Вести

Вучић: Присаједињење Војводине најважнији датум за Србију

Нема значајнијег и важнијег дана од оног кад је Војводина присаједињена Србији, поручио је данас у Новом Саду председник Србије Александар Вучић.Он је, говорећи у том догађају, о чему је разговарао с руководством Покрајине, рекао да ћемо стогодишњицу тог датума славити наредне године достојанствено и свечано, а да ће централна прослава бити у Београду.

"И на тај начин ћемо показати да за Србију нема значајнијег догађаја од оног када је Велика скупштина одлучила да се Војводина присаједини Србији", рекао је Вучић.

Показаћемо тиме, додао је, колико наше заједништво не може ничим да се сруши и колико поштујемо и волимо све оне који живе у вишенационалној Војводини, "који живе у миру и ову земљу доживљавају као домовину".

А они који су покушали да сруше ову земљу, који су палили градове и зграде, тиме су, поручио је, успели само једно - да ми постанемо чвршћи и отпорнији и да више него икада волимо слободу и независност Србије.

"Па и данас, грађани Србије, живите подигнуте главе, живите слободно у независној сувереној Србији, која никоме и никада неће дозволити да буде понижена. Обезбедићемо себе и заштити своју будућност", поручио је грађанима.

 

НАТО је бомбама одговорио на професију

Председник Србије Александар Вучић положио је данас камен темељац за почетак градње нове зграде Радио-телевизије Војводина и истакао да је рушење те зграде од стране НАТО-а био чин погрешне политике, која је "бомбама и ракетама одговорила на професију".

"Сада, када стављамо камен темељац, то значи много више од почетка радова на бројним градилиштима у Србији. Значи да смо, суочени са рушевинама, а супротно нашој природи која је склона оплакивању, почели да градимо и да стварамо тамо где други руше", рекао је Вучић.

Додаје, да у Србији има много уништених места, не само од стране НАТО, већ свих оних који су дошли после њих и "нису знали шта ће са овом земљом и народом, осим да отму и последњу мрву са стола".

Вучић је истакао да ће ускоро бити готови и радови на Жежељевом мосту, као и да је данас у Новом Саду договорено улагање у Матицу српску, као и у нове фасаде.

"То говори о Србији, за ово нису заслужни само грађани Војводине, већ цела Србија".

Како је навео, нова зграда РТВ имаће 18.000 квадрата и биће "најмодернија, светла, пространа".

"Са ове зграде ће се поново видети цео Нови Сад и биће емитован програм за све људе, нације, народности, како већ хоћете да кажете, који живе у Војводини и који ће у пуној мери бити поштовани", рекао је Вучић.

 

Пресуда очекивана,ово није дан ни за радост,ни за тугу

Председник Александар Вучић рекао је данас да је пресуда генералу Ратку Младићу очекивана, да он као председник државе не може да коментарише неправоснажну пресуду, а грађанима Србије поручио је да од данас почнемо да гледамо у будућност и размишљамо како ће нам живети деца и како очувати мир и стабилност у региону.

Кад је реч о пресуди Младићу, председник Србије је поновио да Србија поштује жртве других народа, те да зна да не можемо да очекујемо поштовање за наше жртве и да ћемо то морати сами да учинимо.

Вучић је рекао да су сви очекивали пресуду какву је изрекао Хашки трибунал, али и да зна колико су емоције узавреле, и додао:

"Данас није дан ни за радост, ни за тугу, већ да видимо какву будућност желимо. Мој позив грађанима Србије је да данас почнемо да гледамо у будућност, да размишљамо где и како ће нам живети деца, како и на који начин чувати мир и стабилност у региону, како да отварамо више фабрика и да се не гушимо у сузама прошлости већ да од радничког зноја стварамо другачију и бољу будућност за све нас", рекао је председник државе и додао да је уверен да српско друштво има снаге да иде напред.

На питање о изостанку правде за српске жртве, рекао је да то што нису одговарали они који су убијали српске жртве треба да иде на срамоту онима који су тако одлучили, али и да то не сме да умањи, нити тиме смемо да правдамо злочине које су неки починили у име Срба.

"За све што нису одговарали они који су убијали српске жртве, а за то постоје живи сведоци, то на срамоту онима који су такву правду делили, али то не сме да умањи нити тиме треба да правдамо злочине које су неки починили са српским именом и презименом. Зато треба да будемо одговорни према будућности и да не спуштамо главу ни пред ким и да идемо право у будућност", поручио је председник.

А сви који хоће у прошлост, срећан им пут, поручио је одговарајући на питање о томе да многи који су чинили злочине према Србима нису осуђени.Ми смо, како је навео, у стању да своју одговорност прихватимо, а "плашим се да други то нису, али у томе није наша слабост, већ снага".

Додао је и да не очекујемо да ће "наша суза наћи родитеље у међународној заједници."

"Немојте ни да је тражимо ни да очекујемо. Али не треба ни да кукамо и плачемо, већ да радимо и изградимо друштво којим ћемо да се поносимо и у којем нико неће да се осећа угроженим", рекао је Вучић и додао да треба да сви заједно да се трудимо да остваримо економски напредак те да једни другима верујемо, а да нам се ратне страхоте више никад не догоде.

 

"Фашисти" у скупштини на најгори начин представљају Србију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас поводом инцидента у скупштини да група "фашиста" у парламенту покушава да Србију представи на најгори могући начин и поручио грађанима да ће "фашисти" на првим следећим изборима отићи у политичку прошлост.

Шеф посланичке групе опозиционог покрета Двери Бошко Обрадовић напао је јуче председника Административног одбора и шефа посланичког клуба напредњака Александра Мартиновића на седници тог одбора тако што га је гађао мишем од лаптопа.

Вучић је одговарајући на питања новинара поводом тог инцидента рекао да може да честита Мартиновићу на смиреној рекацији, цивилизованом, поштеном и одговорном односу.

"То су они исти фашисти који су вас нокаутирали (напад на новинарке), а после тога питали и правили се наивни како то нису урадили. То су они исти фашисти који су Маји Гојковић ломили руку у њеној канцеларији у скупштини. Исти ти фашисти су јуче покушали да физички повреде председника скупштинског одбора Александра Мартиновића", навео је Вучић.

Истиче Вучић да су "фашисти" то направили због само једне ствари - због сопственог џепа и пара и да су грађани могли да се у то увере.

"Јер је неко због фашистичког понашања хтео да им одузме 15.000 или 20.000 динара које би ишле у хуманитарне сврхе и због тих 15.000 или 20.000 динара су у стању сав свој фашистички потенцијал да покажу", рекао је.

"Моја порука грађанима Србије је да фашизам у Србији никада неће победити, победићемо га свакако и ово је последњи пут да су могли у некаквим коалицијама да достигну пет одсто. На првим следећим изборима фашисти одлазе у политичку историју", поручио је Вучић.

 

О ПСГ:Кад чујете шта сами кажу једни о другима...

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да не може да коментарише збивања у Покрету слободних грађана, а да то што је Саша Јанковић изјавио у вези са културном баштином Србије на КиМ чак и "није ни за коментарисање" .

"Када чујете шта кажу једни другима после три месеца дружења, све вам је јасно", рекао је Вучић, упитан да прокоментарише поступак Срђана Шкора који је напустио Покрет слободних грађана због тога што је "покрет постао мини предузеће Саше Јанковића и његове жене".

"Од тога ме само глава заболи", додао је.

На питање како види то што су таблоиди веома озбиљне поруке Шкора банализовали поредећи супругу Саше Јаснковића, а раније и супругу Вука Јеремића, са супругом Слободана Милошевића, Мирјаном Марковић, Вучић је рекао да то није за поређење:

"Мира Марковић је била жена председника републике, а њих две то никада неће бити", рекао је Вучић.

Упитан да прокоментарише изјаву Јанковића да Србија треба да доказује да су Грачаница и Дечани српски, Вучић је рекао да то "чак није ни за коментарисање".

"Краљ Милутин је онда чувени албански владар, немам чак ни одговор на тако нешто - неспреман сам", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/Пинк