Вести

Вучић: Приоритет аутопут од Београда до Бара

Премијер Србије Александар Вучић данас је премијеру Црне Горе Душку Марковићу захвалио на томе што је Србија прва земља коју је посетио од када је изабран на ту функцију и истакао добре пријатељске односе две земље а као економску сарадњу и рад на инфраструктури и ауто пута Београд-Подгорица-Бар истакао као приоритет у томе.

Вучић је рекао да су данашњи разговори имали за циљ да динамизују и унапреде међусобне а посебно економске и трговинске размене и изнео податак да је прошле године трговинска размена износила скоро 710 милиона евра и са растом од 6,2 одсто у односу на претходну годину и додао да верује да ће тај тренд и да се настави.

Премијер је на заједничкој конференцији са црногорским премијером истакао као приоритет аутопут Београд-Подгорица-Бар и у том смислу навео да ће до Чачка бити на пролеће готово 120 километара, затим се ради и 31 километар до Пожеге као и од тог места до Бољара 107 километара.

Како је рекао посебно је последња деоница "ужасно" скупа али да ће се интензивно радити на аутопуту у наредном периоду.

Он је навео и значај пруге Београд - Бар и подвукао да се и на томе ради интензивно.

 

Одлуку Црне Горе о НАТО не доживљавамо као претњу

Црна Гора је на путу да постане чланица НАТО, Србија то није и чува своју неутралност, али црногорске одлуке не доживљава као претњу, поручио је данас премијер Александар Вучић.

Он је на прес конференцији коју је држао с црногорским премијером Душком Марковићем рекао да Србија жели да очува своју војну неутралност, али да апсолутно разуме и поштује намеру Црне Горе да се придружи западном војном савезу.

"Поштујемо суверене одлуке Црне Горе, као што Црногорци поштују одлуку Србије да буде војно неутрална. То је међусобно поштовање и коректан однос, свако има право да доноси одлуке, а ми њихове не доживљавамо као претњу", истакао је Вучић.

Вучић је такође рекао да је сарадња две земље на плану европских интеграција изузетно добра, да то, иако ретко тако нешто признаје, каже и министарска Јадранка Јоксимовић, а премијер је посебно истакао значај заједничких напора које две земље чине да се приближе европским вредностима.

Како је навео, Србија и Црна Гора имају добру сарадњу на европском путу, а та се сарадња одвија и у оквиру Берлинског процеса, у оквиру којег предстоје састанци Сарајеву а затим и главни, у Трсту у јулу.

Такође, две земље ће развијати сарадњу и у оквиру групе 16+1 са Кином, навео је премијер и додао да би унапређење сарадње две земље било добро за обе државе, али и цео регион, како би се показало да не постоје само проблеми, већ и конкретна и добра сарадња.

 

Не поштујете договорено, шта хоћете више од Србије

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да ни ЕУ ни Приштина не поштују договорено и стално мењају правила, да је све што је он износио ових дана истина.

"Нико не постоји у ЕУ који може да каже да није тако", рекао је премијер и упитао: "Шта више хоћете од Србије?".

Вучић је рекао да смо у Брисел отишли са добијеним темама од којих су на столу остале само две и да смо се окренули разговору о њима а да је јасно речено да нема разговора о ЗСО.

"Тишина, нема разговора о ЗСО", речено је у Бриселу, а поновио је Вучић, наводећи да се нико не узбуђује око те теме која је суштина Бриселског споразума и суштина за Србе, али прави се проблем од зида од 80 сантиметара.

Како је рекао, онда је речено да се разговара о мосту, иако је то питање договорено још раније, и стварни разговор се тицао моста и поред свега што смо ми у консултацијама са људима из северног дела Косовске Митровице договорили и прихватили испоставило се као да ништа нисмо ни разговарали.

"Не постоји нико у ЕУ ко може да вам каже да сам измислио ниједну реч" подвукао је Вучић.

"Они неће никакав договор ни о чему" рекао је премијер и упитао шта хоће од нас јер све што је договорено је после "пуј пике не важи".

 

 

 

извор: Танјуг