Вести

ВУЧИЋ: РАДИМ ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ, ДА НАША ДЕЦА ИМАЈУ БУДУЋНОСТ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Србија ефикасно функционисала у борби против епидемије корона вируса, да је испуњен циљ, те да верује да су грађани, када све сагледају, задовољни својом државом.

Сад је економија највећи изазов пред којим се налазимо, оценио је Вучић, те указао да се штете због последица епидемије мере милијардама евра и да ће бити потребно годину дана да се врате ствари на стање пре епидемије.

Оно што треба да радимо свакако није оно што се догодило 2008.године, када је требало одговорити и санирати последице светске економске кризе, јер је тада много људи остало без посла, већ оно што смо радили и како смо се понашали, уз огроман рад и труд, 2014.године, рекао је председник Вучић.

Вучић је рекао да се Србија "отворила" у правом тренутку и да би се каснило да се економија покренула само седам дана касније.

Упитан да ли су лекари из кризног штаба били за то да Србија још неко време остане "затворена", Вучић је рекао да је то њихов посао, али да им је, такође, јасно да економија мора да се покрене и да држава мора да живи.

Вучић је указао да током ванредног стања није било несташице ниједне робе, да можда три дана маске нису могле да се купе у свим апотекама у сваком тренутку, али да је то убрзо решено, да је Србија почела да производи квасац, алкохол, хипохлорит...

"Брзо смо се снашли, показали смо ефикасност и оперативност и мислим да су грађани задовољни својом државом. Да ли смо могли боље, сигурно да јесмо... Увек извлачите оно чиме нисте задовољни и оно што бисте могли да промените. Има ствари које бисмо променили, али, да ли смо функционисали ефикасно, да ли смо добро функционисали и да ли смо испунили циљ - мислим да јесмо", рекао је Вучић.

Чуо сам увреде, вику, али, никако да чујем програм

Чуо сам увреде, вику, али никако да чујем неки програм, рекао је Вучић коментаришући протест дела опозиције испред Председништва, због којег је закаснио у емисију, јер мисли да је у реду да буде са својим сарадницима, а хтео је да чује и шта су поруке.

Вучић је навео да нема проблем са демонстрацијама и протестима, јер кроз њих некада пронађе шта је то што људи виде да није добро урађено и шта треба да се поправи.

"Али, некад не разумете смисао свега. Чуо сам много тешких увреда, вику, дреку, али неки програм нисам", рекао је Вучић поводом вечерашњег протеста.

Председник је истакао да је једино што га је забринуло то што су окупљени показали непоштовање наших лекара.

Неки људи су позвали на велико протестно окупљање против њега као председника, због мера које су увођене због епидемије Ковида 19, као да надлежни нису штитили здравље.

"Као да нисмо штитили здравље, већ нисам разумео тачно шта…очекивали су да ће то да буде неки велики протест", приметио је Вучић, на опаску водитеља, Миломира Марића, да је било нешто више од 50 људи, колико је иначе дозвољено уредбом Владе у оквиру мера против ширења вируса, које су још на снази.

"У демократији и политици имаћете увек велики број оних који ће да се супротставе ономе ко влада, али није добро, озбиљно и одговорно ако кршите молбе и препоруке лекара" рекао је Вучић и подсетио да још увек постоје ванредне мере, које морају да се поштују.

Поводом нових претњи смрћу, које су му упућене преко друштвене мреже, рекао је да не мисли да је било која увреда изречена вечерас, или сваког дана, вредна било чијих суза.

Није, сматра проблем у томе ко је написао најновије претње, јер је јасно да са оним који их је упутио нешто није у реду, већ када се виде коментари, они који не кажу да је ужасно то што је рекао, већ му кажу "скини то", "супер је што мислиш то, али немој тако отворено да кажеш".

Истакао је да је све то део политичког живота у Србији.

"Мој посао као председника државе је да радим за грађане Србије. Најмање је да плачем над сопственом судбином. Мој посао је да бринем да наша деца имају будућност, шта да једу, да имају посао, да млади имају будућност у земљи. Успели смо већ да 99,99 одсто заштитимо и сачувамо наше родитеље", рекао је Вучић.

На посао се данас вратило додатних 9.065 радника

Вучић је изјавио да се на посао вратило додатних 9.065 радника, као и да ће до понедељка бити отворене све фабрике у Србији.

"Срећан сам што се данас на посао вратило додатних 9.065 радника, према списку који добијамо сваки дан од Привредне коморе Србије", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је пред нама највећи задатак да подигнемо економију, као и да то неће бити лако.

"Око 80 одсто радника се вратило у фабрике, а осталих 20 одсто очекујемо да се врати сутра и у понедељак. За нас је та прича о отварању у потпуности од понедељка завршена", навео је Вучић.

Истиче да је важно да се отвори европска и посебно немачка економија, јер наше фабрике у аутомобилској индустрији раде компоненте за њихове произвођаче.

"Од пресудног значаја је да наставимо жестоко да радимо, да доводимо инвеститоре, јер ће многи тражити смањење трошкова у будућности пошто неће моћи да издрже после оваквог пада", поручио је Вучић.

Упитан да ли је почео Фијат да ради, Вучић је рекао да је то нешто компликованија прича.

"Важно је и да Фон дер Лајен учини оно што смо јуче говорили да за наш челик, и хладно и топло ваљани и бели лим, пошто ми чинимо један одсто европске производње, док Македонија и БиХ заједно чине 0,6 одсто".

Вучић додаје да у подизању економије не треба да поступимо као 2008. и 2009.године, пошто смо тада изгубили 400.000 радника у приватном сектору, јер се тадашња власт понашала неодговорно и без довољно знања и са недовољно снажном политичком вољом.

"Морамо да узмемо искуство из 2014.године", додао је Вучић.

Неко покушао да искористи исказивање поштовања лекарима

Вучић је рекао да је једина ствар која га је погодила било то што је исказивање поштовања према медицинском особљу у овој тешкој борби против корона вируса неко покушао да капитализује и политички искористи.

Вучић је додао да је Србија са свих страна света успела да привуче помоћ, што говори и о нашем положају и о политици.

Вучић је рекао да је аплауз био нешто најлепше што смо могли да урадимо заједно, да показемо љубав и поштовање онима који су радили много за нас, који нису видели своју децу и родитеље недељама, који су били у језивим скафандерима сатима.

“Неко је у неком тренутку помислио да то капитализује, да политички искористи неки бес, који је, наравно, када је опасност постала све мања био већи”, рекао је Вучић у вези лупања у шерпе.

Вучић је рекао да је држава успела да сачува животе старих, а да свој успех није славила, није славодобитно говорила да је постигла одличне резултате.

“Нисмо трчали никакве почасне кругове, јер знамо да нас чека много ставри. Успели смо да сачувамо наше родитеље, а огромна жалост и туга је што 206 људи нисмо успели да сачувамо. То нису само старији, међу њима имам много другова и познаника, млађих, јер болест не бира. Али, најугорженији су били наши родитељи. Та болест ужасно делује на старије, а то се видело на случају Геронтолошког центра у Нишу", рекао је Вучић.

"Замислите шта би се десило да смо пустили старе да буду заједно на улицама са млађима у време најјаче епидемије. Колико бисмо имали страдалих и ожалошћених?", упитао је Вучић.

Вучић је указао да су лекари говорили да би у том случјау имали хиљаде, неки чак и десетине хиљаде мртвих.

Вучић је навео да се то види и по примеру других земаља, јер није Шпанија већа од Италије, а у случају Белгије је рекао да је она на транспарентан начин бројала умрле од короне.

“Имате људе који су имали поштен однос, а имате и оне који су зарад политичких ствари измишљали чињенице", додао је Вучић.

Вучић је рекао да је Србија обавила добар посао, за који је немогуће да је био без грешака, јер смо се по први пут суочили са тим вирусом.

Вучић је нагласио је да је поносан што је држава успела да обезбеди помоћ и подршку Кине, Руске Федерације, Норвешке, Израела, Мађарске, али и САД, када су имали највеће проблеме послали су тестове и маске.

"Бескрајно сам им захвалан. Мало се причало о томе у јавности. Са свих страна Србија је успела да привуче помоћ, а то говори о нашем положају и политици. Показали смо ефикасност, добру оперативнсот", подвукао је Вучић.

Вучић је рекао да није све урађено без грешака, али су се грешке и мере исправљале у ходу.

Вучић је рекао да се држава трудила да слуша лекаре и да је то функционсало.

"Ја мислим да је за нас важно да се припремимо за будућност и могући повратак овог или неког другог вируса. Сада смо разумели шта значи здравствени систем“, рекао је Вучић.

Вучић је указао је да је КБЦ "Др Драгиша Мишовић", који је био срце тог система обновљен, да је обнова Инфективне клинике почела нешто пре почетка пандемије, изграђен је Клинички центар у Нишу, обновјена Земунска болница, и то је све урађено у протеклих пет година.

Вучић је рекао да су сви доктори у Кризном штабу, они који су лечили ковид позитивне пацијенте, као и лекари у другим здравственим установама, одрадили фантастичан посао и да су веома добри, вредни и пожртвовани људи.

"Горан Стевановић је фантастичан човек. Сви су дивни, од Кона, Несторовића, Дарије, Верице, Иване, Срђе Јанковића, од свих директора болница, Драгоша, Шворцана, Владе Ђукића, од људи на ВМА који су мимо ковида обавили огроман посао, од генерала са ВМЦ, лекарки на пулмологији које су фантастичне, КЦВ, Ниша, доктора Лазића, легенде", рекао је Вучић.

 Плате за март око 515 евра, БДП око 50 милијарди евра

Вучић је рекао да ће просечна плата за март износити вероватно између 515 до 520 евра.

Председник је рекао и да је 2012.године БДП у апсолутним цифрама износио 35 милијарди евра, а ове године било је предвиђено до 50 милијарди евра, да није било корона вируса, али је додао да ће следеће године достићи 52 милијарде евра.

"То је огроман раст у апсолутном износу", рекао је Вучић и додао да ћемо за две године имати исти БДП као Хрватска.

Напомиње и да имамо нижи јавни дуг од свих земаља у региону, али и да он не сме да иде изнад 60 одсто БДП и да се мора контролисати.

Вучић је рекао и да су прогнозе ММФ, Европске комисије, Светске банке да ће Србија имати најмањи пад привредног раста, између минус два до минус четири, али да ми хоћемо много боље.

Указује да је Србија сигурна земља, и да је само потребно да се ради.

Замолио је и позвао људе да остану у својој земљи да овде раде и доприносе, јер могу имати бољи живот него у другим земљама.

Вучић је рекао, добићемо три, четири милијарде евра на њиховом раду, они ће зарадити више него што су дознаке које добијамо из иностранства.

"Конкуренција и тржиште стварају више плате, то нам је потребно", указује и истиче да је корона успорила инвестициони план од 10 милијарди евра, али да ће он бити настављен и није прекинут.

Већ сада се, како је рекао, путеви раде пуном паром и капацитетом.

Сматра и да ће Србија надокнадити изгубљено време током пандемије брже него други, "само да будемо вредни".

"Нама је потребна жеља људи и вера људи у своју земљу, да верују да можемо да идемо уз најбоље европске земље у економији и расту", поручује Вучић.

То је политичка декларација, иако има и тачних примедби

Вучић је изјавио да је пажљиво прочитао извештај Фридом хауса (Фреедом хоусе), у којем има неких тачних примедби, али је ту, пре свега, реч о једној политичкој декларацији.

Вучић је то рекао одговарајући на питање у вези са извештајем америчке невладине организације Фридом хаус, која је оценила да Србија није више делимично консолидована демократија, већ ју је сврстала у категорију “хибридних режима”, уз замерку на сарадњи са Кином, и уз споменуту сарадњу са компанијом Хуавеј.

"С пажњом сам прочитао и то није добра вест за Србију. Али, знају људи да Фридом хаус није чак ни влада ничија, знају ко су финасијери.. реч је о политичкој декларацији, у којој има занимљивих ствари…”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да увек са пажњом чита њихов извештај, и да сигурно има ствари које треба да се исправе или промене, али да се највише изненадио када је прочитао да - не ради парламент, али да стално заседа "слободни парламент".

"Нисам чуо да то у Србији постоји, можда сам дошао из друге земље… То сам прочитао и ја се питам где заседа. То морају да буду вредни људи, да би заседали макар алтернативно.. то никад нисам видео", констатовао је Вучић.

Вучић је рекао, доказ за неке “прљаве послове” са Кином је то што Србија са компанијом Хуавеј ради на наџорним камерама, са којих може да се види регистрација на колима.

“Не разумем шта да одговорим на то”, додао је Вучић.

Вучић је поновио да извештај свакако не треба банализовати, јер има и тачних примедби и ствари које се морају исправити у будућности.

На констатацију да га неки нападају да “шурује са Сорошем”, а онда им је “Сорош добар када је против Вучића”, јер Сорош стоји иза Фридом хауса, Вучић је рекао да је сада “разумео да није љубимац ни Сороша, ни других”.

"Ја сам научен да више не одговарам и не помињем имена политичких противника”, додао је Вучић.

Треба саслушати проблеме грађана

Вучић је рекао, у вези са променом одлуке о јавном градском превозу у Београду, на његову иницијативу, мада не треба подилазити ничијем хиру, али да људима, када се види да имају проблем, треба помоћи.

Председник је рекао да је био љут због нелогичне одлуке коју су донеле београдске власти, јер је пре шест дана рекао неком од градских челника, некима из Владе да није добро решење, али да је проблем ако се не испрати све до краја и да је донето лоше решење за јавни градски превоз.

"Рекао сам им ''зар не видите да су људи због овога незадовољни''. Не треба подилазити људима, али када видиш да људи имају проблем, дај да помогнемо. Они добро раде, али некада је тешко да гледате ствари као обичан човек, а морате то с времена на време", поручио је Вучић.

Указао је да разуме лекаре када траже да се у превозу седне на свако друго место, додавши да зна да то неких 3 до 7 одсто неће поштовати, и тиме ће угрозити животе људи.

Рекао је да разуме "клинце" од 13 до 14 година када играју баскет и негодују што морају да се повуку када крене полицијски час, али да не разуме људе од 50 година и више који позивају старије док епидемија траје да излазе на улице.

"Не могу да разумем ту врсту неодговорности", додао је Вучић.

Рекао је да је био изненађен одлуком градских власти и замолио да је промене јер нема никаквог смисла.

Вучић је рекао да му је засметало, јер је Београд имао фантастичне резултате - уређене паркове, Београд на води све више напредује, уређује се све више фасада и зграда.

"Сада за годину урадимо као 20 година раније", додао је Вучић.

Упитан за недавну одлуку Владе Србије о забрани ширења лажних информација, рекао је да је знао да није била жеља премијерке да спроводи репресивне мере, већ да заштити струку и животе људи, али да је и знао како ће да буде тумачено, и због тога је рекао да се то промени, што је она одмах разумела.

Вучић је рекао да се такве ствари дешавају и да ништа није увек идеално.

Међутим истиче да је задовољан што људи виде да се ова власт борила и да ће се борити још за економију.

"Могу да размисле да ли ћемо пут у прошлост, да имамо излазак из кризе као 2008.године или као последње три године", поручио је Вучић.

Указао је да се неки политички лидери нису понашали одговорно, и да су и вечерас довели 400 људи и угрозили им здравље.

Међутим, како је рекао, нема за шта да их нападне.

"За шта да их нападнем, за псовке и увреде? Напао сам идеју да у један сат сместимо 1,7 милион пензионера у болнице. То је било ужасно. Ми, када смо их пустили 15 до 20 дана после, бринући о њима, рекли им имате седам сати распона а само пола сата да се не би сви у исто време појавили, да не би дошло до заразе, они су нас нападали", рекао је Вучић.

Доводимо велику инвестицију у Нови Сад

У Нови Сад доводимо инвестицију која ће бити још боља од компаније за производњу мотора за авионе, МТУ, која ће се градити у Пазови, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је Србија могла да се избори са кризом изазваном вирусом корона захваљујући стабилним јавним финансијама, великом броју страних директних инвестиција које су отвориле своје погоне, али и не тако давној куповини злата чија је вредност сада увећана за 50 до 60 одсто.

“Србија је пре ове кризе купила једну количину злата, тада су нам се због тога подсмевали, а сада је вредност злата скочила. Купили смо између 10 и 11 тона злата, а њихову вредност смо сада увећали за 50 до 60 одсто, као да смо предосетили кризу. Злато купујете када вам добро иде, како бисте лакше превазишли кризе”, рекао је Вучић.

Јачању економије у нашој земљи допринело је и привлачење страних директних инвестиција, рекао је Вучић и подсетио да је “Фајненшал тајмс” прогласио Србију за “шампиона у привлачењу тих инвестиција”.

Вучић је навео да је само у Нишу отворио шест фабрика, да су у Крушевцу после дужег времена отворене две, да су инвестиције добили и Врање, Владичин Хан…

Упитан да ли су привредници задовољни пакетом помоћи, Вучић је рекао да јесу и додаје да нико није имао веће примедбе на те мере, осим Фискалног савета, који је имао примедбу на меру везану за давање пунолетним грађанима по 100 евра.

“Мере су добре, то можете да радите кад имате уређене јавне финансије. Сада је потребан огроман рад и труд у свим секторима, а сад ћемо се трудити да помогнемо секторима који су највише погођени, а то су туризам и угоститељство”, рекао је Вучић.

Говорећи о помоћи од Европске уније, Вучић је рекао да од ЕУ највише очекује од пакета који ће доћи најесен.

Вучић је истако да развој наше економије зависи од брзине развоја европске економије и напоменуо да је 67 одсто наше трговинске размене са ЕУ, са само са Немачком је 13 одсто.

Надам се да нећу бити кандидат на председничким изборима

Вучић је рекао да ће његови политички противници, као и сви они који критикују његов рад, имати прилику за годину и по дана да се кандидују за председничке изборе.

"Ми ћемо изаћи са нашим кандидантом, ја верујем да ћу учествовати у избору кандидата, који ће моћи да победи", рекао је Вучић, а на питање зар неће он сам бити главни кандидат, Вучић је одговорио:

"Надам се да ћемо наћи бољег".

Вучић је најавио да до краја ове године више неће бити председник Српске напредне странке.

“Све нам је корона померила, али до краја године нећу бити председник странке”, рекао је Вучић.

Реаговао бих да су било чија деца била угрожена

Вучић је рекао да би одмах реаговао да су деца једног политичког лидера била угрожена на било који начин и да би се лично побринуо да људи који су за то одговорни буду искљуцени из политичког живота.

"Апосолутно, лично бих се ангажовао да је било шта, било ко, рекао, лично бих се ангажовао да тај буде искључен из политичког живота. Да је неко нешто противазаконито покушао, све државне механизме бисмо укључили да ти људи буду похапшени и склоњени. У то нема сумње", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да ни он сам, нити странка коју води, никада нису споменули ничију децу и да је поносан на то.

Вучић је рекао да је у случају о којем је реч, а ради се, иначе, о догађају када је неко из једне зграде на Врачару пуштао са разгласа Ђиласе лопове у близини зграде у којој живе његова деца, а да он сам то слуша по пет милиона пута и то десет пута горе увреде на различите начине и то не са звучника, већ са њихових телевизија.

Упитан како коментарише то што нико не зна у Србији како се зову деца тог политичког лидера и где живе, док сви знају за Вучићеву децу, Вучић је рекао:

"Први пут сам осетио неку врсту прекора код чланова моје породице, што нисам у стању да их заштитим од тога. Моју децу нападају најтежим увредама и лажима, али ја не могу и немам право, и као тата имам обавезу да бринем о њима и волим их највише на свету, али своју љубав нећу да доказујем сузама. Али, као председник Србије, моја обавеза је да бринем и о деци тог човека и о мојој и о свој другој деци", поручио је Вучић.

Упитан да ли су ти са бакљама били ухпашени, Вучић је рекао да мисли да су само били ухапшени они који нису били на месту становања.

"Не знам по ком основу би били другачије ухапшени. То је ваљда постала мода да морате се правдате ако другачије мислите", рекао је Вучић.

Упитан за текст на порталу “Крик”, у којем је поменут и његов син, Вучић је рекао да су “сликама наводили” да је његов син криминалац, иако су знали да могу да добију тужбе и да "не би могли да се извуку из тих лажи".

Шта смо то злоупотребили током ванредног стања?

Власт је код онога ко има већину у скупштини, то је пледоаје демократије, рекао је Вучић одговарајући на оптужбе да је сва власт у његовим рукама.

"Само то су заборавили да кажу - да СНС има апсолутну већину у Скупштини", рекао је Вучић.

Вучић је упитао и шта је то власт злоупотребила за више од 50 дана ванредног стања, шта искористилиа коју репресију спроводилаи...

Поводом напада опозиције што избори нису били одложени, па су одложени, па је дошла корона, а сад траже изборе у септембру, Вучић је поручио "договорите се људи шта хоћете".

Вучић је указао да изборе одређују Устав и закони, а да би неки и после три ванредна стања рекли да није време за изборе или мисле да је време када их неко доведе споља на власт.

На констатацију да сада неки из опозиције одустају од бојкота, како би искористили ситуацију после короне, Вучић је рекао да они знају шта народ у Србији мисли.

"То није морално, али је легално, ја бих желео да учествују, уз помоћ чега год хоће. То би било значајно за наше друштво, тензије би биле у парламенту, а не на улицама", рекао је Вучић.

Говорећи о изборним условима, Вучић је рекао да је за опозицију 2012. у медијском смислу владао "мркли мрак", а да је данас ситуација потпуно другачија, да "имају колико хоће медија и друштвених мрежа".

"То је реално и ништа друго", рекао је Вучић и додао да неки сматрају да су богом дани за власт, сматрају да су класа изнад других, "а да смо ми за њих инцидент, грешка, да су други сви сељаци и сендвичари".

Вучић је рекао да је рођен у Београду, али не мисли да је бољи од било кога из других градова, нити да је само Београд Србија.

"Ја покрет ''ми смо изнад вас'' презирем", рекао је Вучић и додао да они и даље живе у деведесетима, не разумеју да се свет променио, да ми морамо да се мењамо.

Кога сте у Србију довели, ко вас је поштовао - упитао је Вучић и додао да се осмехивао на вечерашње псовке политичких противника, јер зна да немају никаву поруку и не знају шта да ураде.

За реч против Кине и Русије, био бих највећи демократа

Ако бих желео да кажем пет реченица против Кине или Русије, сутра бих био највећи демократа на свету, констатовао је Вучић поводом критика у извештају Фридом хауса, и сложио се са опаском да је тај извештај заправо порука њему, "јасна као дан".

"Ако бих желео да кажем пет реченица против Кине и Русије, сутра бих био највећи демократа на кугли земаљској, али исплати ли се то? Вреди ли то за нашу земљу, за наш народ? Јесам ли важнији ја или позиција земље и народа?", рекао је Вучић.

Данас није лако издржати притиске, те упитао како би уопште могао да каже нешто против Кине, која нам је толико помогла, и Русије, која се сетила Србије када је сама имала већи проблем.

Вучић је поручио да поштује ЕУ, захвалан јој је на свој помоћи, и увек понавља да је Србија на европском путу, што нигде не крије, али да има право да каже своје мишљење.

На констатацију да су сви лидери бринули о својим земљама, Вучић је одговорио потврдно, рекавши да су се тиме потврдиле неке суверенистичке теорије.

Вучић је додао је да је велика паника била свуда, да су челници земаља бринули за десетине хиљда живота, и да на томе не може да им се замери.

Вучић је поновио да ће после короне уследити велика економска криза, тежа него 2008. године.

“Лако је да се узму прве паре, од ФЕД-а или ЕЦБ, лако је да мобилишете зајмове, а шта ћемо кад скочи јавни дуг? Онда вам то једе живу супстанцу, то је горе од дужничког ропства, не може да се дише”, рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да је јавни дуг Србије значајно опао у последњих неколико година, са 78 на 52 одсто БДП-а, пре свега захваљујући мерама 2014. године.

Вучић је додао и да смо сада претекли друге земље у региону по нивоу плата, одбацујући наводе појединих економиста да смо на “дну Евопре” по том питању.

Определили смо се за политички губитак, а да сачувамо животе

Одлучили смо да кренемо у велико тестирање на корона вирус, по чему смо осми у Европи пропорционално броју становника, рекао Вучић и додао да ћемо по томе колико људи тестирамо стићи и до петог места.

"Ми смо се определили за то да имамо политички губитак, али да чувамо животе људи", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да у земљама где се не тестира довољно то оставља простор да се кад неко умре од короне напише да је умро од било било чега другог, а не од тог вируса.

Вучић је истакао да ће се у Србији још више тестирати и радити на антителима.

Вучић је додао да је Србија ишла на приступ да имамо велики прилив у болнице и да после, када то издржимо, уследи пад и да добијемо лакше болеснике.

Вучић је рекао да је Србија проблеме са корона вирусом решила када више није било самоизолације, него су људи са лакшим симптомима кренули у привремене болнице.

"Тада су бројеви кренули да буду бољи. Када смо почели да примамо људе на сајам, а када их је мали број одлазио у болнице, тада сам знао да је битка добијена", рекао је Вучић.

На констатацију да неки кажу да су државе које су биле у социјализму добро прошле, Вучић је рекао да није само реч о томе, истичући да је већина болница у којима су били смештени ковид пацијенти обновљена.

"Инфективну смо кренули да обнављамо, све смо обновили и последњих пет година, али људи неће да примете...", рекао је Вучић.

Страховао сам да не прођем као Трамп

Вучић је рекао да од понедељка, 11. маја, почиње кампања за парламентарне изборе, а на питање да ли је вирус корона "радио за његове политичке противнике", Вучић је одговорио да о томе није размишљао, зато што је мислио о томе како да спасе животе.

"Мени корона није могла да помогне. Знао сам да ће нам однети и реформе и све што смо урадили, али, опет, видео сам да не може баш сасвим, остају резултати доброг рада. Оно што је добро заорано, на крају ће донети плод", рекао је Вучић.

Упитан да ли је имао страх да ће проћи као амерички председник Доналд Трамп, коме је корона "однела" све што је радио протекле четири године, Вучић је рекао да је имао тај страх.

"Све што је радио и градио четири године, свему је однела… Имао сам тај страх", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да кад је реч о предизборној кампањи рачуна на људе из странке који ће се тиме бавити, јер он једно време неће моћи.

“Рачунам да листа коју водим има доста људи који ће се кампањом бавити, јер једно време ја тиме нећу да се бавим. Нека се нико не љути”, рекао је Вучић.

СНС одиграла историјску улогу

Вучић је рекао да је СНС, странка коју води, на свом почетку била "catch-all" партија, која је окупљала људе различитих уверења, али је без сумње одиграла историјску улогу и постала најбоља политичка странка.

На почетку је СНС била "catch-all" странка, прихватала је и раднике и сељаке и интелектуалце, и људе различитих уверења.

Вучић је направио паралелу са оним што је Конрад Аденауер учинио са немачком ЦДУ, за коју каже да је фантастична странка.

"Да ли у СНС има проблема? Да, наравно. Само би глуп рекао нема. Али, да ли је СНС одиграо историјску улогу и кадровски постала најбоља политичка партија? Нема сумње у то", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је његова странка, када је дошла на власт, затекла опљачкане фарбике и несигурну будућност Србије.

"То је остало када смо дошли на власт", рекао је Вучић.

Колико нас је видело Борско језеро?

Вучић је позвао грађане да упознају боље своју земљу и да не потцењују њене природне лепоте и туристичке потенцијале.

„Колико нас је видело Борско језеро? Зашто не одемо до Увца, Брестовачке банке, да видимо лепоте Брзе Паланке, идемо узводно Дунавом? Не знам шта је лепше. Не разумем зашто себе и своје увек потцењујемо“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је то најшири део Дунава, где ће се уложити највећи новац у плаже и пристане, подсећајући и да је уређена Голубачка тврђава уз помоћ ЕУ.

Вучић је указао и на лепоте Власине, најавившу изградњу канализационог прстена који ће коштати 16 милиона евра.

Вучић је поновио да Србија има лепе бање, "боље од Баден Бадена", подсетио на манастире и упитао ко је посетио све фрушкогорске манастире, препоручио винарије и произвођаче ракија.

„Лепо је да сви одемо у Плаву џамију, али зашто не знамо какве имамо верске објекте у Србији? Обиђите фантастичну џамију у Сјеници“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да не треба потцењивати нашу земљи, додајући да смо научили на то пре 15 и 20 година.

"Своју земљу треба да упознамо боље. Ја ћу да молим људе да иду на одмор у Србију, а знам да ће један мали део то прихватити. Видим да су остали у ''ниском старту'' да оду било где другде", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да би највише на свету волео када би наши грађани остали за одмор у својој земљи, али и додао да већ стране агенције плаћају огласе за стране дестинације.

"Не можете људима да кажете нешто што им се не свиђа. Нисам рекао да купују само домаће, иако бих то волео више од свега...Има ли бољег кекса од Плазме, да ли је Смоки лошији од других?", рекао је Вучић додајући да сви у региону мисле позитивно о нашим производима.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи