Вести

ВУЧИЋ: СА ПОНОСОМ ЋЕМО ДА НОСИМО СРПСКО ИМЕ

Срби су пружили огромну помоћ савезничким пилотима у операцији "Халијард", подизали устанке током Другог светског рата, а Србија платила цену у борби против фашизма, и зато никада нећемо прихватити ревизионизам историје, ни промену прошлости у којем би напаћени српски народ био проглашаван за агресора на овим просторима, поручио је председник Александар Вучић.

Вучић је у обраћању на обележавању 75. годишњице операције "Халијард" истакао да је пре 75 година, било забрањено учити о тој акцији, као што је било забрањено градити ауто-путеве кроз централну и западну Србију, што данас више није случај.

Вучић је рекао да нисмо могли да учимо и то да су америчке трупе које су ишле у жестоки напад на немачке снаге у Румунији, где су биле највеће рафинерије, одакле су снабдевали немачке трупе и на Источном и на Централноевропском фронту, жестоком силом и огромним ваздухопловним снагама ишли да сруше нацистичке снаге.

Немци су се страховито снажно борили и нанели губитке савезницима, па су многи од њих морали да искачу из авиона, оштећеним авионима слетали овде на Галово поље.

"Многима је Србија била спас, народ у Прањанима и овог краја био је не само спас за њих и њихове породице, већ и за једну важну операцију 1944. године", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је поносан на чињеницу да су Срби од почетка сукоба са нацистичком армадом били антифашистички оријентисани, исказано не само кроз филозофске расправе, већ кроз жесток отпор партизанских јединица, али и примере, попут операције "Халијард", када се војска у отаџбини 1944. жестоко супротставила фашистичком непријатељу и помогла савезничким борцима.

Срби су, подвукао је, подизали партизанске устанке у Хрватској, БиХ, Србији, и то је доказ колику је Србија платила цену у борби против фашизма.

Само четири народа су у Другом светском рату пропорционално броју становника платила цену више од Срба, нагласио је председник.

"Зато никада нећемо прихватити ревизионизам историје, никада нећемо дозволити промену прошлости у којем би тако тешко страдали и напаћени српски народ био проглашаван за фашистичке слуге и за некога ко је био агресор на овим просторима", поручио је Вучић.

Са поносом ћемо да носимо српско име, додао је.

Српски народ је можда и други по броју цивила, који су страдали, пропорционално броју становника, а страдали су јер су били Срби, нагласио је Вучић.

Председник Србије је изразио захвалност америчким пријатељима што су чували од заборава "Халијард", операцију која треба да буде запамћена као место херојства и важности у пријатељству српског и америчког народа.

 

Зашто сте жртвовали најлојалнијег савезника?

Вучић је запитао Сједињене Државе зашто су жртвовали најлојалнијег савезника кроз историју, Србију, а ми ћемо морати да размислимо како смо, после величанственог савезништва у Првом и Другом светском рату, успели од Американаца, великих пријатеља, да направимо непријатеља.

Вучић је у Прањанима, на обележавању 75. годишњице операције спасавања 500 савезничких пилота, највише америчких, истакао да Србија жели пријатељске односе са САД, и да обе стране треба да размотре грешке које су довеле до тога да смо од великих пријатеља постали непријатељи.

"На другачији начин ћу да поставим једначину, коју је поставио Скот у свом говору да смо имали лоше односе за време Слободана Милошевића. Није ни лако ни Србима у РС, када су у питању односи са Америком у последњих 25 година, ни Србима Крајишницима, ни Србима са КиМ, нити у Србији. Морамо да се запитамо зашто је то тако. Замислите после оваквог величанственог савезништва у Првом и Другом светском рату шта смо све урадили и како смо успели да урадимо да од Американаца, великих пријатеља, направимо непријатеља. Јесмо ли погрешили или дозволимо себи да увек будемо безгрешни", запитао је председник Србије.

А САД је позвао да се запитају, макар да разговарају између себе, јер су велика сила, "да ли су и они, због својих глобалних сукоба са неким другим великим силама, жртвовали једног од највећих и најлојалнијих савезника и стали у страну свих других на простору бивше Југославије, из не баш јасних разлога".

"Ја отворено говорим о нашим и њиховим грешкама. Тек када јавно будемо говорили о томе и сумирамо све, моћи ћемо да успоставимо искрено пријатељство", уверен је Вучић.

Вучић је указао да амбасадор САД у Србији Кајл Скот за непуне две недеље напушта Србију, и да му је захвалан на ономе што је чинио на поправљању односа две земље, што је био отворен за разговоре, који нису, неретко, били лаки, јер им се нису увек интереси поклапали, пре свега око Косова и Метохије.

Амбасадору Скоту је рекао да из публике није чуо ниједан звиждук, само једног човека који је рекао, и то не претећи, већ желећи да каже да му је жао што су САД погрешиле око Косова.

"То говори колико српски народ воли и чека боље односе са САД. Нема Србина овде који на овакве речи не аплаудира. Молим вас, а знам да нећете због мале Србије да мењате спољну политику, да пренесете вашој влади, која по први пут после много година жели да нас чује, не кажем да се слажу, али желе да нас саслушају по питањима која су најтежа за нас и око којих се никада нећемо договорити, да нећу да будем председник земље која има Америку за непријатеља. Србији је било доста крви, пропадања, хоће посао, путеве и ауто-путеве, да живи боље и зато вас молим да тај наш вапај разумете", рекао је Вучић.

Присутне је замолио за аплауз, како је рекао, за српску легенду, Србина Крајишника из Славоније и Лике Давида Вујића, једног од седморице величанствених који су обезбедили да Американци кроче својом ногом на месец.

"То је легенда Америке, али и српска легенда која се никада није одрекла својих корена, која долази у срце Србије да би био са својим народом. Нема ког Србина у својој кући није примио, коме нису добродошлицу указали, и то српско гостопримство показао и Американцима. Оно што је радио је радио са још шесторицом Срба, Срба са свих простора бивше Југославије. Били су америчка памет да би се попели на месец. Молимо да део тог малог дуга који смо пружили САД само кроз мало више разумевања вратите", нагласио је Вучић.

Вучић је нагласио да ће Србија у сваком знаку и потезу САД тражити симболе пријатељства и рекао да верује у пријатество Србије и Америке.

 

Протест у Ректорату израз немоћи

Вучић je поручио онима који су протестовали испред Ректората да неће бити интервенције коју прижељкују са идејом да покажу да је наводно угрожена аутономија Универзитета.

"То у ректорату је био израз немоћи, жеље да се изазове интервенција полицијe и каже да је угрожена аутономија Универзитета. Неће бити интервенције", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да они који протестују не поштују свој универзитет, јер, поред осталог, у њега улазе у кратким панталонама, те да међу њима има људи који евидентно нису студенти.

"Што си ти представник студената са 31 годином? Замислите да моја ћерка са 17 година иде у јаслице да штрајкује. Требало је да завршиш факултет пре седам година, посебно што није било војне обавезе. Сада идеш у ректорат у кратким панталонама", критиковао је Вучић.

Вучић је пренео да се сећа када је Небојша Човић избацио Џеја из градске скупштине због доласка у кратким панталонама.

"Овде у Прањанима не можете да видите момке на терену у кратким панталонама. Сви су обукли фармерке или панталоне, иако су знали да ће бити пријатније у кратким панталнама. То је знак поштовања", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је међу онима који протестују "још један примерак из Крушевца" који има година као и он, а још је студент.

"Нека раде шта хоће. Само нека Ректорат функционише", закључио је Вучић.

 

"Гипсирали" су извршитеље које су сами бирали 2012

Вучић је истакао, поводом протеста испред Коморе јавних извршитеља, да су присталице бивше власти "гипсирали" све оне које су сами бирали и који су заклетву полагали пред министарком правде бивше власти.

"Они су 31. маја 2012. бирали те извршитеље, који су полагали заклетву пред бившом министарком правде Снежаном Маловић. Никога ми нисмо постављали. Они су их постављали и увели тај систем. Њихове породице узимају велике плате и паре одатле", рекао је Вучић.

Сада им је крива актуелна власт, ваљда зато што поштује правни поредак, изјавио је Вучић.

Вучић је поновио да су постављањем гипса на капије Коморе гипсирали све оне које су они сами бирали.

 

Декларација СДА важнија него што је представљају

Вучић је рекао да не жели да даје изјаве на пречац у вези са Декларацијом Странке демократске акције БиХ, која жели да врати “Републику БиХ”, са административним центром у Сарајеву.

Вучић је истакао да се плаши да је овај документ СДА много важнији него што неко жели да га представи.

"На озбиљан начин ћемо се односити према том документу. Ми смо земља гарант Дејтонског мировног споразума, нама су мир и стабилност најважнији", рекао је Вучић.

"Желим прво да прочитам документ већинског политичког представника народа БиХ. Србија поштује Дејтонски мировни споразум и договор три народа - бошњачког, српског и хрватског”, рекао је Вучић у Прањанима, након обележавања 75. годишњице операције Халијард.

Вучић је истакао да свако друго решење не би ваљало.

“Не желим да дајем изјаве на пречац, ми се никада нисмо мешали у њихове односе, ни када је реч о НАТО, ни у Северној Македонији, ни у Црној Гори. То је избор тих земаља, ми о томе имамо наш став”, рекао је председник.

 

Тражићемо заједнички именитељ и са САД и са Албанцима

Вучић је рекао да ће се, без обзира на одлазак Џона Болтона са функције, наставити разговори са америчком администрацијом како би се нашао неки заједнички именитељ и са њима и са Албанцима и обезбедио трајни мир.

На питање како коментарише то што је Џон Болтон морао да напусти своју функцију, а ради се о човеку који је заговарао, колико-толико, разговоре о разграничењу и подели Косова, Вучић наводи да са њим није имао прилике да се састане, већ да су разговарали телефоном.

"Нама Србима се допадао његов став о Косову и зато не разумем толику срећу и сладостраст код неких који су одушевљени тиме што он више није саветник за националну безбедност", рекао је Вучић.

Како је навео, састао се са америчким државним секретаром Мајком Помпеом и Метјуом Палмером, представником Стејт департмента за Западни Балкан.

"Они су директни представници америчког председника Трампа и Стејт департмента. Наставићемо те разговоре, реч је о одговорним и озбиљним људима са којима није лако разговарати, ни преговарати. Али, што би наш посао био лак, да је лак онда би се људи утркивали сваки дан а овако се тркају сваких пет година", рекао је Вучић.

Тражићемо неки заједнички именитељ и са Албанцима и са Американцима како бисмо обезбедили трајни мир уколико буде могуће, закључио је Вучић.

 

Помоћи ћемо обнову кафане где су разговарали Тито и Дража

Вучић се договорио данас у Прањанима са Светозаром Брајићем, власником кафане "Бајић", у којој су 1941. године Јосип Броз Тито и Драгољуб Михаиловић разговарали у четири ока, да ће му помоћи око обнове тог објекта, а да кафана не мења власника.

Председник је саслушао Светозара Брајића о проблемима са којима се суочава и обећао му помоћ државе.

Брајић је рекао да је сам радио на санацији објекта, али да му се обрушио кров и да због лоше финансијске ситуације не може да настави сам са санацијом објекта.

"Помоћи ћемо Вам да реновирате кафану, а да се не мења власништво", рекао је председник Вучић и у знак договора руковао се са Брајићем.

Крајем октобра 1941. године Јосип Броз Тито и Драгољуб Михаиловић, иза затворених врата тадашње кафане у селу Брајићи, чији је власник био Светозаров отац, недалеко од Равне горе, склопили су споразум о заједничкој борби против окупатора.

 

Вучић с потомцима Срба који су чували америчке пилоте

Вучић је накратко разговарао и са потомцима српских сељака који су чували и бринули о пилотима, у највећем броју Американцима.

Председник је разговарао са Мирославом Никитовићем из села Миоковци, у чијој кући су се тада крила четири америчка пилота. Никитовић је тада имао 13 година.

Из Прањана је крајем Другог светског рата спасено више од 500 савезничких пилота, претежно Американаца, али је међу њима било и Британаца, Канађана и других.

Савезничка авијација је, преко територије тадашње Југославије, летела ка Румунији где је гађала Вермахове рафинерије нафте, али је у тој операцији велики број њих погинуо, а многи су били принуђени да искоче из својих авиона управо изнад југословенске територије.

Њих су спасили или партизани или војници краљеве војске и обични људи из Прањана и околине.

Како је на свечаности рекао амерички амбасадор Кајл Скот, када је прича о 512 "заборављених" авијатичара које су Срби штитили, лечили и хранили преузимајући на себе велики ризик, стигла до Запада организована је операција њиховог спасавања названа "Халијард".

Вучић је у Прањанима добио на поклон књигу "Заборављених 500", од њеног аутора, Грегорија Фримана, који је присуствовао обележавању операције Халијард.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк