Вести

ВУЧИЋ: ПРИШТИНА ЧЕКА ПОВОЉАН ТРЕНУТАК ЗА НАПАД НА СЕВЕР КИМ

Председник Србије Александар Вучић који ће данас одговарати на питања грађана на свом инстаграм налогу "Будућностсрбијеав", рекао је да је до сада стигло 2 500 питања.

Вучић је рекао да неће успети да одговори на све, али ће покушати да одговори на што више питања.

Вучић је додао да ће његови сарадници груписати остала питања и одговорити на њих.

Вучић је рекао да је његов тим дошао на ту идеју, да се он много не разуме у друштвене мреже, али да је његов посао да свакоме грађанину Србије одговори пристојно и да каже истину, а остало је техника.

 

Приштина чека повољан тренутак за напад на север

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су приштинске власти оптужбама на рачун потпредседника Српске листе Милана Радоичића желеле да ослабе српску одбрану севера Косова.

Вучић је коментаришући изјаву косовског председника Хашима Тачија да је протерао Радоичића казао да су у Приштини знали да је Радоичић један од кључних лица на том подручју и како је рекао, сада чекају повољан тренутак за напад на север Косова.

Вучић је рекао да је задовољан што Србија није насела на провокације на којима су радиле агентурне мреже.

"Изјава Тачија да је протерао Милана Радоичића показује да су радили на томе да ослабе српску одбрану севера Косова. Један представних западних служби пре три дана ми је саопштио у разговору да су покушали да креирају случај са Радоичићем. Искористили су моје политичке противнике у Србији, комплетну агентурну мрежу, зато смо имали Раду Трајковић која је говорила са пуном сигурношћу о умешаности Радоичића у убиство Оливера Ивановића", казао је Вучић.

Вучић је додао да је Тачи речима да је Приштина протерала Радоичића хтео да алудира да је Харадинај имао разговоре са њим.

"Они су желели да ослабе српску одбрану севера Косова, јер су знали да је Радоичић један од кључних лица. Желели су да га протерају и чекају тренутак, повољан, да нападну Србе на северу", уверен је Вучић.

"И даље немамо црвену потерницу, никако да добијемо било шта", истакао је Вучић.

Указао је да Приштина све време ради на подривању јединства Срба.

Подсетио је да су од Косовске битке, па и пре, знали како треба поделити Србе и узети под своје скуте те и окренути једне против других.

"У време НДХ имали смо двоје Срба у власти, а знамо колико је стотине хиљада Срба убијено у Јасеновцу и на другим местима", објаснио је Вучић.

Вучић је казао да немамо довољно деце за сукобе и да треба да радимо на очувању мира и стабилности, али да ћемо као земља знати да одговоримо и сачувамо је ако на то будемо натерани.

Рекао је да таксе које је увела Приштина наносе штету нашој економији, јер су губици 40 до 45 милиона евра, и то ће се одразити на раст за 0,3 до 0,4 одсто, али му је, како је подвукао, важније од тога, наш народ на КиМ.

Истакао је да је ситуација на Косову толико тешка да нема тежих питања, и додао да је све што се дешавало у Приштини и Тирани и свуда у свету протеклих дана, па чак и у Београду, јасно указало колико је био у праву да смо светлосним годинама далеко од договора Београда и Приштине и колико је важно да не одмрзавамо конфликт.

"Чини се да имамо сада одмрзнути конфликт, верујем да сви у свету виде да то није нашом кривицом. Неки нису желели да поштују Бриселски споразум, нису основали ЗСО, па онда су увели таксе, као примарно национално питање, а јуче чули да су сви албански лидери против идеје разграничења. Они тиме сада хоће да кажу што смо ми негде знали да је политика западних сила и њихова да само целовито Косово може бити независно Косово", објаснио је Вучић.

Вучић је казао да је невероватно било упоредити изјаве Рамуша Харадинаја, Хашима Тачија и неких који глуме демократе у Београду који све време подржавају целовитост Косова.

Вучић је казао да и ново постављање министра у косовској влади показује да је циљ Приштине да нађе Србе да се туку против Срба, али и додао да је поносан на Србе што су се одазвали позиву своје државе да не приступају косовској војсци.

"Молио сам да не иду у косовску војску, то је албанска војска која има један једини циљ, а то је протеривање Срба са својих огњишта.

"Харадинај је рекао да има 40 Срба на списку. Рекао сам да то није истина и тражио да покаже, јер тачно знамо шта су и где радили у којим местима су вршили притисак нудили паре. Могао је и једино као министра да постави само једну од учесника протеста "1 од 5 милиона", узели су једну од њих девет колико је било у Грачаници", нагласио је Вучић.

Казао је и да нема рокова за решење косовског проблема, али да што време више одмиче односи постају све лошији, што представља проблем за све.

"Ми Срби када видимо да земља економски напредује, да је вода испод уста и носа размишљамо како смо свемогући и свемоћни. На другој страни неки људи не разумеју ништа. Неће бити Косово консолидована држава док не буде у УН, имала амбасаде у Москви, Атини и Мадриду. Као да је нека ЦЦ мува ујела политичаре који мисле што жешћом реториком потребно решавати проблеме. Важно је да разговарамо што пре, довољна је само једна ситница - да укину таксе и да наставимо дијалог", казао је Вучић.

Вучић је рекао да је разочаран изјавом шефа немачке дипломатије Хајка Маса који је рекао да ће Берлин подржавати Приштину без обзира на све, додајући да када тако нешто изјави не може се рећи да ће албански политичари укинути таксе.

Такође је констатовао да Приштина нема безрезервну подршку у свету, али да подршку има.

 

Излазак из институција је крајња мера

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да би излазак Срба из косовских институција био крајња мера, јер у том случају Приштина не би била једина одговорна страна за цео свет.

"Ми своју позицију у свету држимо добро, ако изађемо из институција они ће рећи да ни Београд не поштује Бриселске споразуме", рекао је Вучић и додао да би у том случају било јасно да све што се радило деценијама у постизању мира не постоји и да је отворено "бојно поље".

Вучић је рекао да сматра да би требало сачекати 45 дана за ту одлуку, како би се видело шта ће Албанци да ураде са таксама и да се тек онда хладне главе доносе некакве мере.

Вучић је истакао да је циљ да се сачува мир и стабилност.

Истакао је да има много великих јунака и у Србији, "попут Ђиласа и Јеремића", али да он нема право да се "прави луд" јер ће њега да окривљују за сукобе.

"Немамо довољно деце за сукобе. Ако можемо да чувамо мир, то треба да урадимо, али ако будемо натерани, имаћемо довољно снаге да своју земљу сачувамо", рекао је Вучић.

Председник је рекао да је био изненађен иницијативом и апсолутним јединством Срба са југа и севера КиМ, али је онима који сматрају да је требало да Срби још одавно изађу из институција поручио да се нагледао јунака и патриота који "кукају" када стигне око 300 коверата са позивом за војне обвезнике који нису одслужили војни рок.

"А плава коверта значи ''ићи ћеш десет дана да склопиш и расклопиш пушку''. Е, када на 300 адреса, у ствари стигне на 600, али 300 одбије и од (преосталих) 300 дође 220, онда кукају 15 дана, а не дај Боже да избије некакав рат или било шта друго, онда би плакали даноноћно", казао је Вучић.

Вучић је рекао да је "суштина у томе да ако Срби изађу из (приштинских институција), то мора да буде крајња мера, тада није само Приштина кривац за цео свет".

"Ми своју позицију у свету држимо прилично добро, прилично чврсто. Ако изађемо из свих институција, они ће рећи да више ни Београд не поштује Бриселски споразум.

"Онда би све што се радило свих деценија, да се очува стабилност, пропало и отворено би било бојно поље, те би било само питање ко ће први да нешто уради. Ја сам за то да се сачека 45 дана да видимо шта ће да ураде са таксама и другим стварима, па да хладне главе донесемо одлуке", рекао је Вучић.

Вучић се осврнуо и на опозиционе лидере - Јеремића и Ђиласа, рекавши да се приказују као велики јунаци, а да су преваранти.

"Замислите Јеремић је пренео да су му у САД рекли да је за њих Косово независна држава. Добро јутро Колумбо. Косово је постало независно у време када је он био министар, када је поставио питање Међународном суду правде. Све време им је одговарало да се праве луди на то, а сада мене хоће да окривљују за сукобе", подвукао је Вучић.

Рекао је да таксе које је увела Приштина наносе штету нашој економији, јер су губици 40 до 45 милиона евра, и то ће се одразити на раст за 0,3 до 0,4 одсто, али му је, како је подвукао, важније од тога, наш народ на КиМ.

На питање да ли истиче време за договор, Вучић јер рекао да он неће потписати независност Косова и поновио да је потребно да се укину таксе како би се дијалог наставио.

"Не знам шта значи да време истиче, слушао сам да имамо рок, нема никаквих рокова, али што време одмиче, наши односи су све лошији и то представља све већи проблем", рекао је Вучић.

Председник је истакао и да не мисли да Приштина има безрезервну подршку Немачке, али да верује да имају подршку.

 

Циљ кампање да се чују проблеми, већ је нешто урађено

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас да је циљ кампање "Будућност Србије" да чује са којим проблемима се суочавају грађани и казао да је већ нешто урађено, као што је прослеђен новац Петолетки хидраулика, и "Арматури".

Вучић је рекао да је у Петолетки хидраулика чуо који су њихови проблеми и да је већ у четвртак решен њихов проблем - добили су два милиона евра, те сада могу да очекују боље сутра.

Такође је казао и да је компанија "Арматуре" добила новац о којем је било речи.

Указао је да је суштина кампање да се чује народ, разуме шта желе и са којим проблемима се суочавају.

"Знам добро како тешко живе. Неће бити ни за три године бити идеално, али из месеца у месец биће боље", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је у Лебану испред вртића добио више од 120 писама, само на том месту.

"Свако од тих писама мора да добије одговор. Људи траже посао, али мање него раније, иако је то питање и даље доминантно, жале се на локалне челнике, гледају да реше и неке друге проблеме", објаснио је Вучић.

Вучић се осврнуо и на протесте рекавши да је само у четвртак у Бојнику имао више људи него што се окупило на протестима у Нишу, Краљеву и Крушевцу синоћ заједно.

"Ја разумем све људе који протестују, незадовољни су. На једној страни имате део елите која је изгубила све бенефиције. Тако на пример Андреј Бајец који има неке јахте, 300 квадрата станова од Будве до Копаоника. Разумем твоје незадовољство, има право, није ти добар живот. С друге стране имате политичке противнике, а с треће грађане који не живе лепо, нису задовољни јер имају много проблема. Ми смо криви што нисмо успели све да решимо, али не можемо да стигнемо све проблеме да решимо који су се нагомилали деценијама", казао је Вучић.

Додао је да постоје незадовољни, који имају проблеме, али да они знају и ко мора да им реши те проблеме.

"То не очекују од лопова и превараната из опозиције. Добро је што нам указују на проблеме и што критикују", нагласио је Вучић.

 

Превагнуло, жене у СНС тражиле да се смени Јутка

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је напад на председника општине Брус Милутина Јеличића Јутку био напад на њега, а да је шеф Бруса поднео оставку на захтев странке која је, како је рекао, за разлику од других одговорна.

Вучић је рекао да су органи СНС разговарали са њим, и да је то било компликовано питање за странку.

"Када жене називају фуксама и курвама, онда је то уобичајено и нормално", додао је Вучић, али је указао да СНС као одговорна странка мора да реагује.

Вучић је потврдио да су у странци биле две струје и да је превладао захтев жена за сменом Јутке.

"Ја сам и отац једног женског детета. У странци смо имали борбу, јер једна струја сматра да не треба попуштати нападима који се воде преко разних телевизија уз преваранте и лажове који за новац траже да се одузме мајчинство мајкама, и друга струја коју предводе жене СНС које траже да поднесе оставку док се не заврши судски поступак", навео је Вучић.

Вучић је рекао да су жене рекле да се залажу сваки дан против насиља у друштву и замолиле да реагује.

"Јутка је поднео оставку и остављамо надлежним судским органима да реше случај. СНС неће толерисати насиље, а чак ни неџентлменско понашање према дамама. Важно је да се види шта ће рећи надлежни органи, а не да доносимо пресуде преко ноћи", нагласио је Вучић.

Вучић је подсетио да је СНС као одговрна странка реаговао и у случају Гроцка. "У том случају смо реаговали као странка, а државни органи су одрадили свој посао", навео је Вучић.

Вучић је додао да у случају Зорана Бабића државни органи нису имали шта да раде, јер он није возио, и подсетио на лажи да је он возио, све док се није појавио снимак.

"Међутим, реаговали смо као странка и на то јер неопходно је да поведете рачуна и о стварима као што су ко и како вас вози. Није проблем ако постоји обострана кривица у удесу, али је проблем ако сте ишли толиком брзином, иако је Бабић рекао да није знао ништа јер је спавао. Али је морално било потребно нешто да се учини", објаснио је Вучић.

Вучић је указао да је Јутка пет пута сам побеђивао на изборима у Брусу и да је дела која му се приписују наводно починио пре времена у СНС, већ као ДОС-овац.

 

Долазак холивудских звезда шаље сигнал и инвеститорима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, поводом јучерашњег сусрета са Џонијем Депом, да је стекао утисак да је овај холивудски глумац врло интелигентан, врло сналажљив и да брзо мисли.

"То је оно што могу да кажем. То је мој утисак, ја сам остао десетак, 15 минута са њим, не више од тога, али смо разговарали о подстрецима. Мислим да је за нас важно када тако велика холивудска звезда месецима остаје овде у Србији и верујем да ће, захваљујући подстицајним мерама које смо донели, после и Рејфа Фајнса и Џонија Депа долазити и мнноге друге светске звезде, јер то је за нас важно, ми тиме шаљемо јасан сигнал и другим инвеститорима, и оним који хоће да отварају фабрике", казао је Вучић.

Вучић је рекао да и даље чека крај априла и одлуку једног од највећих европских и светских предузећа о томе да ли ће да инвестирају у Србију.

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС