Вести

Вучић: Пред нама турбулентна времена, важни добросуседски односи

Премиjер Србиjе Aлександар Вучић истакао jе данас у Tемишвару да су пред Eвропом и светом турбулентна времена и да jе потребно имати добре комшиjске односе, те да од тих суседских односа корист треба да имаjу грађани Србиjе и Румуниjе.

 

Премиjер се, у обраћању после разговора са румунским колегом Дачиjаном Чолошем, захвалио румунском премиjеру на значаjноj подршци Румуниjе териториjалном интегритету и суверенитету Србиjе, као и посебно на подршци на европском путу Србиjе.

 

"Желим да изразим велику захвалност због чињенице да Срби и Румуни имаjу добре односе већ децениjама и вековима", нагласио jе Вучић подсећаjући да Срби и Румуни никада нису ратовали, нити то планираjу убудуће.

 

Вучић jе приметио и да би Румуниjа требало да цени оно што jе Србиjа радила током мигрантске кризе jер, како jе навео, та земља ниjе осетила ни jедан хиљадити део онога кроз шта jе Србиjа прошла, између осталог и захваљуjући коректном и истински приjатељском ставу Србиjе према Румуниjи.

 

Додао jе да jе развоj економских односа посебно важан, и да ће због тога две земље отворити гранични прелаз Наково-Лунга код Kикинде на 24 сата.

 

Изразио jе наду да ће бити у будућности могуће да се он отвори и за тешке камионе и аутобусе, иако то изискуjе додатне трошкове за Србиjу.

 

"Kод нас jе предвиђена изградња аутопута, али сачекаћемо румунску страну, да видимо да ли после израде студиjе изводљивости постоjи интерес да се изгради аутопут од Вршца до Tемишвара. Наш део би био у дужини од 91 километар од Београда до Ватина", обjаснио jе он.

 

Вучић jе позвао румунске инвеститоре да дођу у Србиjу, додаjући да постоjи добра трговинска размена у висини од 1,130 милиjарди евра.

 

Истовремено jе казао да постоjи мањак инвеститора на обе стране, па позива српске бизнисмене да улажу у Румуниjу и румунске у Србиjу, те изразио уверење да ће на том пољу бити остварен напредак у наредном периоду.

 

Премиjер jе изразио дивљење румунским економским реформама и чињеници да ће та земља ову годину завршити наjвећим растом у Eвропи од 4,8 одсто.

 

"Mи много тога учимо од вас. Mи ћемо годину завршити са растом од 2,8 или 2,9 одсто, а следеће године раст ће износити 3,5 одсто. Веруjемо да ће Србиjа кренути да достиже Румуниjу са растом и да ћемо бити драматично испред других европских земаља, као и да ће то допринети нашем убрзаном приближавању наjразвиjениjим европским земљама", поручио jе Вучић коjи jе указао да његов румунски колега има отворен позив да дође у Србиjу.

 

 

 

 

Водимо рачуна о румунскоj националноj мањини

 

Вучић jе изjавио у Tемишвару да Србиjа води рачуна о румунскоj националноj мањини и да ради на решавању одређених проблема са коjима се Румуни у Србиjи суочаваjу.

 

Вучић jе на конференциjи за новинаре са румунским колегом Дачиjаном Чолошем, рекао да у Воjводини има 11 општина у коjима румунско становништво чини више од jедан одсто становништва, да их jе наjвише у општини Aлибунар, где чине 26,4 одсто, те да су они готово сасвим задовољни и нема никаквих проблема.

 

Kаже, међутим, да у источноj Србиjи има несугласица у ставовима, пре свега због односа две цркве, али да и ту ствари почињу да се решаваjу.

 

"Разговарали смо о румунском jезику, наставницима коjи уче децу румунском jезику, уџбеницима у Србиjи, студентима..." рекао jе премиjер Вучић и додао да ниjе проблем ко ће коjи jезик да учи.

 

Нагласио jе да ће Србиjа омогућити свима да уче румунски.

 

"Зато ћемо на таj простор, уколико премиjер Румуниjе буде заинтересован, моћи да одемо заjедно и неке од уџбеника да поделимо или да узмемо део наставника из Румуниjе jер имамо недостатак наставних кадрова за стандардизовани румунски jезик", рекао jе Вучић.

 

Вучић jе рекао да jе заjеднички циљ да припадници српске мањине у Румуниjи и Румуни у Србиjи могу да се похвале добрим животом и да могу да кажу да нема великих проблема, иако jе свестан да то данас ниjе у потпуности случаj.

 

 

 

извор: Танјуг