трговинске организације. Покушаћу да са председником Путином поново покренем ту тему'', рекао је Вучић.

 

О војсци да не причају они који су је уништавали

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да о војсци никако не би требало да говоре они који су је уништавали, а да наредбе војсци издаје у складу са Уставом и законима и у складу са интересима грађана Србије.

Вучић је на питање новинара да прокоментарише изјаву потпредседника Народне странке Здравка Поноша који је критиковао подизање борбене готовости Војске као и да је за то потребно само "да Вучић подигне обрву" навео:

"Само немој он да говори ништа. Немој да говоре они који су војску уништавали. Требало би да зна Устав Србије. Он је научио да када подигну обрву неки у западним амбасадама, испуњава све налоге. Овде није питање обрва већ питање наредби, а ја сам издао наредбу у складу са Уставом Србије и законима Републике Србије".

Како је рекао, некада западни амбасадори ни "обрву нису морали да подигну", а Понош је ишао у уништавање српског оруђа и оружја.

Вучић је упитао, а где су то Понош и други заштитили српски народ или донели неко ново оруђе и оружје и додао су га само уништавали.

"Мени не наређује нико. Доносим одлуке у складу са Уставом и не само у складу са њим - доносим их у складу са интересима српског народа и грађана Србије. Моје су одлуке увек одмерене, умерене, озбиљне и одговорне", рекао је Вучић.

Како је нагласио, никакве ратове нисмо водили, нити сукобе имали, али нам нико није ни протеривао народ од када је премијер и председник Србије и то у тешким и готово немогућим условима.

"А наша војска данас и наша војска јуче то нису исте војске", рекао је председник Србије и рекао да само треба погледати ваздухопловство сада и какво је некад било.

 

Вучић о референдуму у Македонији

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас, да би га, у случају када би у Србији био одржан неки референдум на који би изашло 35 одсто грађана, више интересовало какви би били потези и шта би говорили неки људи из ЕУ и НАТО и истакао да се не може играти са вољом народа. Вучић је рекао и да није могао да верује синоћ када је видео поједине реакције на референдум у Македонији и да се питао да ли је то озбиљно.

Председник је навео да је његово мишљење да је то била добра прилика за народ у Грчкој и Македонији да постигну споразум, да би то било добро и за једне и за друге.

‘’То је моје мишљење, можда грешим. Али, народ у Македонији је рекао другачије, да није за то. Морате да поштујете народ, не можете да се играте са вољом народа и кажете јасно је да је народ за. Чекајте, што сте онда ишли на референдум’’, приметио је Вучић.

Истичући да не жели да се меша у унутрашње односе у Македонији, наводећи да говори о западу и упитао:

‘’Што сте рекли да је тај референдум од историјског значаја, кад сте сат времена после њега рекли 'пуј пике не важи'?’’.

Како је навео , то значи да ако вам се резултат не свиђа, онда референдум није важан.

‘’Или је довољно... Сад ја разумем што је (Саша) Јанковић са 16 одсто тражио да буде премијер... Могао је и председник да буде са 16 одсто. Ја имам само 40 одсто више, 55 одсто гласова, а он 16. што не би био премијер или председник?’’, приметио је Вучић.

Када је реч о Македонији, додао је да је 35 мање од 50, ‘’али нема везе, ако не може тако онда ћемо кроз Скупштину’’.

‘’Ако не може ни то, наћи ћемо нешто треће, јер тако мора да буде, кога брига за народ...’’

Председник је поручио да је он против политике ‘’кога брига за народ’’.

"Нека иде против моје воље, али воља народа мора да се поштује, јер је ‘’воx попули, воx деи’’, и не постоји ништа важније од поштовања воље народа. То је на крају једино важно. Па нека грађани сносе последице и добрих и лоших одлука’’, додао је.

Истакао је и да је хајка која се водила против њега и Србије због нуђења озбиљног и одговорног решења по питању КиМ, била лоша за Србију, непримерена и ‘’одвратно пакована’’ и од стране оних који су у потпуности за независно Косово, и од лажних националиста који су направили то независно Косово.

‘’Али, сам добро разумео да сам прилично усамљен, да уз мене није нико ни Европа, свет, нити било ко други, што ме је много мање занимало, али да нису ни људи у Србији’’, навео је Вучић.

Схватио је, каже, да је усамљен, а да је на њему као председнику да доноси важне одлуке по многим важним питањима, па макар био и усамљен, али да по питањима од кључног националног интереса, није његово да буде усамљен, већ да чује шта је то што народ мисли.

‘’Ја сам незадовољан када добијемо 50 одсто гласова, тако да сте погрешног човека питали шта би радио да изађе 15, 20 или 30 одсто људи на неке изборе или референдум’’, закључио је председник.

 

 

 

Извор: Танјуг