Вести

ВУЧИЋ: ПРИСТОЈНУ, НОРМАЛНУ И МОДЕРНУ СРБИЈУ НЕ МОГУ ДА ПОБЕДЕ

СТАЛАЋ

Железнице су будућност

Председник Александар Вучић најавио је у разговору са грађанима Сталаћа, чворишту некадашњих железница, да држава намерава да улаже у железничку инфарструктуру, јер су процене да тај вид саобраћаја, те превоз путника и робе, поново добија на значају.

Железнице су будућност, а и карго и путнички саобраћај базираће се све више управо на железницама, рекао је Вучић.

"Мораћемо, пре свега, да градимо Коридор 10. Радили смо пругу Ресник - Ваљево, и даље ћемо радити према Црној Гори, али мораћемо да радимо Коридор 10, пре свега, Беоргад - Ниш", рекао је Вучић.

Указао је да ће, уз то, бити изграђен аутопут од Појата до Прељине, што је, истиче, за житеље тог дела земље спас.

"Ту ћемо да изградимо три индустријске зоне, близу аутопута - једну уз Краљево, једну уз Трстеник, једну између Крушевца и Ћићевца", рекао је Вучић.

Председник је додао да многи, не само на српској политичкој сцени, воле да кажу - гласај за мене, биће боље, али да то не иде тако, јер се систем мора поставити на озбиљан и одговоран начин, и да само уз тешке мере, ствари долазе на добро.

Додао је да Србији економија расте, док је велики пад у индустријској производњи у Европи.

"Докле год имамо позитивни раст и суфицит у буџету моћи ћемо да повећавамо пензије и плате у јавном сектору. За то смо се изборили тешким и одговорним реформама које смо спровели пре четири године", рекао је Вучић.

Један од мештана га је упитао за стрелце, који раде у противградној заштити, а којима, како је рекао, држава не плаћа ни пензијско, ни социјално осигурање, на шта је Вучић одговорио да ће то проверити са министром пољопривреде Браниславом Недимовићем и да ће министар пружити јавни одговор у наредних 48 сати.

 

ВАРВАРИН

За Србију је од кључног значаја да људи остану у земљи

Председник Александар Вучић најавио је након што је обишао фабрику у Сталаћу, да је држава спремна да помогне породични бизнис, српског домаћина.

„Спремни смо као држава да уложимо новца колико је потребно у опрему и машине, да дамо субвенције по запосленом раднику. Сви који желе да оснују посао могу да добију подршку. Наши људи који раде у иностранству могу део свог знања да пренесу на децу и рођаке. Ко год жели да направи посао спремни смо финансијски да помогнемо, не кредитима, већ новцем који не морају да враћају, а једино што тражимо је разултат, да запосле све већи број људи и да имају успеха на пословном тржишту", објаснио је Вучић.

Истакао је да је за Србију од кључног значаја да људи остану у земљи и да врати у будућности оне који су је напустили.

„Расински округ обилазимо у намери да видимо добре ствари, али и проблеме и да вам помогнемо да их решите, јер сада имамо више новца у буџету, суфицит, јер водимо одговорну и озбиљну политику", рекао је и додао да ће, на пример, држава обезбедити 2 милиона евра колико је потребно за водоводну мрежу за Варварин и околину, за шта општина нема средстава.

Пројекат ће, каже, бити завшен за неколико месеци, да људи коначно имају воду у 21. веку.

Указао је да ће грађани видети велики напредак и по питању путне мреже, имајући у виду градњу аутопута од Прељина до Појата, којим се спајају Чачак, Трстеник, Ћићевац, Крушевац, а дуж пута биће изграђене три велике индустријске зоне.

Тиме ће, како је додао, бити подстакнут долазак инвеститора, јер улагачи хоће да дођу где постоји аутопут.

Рекао је да није дошао да каже да иду избори па да грађани гласају за њега, већ да им каже да је одговорно понашање суштина будућности и да ћемо имати више само ако будемо више радили.

Пензионерима се захвалио, јер су подржали реформе и најавио да ће њихове пензије расти из годину у годину.

„Неки кажу да су пензионери зарадили пензије, то и јесу, али када смо дошли 2012. није било из чега да их исплатимо, јер су све паре потрошили, опљачкали фабрике, није било радника да уплаћује у фонд. Данас 30 одсто издвајамо из буџета за пензије зато што поново раде фабрике, и можемо да их повећавамо јер је мањи трошак на буџет", објаснио је Вучић.

Економска стабилност и ново запошљавање донело је могућност, према његовим речима, да пензије расту, као и плате у јавном сектору.

„Хоћемо да људи овде живе, раде и граде, размишљају о деци", подвукао је Вучић.

Најавио је да ће поново доћи у Варварин, на место страдања током НАТО агресије, и изразио уверење да ће Србија моћи да покаже како као феникс из пепела подиже сва своја места.

Вучића је једна старија жена из села Обреж питала зашто је вртић у том селу затворен, када ће доћи да посети Обреж и кад ће канализација у то село.

Предсеник јој је рекао да ће доћи у Обреж када се заврши изградња водоводне мреже, према његовој процени, за око годину и по, да канализација следи после водовода, а да је сигурно да је данас урадила "добар посао" за своје село.

 

Националне и државне интересе Србије бранићу снажније и јаче

Националне и државне интересе Србије бранићу снажније и јаче, него они што ми држе придике, поручио је председник Алкесандар Вучић, али и указао да је неопходно да разумемо своју историјску одговорност.

То што Албанцима или неким другима не одговара јаким речима, не значи, рекао је, нашу слабост.

„Не значи да ћемо некоме да препуштамо нешто од наших националних интереса. Сви ти који се бусају у прса или јесу већ дали све или би дали другима што је наше", рекао је председник Вучић и поручио:

"Ја ћу да бринем, не брините, о нашем народу на Косову и Метохији, али нећу да обећавам све, јер су други обећавали, а одавно све изгубили. Штитићемо наш народ, али дајте да размишљамо о животу".

Вучић је то рекао у разговору са грађанима у Варварину, у чијој близини је Велика Дренова Добрице Ћосића, аутора трилогије "Време смрти", уз поруку да жели да верује да је "време смрти прошло, а време живота наше деце дошло".

„За нас је најважније да се посветимо будућности, размишљамо о раду. Немојте да бринете, као што сам то чинио у дуелу са Тачијем чвршће, снажније и јаче бранићу интересе Србије него они што ми држе придике, јер волим Србију и наш народ", казао је Вучић.

Подсетио је да су се, из Србије, док смо причали о ратовима 1990-тих, људи исељавали, те да се Србија мора штитити већим наталитетом.

"Не можемо да опстанемо ако не будемо имали више деце у будућости. Свуда у Расинском округу много је више умрлих него рођених", указао је Вучић.

 

ВЕЛИКА ДРЕНОВА

Велика Дренова је дала Србији вредне и важне људе

Председник Србије Александар Вучић најави је низ пројеката којима ће бити унапређен живот грађана локалних средина, као што је Велика Дренова.

"Свуда гледамо да обновимо школе, вртиће... све оно што општине не могу, више него икада да обновимо јер државна каса стоји боље него икада. И није случајно што ће се повећавати плате и пензије, поставили смо систем, после тешких реформи", поручио је Вучић грађанима у Великој Дренови.

Како каже дошло је време да држава сада чини више за Велику Дренову.

"Идемо од почетка лета у реконструкцију основне школе. После деценија можемо да променимо ствари и да буде готово као нова или лепша и модернија него икада. Завршен је пројекат за водовод и за месец до два почиње изградња целе водоводне мреже", поручио је Вучић грађанима који су га у огромном броју сачекали.

И Вучић је то прокоментарисао речима да ни сам не би поверовао да му је неко рекао да у Дренови може да га сачека више од 1000 људи.

Како каже, није завршен пројекат за канализацију у овом месту, а за обнову вртића потребна је већа помоћ и одговорније понашање локалне самоуправе.

"И више локалних путева ће бити", додао је Вучић и обећао да ће помоћи, ако буде могао, да се реши и питање уличне расвете, након што је видео транспарент о томе.

"Нисам Деда Мраз и нисам дошао међу вас зато што сам много добар - па вам кажем даћемо вам све. Захваљујући вама променили смо околности у земљи, обезбедили више новца. Погледајте како изгледа школа у Варварину сада, а шта ту може локална самоуправа са три милиона евра годишње. Или у Трстенику, где је био велики број фабрика, прво су уништавали једну по једну, па су онда чинили све да не сачувамо оно што може. Онда смо довели и нове фабрике", рекао је Вучић.

Как каже Вучић, држава данас има више новца.

Како је истакао, Велика Дренова је дала Србији вредне и важне људе.

"Много вредније и важније од мене. Поносан сам што сам у месту и Радоја Кошаревића и Добрице Ћосића, добрих људи и домаћина, који су увек чували Србију и бринули о њој на најбољи начин. Хвала вам, што сте ме у оволиком броју сачекали", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да државна каса никад није боље стајала и да није случајно што ће се повећавати плате и пензије сваке године, пошто су спроведене тешке реформе од 2014. године.

Раније је 60 одсто новца ишло из буџета за пензије, док данас иде свега 30 одсто, а остало из ПИО фонда, додао је Вучић.

Каже да сада имамо више фабрика и нових радних места за које се издвајају доприноси и да ће зато и ове и следеће године бити повећане и пензије и плате у јавном сектору - за просвету и здравствене раднике, војнике, полицајце и друге.

"То може да се уради само када имате озбиљну и одговорну државу, а не зато што је неко гласан и уме да опсује. Ви сте овде у срцу Србије разумели да рак који је био ухватио нашу економију не може да се излечи андолима и аспиринима већ најтежим лековима, да би имали најбоље услове за нашу децу".

Председник Србије Александар Вучић је најавио да ће почетком следеће године кренути изградња аутопута Појате - Прељина.

Вучић је рекао у Великој Дренови да ће тако бити повезано више градова и општина између Појата и Чачка, то јест, између коридора 10 и 11, као и да ће то повећати број инвеститора у том делу Србије.

"Наш је план да урадимо три индустријске зоне на том потезу између Чачка и Појата: између Чачка и Краљева, између Краљева и Трстеника и трећу између Трстеника и Ћићевца и Варварина", рекао је Вучић.

Каже да ће ту бити доведени нови инвеститори и отворене фабрике које ће запослити људе.

Вучић је упозорио да у читавом Расинском округу имамо све мање људи због малог прираштаја и да ћемо полако нестати као народ ако не будемо имали више деце.

"Зато вас молим да разумете колико је важно да имамо више деце и вратимо живот у наша села", поручио је Вучић и додао да ће се помагати људима у сеоским срединама кроз веће субвенције у пољопривреди, обезбеђивање тржишта, изградњу путне инфраструктуре, водоводне и канализационе мреже...

Истакао је да му је зато потребна подршка грађана, али и да није могао ни да замисли да ће га у Великој Дренови дочекати више од 1.000 људи.

Вучић је нагласио да полако престижемо земље у региону по висини плата и да је раније чак и у БиХ грађани имали за 50 евра већу плату него у Србији.

Србија, додаје, први пут има са Хрватском суфицит у трговини.

Вучић је рекао да се доводе страни инвеститори и да је, на пример, у општину Трстеник доведена америчка компанија Амфенол која запошљава 1.000 људи.

Говорећи о политици у региону, Вучић је рекао да жели само да шачува понос и интересе Србије, да не иде да се извињава било коме, а поготово не онима који су чинили злочине против нашег народа.

Додао је да се није јуначио што је пред целим светом у Минхену, на безбедносној конференцији, успео да покаже да Србија говори истину.

"Нагледао сам се оних који су се јуначили а када је било тешко нигде их није било. Није случајно што нико од председника и премијера није долазио у Велику Дренову. Сигуран сам да ћете умети да поштујете рад и шта је прави избор за Србију", поручио је Вучић.

Додао је да ће се више улагати у Велику Дренову, да не обећава да ће она бити идеално место за живот, али да ће свакако бити боље место за људе него што је сада.

  

ТРСТЕНИК

Држава ће помоћи даљем развоју Трстеника и напретку Петолетке

Председник Александар Вучић најавио је током посете фабрици "ППТ Петолетка доо"- Хидраулика у Трстенику, да ће им држава помоћи у куповини хале, коју данас изнајмљују, као и да ће им помоћи у набавци опреме и јачању производње, како би се та фабрика даље развијала.

Како је рекао, држава ће за Петолетку издвојити два милиона евра, на различите начине.

Захвалио је радницима на дочеку, истичући да погон данас ради само зато што су они показали огромну храброст и љубав према фабрици, зато што су, након што је "Прва петолетка", која је запошљавала више од 15.000 људи уништена и разорена, смогли храбрости и део свог новца издвојили и наставили да раде.

Вучић је рекао да је, захваљујући подршци народа и после тешких економских реформи, данас могао да им каже да ће држава помоћи за куповину саме хале, и то не кредитним средствима, јер има и биће обезбеђено довољно новца.

"То је наша подршка даљем развоју Трстеника и напретку Петолетке", подвукао је председник.

Како је рекао, видео је различите врсте љубави, али такву врсту љубави према фабрици, према машинама и највише према људима у фабрици, никада није.

"И то не само код руководства, већ код свих радника. Они не верују да ће држава да помогне, а ми ћемо то до четвртка да завршимо, преко Агенције за осигурање и финансирање извоза", рекао је Вучић.

Додао је да је обећана и подршка за нову опрему и машине.

Такође, указао је да 40 одсто производа "ППТ Петолетка доо"- Хидраулика иде за руски "Камаз", те да ће се настојати да се та сарадња ојача, јер је, каже, данас скоро 2.500 људи везано фабрике Петолетке.

"Хоћемо то да проширујемо, не само да Петолетки вратимо стари сјај. Нећемо дозволити да Петолетка престане са радом и не само то, већ желимо да видимо праву регенерацију и много људи који ће да раде, живе и воле Петолетку као ови радници данас", рекао је Вучић.

Додао је да је у Јумку у Врању имао величанствен дочек, али да му се чини да га нико нигде није дочеко као радници Петолетке.

Вучић је рекао и да је важно да обилази Србију и да је срећан што може да разговара са људима, јер није посао председника да седи у кабинету и прима странке, већ да разговара са људима.

Важно је да се направи систем који може добро да функционише и помаже оваквим компанијама, које имају тржиште, знање и којима је потребно нешто савремене опреме.

Додао је да фабрика "ППТ Петолетка доо - Хидраулика" производи хидраулику, кочиону технику, заптивке, потискиваче за муницију, дизалице за кабине на камионима...

Како је рекао, нису могли да раде и више јер нису имали довољно новца да уложе, да су хтели да узму кредите, али да нису могли пошто немају своју имовину.

Вучић каже да су им потребна два милиона евра и још толико за обнављање и да ће им уместо кредита држава помоћи својим средствима пошто ће рад те фабрике бити значајан за цео регион.

Председник је нагласио да ти радници раде за плату у просеку од 300 евра, али да ће им тек плате бити повећаване.

"Боре се за своју фабрику, ево радник каже да је 43 године у фабрици, воли ту фабрику и наше је да им помогнемо. Дуг је зао друг, тако да је боље да дамо новац", рекао је Вучић.

Питао је тог радника како се зове и угледавши му сузе у очима, Вучић је рекао:

"Благојевићу, ваше сузе су понос Србије, то је Србија будућности", додао је Вучић.

Вучић каже да увек тражи да више новца остане за државу.

"Да држава увек има, ко зна шта може да се деси, поплаве и сл, и , наравно, да смањујемо јавни дуг. И ове године ћемо имати да исплатимо веће плате и пензије али за нијансу мање него што бисмо желели све због тога да бисмо смањивали јавни дуг", рекао је Вучић.

Према његовим речима, од концесије за аеродром у буџет ће се директно слити 350 милиона евра.

"Замолио сам Ану Брнабић и Синишу Малог - кад дођу паре 100 милиона видите шта је важно да се да, а 250 милиона вратите старе дугове, што су ти мали људи задуживали земљу по каматама од 7,5 одсто. То нема нигде у свету, па неће ни у Србији. То не може да врати радник ''Петолетке'', не може нико", каже Вучић.

Пара има, истиче Вучић.

"А што се не да из касе све за шта сви траже - ја сам крив, имате право да ме смените, па доведите оне који кажу - има за све - па после две године банкрот", рекао је Вучић.

 

Мене интересује једино Србија и борићу се за њу на сваком месту

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је напад на раднике Градске чистоће, који су синоћ само радили свој посао, био ружан, и додао да га брине жеља да неко неког понижава и радницима лепи налепнице на леђа.

"Ко вас је то научио? Некада је било чојства. Да понижаваш радника који чисти ђубре за вама тиме што ће да му лепиш налепнице на леђа, ко те је то научио?“, прокоментарисао је Вучић.

Указао је да за сада не зна да ли постоји основа кривичног дела, али да је то било толико ружно.

„Где је срце тим људима, какво им је васпитање?“, упитао је председник.

Додао је да је седам дана ћутао и трпео нападе на њега само зато што је једној мајци изашао у сусрет и сликао се са болесним дететом без маске на лицу иако је сезона грипа.

„Нема речи нити псовке које нису употребљавали. Али мени није тешко да издржим. Што ме више ти мали људи нападају знам да сам тиме већи, значајнији и бољи човек од њих. Они то не би радили неком ко је лош човек, лоше само хвале“, објаснио је Вучић.

Вучић је истакао да су они у сезони грипа позивали људе на протесте.

„Како сами кажу позивају пет милиона људи на протесте, а ја сам крив због једне слике са дечаком којем сам испунио жељу за сликом“, објаснио је Вучић.

Истиче да њега нападају јер виде да постоји један којег не могу да уплаше.

Упитао је што нису дошли да обиђу Петолетку, додајући да је најлакше да се затвори и да их није брига за раднике.

„Наставите да вређате и говорите шта хоћете. Мене интересује једино Србија и борићу се за њу на сваком месту“, подвукао је председник.

Што се протеста тиче, одговарајући на питање зашто опозиција не говори о све мањем броју учесника, каже да није битно да ли их је било 1.400 или 1.800, да људи имају право да изађу на улице.

„Важно је да се чује шта људи мисле, да то поштујете и узвратите још већим радом, али да слушам Ђиласа, Јеремића и Пантића како се хвале да су им дошли да их подрже људи из Тузле и Приштине то не могу“, рекао је Вучић.

Каже да грађани имају право да шетају докле и колико хоће, али је констатовао да је у Великој Дренови било скоро више људи него што је било на јучерашњем протесту у Београду, а у Варварину таман толико, те да ће у Крушевцу бити три пута више.

Упитан да прокоментарише изјаву Милојка Пантића у Панчеву да су "Јасеновац Срби лажно ставили у центар пажње да би заратили са Хрватима", Вучић каже:

"Не знам шта бих рекао јер као да у Јасеновцу нису убијани Срби. Убедиће нас неки да тамо није било српског стратишта, да је то био фини радни логор.“

Вучић је додао да сада користе Јасеновац, иако се власт труди да што мање говори о прошлости, је је очигледно да код неких људи у Србији постоји жеља да Србија буде понижена.

„Моја политика није да одговарам тим малим људима као што су Јеремић, Ђилас и Пантић. Не заслужују да на таквом месту говорим о њима. Шта о томе мисли српски народ можемо да проверимо у свако доба“, казао је Вучић.

 

Нема никаквих мапа, нема ничега, јер ни не разговарамо

Председник Србије Александар Вучић одбацио је шпекулације немачких и приштинских медија о некаквим, наводно усаглашеним плановима, за решење косовског питања, па и оних о којима су писали немачки, али и медији у Приштини.

"Нема никаквих мапа, нема ничега, јер ни не разговарамо. Каквих 17 тачака, нема ниједна тачка", рекао је Вучић.

"Што је баби мило, то јој се и снило", одговорио је председник Србије новинарима на питање о наводном плану који садржи 17 тачака и тиче се промене граница.

Они који то тврде, додао је, желе да исцепају Србију на 17 делова.

„Не могу сваки дан да одговарам на њихове изјаве и тврдње. То ми узима много енергије. Не разговарамо са њима, јер су увели таксе. Нема никаквих мапа, нема ничега, јер ни не разговарамо. Каквих 17 тачака, нема ниједна тачка“, поручио је Вучић.

''Мора да су то писали Хашим Тачи и Рамуш Харадинај шта им је пало напамет. Нека школа била“, констатовао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк